Bitcoin 2023 -konferenssi ei kiinnostanut aiempien vuosien malliin. Ethereumin re-staking ominaisuus huolestuttaa Vitalik Buterinia. Ledger joutui somekohun kohteeksi. Onko Suomessa potentiaalia Bitcoin-louhintaan? Tether julkisti sijoittavansa Bitcoiniin.
Sisällysluettelo
Bitcoin 2023 -konferenssi jäi vaisuksi
Bitcoin-yhteisön suurimmat nimet kokoontuivat viime viikolla Miamiin, jossa järjestettiin Bitcoin 2023 -konferenssi. Miami on ollut Bitcoin-karnevaalin näyttämönä myös vuosina 2021 ja 2022. Tänä vuonna tilaisuus oli selvästi viime vuosia vaisumpi.
Vuoden 2021 lopulla alkanut karhumarkkina oli varmasti suurin syy alakuloon. Vaikka vuosi 2023 on ollut positiivinen kurssien osalta, pinnan alla oleva aktiviteetti on hyvin matalalla tasolla. Tämä näkyi selvästi ostallistujamäärässä, joka putosi viime vuoteen verrattuna noin 60 prosenttia.
Vuosi sitten konferenssi järjestettiin myös karhumarkkinan keskellä, mutta silloin alamäkeä oli takana vain kuusi kuukautta. Terran, Celsiuksen ja FTX:n romahduksia ei ollut nähty, ja ennen kaikkea Yhdysvaltojen asenne kryptosektoria kohtaan oli täysin erilainen.
Tänä vuonna yritys- ja sponsoriosasto oli todella hiljainen. Kryptovaluutat ovat USA:ssa poliittisesti tulenarka aihe, eivätkä edes kryptovaluuttapörssit halua ottaa mitään riskejä. Näyttää siltä, että jopa konferenssia hostannut Miami haluaa päästä ”crypto bros” -porukasta eroon. Bitcoin 2024 järjestetään Nashvillessa.
Bitcoin 2023 ei pahemmin näkynyt edes sosiaalisessa mediassa. Ainoa hieman kohua aiheuttanut aihe oli keskustelu Ordinals-protokollaan liittyen, jossa lavalla olivat tunnetut Bitcoin-trollit Eric Wall & Udi Wertheimer. Heidän vetämänsä ”Taproot Wizards” -yhteisö järjesti myös Miamissa omat bileensä.
Had such a great time yesterday when all of the @TaprootWizards rushed the front of the crowd after Udi & Eric dominated the debate. It was pure magic. #MiamiQuest pic.twitter.com/RaVOmDW4jF
— TheHawk (@PackBagPoints) May 20, 2023
Tapahtumasta välittyi ulkopuoliselle hieman väsynyt fiilis. Tuntuu siltä, että Bitcoin-yhteisö tarvitsisi hieman uutta verta ja uusia puheenaiheita. Lauteilla oli kyllä fiksuja ihmisiä puhumassa fiksuja asioita, mutta samat tarinat kuulee joka viikko lukuisissa Bitcoin-aiheisissa podcasteissa.
Bitcoin 2023 ei tarjonnut myöskään yhtään suuren luokan uutista. Kuten ei myöskään Bitcoin 2022 -tapahtuma. Jack Mallersin El Salvador -julkistus vuonna 2021 on edelleen suurin tapahtuma tällä vuosikymmenellä, ja tuosta on jo kaksi vuotta aikaa. Moni tunnettu influensseri ei myöskään vaivautunut paikalle, eikä konferenssista edes raportoitu someen viime vuosien tavoin.
Jos Yhdysvaltojen linja kryptovaluuttoja kohtaan ei muutu, vuoden päätapahtuma tulisi siirtää joko Eurooppaan tai Singaporeen. Meno olisi taatusti riehakkaampaa. Toivottavasti Nashvillessa nähdään vuoden päästä pirteämpi karnevaali!
Vitalik Buterin varoittaa Ethereumin re-staking ominaisuudesta
Ethereumin perustaja Vitalik Buterin on avannut sanaisen arkkunsa tärkeästä aiheesta. Buterin julkaisi eilen artikkelin otsikolla Don’t overload Ethereum’s consensus. Artikkeli ottaa kantaa ns. re-staking ominaisuuteen, joka on noussut suosituksi puheenaiheeksi.
Normaalisti Ethereum-verkon validaattoreilla on selkeä tehtävä: seurata Ethereum-protokollan sääntöjä ja validoida verkkoon lähetetyt transaktiot. Validaattoriksi pääsee steikkaamalla vähintään 32 ETH-tokenia. Sääntöjen mukaan suoritetusta työstä saa palkkioksi hieman yli viiden prosentin vuosikorkoa steikatulle Etherille.
Re-staking tarkoittaa, että Ethereum-validaattorille annettaisiin ylimääräisiä tehtäviä. Hyvä esimerkki voisi olla oraakkelina eli Chainlinkin korvikkeena toimiminen. Validaattori voisi samalla toimittaa verkkoon esim. kurssidataa kryptovaluutoista.
Uusi EigenLayer -projekti rakentaa nyt teknologiaa, jossa steikattu ETH voidaan laittaa töihin turvaamaan myös muita Ethereumin päälle rakennettuja lohkoketjuja, esim. Layer 2 -tasoja.
Bankless-kanavan Twitter-tili postasi hyvän ketjun aiheesta:
🥩 RE-STAKING RISKS 🥩
Here's how @VitalikButerin categorizes re-staking applications and their risks to Ethereum in his latest blog post
A Thread 🧵
1/7 pic.twitter.com/vNPuuwvnQ5
— Bankless (@BanklessHQ) May 22, 2023
Ehdotus voi kuulostaa äkkiseltään hyvältä idealta, mutta se voi johtaa käytännössä katastrofaaliseen lopputulokseen ja lohkoketjun haarautumiseen. Juuri tästä Ethereumin perustaja Vitalik Buterin blogipostauksessaan varoittaa. Aiheesta kiinnostuneiden kannattaa lukea edellä linkattu artikkeli.
Buterin varoittaa artikkelissa myös puheista, joiden mukaan Layer 2:n potentiaaliset tuhot voidaan korjata Layer 1:n eli Ethereum-lohkoketjun rollbackilla. Mitä jos joku Ethereumin suurista Layer 2:sta kasvaa ns. ”too big to fail” -kokoluokkaan ja hakkeroidaan? Pitäisikö Ethereumin lohkoketjussa tehdä rollback aikaan ennen hakkerointia varojen palauttamiseksi?
Tässä puhutaan termistä sosiaalinen konsensus. Kyseessä on melkoinen ”blast from the past”, sillä Ethereum syntyi juuri tällaisen rollbackin seurauksena The Dao -hakkeroinnin jälkeen vuonna 2016.
Vitalik Buterinin viesti on siis selvä. Ethereum-validaattoreiden tulisi keskittyä vain Ethereum-protokollan validointiin eikä sotkeutua muiden protokollien konsensukseen uudelleensteikkauksen kautta. Ongelmaksi kuitenkin muodostuu protokollan avoimuus – aivan kuten kävi myös Bitcoinin Ordinals-kohun kanssa.
Buterin (tai kukaan muukaan) ei voi kontrolloida sitä, millaisia clienteja tai re-staking optioita validaattoreille luodaan. Aivan kuten Bitcoin-kehittäjät eivät voi kontrolloida sitä, jos jotkut käyttäjät haluavat tallettaa JPG-kuvia lohkoketjuun. Aika näyttää, muodostuuko tästä Ethereumille ongelmia vai ei.
Ledger joutui somekohun keskelle
Ranskalainen Ledger on maailman tunnetuin kylmälompakoiden eli hardware-lompakoiden valmistaja. Sen tunnetuimmat tuotteet ovat Nano S ja Nano X, joita käyttää globaalisti yli neljä miljoonaa kryptosijoittajaa. Viime viikolla Ledger joutui suuren somekohun kohteeksi.
Syynä kohuun oli Ledgerin lanseeraama toiminto nimeltään Ledger Recover. Sen avulla Ledgerin käyttäjä voi tallettaa omat palautusavaimensa ulkopuolisten tahojen haltuun. Jos backup-koodit joskus sattuisi hukkaamaan, ne pystyy palauttamaan Recover-toiminnon avulla.
Aiheesta nousi valtava kohu kahdesta syystä. Ensinnäkin Ledgerin käyttäjät ovat olleet tähän asti siinä uskossa, ettei palautusavaimia voi lähettää ulos laitteesta pois missään olosuhteissa. Toinen syy kohuun oli Ledgerin todella huono viestintä kriittisellä hetkellä, joka vain pahensi tilannetta.
Ovatko Ledgerin tuotteet sitten jatkossakin turvallisia? Ledger Recover on maksullinen lisäpalvelu. Sitä ei voi kytkeä päälle vahingossa. Jos ei käytä Ledger Recover-palvelua, laite toimii kuten tähänkin asti.
Osa somekansasta on kuitenkin sitä mieltä, että Ledgeriin ei voi enää luottaa tämän kohun jälkeen. Jokaisella on toki oikeus käyttää mitä laitteita haluaa. Markkinoilla on nykyisin muitakin kylmälompakoiden valmistajia, jotka saavat varmasti kohun seurauksena lisämyyntiä hetken aikaa.
On kuitenkin hyvä muistaa eräs asia. Käytitpä mitä lompakkoa tai palvelua tahansa, joudut aina luottamaan kyseiseen palveluun ja sen takana olevaan yhtiöön. Vaikka lohkoketjuteknologian ideana on poistaa tarve luottaa toisiin osapuoliin, tämä ongelma ei poistu mihinkään tuotteita ja palveluita käytettäessä. Jokaisen lompakon on koodannut joku yhtiö.
Yleisellä tasolla voidaan todeta, että kryptovaluuttojen säilytyksessä ei ole yhtä ja oikeaa ratkaisua. Riippuu täysin sijoittajasta, mikä säilytystapa on itselle se paras vaihtoehto. Voit lukea lisää aiheesta Bitcoinkeskuksen kryptovaluuttalompakot-artikkelista.
Onko Suomessa potentiaalia Bitcoin-louhintaan?
Suomi on ollut edeltävät vuosikymmenet yksi maailman johtavia maita mm. internetin ja mobiiliteknologian hyödyntämisessä. Samaa ei voida valitettavasti sanoa kryptovaluutoista. Suomi ei kuulu maailman innovatiivisten valtioiden joukkoon tässä sektorissa.
Bitcoin-louhinta on myös osa-alue, jossa Suomi on pahasti jäljessä naapurimaitaan. Norja, Ruotsi ja Islanti ovat houkutelleet jo vuosia Bitcoin-louhintaa maaperälleen. Venäjä on puolestaan merkittävä peluri Bitcoin-louhinnassa jopa globaalilla tasolla.
Toivoa paremmasta on kuitenkin olemassa! Näin kirjoittaa Hashrateindex-sivuston Jaran Mellerud, joka näkee Suomessa valtavasti potentiaalia Bitcoin-louhintaan. Tsekkaa alla oleva Twitter-ketju, jonka lopussa on myös linkki varsinaiseen artikkeliin.
Finland is Europe's unexplored #bitcoin mining frontier🇫🇮
Learn about this Nordic country's massive bitcoin mining potential in this thread🧵 pic.twitter.com/kAXt0dDs2D
— Jaran Mellerud (@JMellerud) May 22, 2023
Mikä tekee Suomesta hyvän maaperän Bitcoin-louhinnalle? Yksi iso syy on äskettäin valmistunut Olkiluoto 3 -ydinvoimala, joka kasvattaa Suomen energiantuotantokapasiteettia merkittävästi. Tämän lisäksi tuuli- ja aurinkovoiman tuotantoa lisätään huomattavasti tämän vuosikymmenen aikana.
Suomessa on siis jatkossa yhä enemmän ESG-ystävällistä energiaa. Kylmä ilmasto sopii myös louhinnalle, ja hukkalämpöä voidaan hyödyntää tehokkaasti lämmitykseen. Suomi on myös poliittisesti stabiili maa, jossa on järkevä regulaatio.
Louhijoille tärkeä sähkön hinta on Suomessa verrokkimaita korkeampi, mutta uusi tuotantokapasiteetti voi auttaa tässä asiassa tulevina vuosina.
”I see Finland as the last bitcoin mining frontier of Europe and believe the industry will grow to several hundred megawatts in the next couple of years.”, Mellerud kirjoittaa. Toivottavasti tämä ennustus pitää paikkansa!
Suomi on ollut toistaiseksi statistin asemassa kryptovaluuttojen vallankumouksessa. Louhintabisnes on yksi osa-alue, jossa Suomi voisi nousta huomattavasti suuremmaksi peluriksi. Ensimminen tavoite olisi ainakin päästä samalle ball parkille naapurimaiden kanssa. Bitcoin-louhinta auttaisi myös stabilisoimaan sähköverkkoa.
Toivottavasti Bitcoin-louhinnan tuomat mahdollisuudet kiinnostavat jatkossa poliitikoita nykyistä enemmän.
Tether julkisti valtavat tuotot ja sijoituksen Bitcoiniin
Tether on maailman suurin stablecoin eli vakaavaluutta. Tetherin ykköspaikka on vahvistunut entisestään kevään 2023 aikana, kun sen kilpailija USD Coin on kärsinyt Yhdysvaltojen vihamielisestä asenteesta kryptovaluuttoja kohtaan. Offshore-stablecoin Tether näyttää monille turvallisemmalta vaihtoehdolta.
Tetherin tilanne on tällä hetkellä parempi kuin koskaan. Sen markkina-arvo on ylittänyt jo 80 miljardia dollaria, minkä lisäksi yhtiö julkisti aiemmin tässä kuussa hurjan tuloksen vuoden 2023 ensimmäiseltä kvartaalilta; 1,48 miljardia dollaria plussaa. Yhtiöllä on nyt yli 2,4 miljardia dollaria ylimääräisiä reservejä
Toinen mielenkiintoinen uutinen liittyy Bitcoiniin. Tether aikoo jatkossa sijoittaa 15 prosenttia nettovoitoistaan Bitcoiniin.
Tether🧡#Bitcoin
Starting this month, Tether will regularly allocate up to 15% of its net realized operating profits towards purchasing Bitcoin. These Bitcoin shall be considered on top of the minimum reserves assets that 100% back tether tokens.
More 👉 https://t.co/7zC2swgwWH pic.twitter.com/BOcSDjjmDf
— Tether (@Tether_to) May 17, 2023
Tether kertoi myös, että sen taseessa on jo nyt 1,5 miljardin dollarin arvosta bitcoineja. Tämä ei ole mikään pieni summa. Jos katsotaan julkisia pörssiyhtiöitä, Microstrategyn jälkeen suurimmat omistukset ovat 250–350 miljoonan dollarin välimaastossa.
Yhdysvaltain keskuspankin eli Fedin koronnostot ovat olleet myrkkyä monille. Tether on yksi suurista hyötyjistä USD Coinin taustalla olevan Circlen ohella. Reservit pidetään suurimmaksi osaksi Yhdysvaltain valtion velkakirjoissa, joille maksetaan nyt parempaa korkoa kuin kymmeniin vuosiin. Yhtiöt tienaavat miljardeja dollareita käytännössä riskittömästi vain holdaamalla reservejä.
Eilen saatiin myös mielenkiintoinen julkistus, kun Jack Mallersin salamaverkkoa hyödyntävä Strike-appi kertoi integroineensa Tetherin.
BREAKING: Bitcoin payments app Strike integrates Tether's USDT stablecoin https://t.co/rFwRoXQ9lB
— The Block (@TheBlock__) May 22, 2023
Mielenkiintoista uutisessa on syy, miksi amerikkalaisyhtiö Strike integroi juuri Tetherin eikä Yhdysvalloissa reguloitua USD Coinia. Striken perustaja Jack Mallers kertoo Fortune-lehden haastattelussa syyksi, että ihmiset eivät luota Yhdysvaltojen ulkopuolella USDC-stablecoiniin!
Vielä vuosi sitten USDC nähtiin turvallisena, luotettavana ja reguloituna vaihtoehtona markkinoilla. USDC on menettänyt statuksensa nopeasti vuonna 2023 johtuen Yhdysvaltain hallinnon hyökkäyksestä alaa kohtaan.
Lue lisää vakaavaluutoista Bitcoinkeskuksen kattavasta stablecoin-oppaasta.
Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!