Uutiset
23
helmi
new york

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

23.2. Uutiskatsaus: BSC vs ETH, Crypto.com, Cardano, Microstrategy, Blackrock, Tether

Viime viikolla on nähty paljon loanheittoa somessa Ethereum-faneilta Binancen suuntaan. Alkaako BSC uhata todella Ethereumin valta-asemaa? Crypto.com tuhoaa 70 % kaikista CRO-tokeneista valmistautuessaan MainNet-lanseeraukseen. Cardanon Mary hard fork mahdollistaa tokenit. Microstrategy ottaa miljardi dollaria lainaa bitcoinien ostoon. BlackRock kommentoi taas Bitcoinia. Kahden vuoden mittainen Tether vs NYAG vääntö päättyi sakkoihin.

Rekisteröidy Binancelle

Binance Smart Chain vs Ethereum

Sosiaalista media on dominoinut viime viikolla Binance Smart Chain (BSC) vs Ethereum -vääntö. BSC:n DeFi-sektori on noussut hyvin nopeassa tahdissa uhkaamaan suurimpia Ethereumin DeFi-protokollia – ainakin paperilla.

Tilanteessa on merkittäviä eroja Ethereum vs Bitcoin -sotaan, jota käyty oikeastaan jo parin vuoden ajan. Siinä ETH ja BTC fanit miekkailevat keskenään. Ethereum vs BSC näyttää olevan käytännössä Ethereum-fanien hyökkäys Binancea kohtaan. Yksittäisiä BSC-supportereita näkyy vielä varsin vähän.

Viime viikolla tuntui siltä, että muut lähinnä seurasivat sivusta tätä kamppailua.

Binance Smart Chain on Binance-pörssin tuotos. Kritiikki Ethereum-leiristä kohdistuu sen varsin keskitettyyn hallintoon Proof Of Stake Authority (PoSA), mikä tarkoittaa vain 21 validaattoria. Lisäksi Binancen ilmoituksiin BSC:n käyttöasteesta (volyymi yms.) on suhtauduttu kriittisesti.

BSC on rakennettu tarkoituksella Ethereumin kilpailijaksi. Tämä on toteutettu siten, että BSC on yhteensopiva Ethereum Virtual Machinen (EMV) kanssa. Ethereum-alustalle rakennetut sovellukset voidaan käytännössä copy-pastettaa Binance Smart Chainin puolelle.

Suosittu DEX PancakeSwap on esimerkiksi lähes suora kopio Uniswapista. Tämä on herättänyt myös kritiikkiä Ethereum-leirissä.

https://twitter.com/Foobazzler/status/1364003199405858820

Binance Smart Chain on nostanut valtavasti suosiotaan johtuen Ethereum-verkon ruuhkasta. Viime päivinä yksittäisten Uniswap-transaktioiden hinta on noussut jopa satoihin dollareihin. Viimeiset kuusi kuukautta keskihinta on pyörinyt 50 dollarin yläpuolella, joten piensijoittajat on poistettu täysin DeFi-pelistä Ethereum-alustalla.

PancakeSwapin puolella yksi token-swappi maksaa vain noin 0,5 dollaria. Bitcoinkeskus laati myös viime viikolla oppaan Ethereum-tokenien siirtämisestä Binance Smart Chainiin. Tämä on tarkoitettu piensijoittajille, jotka haluavat käyttää hajautettua pörssiä, mutta eivät voi maksaa Uniswapin tähtitieteellisiä kuluja.

Oman mausteensa soppaan ovat tuoneet myös Binancen ilmoitukset Ethereum-tokenien kotiutuksista. Tänään saatiin myös yksi, jota Ethereum-fanit olivat kärkkäänä kommentoimassa.

Käynnissä on erilaisia salaliittoteorioita siitä, yrittääkö Binance-pörssi tehdä hallaa Ethereum-tokeneille vai onko verkko oikeasti kyseisinä hetkinä niin ruuhkainen. Ruuhkat aiheuttavat pörssille ongelmia, koska liian matalat gas-maksut saavat aikaan siirtojen peruuntumisia, mikä rasittaa lisää jo valmiiksi kapasiteetin ylärajoilla toimivaa käyttötukea.

Käynnissä oleva ETH fanit vs Binance -vääntö muistuttaa paljon vuoden 2017 miekkailua somessa Bitcoin- ja Bitcoin Cash-fanien kesken. Perustana olivat tuolloinkin korkeaksi kohonneet transaktiomaksut.

Voiko Binance Smart Chain nousta uhkaamaan Ethereumin valta-asemaa toden teolla? Todennäköisesti ei ainakaan vielä. Ethereumin verkostovaikutus on niin valtava, eivätkä korkeat transaktiomaksut ole ongelma DeFi-palveluita todellisuudessa pyörittäville valaille.

Tilanne on kuitenkin hyvä muistutus siitä, että Ethereumin on saatava ratkaisuja aikaan transaktiomaksujen suhteen. Yksi parannus niihin on EIP-1559. Markkinoille tulee myös pian DeFi-applikaatioita BSC:n ja Ethereumin kilpailijoille, mikä voi hyvinkin viedä BSC:n käyttäjiä muille alustoille.

Crypto.com MainNet ja coin burn

Crypto.com on tunnettu tähän asti lähinnä mobiiliappistaan, jolla on myös Suomessa paljon käyttäjiä. Suuren suosion saanut palvelu on esitelty myös Bitcoinkeskus.comissa. Kuten kyseisessä oppaassa mainitaan, taustalla on myös Crypto.com Chain. Tämä on ilmeisesti uudelleenbrändätty Crypto.org Chain -nimelle. Löydät lisätietoja osoitteesta crypto.org.

Kyseessä on kilpailija Ethereumille sekä muille suurimmille platformeille. Crypto.org Chain käyttää suosittua Tendermint BFT -konsensusprotokollaa (esim. sama kuin Binance Smart Chain). Se tarjoaa käytännössä reaaliaikaiset transaktiot lähes nollakuluilla.

Crypto.org chain pyritään saamaan myös todella hajautetuksi. Kiinnostus on ollut testivaiheessa suurta:

”Over 3,000 validator applications from all around the world were received during the Crossfire Mainnet Dry-Run where more than 275 million transactions were processed in four weeks. We expect hundreds of validators participating at Mainnet launch. Millions of individual users may also contribute to network security via Delegated Proof of Stake model by simply using our DeFi Wallet.” (Lähde)

Crypto.org Chainin viimeinen testi (Crossfire) on saatu päätökseen, joten MainNet-julkaisu tapahtuu pian. Tarkka päivämäärä pitäisi olla 25. maaliskuuta eli noin kuukauden päästä.

Crypto.com suorittaa myös valtavan poltto-operaation CRO-tokenista. Peräti 70 miljardia CRO-tokenia tuhotaan! Crypto.comin mukaan 56,9 miljardia tuhotaan 22.2. ja 10,4 miljardia pidemmän ajan kuluessa. CRO-tokeneita on luotu alun perin 100 miljardia, joista reilut 24 miljardia on kierrossa juuri nyt.

CRO-token nousi eilen tämän operaation myötä peräti 100 prosenttia, mutta kurssi on palautunut tiistain markkinamuutoksen myötä jo lähtötasolleen eli noin 50 prosenttia huipuista alemmas! Markkina ei juuri palkinnut Crypto.comia coin burn -operaatiosta, vaikka se oli prosentuaalisesti valtavan kokoinen.

Cardanon Mary hard fork

Cardano on ollut yksi vuoden 2020 ja 2021 menestyjistä kryptovaluuttamarkkinoilla. Pitkään ja hartaasti kehitetty projekti on ottamassa nyt tärkeitä askelia kohti platformin lopullista versiota. Kesällä 2020 julkaistu Shelley hard fork toi mukanaan steikkauksen, mikä on ollut toistaiseksi menestys.

Seuraavaksi on luvassa kaksi merkittävää askelta: Cardanon omat tokenit sekä älysopimukset. Jälkimmäinen päivitys tunnetaan nimellä Goguen, ja sitä odotetaan ulos MainNetiin kevään/alkukesän aikana. Tokenit mahdollistaa puolestaan Mary hard fork. Sen julkaisupäiväksi on nimetty 1. maaliskuuta.

Tällä hetkellä markkinoita dominoivat Ethereum-alustalle luodut tokenit, joista Chainlink, Aave ja Uniswap ovat tunnetuimpia. Myös Binance Smart Chainin (PancakeSwap) ja Cosmos-platformien (Kava) tokeneita on noussut top 100 -listalle.

Mary-päivityksen jälkeen kuka tahansa voi luoda oman tokenin Cardano-alustalle. Etuna Ethereumiin verrattuna on gas feen puuttuminen, koska Cardanon tokenit eivät ole älysopimuksiin nojaavia.

“Instead, sending tokens requires a nominal fee (called the ‘min-ada-value’), payable in ADA, to be sent alongside the tokens. You may also bundle multiple native tokens together and send them together in one transaction (this raises the ‘min-ADA-value’). However, this fee does not depend on network congestion, or rely on smart contract execution. (Lainaus yllä olevasta Cointelegraphin artikkelista)”

Tällä hetkellä Ethereum-tokenien siirrot ovat sitä kalliimpia, mitä tukkoisempi verkko on. Cardanon ratkaisussa tätä ongelmaa ei ole.

Cardano etenee tällä hetkellä hyvin aikataulussa kohti sen tärkeimpiä päivityksiä. Vuodesta 2021 tulee mielenkiintoinen, kun yhä useampi Ethereumin haastajista alkaa saada DeFi-applikatiota ulos ja todellista aktiviteettia platformilleen!

ADA-tokeniin sijoittajilla on hyvästä syystä luottoa tulevaan juuri nyt.

Microstrategy ja BlackRock

Ei viikkoa ilman uutisia instituutioista. Niputetaan tässä yhteen kaksi merkittävää tapausta viime viikolta. Ensimmäinen on uutinen Microstrategylta, Yhtiön perustaja Michael Saylor ilmoitti asiasta neljä päivää sitten.

Microstrategy ottaa siis miljardi dollaria lainaa markkinoilta ostaakseen bitcoineja. Saylor teki vastaavan ilmoituksen joulukuun puolivälissä – tuolloin kyse oli ”vain” 650 miljoonasta dollarista. Viikkoa myöhemmin, Microstrategy ilmoitti ostaneensa lähes 30.00 bitcoinia.

Voidaan siis olettaa Microstrategyn tekevän miljardin dollarin BTC-ostot tämän viikon aikana! Yhtiöllä on jo ennestään 71.079 bitcoinia ostettuna yhteensä 1,1 miljardilla dollarilla. Nykyarvo hankinnoilla on lähes 3,5 miljardia, joten Saylorin stategia on tuottanut toistaiseksi valtavat voitot.

Toinen merkittävä uutinen liittyy Blacrockiin.

Kyseessä on maailman suurin sijoitusyhtiö ja varainhoitaja, joka hallitsee yli 7 biljoonan dollarin varallisuutta. Tämä on noin 8x koko Bitcoinin markkina-arvo. Olemme uutisoineet Blackrockin lisääntyneistä kommenteista Bitcoinia kohtaan myös aiemmin.

Yhtiön CIO Rick Rieder käytti termiä ”Blackrock is starting to dabble in Bitcoin”, minkä voisi kai kääntää laveasti, että yhtiö alkaa ns. kastaa varpaitaan veteen Bitcoiniin liittyen. Riederin mukaan Bitcoinin status vaihtoehtoisena arvonsäilyttäjänä vahvistuu jatkuvasti.

“My sense is the technology has evolved and the regulation has evolved to the point where a number of people find it should be part of the portfolio, so that’s what’s driving the price up.”

Riederin kommentit ovat hyvä esimerkki siitä, miten pitkälle Bitcoin on jo nyt kehittynyt sijoituskohteena. Vielä 2-3 vuotta sitten tällaiset lausunnot loistivat poissaolollaan. Nyt bitcoineja on jo Teslan taseessa, ja maailman suurin sijoitusyhtiö kommentoi bittirahaa vähän väliä.

NYAG vs Tether kädenvääntö päättyy sakkoihin

Tänään on saatu yksi merkittävä oikeusjuttu päätökseen. Kyseessä on New Yorkin syyttäjänviraston ”ajojahti” Tetheriä vastaan. Tapaus on ollut enemmän tai vähemmän tapetilla jo keväästä 2019 lähtien. Edellisen kerran se oli otsikoissa tammikuun puolivälissä, jolloin Tether FUD kävi kuumana.

NYAG:n tänään julkaisema ilmoitus kertoo, että kahden vuoden prosessi on niin sanotusti case closed. Tetherin taustalla olevat iFinex-yhtiö maksaa 18,5 miljoonan dollarin sakot ja lopettaa aktiviteetin New Yorkin osavaltiossa. Kyseessä on kokoluokaltaan lähes merkityksetön sakko – vertailun vuoksi pelkästään Tetherin markkina-arvo on tällä hetkellä yli 30 miljardia dollaria.

Voit lukea tapauksen taustoista tarkemmin The Blockin artikkelista sekä edellä linkatusta NYAG:n uutisesta. Taustalla on jo vuonna 2018 noussut kohu 850 miljoonan dollarin varoista, joiden puuttumista NYAG:n mukaan peiteltiin julkisesti.

Tether ei myönnä NYAG:n päätöksen yhteydessä tehneensä mitään väärää. Bitfinexin ja Tetherin general counsel Stuart Hoegner kommentoi The Blockin mukaan yhtiön halunneen sopia jutun, jotta se voi keskittyä päivittäiseen liiketoimintaansa. Jatkossa Tether toimittaa myös tietoa NYAG:lle sen reserveistä.

Kohut ja erilaiset teoriat Tetherin ympärillä eivät varmasti täysin poistu tämänkään uutisen myötä. Kyseessä on sentään yhden oikeuskäsittelyn päätös. Sijoittajilla on joka tapauksessa muitakin vaihtoehtoja (USDC, DAI jne.) stablecoin-kentässä, jos USDT jostain syystä arveluttaa.

Photo by Hannah Busing on Unsplash


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.