Uutiset
23
syys
laptop kuva

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

23.9. Uutiskatsaus: Markkinat (Bitcoin, altit, DeFi), Coinmotion, Uniswap, Microstrategy, Kraken

Viikko käynnistyi ikävissä merkeissä, kun kryptomarkkina romahti maanantaina melkoisesti. Syynä oli mitä todennäköisemmin osakemarkkinoiden alamäki – jälleen kerran. Suomalainen Prasos vaihtoi nimensä Coinmotioniksi. Uniswap jakoi yli tuhannen euron joululahjan käyttäjilleen. Microstrategy sijoitti taas bitcoineihin. Kraken sai pankkilisenssin Yhdysvalloissa.

Markkinakatsaus: Bitcoin

Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä noin 10.400 dollaria. Edellisen viikkokatsauksen lukema oli noin 200 taalaa korkeammalla, joten äkkiseltään katsottuna takana on tylsä viikko. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa.

Bitcoinin kurssikehitys oli tasaisen positiivista koko viime viikon, ja se huipentui noin 11.200 dollariin tasolle lauantaina. Sunnuntaina alkoi kuitenkin lasku pörssifutuurien siivittämänä, ja maanantaina markkina romahti noin 10.200 dollarin tasolle.

Alla olevassa grafiikassa on Bitcoinin kurssikehitys viimeisen viikon ajalta. Kuvassa näkyy hyvin kaksi ”Bart-kuviota”.

bitcoin-kurssi-20200923

Maanantain romahdus oli jälleen yksi muistutus siitä, miten käsi kädessä Bitcoinin (ja samalla koko kryptomarkkinan) kehitys kulkee osakemarkkinoiden kanssa. Tämä korrelaatio on vain korostunut viime aikoina.

Myös syyskuun alussa nähty raju kurssiromahdus noin 12.000 dollarista aina 10.000 dollariin saakka oli seurausta alamäestä Yhdysvaltain osakemarkkinoilla (erityisesti NASDAQ). Syyskuu ja lokakuu ovat historiallisesti heikkoja kuukausia Yhdysvaltain osakemarkkinoilla. Kannattaa siis varautua uusiin, lyhytaikaisiin, kurssiromahduksiin.

Aikanaan Bitcoin irtautuu todennäköisesti tästä ikeestä ja lähtee Stock-To-Flow -mallin johdattamana seuraamaan omia fundamenttejaan. Sitä ennen sijoittajien on varauduttava siihen, että osakemarkkinoiden muutokset heijastuvat tällä hetkellä 1:1 myös kryptovaluuttoihin.

Mielenkiintoista on kuitenkin Bitcoinin saama vahva tuki 10.000-10.500 dollarin maastossa. Moni shorttaaja odottaa kuumeisesti kurssin putoavan 9.500-9.600 dollarin pintaan, jossa on ns. ”CME gap” eli gappi Bitcoin-futuurien kurssissa. Peräti 93 prosenttia vastaavista aukoista on täytetty Bitcoinin historiassa.

Tällä hetkellä näyttää kuitenkin siltä, että markkinoilla on valtavasti ostohalukkuutta jo 10.000 taalan tasossa.

Kuten yllä oleva twiitti kertoo, tällä viikolla saatetaan tehdä myös historiaa. Jos Bitcoinin virallinen kurssi pysyy ensi viikkoon asti yli kymppitonnin tasolla, rikottaisiin vuoden 2017 kurssirallista peräisin oleva ennätys.

Toivotaan, että näin tapahtuu! Viime viikon tapaan, odotukset Bitcoinin kurssikehitykselle ovat juuri nyt maltilliset. Mikään ei viittaa uuteen ralliin, mutta vahva tuki 10.000 dollarin yläpuolella antaa myös uskoa.

Markkinakatsaus: altcoinit

Bitcoinin markkinaosuus on tällä hetkellä 58,5 prosenttia. Edellisen uutiskatsauksen aikaan lukema oli 56,9 prosenttia, eli takana on merkittävä muutos altcoinien ja Bitcoinin suhteessa.

Syypää tähän on tietysti maanantain kurssiromahdus. Kuten tavallista, nopea markkinan romahdus pudottaa altcoineja rajummin alas kuin Bitcoinia. Monet tunnetut kolikot olivat alkuviikosta 10-20 prosenttia pakkasella.

Katsotaan ns. ”blue chip” altcoinien eli suurimpien kolikoiden kehitystä Bitcoiniin verrattuna Coinpaprika-sivuston datasta.

altit-20200923

Ainoastaan kaksi stablecoinia (Tether, USD Coin) ovat plussalla Bitcoiniin nähden kuluneen seitsemän päivän aikana. Sama koskee hyvin pitkälti koko top 100 -altcoinien markkinaa, jossa on stablecoinien lisäksi vain satunnaisia projekteja plussalla. Huomaa myös USD Coinin markkina-arvon nousu kryptovaluuttojen listalla, minkä taustalla on vahvasti DeFi-buumi.

Myös 30 päivän tilanne näyttää altcoinien kannalta varsin heikolta. Tämä selittyy pitkälti sillä, että edelliseen neljään viikkoon mahtuu kaksi merkittävää markkinaromahdusta, jotka ovat olleet todella raskaita suurille sekä pienille altcoineille.

Top 15 -listalta voidaan nostaa esiin pari merkittävää muutosta. Alkuvuoden ja etenkin kesän raketti Chainlink on pudonnut yli 50 % ATH-luvuistaan ja löytyy joistain listauksista jo top kympin ulkopuolelta.

Kannattaa huomioida, että eri sivustot listaavat tällä hetkellä myös suurimpien kryptovaluuttojen markkina-arvoja hieman eri tavalla.

Binance Smart Chainin lanseerauksesta buustia saanut Binance Coin on sen sijaan vahvoilla ja saattaa ohittaa pian Bitcoin Cashin (uudelleen) ja nousta takaisin top 5 -valuutaksi.

Markkinakatsaus: DeFi

Alkuviikko on ollut raskasta aikaa myös DeFi-kolikoiden kohdalla. Monet kuumat tokenit romahtivat maanantaina jopa yli 20 prosenttia, mikä oli ikävä isku sijoittajille.

DeFi-sektori oli juuri toipunut syyskuun alun romahduksesta ja noussut TVL:n mukaan jopa uusiin ennätyslukemiin. Viime viikon perjantaina TVL (Total Value Locked) saavutti yli 13 miljardin rajapyykin, josta tultiin alas peräti 50 prosenttia vain muutamassa päivässä.

Kuten alla oleva twiitti kertoo, takana on vaikea jakso DeFi-sijoittajille.

https://twitter.com/ceterispar1bus/status/1308014097246621696

DeFi-markkinan kärjessä on nyt Uniswap, joka oli viime viikon kuumin nimi. Sen UNI-tokeniin palataan vielä hetken päästä tarkemmin.

Kuten alla oleva DeFi-pulse -sivuston listaus kertoo, hajautettu pörssi UniSwap on tällä hetkellä suosituin protokolla. Se rikkoo minä hetkenä hyvänsä kahden miljardin dollarin (TVL) rajapyykin.

defipulse20200923

Mielenkiintoista on se, että nyt DeFi-markkinan kaksi suurinta toimijaa ovat hajautettuja pörssejä. Vielä kuukausi sitten ne olivat lainapalveluita (Aave, Maker), jotka ovat tähän asti dominoineet markkinaa. Nyt likviditeetti näkyy löytäneen uuden kodin.

Toinen ”megatrendi” DeFin puolella on WBTC:n jatkuva nousu. Tämä tarkoittaa käytännössä bitcoineja, jotka on konvertoitu ERC20-tokeniksi ja siirretty Ethereum-verkkoon. WBTC:n avulla bitcoinien omistaja voi hyödyntää kolikoitaan esim. lainojen vakuutena.

Huomaa muuten Defipulse.comissa lähes nollaan pudonnut Maker, jonka lukemat ovat seurausta sivuston bugista. Maker ei ole palveluna todellakaan romahtanut.

Prasos vaihtoi nimensä Coinmotioniksi

Prasos Oy on varmasti Suomen tunnetuin yritys kryptovaluuttoihin liittyen. Jo vuonna 2012 perustettu firma on yksi alan pioneereista myös koko Euroopan tasolla. Maanantaina saatiin uutisia, että Prasos jää nimenä historiaan.

Taustalla ei ole mitään suurempaa dramatiikkaa, vaan yhtiö haluaa siirtää painopistettään yhä vahvemmin Coinmotion-sijoituspalvelun suuntaan. Näin ollen myös taustayhtiö Prasos tunnetaan jatkossa nimellä Coinmotion.

Aiemmin tänä vuonna lopetettiin myös fyysisitä bitcoineista tunnettu Denarium-palvelu. Yhtiölle pyörittää Coinmotionin lisäksi edelleen myös Bittimaatti-verkostoa eli Bitcoin-automaatteja. Nimenmuutoksella ei ole Coinmotionin mukaan vaikutusta nykyisiin palveluihin.

Prasoksen perustaja (nykyinen Coinmotionin hallituksen puheenjohtaja) Henry Brade kertoo uutiskirjeessä:

Yhtiö on tottunut ylläpitämään monia brändejä samanaikaisesti, mutta se on todettu markkinoinnin kannalta haasteelliseksi. Jouduimme usein puhumaan sekä Prasoksesta että Coinmotionista, ja selittämään mistä on kyse. Tämän nimimuutoksen myötä asia yksinkertaistuu ja selittäminen jää vähemmälle. Näin saamme viestin paremmin perille.

Näin kerrotaan myös tulevista uudistuksista Coinmotion-palveluun liittyen.

  • Natiivi mobiilisovellus (julkaistaan pian)
  • Kryptovaluuttojen välisen vaihdannan mahdollisuus
  • Yksityispankkipalveluiden monipuolistaminen
  • Laajentuminen useisiin Euroopan maihin
  • Coinmotion-tilin varojen käyttö lainan vakuutena

Ainakin kaksi ensimmäistä uudistusta ovat hyödyllisiä kaikille Coinmotionin käyttäjille. Jos haluat esim. tällä hetkellä vaihtaa bitcoineja etheriksi, joudut tekemään kaksi transaktiota (BTC -> EUR ja EUR -> ETH). Jatkossa se onnistuu suoraan BTC -> ETH -vaihdolla.

Bitcoinkeskus suosittelee Coinmotionia vahvasti etenkin aloitteleville sijoittajille. Kyseessä on helppokäyttöinen ja luotettava palvelu, josta saat tarvittaessa apua aina suomeksi. Tunnistautuminen tapahtuu myös helposti pankkitunnuksilla. Coinmotion kokemuksia -artikkeli auttaa sinut alkuun palvelun käytössä.

Uniswap tarjosi aikaisen joululahjan

Viime viikon suurimman kohun aiheutti DeFi-projekti Uniswap, jota sivuttiin jo tässä artikkelissa aiemmin. Kyseessä on siis hajautettu pörssi eli DEX, joka on noussut suurimmaksi DeFi-protokollaksi TVL-mittaria käyttäen.

Uniswap on siitä erikoinen projekti, että sillä ei ole ollut lainkaan omaa tokenia. Tämä on aiheuttanut myös käytännön ongelmia, sillä SushiSwap-niminen projekti aloitti äskettäin ns. ”vampyyrihyökkäyksen” ja varasti Uniswapin likviditeetin kopioimalla pörssin toiminnot ja lisäämällä likviditeetin tarjoajille insentiiviksi oman tokeninsa.

Lopulta Uniswap lanseerasi oman UNI-tokeninsa, joka tuli markkinoille viime viikolla. Kyseessä oli hyvin poikkeuksellinen airdrop. UNI-tokenia saivat kaikki, jotka olivat käyttäneet palvelua ennen 1. syyskuuta. Tämän lisäksi suurimmat likviditeetin tarjoajat saivat tuhansia tai jopa kymmeniä tuhansia kolikoita.

Yleensä airdroppien arvo on muutamista dollareista pariin kymppiin, mutta Uniswapin kohdalla oli toisin.

Jos maltoit odottaa, sait parhaimmillaan myytyä 400 kpl UNI-tokeneita lähes kahdeksan dollarin kurssilla, ja nettosit näin ollen lähes 3000 euron potin täysin ilmaiseksi! Onnittelut kaikille, jotka tämän aikaisen joululahjan kävivät hakemassa. Yli 140.000 henkilöä teki näin viime viikolla.

Kurssi ei koskaan romahtanut suuremmin tuosta airdropin julkaisusta, eli markkinoilla oli valtavasti kiinnostuneita ostajia. Tällä hetkellä UNI-tokenin kurssi on noin neljä dollaria eli selvästi ATH:n alapuolella, johtuen toki maanantain yleisestä romahduksesta.

Tällä hetkellä Uniswapin markkina-arvo on noin 40 % pienempi kuin Aaveen, vaikka TVL-datalla katsottuna Uniswap on noin 50 % suurempi (1,91 miljardia vs 1,19 miljardia). Voisi kuvitella, että UNI-tokenilla on tästä näkökulmasta katsottuna melkoisesti nousuvaraa.

Microstrategy osti 175 miljoonalla lisää bitcoineja

Institutionaalisen rahan mukaantulosta kryptomarkkinoille on puhuttu paljon edeltävän kahden vuoden aikana. Siitä saadaan jatkuvasti lisää todisteita, ja yhdysvaltalainen pörssiyhtiö Microstrategy on varmasti yksi parhaimpia esimerkkejä.

Uutisoimme kuukausi sitten Microstrategyn ensimmäisestä ”tempauksesta”. Yhtiö ilmoitti elokuussa ostaneensa 21.454 bitcoinia strategisena sijoituksena, mikä tarkoitti dollareissa noin 250 miljoonan kauppaa.

Viime viikolla Microstrategy ilmoitti uusista ostoista: tällä kertaa se sijoitti 175 miljoonaa taalaa lisää ja hankki 16.796 bitcoinia kasvattaen kokonaismääränsä 38.250 bitcoiniin. Microstrategyn markkina-arvosta on sidottu Bitcoiniin noin 30 prosenttia! Aikamoinen lukema pörssiyhtiölle.

Toimitusjohtaja Michael Saylor nousi uutisen myötä kryptoskenen tavoitelluimmaksi henkilöksi. Saylor on ollut kysytty vieras finanssi- ja kryptomaailman podcasteissa viime aikoina. Kyseessä on paljon kohua saanut sijoitus, mikä toimii varmasti triggerinä myös muille yrityksille.

Microstrategyn kauppojen myötä moni globaali sijoitusjätti omistaa nyt bitcoineja. BlackRockilla on noin 15 % siivu ja Vanguard Groupilla noin 12 % osuus Microstrategyn osakkeista. Nämä tarkoittaisivat 5800+ ja 4400+ bitcoinia välillisesti.

Myös Norjan öljyrahasto omistaa 1,5 % osuuden Microstrategysta ja sitä kautta noin 580 bitcoinia.

Kraken sai pankkilisenssin

Kryptovaluuttojen parissa toimivien yritysten ja pankkien välinen suhde on ollut perinteisesti hyvin kivulias. Ei vain Yhdysvalloissa, mutta yhtä lailla (tai etenkin) Suomessa. Yksi markkinoiden vanhimpia ja tunnetuimpia pörssejä, Kraken, teki viime viikolla historiaa tällä saralla.

Kraken sai ensimmäisenä kryptovaluuttapörssinä Yhdysvalloissa pankkilisenssin. Kraken Financial -yhtiö aloittaa toimintansa Wyomingissa, jonka erityinen regulaatio mahdollistaa pankkina toimimisen. Kyseessä on merkittävä askel positiiviseen suuntaan koko skenelle Yhdysvalloissa.

Krakenin perustaja Jesse Powell twiittasi näin:

Kyseessä on ollut pitkä prosessi, joka saatiin vihdoin päätökseensä. Käytännössä lisenssi avaa Krakenille paljon uusia mahdollisuuksia, sillä nyt asiakkaat voivat yhdistää tavallisen pankkitilin ja pankin toiminnot sekä kryptovaluutat.

Kraken blogi kertoo SDPI-lisenssin vaatimuksista mm. seuraavasti:

The SPDI is a custody bank in the same way, but for digital assets like virtual currency. Both custody banks and community banks, however, are still ‘banks’ under federal and state law because they conduct deposit-taking activity.

Kraken Financial, as a bank, is required by Wyoming law to maintain 100% reserves of its deposits of fiat currency at all times. If every client were to demand withdrawals of their fiat at the same moment, Kraken Financial would be able to fulfill each withdrawal immediately without regard to how many loans we had outstanding.

Asiakkaiden varat ovat siis turvassa 100-prosenttisten reservivaatimusten myötä vähintään yhtä hyvin kuin perinteiessä pankissakin. Kraken aloittaa toimintansa Yhdysvalloissa, mutta tavoitteena on laajentaa palveluita aikanaan myös gloaalisti.

Krakenin pankkilisenssi on jatkoa positiiviselle kehitykselle. Bitcoinkeskus uutisoi aiemmin tänä kesänä muutoksista Yhdysvaltain pankkilainsäädäntöön, jonka mukaan pankit voivat jatkossa tarjota ns. custody-palveluita kryptovaluuttoihin liittyen.

On vain ajan kysymys, milloin myös sinun verkkopankkisi näyttää käyttötilin ja säästötilin rinnalla Bitcoin-tilin.

Image credit: XPS on Unsplash


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!