23.2. Markkinakatsaus: Iso korjausliike pitkän nousun päätteeksi

market

Helmikuun viimeinen viikko on alkanut negatiivisissa merkeissä. Markkinoilla on nähty raju korjausliike pitkän kurssinousun päätteeksi. Onko tämä hyvä vai huono juttu isossa kuvassa? Binance Coin oli altcoinien kuningas – myös XEM ja CRO nousivat rajusti. DeFi-sektorilla Binance Smart Chain jatkaa kovaa nousuaan.

Rekisteröidy Binancelle

Markkinakatsaus: Bitcoin

Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä noin 49.500 dollaria. Edellisen markkinakatsauksen aikaan lukema oli 47.500 taalaa, eli nousua on tullut parin prosenttiyksikön verran.

Todellisuus on kuitenkin kaukana tasaisen tappavasta noususta, sillä kurssi kävi parhaimmillaan yli 58.000 dollarissa. Sunnuntai-illasta alkanut korjausliike aiheutti kuitenkin 15 prosentin pudotuksen. Näin ollen kurssi on palannut lähes viime viikon aikaiselle tasolle.

Alla oleva grafiikka näyttää kehityksen vuoden 2021 ajalta.

bitcoinkurssi20212023

Maanantain dumpin myötä kurssi palasi itse asiassa tammikuussa alkaneelle nousu-uralle. Bitcoinin kurssi oli hieman irtaantunut tästä kehityksestä mm. Tesla-uutisten myötä.

Tällä hetkellä ollaan varsin kriittisellä tasolla, jos mietitään lyhyen ajan kurssikehitystä. Noin 49.5000 dollarin tasolla nähtiin paljon resistanssia viime viikolla. Sen muuttuminen tukitasoksi olisi analyytikoiden mielestä positiivinen signaali. Jos kurssi putoaa selvästi alle 49.000 dollarin usean päivän ajaksi, edessä voi olla pidempi korjausliike.

Mikä sunnuntain korjauksen sitten aiheutti? Syynä oli todennäköisesti F2Poolin eli kiinalaisen Bitcoin-louhintapoolin myynti markkinoille. That Martini Guy käy aihetta läpi eilisellä videollaan.

f2pool

Kuten kuvasta näkyy, F2Poolista virtasi pörsseihin valtava määrä bitcoineja, jotka myytiin välittömästi ennen Bitcoinin suurta korjausliikettä. Todennäköisesti tämä taas triggeröi automaattisia myyntikäskyjä lisää, mikä vauhditti pudotusta entisestään.

Isossa kuvassa tällaiset kurssiliikkeet ovat erittäin tervetulleita koko bull-markkinan kannalta. Takana oli noin kuukauden päivät ja 100 prosenttia nousua ilman yhtään merkittävää laskupäivää. Markkina alkoi muodostua jo turhan euforiseksi. Moni tunnettu pörssi oli ajoittain pahasti jumissa torstain-perjaintain välisenä aikana.

Moni sijoittaja pohtii tällaisina aikoina sitä, miten lähellä Bitcoinin nousumarkkina on loppuaan. Onko kurssissa vielä paljonkin nousuvaraa? Julkaisimme aiheesta viime viikolla videon, josta tuli parissa päivässä yksi kanavamme historian suosituimmista. Käy tsekkaamassa!

Videon viesti on selvä: käytettävissä oleva data viittaa siihen, että nousumarkkina ei ole vielä saavuttanut huippuaan ja euforia-vaihetta. Ei kannata kuitenkaan huijata itseään ja kuvitella Bitcoinin nousevan 10X myös tulevan kahdentoista kuukauden aikana. Nousumarkkina on jo pitkällä – se on selvää. Parhaat ostopaikat on nähty jo kauan sitten.

Aika näyttää, onko aikanaan tuleva karhumarkkina yhtä brutaali kuin vuonna 2018 koettu. Vaikuttaako instituutioiden mukanaolo siihen, että Bitcoinia ja Etheriä ei dumpata markkinoille aivan yhtä rajusti? Tätä on mahdoton ennakoida vielä tässä vaiheessa.

Yksi asia on varmaa: iso raha virtaa edelleen Bitcoiniin. Microstrategy ilmoitti viime viikolla uudesta miljardin dollarin lainasta, joka käytetään Bitcoinin ostamiseen.

Microstrategy teki viime vuoden puolella jo kolme suurta hankintaa, yhteensä noin 1,1 miljardin dollarin arvosta. Vaikka yhtiö hankki bitcoinit markkinan toppihinnalla, position arvo on yli kolminkertaistunut puolessa vuodessa.

Teslan 1,5 miljardin Bitcoin-sijoitus on toiminut myös kohtalaisen hyvin.

Kokonaisuutena markkina näyttää edelleen vahvalta. Viime päivien korjausliike oli lähinnä terveellinen stoppi sijoittajien liian korkealle itseluottamukselle.

Markkinakatsaus: altcoinit

Bitcoinin markkinaosuus on artikkelin kirjoitushetkellä 61,8 prosenttia. Edellisviikkojen lukemat ovat 61 %, 60,6 %, 62 % ja 62,8 %. Tällä hetkellä ei selkeää trendiä ole näkyvissä. Dominanssi näyttää asettuneen 60-62 prosentin välimaastoon.

Altcoinien viikko oli itse asiassa todella vahva, sillä Bitcoinin markkinaosuus laski jo aivan 60 prosentin pintaan. Loppuviikosta rahaa alkoi virrata alteista takaisin Bitcoiniin. Sunnuntain ja maanantain dumppi rokotti myös altteja suhteessa enemmän. Alttikatsaus olisi näyttänyt hyvin erilaiselta torstain tienoilla.

Katsotaan tuttuun tapaan Coinpaprika-sivuston listausta. Prosentit ovat siis suhteessa bitcoiniin, ei dollariin.

altit20210223

Viime viikon raketti oli ehdottomasti Binance Coin, joka nousi jo parhaimmillaan Tetherin ohi listan kolmanneksi. BNB on saanut valtavaa buustia DeFi-sektorin noususta, johon palataan vielä tarkemmin. Kurssi kohosi parhaimmillaan 342,88 dollariin (tällä hetkellä 233 dollaria). Kilpailevat platformit Cardano & Polkadot ovat pitäneet myös hyvin pintansa.

Listan yllättäjä on ehdottomasti NEM, jonka tuleva Symbol-lanseeraus näyttää nostavan tokenia melkoisesti.

XEM-token oli vielä neljä vuotta sitten yksi selkeistä top 10 -kryptovaluutoista. Kyseessä on platform-kategorian projekti eli Ethereumin, Binance Smart Chainin ja Cardanon kilpailija. NEM ei ole viime vuosina juuri otsikoissa nähty. On yllättävää nähdä XEM-token top 15 -listalla.

Viime viikon lopulla alkanut altcoin -> BTC -trendi sekä parin edellä kuvattu Bitcoinin romahdus ovat ravistelleet monet altit selkeästi miinukselle Bitcoiniin nähden. Yleensä Bitcoinin nopea romahdus liikuttaa suurimpia altteja alas vielä 10 prosenttiyksikköä enemmän.

Dogecoin on jatkanut myös odotetusti laskussa. DOGE on pudonnut kahden viikon takaisesta kurssihuipusta yli 50 prosenttia. Lasku jatkuu todennäköisesti myös lähitulevaisuudessa ilman Elon Muskin twiittejä.

Crypto.com kuuluu myös viikon voittajiin. Sen CRO-token on pudonnut viimeisen vuoden aikana top 10 -sijojen tuntumasta huomattavasti alemmas. Nyt kurssi sai buustia tulevasta MainNet-lanseerauksesta ja coin burn -operaatiosta.

Crypto.com tuo markkinoille oman lohkoketjunsa, jonka tarkoitus on kilpailla muiden tunnettujen platformien kanssa (Ethereum, Binance Smart Chain, Cardano jne.). Samalla peräti 70 miljardia CRO-tokenia tuhotaan eli suoritetaan coin burning.

CRO-tokeneita on luotu alun perin 100 miljardia kappaletta, joista reilut 24 miljardia on kierrossa. Kyseessä on siis valtavan kokoluokan token-poltto. Ei mikään ihme, että kurssi reagoi positiivisesti.

Markkinakatsaus: DeFi

DeFi-markkinassa on nähty pientä laskua viime viikkoon verrattuna. Tähän vaikuttaa osaltaan viime päivien markkinaromahdus. Kyseessä ei ole kuitenkaan suuri korjaus, sillä DeFiPulse-sivusto näyttää TVL-lukemaksi 37,03 miljardia. Viikko sitten mitattiin 39,01 miljardin lukema.

Alla on kuvakaappaus defipulse.comista juuri nyt.

defi20210223

Top 5-sijoilla on tapahtunut yksi muutos. Lainapalveluiden kärkipaikan on ottanut pienellä erolla Compound, joka ohitti Aaveen ja siirtyi listan kakkospaikalle. Aaveen TVL on pudonnut viikossa lähes miljardi dollaria, mikä selittää asiaa.

Suurin draama liittyy ehdottomasti Binance Smart Chainiin, jonka DeFi-sektori on jatkanut räjähdysmäistä nousuaan. Tämä triggeröi Ethereum-fanaatikot sanasotaan sosiaalisessa mediassa. Alla oleva meemikuva tiivistää hyvin viime viikon Twitterissä.

Aiheeseen palataan vielä uutiskatsauksen puolella.

Binance Smart Chainin DeFi on kiistatta noussut kovaa vauhtia. Viikko sitten ylitettiin 5 miljardin TVL-lukema, mutta nyt ollaan jo tasolla 9,6 miljardia. Huippu nähtiin yli 11 miljardissa pari päivää sitten. Alla oleva kuva on defisation.io sivustolta.

bscdefi20210223

BSC:n DeFi-sektoria vetävät tällä hetkellä Compoundin ja Aaveen kilpailija Venus sekä Uniswap-klooni PancakeSwap. Niiden TVL-lukema on jo yli kolme miljardia, mikä asettaa protokollat lähelle suurimpia Ethereum-palveluita. Vasta pari viikkoa sitten puhuttiin noin puolen miljardin TVL:stä.

Binance Smart Chain houkuttelee sijoittajia, joille Ethereumin transaktiomaksut ovat ylivoimaisen kalliitta. Esimerkiksi eilen, yksi pieni Uniswap-treidi olisi maksanut 200 dollaria. Tämä alkaa olla kova paikka jo hieman suuremmallekin portfoliolle.

Seuraamme mielenkiinnolla tämän markkinan kehitystä. Binance Smart Chainin TVL-lukema on lähes 20-kertaistunut vain yhdessä kuukaudessa. Nousu on ollut hämmästyttävän nopeaa. Julkaisiime viime viikolla myös erillisen artikkelin, jossa tutustutaan Binance Smart Chainiin sekä sen suurimpiin DeFi-protokolliin tarkemmin.

Tällä hetkellä PancakeSwapin CAKE ja Venus-protokollan XVS-tokenit näyttävät todella houkuttelevilta, jos vertaa niiden markkina-arvoa Total Value Locked -lukemaan. CAKE: 1,5 miljardin markkina-arvo ja 3,09 miljardia TVL. XVS:n vastaavat luvut ovat 0,5 miljardia ja 4,0 miljardia.

Jos olet piensijoittaja, jolle Uniswapin transaktiomaksut ovat tällä hetkellä liikaa, tsekkaa tämä Bitcoinkeskuksen tuore opas. Käymme läpi Binance Bridge -palvelun, jolla voit siirtää Ethereum-tokeneita Binance Smart Chainiin.

Image by Sergei Tokmakov, Esq. from Pixabay

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.