23.3. Uutiskatsaus: Markkinat, Hive, Akoin, Denarium, louhinta, Adaptive Capital

bitcoin-tienesti

Bitcoinin kurssi heiluu tällä hetkellä kovasti molempiin suuntiin. Steemit platform hajosi kahtia Justin Sunin takoverin johdosta. Akonin kryptovaluutta Akoin julkaisi white paperin. Denarium lopettaa toimintansa. Näiden lisäksi asiaa louhinnasta ja Adaptive Capitalin romahduksesta.

Rekisteröidy Binancelle

Markkinakatsaus: hidasta toipumista romahduksesta

Koronavirus täyttää edelleen uutisotsikot kaikkialla maailmassa. Sen vaikutukset ovat olleet massiivisia myös kaikkien maiden talouteen, tosin tarkat lukemat saadaan vasta lähiaikoina ulos. Esimerkiksi Yhdysvalloissa ennustetaan historiallista määrää työttömyyshakemuksia tällä viikolla.

Toistaiseksi kärsijöinä ovat olleet lähes kaikki omaisuusluokat. Jopa perinteisenä turvasatamana pidetyt kulta ja hopea ovat laskeneet merkittävästi viime aikoina. Bitcoin on pudonnut muun markkinan tavoin todella rajusti kuukauden takaiselta tasoltaan.

Viime viikon uutiskatsaus oli omistettu täysin tälle aiheelle: miksi Bitcoin romahti osakemarkkinan mukana? Voit tsekata aiheesta myös olevan videon, joka löytyy Bitcoinkeskuksen Youtube-kanavalta.

Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä noin 5800 dollaria. Nousua on viikon takaisesta tilanteesta noin 500 dollaria, mutta kurssi ehti käydä parhaimmillaan jo yli 7000 taalassa. Tämä taso oli kuitenkin selvästi liikaa.

Viime aikojen kurssinousuille tai laskuille ei kannata hakea mitään suurempia selityksiä. Markkinoilla nähdään todennäköisesti kovaa volatiliteettia myös jatkossa. Todennäköistä on kuitenkin se, että pahimmat panikoijat ovat dumpanneet kryptonsa reilun viikon takaisessa romahduksessa.

Edit: artikkelia kirjoittaessa Bitcoinin kurssi nousi täysin tyhjästä 6400 dollariin. Tämä kuvaa varsin hyvin markkinoilla vallitsevaa volatiliteettia.

bitcoin-kurssi-2020-03-23

Bitcoinin virallinen kurssi on nykytasollaan noussut jo noin 60% pohjista, mutta pahimmista pohjista (noin 3600$) on noustu jo 80%. Tämän lisäksi Google trendit hakusanoille ”bitcoin” sekä ”buy bitcoin” ovat mukavassa nousussa.

Coinbasen mukaan jopa 70% sen käyttäjistä on tällä hetkellä ostolaidalla. Painetta kurssinousuun selkeästi on, ja tämä ”bubbling under” tilanne on näkyvissä myös esimerkiksi hopean kanssa.

Vaikka virallinen hopean kurssi on romahtanut, ei fyysisiä hopeakolikoita saa tällä hetkellä juuri mistään. Jos onnistut löytämään jostain diilerin, joudut maksamaan jopa 50-100% preemiota viralliseen kurssiin nähden.

Aikanaan myös johdannaismarkkinoiden ohjaama virallinen kurssi nousee vastaamaan hopean kysyntää. Vastaava liike nähdään todennäköisesti myös Bitcoinin kohdalla. Tällä hetkellä Bitcoinin value-driverit ovat makron kannalta parempia kuin pitkään aikaan.

Viime aikojen kova volatiliteetti on myös vahvistanut Bitcoinin asemaa. Sen markkinaosuus ehti pudota vuoden alussa jo 60% pintaan, mutta nyt on noustu takaisin 65% tasolle. Altcoinit tuskin kirivät Bitcoiniin nähden kurssiaan ennen kuin kokonaistilanne markkinoilla rauhoittuu.

Steem-yhteisö forkkasi eroon Justin Sunista

Yksi viime viikkojen suurimmista kohuista on liittynyt Steemit-platformiin. Kyseessä on hyvin sotkuinen tilanne, joka on hajottanut suositun some-alustan kahteen osaan. Toisaalta tapaus osoittaa myös yhteisön voiman ulkopuolisia hyökkääjiä vastaan.

Steemit on hieman medium.comin tai Redditin tyylinen some-alusta, joka palkitsee kirjoittajiaan Steem-kryptovaluutan avulla. Steem-kryptovaluutta on Dan Larimerin kehittämä, joka jatkoi projektista EOS:n perustajaksi muutama vuosi sitten.

Steemit-projekin taustalla on talousvaikeuksista kärsinyt Steemit Inc -yhtiö, jonka Tron-perustaja Justin Sun hankki äskettäin itselleen. Tämän jälkeen Sun orkestroi Steem-lohkoketjun delegaattien vallankaappauksen hyödyntämällä mm. Binance ja Huobi-pörssejä.

Yhteisön kuppi meni nurin, ja tämän vuoksi päätettiin suorittaa hard fork ja siirtyminen uuteen lohkoketjuun. Nimen Hive saanut uusi lohkoketju käynnistyi muutama päivä sitten onnistuneesti.

Samalla Steemit-platformista on luotu uusi versio Steempeak.

Hard forkin yhteydessä Steemit-alustan on jättänyt useita kymmeniä palvelun tärkeitä kehittäjiä. Aika näyttää, seuraavatko myös käyttäjät yhteisön tahtoa ja kuoleeko Steemit-alusta Justin Sunin vallankaappauksen jälkeen.

Uudet Hive-tokenit tullaan jakamaan airdroppina Steem-tokenin omistajille. Tällä hetkellä ainakin Binance ja Huobi ovat ilmoittaneet tukevansa airdroppia.

Steemit-yhteisön taistelu on hyvä esimerkki siitä, miten tietty projekti voi ottaa vallan takaisin itselleen. Tehdään vain hard fork uudeksi lohkoketjuksi, eikä hyökkääjä voi tehdä tälle operaatiolle yhtään mitään. Steemit on muiden kryptovaluuttojen tapaan open source -ohjelmisto, joten kuka tahansa voi luoda siitä oman versionsa.

Akoin julkaisi white paperin

Tunnettu rap-artisti Akon on ollut vuoden 2020 aikana julkisuudessa kryptovaluuttaprojektinsa kanssa. Jokainen vuoden 2017/2018 altcoin-huuman kokenut muistaa varmasti monia vastaavia scammeja, joita syntyi kuin sieniä sateella vuoden 2018 alkupuolella.

Akon ja hänen Akoin-kolikkonsa ovat ilmeisesti eri maata. Mies on omien sanojensa mukaan ollut skenessä jo vuosikausia ja suunnitellut kryptovaluuttaansa pitkään. Mistä Akoinissa on sitten kyse? Voit katsoa alla olevan Cointelegraphin haastattelun, joka julkaistiin pari päivää sitten. Akon kertoo haastattelussa, että Akoinin white paper on julkaistu juuri. Löydät sen akoin.io -osoitteesta.

Akoin on Stellar Lumens -platformilla julkaistava token, mikä on mielenkiintoinen valinta. Tämä kertoo osaltaan Stellarin potentiaalisista käyttökohteista. Akoin-tokenista järjestetään IEO myöhemmin vuonna 2020, josta lienee tulossa hyvin suosittu.

Ideana on luoda markkinapaikka, jossa Akoin-tokenin on avainasemassa. Afrikassa on Akonin mukaan suuri ongelma epävakaiden valuuttojen kanssa. Käytännössä ihmiset käyttävät mobiilioperaattoreiden krediittejä rahana, koska yhtiöihin luotetaan enemmän kuin paikalliseen valuuttaan.

Näitä krediittejä on kuitenkin mahdoton käyttää muualla. Akonin rakentama pörssi mahdollistaa Afrikan oman valuutan vaihtamisen Akoin-tokeniin tai muihin kryptovaluuttoihin sekä fiat-rahaan. Ei tässä vielä kaikki!

Kuten yllä oleva tviitti kertoo, Akon aikoo myös rakentaa Senegaliin omaa nimeään kantavan kaupungin. Ekologinen turistikohde tulee toimimaan täysin Akoin-kryptovaluutan avulla.

Akon on tukenut Afrikkaa myös aiemmin Akon Lightning Africa -projektin kautta, joka on tuonut aurinkovoimalla tuotettua sähköä useisiin maihin. Odotamme suurella mielenkiinnolla, millaisen vaikutuksen Akoin saa aikaan.

Denarium-palvelu loppuu

Denarium on vuosia toiminut suomalainen palvelu, joka on tuottanut ns. fyysisiä Bitcoin-kolikoita. Jos et ole perillä Denariumin tuotteista, kannattaa tsekata tämä Bitcoinkeskuksen opas. Olemme käyneet siinä läpi tuotteiden hankinnan ja käytön tarkemmin.

Lyhyesti sanottuna Denariumin kolikot ovat joko 100% kultaa tai kultapäällysteisiä kolikoita. Niiden mukana tulee Bitcoin-paperilompakko, johon voit tallettaa bittirahoja. Kolikko toimii siis Bitcoin-lompakkona ja tyylikkäänä keräilyesineenä yhtä aikaa.

Yhtiö on myös tuottanut kultaharkkoja sekä muita aiheeseen liittyviä esineitä.

denarium endsale

Nyt Denarium on kuitenkin uutisoinut palvelun päättymisestä. Syyksi kerrotaan yhtiön halu keskittää kaikki resurssit Coinmotion-palvelun pyörittämiseen. Denariumin sekä Coinmotionin omistaa siis suomalainen Prasos Oy.

Prasos tulee jatkamaan Denariumin tietokannan ylläpitämistä ainakin lähitulevaisuudessa, josta oman kolikon tietoja voi selata. Vaikka palvelu poistuisikin jatkossa, oman lompakkosi osoite on printattuna QR-koodina jokaiseen kolikkoon. Sen avulla voit selata sisältöä myös esim. Blockchain.com explorerista.

Jos hienot Bitcoin-keräilykolikot kiinnostavat, nyt kannattaa suunnata Denariumin sivuille! Käynnissä on rajoitetun ajan loppuunmyynti, jolloin varastossa olevat tuotteet kaupataan pois. Tuotteita on jäljellä vain rajallisesti.

Tutustu tuotteisiin osoitteessa denarium.com.

Tutkimus: 98% louhijoista tekee työtä täysin turhaan

Cointelegraph julkaisi maaliskuun alussa mielenkiintoisen uutisen, joka on jäänyt toistaiseksi hieman pimentoon. Nostetaan se siis esille nyt.

Alex de Vries on blockchain-asiantuntija sekä Digiconomist-yhtiön analyytikko. Hän kritisoi Bitcoin-louhintaa brittiläiselle The Telegraph-lehdelle seuraavin kommentein: peräti 98% louhintalaitteista ei tule koskaan louhimaan yhtään lohkoa.

Analyytikko lataa pöytään lukuja Bitcoinin louhinnasta: yksi transaktio kuluttaa energiaa saman verran kuin englantilainen kotitalous 59 päivässä, 780650 Visan transaktiota tai 52043 tuntia Youtuben katselua.

Jos väärinkäsitykset louhinnasta kiinnostavat tarkemmin, voit lukea lisää tästä artikkelista. Ei mennä niihin nyt tarkemmin.

Aiempien lukujen lisäksi de Vries on tehnyt myös mielenkiintoisen laskelman: jopa 98% louhijoista on käytännössä turhan panttina. Tämä on peräisin seuraavasta laskukaavasta: de Vriesin mukaan louhintalaitteita on toiminnassa noin neljä miljoonaa kappaletta kerrallaan, joiden elinikä on karkeasti 1,5 vuotta.

Bitcoinin lohkoketjussa louhitaan tässä ajassa 75.000 lohkoa. Kun suoritamme jakolaskun 75K/4M päästään lukuun 1,9%. Näin ollen reilut 98% louhijoista jää ilman lohkoa, ja tämä toki sillä oletuksella, että yksi louhija ei löydä kuin yhden lohkon.

Lasku antaa mielenkiintoista osviittaa louhintalaitteiden kokonaismäärästä. Lisäksi se kertoo hyvin siitä, miten mahdotonta yksittäisen henkilön on löytää yhtään lohkoa koko louhintalaitteen elinaikana. Ainoa järkevä vaihtoehto on liittyä louhintapoolin jäseneksi.

Sijoitusyhtiö Adaptive Capital meni nurin

Koronaviruksen aiheuttama markkinaturbulenssi tulee vaatimaan vielä lukemattomia uhreja ympäri maailmaa. Asiakkaiden kato koskee pk-yrityksiä joka puolella, mutta ongelmissa ovat myös jättiyritykset ja pian jopa pankit.

Sijoitusyhtiöillä ei ole myöskään helppoa historiallisten romahdusten keskellä. Moni kryptosijoittaja joutui myös maaliskuun aikana johdannaiskaupan uhriksi hurjien kurssimuutosten vuoksi. Pari päivää sitten saatiin ilmoitus myös hedge-rahaston alasajosta.

Kyseessä on Adaptive Capital -niminen yhtiö, jonka johtajana toimii varsin tunnettu nimi kryptoskenessä, Murad Mahmudov. Hedge-rahasto lähestyi sijoittajiaan kirjeellä ja kertoi toiminnan alasajosta ja palauttavansa jäljellä olevat rahat.

Yhtiö kertoi tappioiden syynä olevan ”infrastructural insufficiencies”. BitMEX-pörssiä ei mainittu suoraan, mutta kyseessä on markkinoiden johtava treidausalusta johdannaiskaupalle. BitMEX oli pois käytöstä vajaan tunnin ajan Bitcoinin pahimman romahduksen aikana. Tämä aiheutti tappioita monille sijoittajille, joiden positiot likvidoitiin katkon aikana.

The Block -sivusto uutisoi Adaptive Capitalin menettäneen jopa 50% pääomastaan romahduksen myötä.

Lopuksi vielä vinkki Bitcoinkeskuksen Youtube-kanavasta! Olemme siirtyneet myös Youtuben puolelle helmikuun alussa eli reilut kuusi viikkoa sitten. Löydät kanavalta jo nyt useiden tuntien edestä hyödyllistä asiaa kryptovaluuttojen maailmasta.

Photo by Pixabay from Pexels

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*