Uutiset
23
marras
uutiset-tietokone

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

23.11. Uutiskatsaus: Markkinat, Sijoittaminen, Suomi, Aloittelijat, Tilastoja, Black Friday

Maanantain uutiskatsauksessa käsitellään Bitcoinin hurjaa kurssinousua, joka on jatkunut jo lähes 19.000 dollariin. Milloin nähdään uusi ATH? Sijoittajia mietityttää seuraavan korjausliikkeen aikataulu ja vakavuus. Suomen media on herännyt kirjoittamaan Bitcoinista. Aloittelijat rynnivät suomalaisiin some-kanaviin – paljon vastauksia kysymyksiin. Bitcoin-verkon tilastot näyttävät mielenkiintoiselta. Black Friday on tulossa!

Rekisteröidy Binancelle

Markkinakatsaus: Bitcoin

Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä noin 18.600 dollaria. Lukema oli edellisen viikkokatsauksen aikaan 17.000 dollaria ja kaksi viikkoa sitten 15.200 taalaa, joten takana on todella mahtava nousuralli.

Sijoittajia mietityttää lähinnä se, milloin joulukuulta 2017 peräisin oleva ATH-lukema oikein rikotaan. Tämä 20.000 dollarin historiallinen rajapyykki voidaan saavuttaa minä päivänä tahansa.

bitcoin-kurssi-20201123

Yllä olevassa grafiikassa on Bitcoinin kurssikehitys kahden kuukauden ajalta. Yksi tolppa on yksi päivä. Kuten näkyy, takana on todella vakuuttava kurssinousu.

Viime viikon huippu nähtiin lauantaina, jolloin kurssi kosketti 19.000 dollarin kurssia. Sunnuntaina koettiin pieni romahdus, jonka aikana Bitcoinin kurssi putosi noin 17.500 dollariin saakka. Kurssi kuitenkin palautui noin 1000 dollaria muutaman tunnin aikana.

Syy kurssinousun takana on täysin sama, josta Bitcoinkeskus on kirjoittanut jo monta viikkoa. Mediassa nähdään joka viikko uutisia uusista sijoittajista tai instituutioista, jotka ovat heränneet bitcoiniin. Yksi merkittävimmistä lausunnoista koko vuonna saatiin perjantaina.

Jos nimi BlackRock ei ole ennestään tuttu, niin kyseessä on koko maailman suurin sijoitusrahasto ja todennäköisesti tärkein yksittäinen instituutio koko finanssikentässä. BlackRock hallinnoi Wikipedian mukaan 7,4 biljoonan eli 7.400 miljardin dollarin edestä assetteja.

”Bitcoin is here to stay”.

Riederin kommentit jatkavat jo aiemmin tutuksi tullutta linjaa. Bitcoin on yhä suuremmassa määrin hyväksytty sijoitusinstrumentti ja digitaalista kultaa.

Nykyisen markkinatilanteen voi hyvin ymmärtää Grayscalen kautta, joka on markkinoiden suurin kryptorahasto. Se rikkoi viime viikolla 10 miljardin dollarin AUM-rajapyykin (AUM = Assets Under Management). Kun seuraava päivitys saadaan, Grayscale rikkoo 10 miljardin rajan myös Bitcoinin kohdalla.

Tässä viimeiset lukemat perjantailta. Kuten näkyy, ammattilaisten varat virtaavat hyvin pitkälti vain Bitcoiniin. Ainoastaan Ethereum erottuu millään tavoin altcoineista.

Grayscalen asiakkaat ovat pääasiassa instituutioita, eivätkä piensijoittajia. Kysyntä on niin kovaa, että Grayscale ostaa markkinoilta enemmän bitcoineja, kuin uusia louhitaan! Ja kyseessä on vain yksi ainoa taho.

Kun tähän lasketaan mukaan PayPal ja muu markkinoiden kysyntä, ei ole mikään ihme, että kurssi nousee kovaa tahtia. Samaan aikaan pörsseistä siirretään kylmälompakoihin yhä enemmän bittirahaa, eli markkinoilla on valtava kysyntä ja vähän tarjontaa.

Markkinakatsaus: Altcoinit

Bitcoinin markkinaosuus on artikkelin kirjoitushetkellä 63,2 prosenttia. Viime viikon lukema oli 65,3 prosenttia, ja parhaimmillaan Bitcoin käväisi jo 66 % tasolla. Nyt on siis vihdoin nähty käänne ”oikeaan suuntaan” altcoinien kannalta.

Trendin kääntymistä ei uskalla luvata vielä muutaman päivän perusteella. Fakta on kuitenkin se, että takana on todella vahva jakso altcoineilta pitkään aikaan. Alla olevassa kuvassa näkyy palautus Bitcoiniin nähden 7 päivän ja 30 päivän ajalta.

altcoinit-20201123

Aivan kaikki top 15 -kolikot eli ns. blue chip -altit eivät ole plussalla Bitcoiniin nähden, mutta muutos on valtava edellisiin viikkoihin.

Mielenkiintoista on se, että nousua ovat vetäneet wanhat suosikit eli XRP, Ethereum sekä Litecoin. Viime päivien some-postauksista voidaan päätellä, että XRP:n fanit eivät ole kadonneet 2,5 vuoden karhumarkkinan aikana mihinkään. Moni onkin kaivautunut esiin rajun kurssinousun myötä.

Suurimpien altcoinien kovat kurssinousut ovat erittäin vahva signaali altcoin-rallin kannalta. On vielä kuitenkin liian aikaista sanoa, että Bitcoinin viikkoja (kuukausia) jatkunut dominointi olisi tullut päätökseensä.

Mitään erityistä syytä tiettyjen altcoinien nousulle ei juuri nyt ole. Sijoittajat ovat iskeneet kiinni etenkin sellaisiin valuuttoihin, joilla on vahva teknisen analyysin tuki. Monet haistelevat selkeästi uuden altcoin-rallin alkamista.

Markkinakatsaus: DeFi

DeFi-markkinan TVL-lukema on artikkelin kirjoitushetkellä 14,2 miljardia dollaria. Viime viikon merkkaus oli 12,9 miljardia, joten nousua on tullut mukavat kymmenen prosenttia. Tämän hetken TVL on viittä vaille koko DeFi:n historian korkein.

Tarkastellaan sitten DeFi-markkinan kärkeä defipulse-sivustolta.

defi-20201123

Kolmen kärjessä ei ole nähty muutoksia, minkä lisäksi Makerin markkinaosuus on noussut 18,16 -> 19,09 prosenttiin. Maker on siis kerännyt likviditeettiä muita DeFi-palveluita enemmän ja vahvistanut ykkösasemaansa.

Sijalla 4 on nähty muutos, eli suomalaistaustainen Aave on ohittanut Uniswapin. Kuten viikko sitten uutisoimme, Uniswapin liquidity mining loppui, minkä johdosta sen TVL romahti noin puoleen. Moni liquidity miner vaihtoi Uniswapista muihin palveluihin.

Perustaja Hayden Adams on silti positiivinen; isossa kuvassa Uniswap on mennyt silti valtavasti eteenpäin.

DeFi-markkina siis jatkaa kasvuaan, vaikka se ei näy uutisissa – Bitcoin varastaa otsikot juuri nyt.

Viikonloppuna saatiin taas yksi hakkerointitapaus, kun Pickle Finance -niminen protokolla menetti yli 20 miljoonaa dollaria sijoittajien rahaa. Pickle on Yearn Financen kilpailija, eli kyseessä on yield farming -protokolla, joka pyrkii maksimoimaan tuotot DeFi-maailmasta algoritimien ja robottien avulla.

Erona viime viikkojen iskuihin on se, että Pickle ei ilmeisesti joutunut flash loan -hyökkäyksen kohteeksi. Voit seurata raportointia aiheesta palvelun viralliselta Twitter-kanavalta.

Onko seuraava kurssiromahdus pian edessä?

Jatketaan sijoitusaiheilla, sillä ne kiinnostavat varmasti myös lukijoita tällä hetkellä. Bitcoinin rakettimainen nousu on nostanut esiin yhä suuremmassa määrin seuraavan kysymyksen; milloin seuraava korjausliike tapahtuu? Ja miten suuresta romahduksesta on kyse?

Kokeneet sijoittajat muistuttavat siitä, että Bitcoinin historiallisiin kurssiromahduksiin on mahtunut aina myös rajuja korjausliikkeitä. Crypto Lark käsittelee aihetta tuoreella videollaan.

Otetaan esimerkki syksyltä 2017, vain pari kuukautta ennen edellisiä ATH-lukemia.

Syyskuun alussa Bitcoinin kurssi romahti noin 5000 dollarista noin 3000 dollariiin. Kyseinen romahdus liittyi siihen, että Kiina bännäsi kryptovaluuttapörssit maaperältään. Tämä säikytti luonnollisesti sijoittajat pahemman kerran.

Marraskuun alussa kurssi romahti noin 8000 dollarista 5500 dollariin muutamassa päivässä. Tämän taustalla oli Bitcoin vs Bitcoin Cash -sisällisota, SegWit2X:n peruuntuminen ja kurssimanipulointia.

”This time it’s different” on kulunut sanonta sijoitusmaailmasta. Voisiko se kuitenkin olla totta Bitcoinin kohdalla? Tälle kommentille on olemassa perusteita, sillä nykyinen kurssiralli eroaa merkittävästi vuoden 2017 tilanteesta.

Edellinen huuma oli ICO-buumin ja pääasiassa piensijoittajien aiheuttamaa. Amatöörit ostivat kolikoita tietämättä mitä tekivät, ja monet vieläpä lainarahalla. Nämä ovat niitä kuuluisia heikkoja käsiä, jotka möivät kolikkonsa paniikissa yhtä nopeasti kuin olivat ne ensin ostaneet.

Nyt bitcoinia ovat hankkineet alan ammattilaiset eli instituutiot. Bitcoinia virtaa valtavia määriä pois pörsseistä kylmälompakoihin säilytettäväksi kuukausien ja vuosien ajaksi. Nämä eivät ole sijoituksia, jotka dumpataan ensimmäisen korjausliikkeen aikana pois.

Toiseksi, taustalla on valtavasti ostajia, jotka eivät ole vielä markkinoilla. Vuoden 2017 huuma oli nykyisillä kurssitasoilla huipussaan. Nyt vasta pieni osa instituutioista on mukana, ja piensijoittajista vielä hyvin harvat.

Edellä mainittu fakta tarkoittaa sitä, että pienenkin kurssiromahduksen koittaessa jonossa on monta ahnetta sijoittajaa valmiina ostamaan dipin. Tämä nähtiin myös viime viikonloppuna. Bitcoinin 1000+ dollarin korjaus ostettiin parissa tunnissa.

Voi hyvinkin olla, että tämän rallin aikana ei nähdä yhtä rajuja korjausliikkeitä kuin 2016-2017. Jos suurempi romahdus tulee matkalla kohti 100.000 dollaria, sen takana on todennäköisesti laajempi finanssimaailman alamäki, kuten maaliskuussa 2020.

Suomen media on herännyt Bitcoiniin

Yksi varma merkki uudesta kryptovaluuttabuumista on median kirjoittelu. Suomen valtamedia on ollut hyvin hiljaa Bitcoinista edeltävät pari vuotta, mutta nyt uusia juttuja on saatu eetteriin joka päivä. Taloussanomat, Kauppalehti, Helsingin Sanomat, Iltalehti, Ilta-Sanonat jne.

Alla olevassa twiitissä on linkkejä muutamiin esimerkkeihin viimeisen viikon ajalta.

Vallitseva trendi on jutuissa hyvin selkeä, eli kurssirallia käsitellään pitkälti tässäkin artikkelissa kirjoitettujen faktojen kautta. Vaikuttaa siltä, että toimittajat ovat tällä kertaa tutustuneet mm. Bitcoinkeskuksen uutis- ja artikkelituotantoon.

Tilanne oli todella paljon heikompi vuonna 2017, mikä vaikutti vahvasti myös Bitcoinkeskus-sivuston syntymiseen. Uutistuotannon taso oli todella heikko ja sisälsi myös paljon virheitä. Taso on nyt selkeästi nousussa, eikä Bitcoinia käsitellä täysin negatiivisesta näkökulmasta.

Yksi asia Suomesta kuitenkin puuttuu: Bitcoinista puhuva ja ymmärtävä julkisuuden henkilö. Nyt tarkoitetaan nimenomaan henkilöä, joka tulee perinteisen finanssimaailman puolelta ja on ”kääntynyt uskoon”.

Keskuspankkeja ja nykyistä velkapommia rajusti kritisoivaa Tuomas Malista on ehdotettu tähän rooliin, mutta mies on toistaiseksi yhä varsin negatiivinen Bitcoinia kohtaan. Kuka voisi olla Suomen Michael Saylor, joka sijoittaa yhtiönsä tai omaa varallisuuttaan miljoonia euroja bitcoiniin ja on sitten kaikkien uutiskanavien haastattelussa?

Aloittelijat rynnivät sosiaaliseen mediaan

Yksi tämän kurssirallin merkittäviä piirteitä on se, että ”retail”-sijoittajat eli amatöörit, piensijoittajat tai ”tuulipuvut” ovat loistaneet poissaolollaan. Nyt puhutaan siis henkilöistä, jotka ostavat kolikoita tyypillisesti 100-1000€ suuruisilla panoksilla.

Kuten moneen kertaan on todettu, kurssi ajaa ylös ennen kaikkea instituutioiden kiinnostus. Coinmotionin toimitusjohtaja Heidi Hurskainen kommentoi asiaa näin tuoreessa Mikrobitti-lehden haastattelussa.

Näkisin, että nykyinen kasvu on tullut niiltä sijoittajilta, jotka ovat jo jonkin verran toimineet tällä sektorilla, eikä uusia ole tullut vielä mukaan kasapäin, kuten kävi 2017 lopussa. Tuulipukukansa voi kuitenkin herätä ensi vuoden aikana, ja etenkin ensi kesä ja syksy voivat olla todella mielenkiintoisia.

Googlen trendit vahvistavat myös hyvin tämän. Kuvassa on grafiikka hakusanalle Bitcoin.

googletrendsbitcoin20201123

Viimeisen 1-2 viikon aikana on näkyvissä selkeää nousua, mutta nykyinen taso vastaa silti vasta maalis- ja toukokuun huippuja. Vielä emme ole edes kesän 2019 Libra-huuman lukemissa.

Suomen some-kanavissa on nähtävissä kuitenkin selkeää piristymistä! Yhä kasvava joukko aloittelijoita on ilmaantunut esim. Facebook-ryhmiin kyselemään perusasioita kryptovaluutoista. Bitcoinkeskus on myös tarttunut toimeen ja julkaissut paljon Youtube-materiaalia vastauksina aloittelijoiden kysymyksiin.

Vastauksia aloittelijoiden kysymyksiin -video käy läpi useita eri aiheita, jotka toistuvat aloittelijoiden kysymyksissä. Mistä kryptovaluuttaa ostetaan, mitä kolikoita kannattaisi hankkia, miten verotus toimii ja niin edelleen. Tämä on mainio paketti jokaiselle amatöörille.

Yksi suurimpia ja tärkeimpiä kysymyksiä on juuri nyt: miksi Bitcoinilla on arvoa? Tätä pohtivat etenkin sijoittajat, joilla ei bittirahaa vielä lompakossa löydy. Yllä oleva video vastaa tähän tärkeään kysymykseen perusteellisesti.

Uusin video käy läpi kryptovaluuttapörssien riskejä. Moni aloittelija pohtii, pitäisikö kolikot siirtää pörssistä oston jälkeen omaan lompakkoon. Videolla käydään läpi mitä käytännön ongelmia voit kohdata, ja millainen riski todellisuudessa on varojen menettämisestä.

Muista seurata Bitcoinkeskuksen Youtube-kanavaa, niin pysyt kärryillä jatkossakin Bitcoin-maailman tapahtumista! Voit myös laittaa kysymyksiä sähköpostilla osoitteeseen info [at] bitcoinkeskus.com.

Bitcoin-verkon tilastoja

Nyt kun Bitcoinin kurssi lähestyy uusia huippuja, on sopiva hetki tarkastella taas verkon tilastoja. Aloitetaan louhinnasta.

statsit-miners-20201123

Yllä olevassa kuvassa näkyy louhijoiden saamat palkkiot, jotka koostuvat sekä lohko- että transaktiopalkkioista. Viime viikolla tulot nousivat vuoden 2020 ennätystasolle eli reiluun 21 miljoonaan dollariin per päivä.

Vastaavia lukuja ei ole nähty sitten kesän 2019 Libra-huuman. Nyt on kuitenkin muistettava, että tuolloin uusia bitcoineja louhittiin 12,5 per lohko, mutta tällä hetkellä enää 6,25. Tämä on suurin syy myös sille, miksi joulukuun 2017 palkkiot olivat yli 2x nykyisestä. Tuon taustalla on tietysti Bitcoin halving, mikä näkyy punaisella viivalla kuvassa.

Jos louhintapalkkiot olisivat nyt vuoden 2017 tasolla, oltaisiin hyvin lähellä historiallisia ennätyslukemia.

Hash rate eli verkon kaikkien louhijoiden laskentakapasiteetti on myös tasaisessa nousussa.

statsit-ths-20201123

Monien mielestä Hash rate on erittäin vahva indikaattori Bitcoinin kurssinoususta. Näin jälkeen päin voidaan ainakin todeta, että sitä se on todellakin ollut. Hash rate on kasvanut vuoden 2018, 2019 ja 2020 aikana huolimatta kurssin alamäestä. Nyt kurssi on vihdoin kirinyt hash raten osoittamalle tasolle!

Äskettäin nähty reilu 30 prosentin lasku liittyy Kiinan sadekauteen, jonka vuoksi paljon louhijoita kytkettiin väliaikaisesti pois päältä ja siirrettiin uuteen paikkaan.

Bitcoin-verkon transaktioiden ja käytettyjen osoitteiden määrä ei ole sen sijaan merkittävässä kasvussa.

statsit-osoitteet-20201123

Yllä olevassa kuvassa näkyy uniikkien osoitteiden määrä, joita on käytetty per päivä, kymmenen vuoden ajalta. Vaikka isossa kuvassa nähdäänkin nousua, määrät ovat ovat yhä kaukana vuoden 2017 huipusta.

Tämä vahvistaa myös aiemmin kuvattua tilannetta. Markkinaa eivät vedä ylöspäin piensijoittajat, jotka tyypillisesti avaisivat uusia lompakoita. Bitcoin-ostoja suorittavat suuret instituutiot, jossa tuhansien tai kymmenien tuhansien ihmisten hallinnoima yritys on hankinnan takana.

Instituutiot hyödyntävät säilytyksessä alan ammattilaisten custody-palveluita sekä rahastoja (Grayscale). Näin ollen kurssinousu ei näy uusien lompakoiden ja käyttäjien määrässä.

Huom.

Tuleva perjantai on Black Friday, joka on tosin venytetty nykyisin jo mustaksi viikonlopuksi tai kokonaiseksi viikoksi. Kyseessä on perinteeksi muodostunut shoppailupäivä, jolloin markkinoilta löytyy erilaisia tarjouksia.

Bitcoinkeskus kasaa myös erillisen Black Friday Bitcoin-paketin, joka ilmestyy sivuille alkuviikosta! Löydät sieltä rahanarvoisia tarjouksia kryptovaluuttoihin liittyen – myös suomalaisilta toimijoilta.

Photo by Austin Distel on Unsplash


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.