Uutiset
23
tammi
stablecoin

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

23.1. Uutiskatsaus: Markkinat, Bitcoin SV, Bitcoin Cash, Peter Schiff, Miljardin transaktio

Torstain uutiskatsaus aloitetaan tuttuun tapaan markkinoista. Sen jälkeen käydään läpi Bitcoin Cashin sekä Bitcoin SV:n kohuja viime päiviltä. Viikon suurin puheenaihe on kuitenkin ollut Peter Schiffin salasana, uskomatonta kyllä.

Rekisteröidy Binancelle

Markkinakatsaus: Punainen viikko osakemarkkinoiden perässä

Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä 8300-8400 dollarin välimaastossa. Viikko sitten käväistiin hetkellisesti jopa 9000 dollarin yläpuolella, josta kurssi on sittemmin palautunut nykytasolle.

Edellinen viikkokatsaus (14.1.) osui tammikuun hurjimpaan nousupäivään. Bitcoinin lisäksi myös altcoinit kirivät merkittävästi, mutta markkina ei ollut selvästikään valmis kokeilemaan 10.000 dollarin tasoa.

bitcoinin-kurssi-2020-01-23

Kuten yllä olevasta kuvasta näkyy, Bitcoinin kurssi stoppasi BitMEX-pörssissä täsmälleen todella tärkeällä 9200 dollarin resistanssi/tukitasolle. Tuota lattiaa kokeiltiin viime kesänä todella monta kertaa, ja nyt siitä on muodostunut tuen sijasta katto. Sama katto tuli vastaan myös viime syksynä loka-marraskuussa.

Viime viikon nousulle ei ollut mitään erityisiä perusteita, kuten ei ole myöskään viime päivien laskulle. Kun Iranissa ammuttiin ohjuksia, Bitcoin sekä kulta nousivat. Tuolloin somessa julistettiin tapahtuman olevan todiste siitä, että Bitcoin on digitaalista kultaa ja suoja osakemarkkinoista vastaan.

Tällä viikolla osakkeet ovat punaisella johtuen Kiinassa leviävästä koronaviruksesta. Nyt Bitcoin laskee osakemarkkinoiden kanssa yhtä aikaa, mutta tämä analogia ei ilmeisesti todista yhtään mitään. Sijoittajat haluavat aina keksiä selityksiä markkinoiden nousuille tai laskuille.

Välillä Bitcoin nousee kullan kanssa yhtä aikaa ja osakemarkkinaa vastaan. On kuitenkin paljon enemmän jaksoja, jolloin Bitcoin nousee tai laskee osakemarkkinoiden suuntaisesti.

Kryptovaluutat ovat valtaosalle sijoittajista äärimmäisen riskin sijoituskohde. Tämän vuoksi niiden painoa portfoliossa vähennetään epävarmoina aikoina, ei lisätä.

Moni kryptofanaatikko ajattelee päinvastoin: jokainen kriisi ja maailmanlopun uhka on oikea hetki siirtää fiat- tai osakevarallisuus turvaan kryptovaluuttoihin. Ammattisijoittajat eivät vielä ajattele näin vielä pitkään aikaan.

Kryptomarkkinoita kannattaa katsoa kuukausien tai vuosien aikaperspektiivillä. Olemme isossa kuvassa edelleen täysin linjassa Stock-To-Flow -mallin ennustusteen kanssa.

Kuten kuvasta näkyy, malli ennustaa merkittävää nousua vasta kevään puoliintumisen (halving) jälkeen. Siihen asti on todennäköistä, että kurssi pysyy suurin piirtein nykyisillä dollariluvuilla.

Bitcoin SV:n hurja vuoristorata

Viime viikon suurin kohu saatiin ehdottomasti Bitcoin SV -kryptovaluutasta. Kyseessä on siis Bitcoin Cashista marraskuussa 2018 eronnut haara. Valuutan perustaja sekä johtohahmo on erittäin kiistelty Craig Wright. Löydät laajemman oppaan tästä linkistä.

Bitcoin SV:n kurssi oli ollut kuukausien ajan noin 80-120$ välimaastossa ilman mitään liikehdintää. Reilu viikko sitten nähtiin kuitenkin käsittämätön nousu noin 140 dollarista 450 dollariin saakka.

bitcoinsv-chart

Yllä olevassa graafissa on kahden tunnin tolpat, mikä kertoo nousun jyrkkyydestä.

Kuten aina ennenkin, maksumiehiksi joutuivat amatöörit, jotka hyppäsivät mukaan suurimman huuman aikoihin. Vastaavia esimerkkejä on kryptomarkkinoilla niin monta, ja ne päättyvät aina samalla tavalla.

Mistä tämä vuoristorata sai sitten alkunsa? Kyse oli perustaja Craig Wrightin jo toista vuotta jatkuneesta oikeudenkäynnistä. Wright on yrittänyt todistaa olevansa Satoshi Nakamoto, Bitcoinin perustaja, jo pidemmän aikaa.

Alla olevassa tviitissä on linkki artikkeliin, jossa on lyhyt tiivistys casesta.

https://twitter.com/twobitidiot/status/1217479735409872901

Käytännössä Wright yrittää todistaa hallitsevansa avaimia Satoshin Bitcoin-lompakoihin. Nämä ovat osoitteita, jotka sisältävät noin miljoona bitcoinia.

Viikko sitten Wright toimitti oikeudelle listan yli 16.000 Bitcoin-osoitteesta sekä siihen liittyvää informaatiota. Ilmeisesti Bitcoin SV -fanit sekä muut spekuloijat alkoivat ostaa BSV:tä sillä ajatuksella, että Wright onnistuu näiden avulla todistamaan olevansa Satoshi Nakamoto.

Näin ei kuitenkaan tapahtunut, joten Bitcoin SV:n kupla puhkesi ja kurssi romahti nopeaan tahtiin lähes 50 prosenttia.

Wrightin oikeudenkäynti ei kuitenkaan ole ohi, ja miehellä riittää edelleen tukijoita. Tästä kertoo se, että Bitcoin SV:n kurssi on alkuviikon laskusta huolimatta 280 dollarin tasolla. Tämä on 100% korkeammalla kuin reilun viikon takainen noteeraus.

Bitcoin Cashin louhijoille ehdotetaan 12,5% veroa

Jos Bitcoin SV varasti otsikoit viime viikolla, sen ykköskilpailija Bitcoin Cash on tehnyt saman tempun tällä viikolla. Kyseessä on todella paljon keskustelua aiheuttanut ehdotus, joka julkaistiin maanantaina 22. tammikuuta.

Kaikki lähti liikkeelle Medium.com -postauksesta Infrastructure Funding Plan for Bitcoin Cash. Sen on kirjoittanut Jiang Zhuoer, joka on BTC.TOP -louhintapoolin toimitusjohtaja. Kyseessä ennenkuulumaton ehdotus asettaa Bitcoin Cashin louhijat verolle.

Zhouer kirjoittaa:

”We, a group of miners representing a majority of identified Bitcoin Cash hash rate, have an interest in ensuring that Bitcoin Cash remains a strong and vibrant cryptocurrency. As such, we recognize that investment in software and commons is crucial to secure a bright future for Bitcoin Cash.”

Tavoitteena on siis kerätä varoja Bitcoin Cashin kehitystyöhön. Verotulot menisivät erilliselle kehitysyhtiölle, joka on Zhouerin mukaan jo perustettu.

Mielenkiintoiseksi ehdotuksen tekee sen takana oleva joukko suhteessa koko louhintayhteisöön. Vaikka ehdotusta tukevat suurimmat louhintapoolit, niiden osuus on merkittävä vain tunnetuista louhintapooleista.

Tällä hetkellä peräti 50% Bitcoin Cashin louhijoista ei kuulu mihinkään tunnettuun syndikaattiin. Käytännössä tämän veroehdotuksen takana on vain 35% louhijoista, jotka uhkaavat jättää veron vastustajien louhimat lohkot ulos lohkoketjusta.

Tunnettu Bitcoin-maksimalisti Jameson Lopp tviittasi aiheesta mm. näin:

Suurimman kuittailun on saanut ehdottomasti Bitcoin Cashin perustaja Roger Ver. Kyseinen henkilö on puhunut jo vuosien ajan siitä, kuinka verotus on kansalaisoikeuksien rikkomista. Aiheesta on julkaistu lukemattomia meemejä Twitterin puolella.

Roger Ver ei ole tviittannut mitään tämän keskustelua herättäneen veroehdotuksen jälkeen. Odotamme mielenkiinnolla, miten tilanne kehittyy.

Tilanne ei ole helppo Bitcoin Cashin louhijoille, sillä luvassa on Bitcoinin tapaan halving ei lohkopalkkioiden puoliintuminen tänä keväänä. Bitcoin Cashin halving tapahtuu noin 75 päivän päästä eli hieman yli kuukausi ennen Bitcoinin vastaavaa.

Lohkopalkkiot putoavat tuolloin 50%, minkä lisäksi 12,5% verotus olisi voimassa alustavan ehdotuksen mukaan kuuden kuukauden ajan toukokuusta marraskuuhun.

Bitcoin: ”Turvallisempaa kuin kulta”

Näin oli otsikoitu mielipidekirjoitus tämän maanantain Kauppalehdessä. Tekstin takana on Tesseract Investment -palvelun toimitusjohtaja Yichen Wu. Kyseinen yhtiö tunnettiin ennen nimellä Whale Lend, ja kyseessä on suomalainen kryptovaluutta-alan toimija.

Wu kirjoittaa Kauppalehdessä Bitcoinin roolista tulevaisuuden varainhoidossa. ”Bitcoinia voi pitää arvon säilytyksen välineenä joiltain ominaisuuksiltaan jopa parempana kuin perinteistä turvasatamaa kultaa”, hän toteaa.

kauppalehti-btc

Bitcoinissa on sijoituskohteena merkittäviä etuja kultaan nähden. Se on tällä hetkellä todella likvidi sijoituskohde, jolle löytyy miljardien dollareiden päivävaihto kellon ympäri. Etenkin fyysinen kulta vaatii pientä jumppaa osto- ja myyntitilanteissa, puhumattakaan sen varastointiin liittyvistä kuluista tai riskeistä.

Bitcoin vs kulta -keskustelu kävi kuumana tammikuun alussa, jolloin molemmat sijoituskohteet kohosivat arvossa Lähi-idän epävarmuuksien vuoksi. Myös Bitcoinkeskuksesta löytyy todella kattava artikkeli, jossa käsitellään näiden sijoituskohteiden eroja.

Tesseract Investment tarjoaa kryptopohjaisia lainoja. Tämän osa-alueen suosio on myös reippaassa nousussa. Käsittelemme aihetta tarkemmin pian julkaistavassa erillisessä artikkelissa.

Peter Schiffin salasana

Jatketaan kultaan liittyvällä aiheella, sillä kryptoskenen suurimman kohun on saanut äskettäin aikaan Peter Schiff. Jos joku on elänyt viimeiset 10 vuotta tynnyrissä eikä ole kuullut tätä nimeä, niin Schiff tuli tunnetuksi varoittaessaan edellisestä finanssikriisistä. Hän julkaisi myös bestseller-kirjan aiheesta juuri ennen romahdusta.

Peter Schiff on parhaiten tunnettu kullan puolestapuhujana. Hän on suositellut keltaista metallia sijoituskohteena jo 2000-luvun alusta asti. Schiff julkaisee nykyisin pari kertaa viikossa ilmestyvää podcastiaan, jossa hän mainitsee myös Bitcoinin lähes jokaisessa jaksossa.

Kyseessä on yksi tunnetuimmista Bitcoinin vastustajista. Schiff on pysynyt kannassaan, vaikka Bitcoin on ollut kiistatta viime vuosien paras sijoituskohde. Mies uskoo edelleen bittirahan romahdukseen ja muistaa mainita siitä lähes jokaisessa haastattelussa.

Tällä viikolla Schiff pääsi otsikoihin, sillä hänen mobiililompakkonsa oli muka korruptoitunut. Schiff on saanut eri tahoilta lahjoituksina parin tuhannen taalan edestä bitcoineja, mutta nyt hän ei päässyt enää lompakkoonsa käsiksi.

Aihe voi kuulostaa äkkiseltään turhalta ja typerältä, mutta se paisui hurjiin mittasuhteisiin. Schiff sai alkuperäiseen tviittiinsä yli 4700 vastausta, 1400 jakoa ja 5400 tykkäystä. Kaikki mahdolliset uutispalvelut tekivät aiheesta myös jutun ja jokainen some-vaikuttaja kommentoi tapausta.

Schiff sai enemmän julkisuutta salasanansa unohtamisella kuin millään analyysillaan vuosikausiin. Aiheesta tehtiin myös satoja (jos ei tuhansia) meemejä, sillä Schiff väitti tiukasti, että hän ei ole unohtanut salasanaansa. Lopulta mysteeri ratkesi tänään, kun Schiff kertoi sekoittaneensa salasanan ja PIN-koodin keskenään.

Schiff kuitenkin menetti bitcoininsa, sillä hän ei ollut tallentanut backup-sanoja talteen lompakon luonnin yhteydessä eikä hän pääse enää kirjautumaan lompakkoonsa.

Vaikka tapaus on huvittanut kryptoskenen ammattilaisia, se kertoo myös tärkeästä ongelmasta. Kryptovaluuttojen käsittely ja säilytys on vielä liian vaikea tehtävä monille amatööreille. Tämän vuoksi kryptovaluuttojen säilyttäminen kauppapaikoissa on relevantti vaihtoehto, vaikka se ei tietoturvaltaan olekaan optimaalisin.

Myös Coinmotionin perustaja Henry Brade kommentoi tapausta myös näin:

Bitcoinkeskus on asiasta samaa mieltä. Etenkin silloin kun sijoitettava summa on pieni ja tiedot kryptovaluutoista vähäisiä, voi olla viisainta pitää kolikot kauppapaikassa. Riski varojen menettämiselle esim. Coinmotionissa on tällä hetkellä erittäin lähellä nollaa.

Moni tämänkin artikkelin lukijoista on aloittanut kryptovaluuttaostot Coinmotionista ja siirtynyt tietojen & taitojen karttumisen myötä Ledgeriin tai muihin lompakoihin. On tärkeää ymmärtää, että kryptovaluuttojen kohdalla jokainen on vastuussa omasta tietoturvastaan. Kaikissa säilytysmuodoissa on omat riskinsä.

Kannattaa myös tutustua tähän artikkeliin, jossa käydään läpi eri sijoitusvaihtoehtoja kryptovaluuttoihin. Voit nykyisin sijoittaa turvallisesti Bitcoiniin omistamatta yhtään kolikkoa itse.

Miljardin dollarin transaktio

Viime viikolla suoritettiin myös hurja transaktio Bitcoin-verkossa. Toistaiseksi vahvistamaton taho liikutti miljardi dollaria yhdellä ainoalla transaktiolla. Kyseessä oli 124 946 bitcoinia sisältänyt siirto, joka saatiin aikaan vain 80 dollarin kuluilla. Ilman pankkeja, valtioita tai mitään kolmansia osapuolia. Käytännössä siirto olisi mennyt läpi myös paljon pienemmillä kuluilla.

Vastaavat siirrot eivät ole täysin ennenkuulumattomia, mutta todella harvinaisia joka tapauksessa. Viime syksynä nähtiin myös tämän kokoluokan operaatioita: 780 miljoonaan dollarin siirto sekä tämä 1,1 miljardin dollarin siirto.

Tammikuun operaation takana epäiltiin olevan Bitfinex-pörssi. Todennäköisesti kyse on jostain pörssistä, joka on siirtänyt varoja kylmälompakosta toiseen.

Tapaus poiki heti kommentteja altcoin-faneilta, jotka kehuivat oman kolikkonsa suorittavan saman siirron käytännössä ilmaiseksi.

Miljardin dollarin arvoinen transaktio on niin suuri, että käytännössä tällaisia nähdään vain Bitcoin-verkossa. Koko maailmassa on tällä hetkellä vain 15 kryptovaluuttaa, joiden koko markkina-arvo on yli miljardi dollaria. Esim. XRP:n kohdalla transaktio olisi noin 10% koko valuutan nykyisestä markkina-arvosta.

Lopuksi vielä työpaikkailmoitus. Suomalainen kryptovaluuttojen osto-, myynti- ja säilytyspalvelu Northcrypto hakee sovelluskehittäjää! Tarjolla on ainutlaatuinen mahdollisuus työllistyä alalla. Katso tästä työpaikan tiedot Oikotie-palvelussa.

Kuva: iStockPhoto/Bodnarchuk


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *