Uutiset
22
helmi
kryptovaluuttauutiset

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

22.2. Uutiskatsaus: OpenSea, Kanada, BNB, Bitcoin, Ethereum, Bitcoinkeskus

Suosittu NFT-kauppapaikka OpenSea on joutunut verkkohyökkäyksen kohteeksi. Ilmeisesti kyse on phishing-iskusta suoraan käyttäjiin. Kanadan viranomaiset ovat jäädyttäneet protesteihin osallistuneiden henkilöiden Bitcoin-tilejä sekä pankkitilejä. Binance uudelleenbrändäsi lohkoketjunsa ja Binance Coinin. Bitcoinin ja Ethereumin verkon statistiikka näyttää hyvältä. Bitcoinkeskus sai uuden ulkoasun!

OpenSean käyttäjät menettivät miljoonia dollareita phishing-iskussa

Ethereum-alustalla pyörivä OpenSea on ylivoimaisesti suosituin NFT-kauppapaikka. Sen treidausvolyymit rikkoivat myös tammikuussa uuden ennätyksen. Helmikuu on ollut niin ikään reipasta menoa, vaikka suurin NFT-huuma näyttääkin laantuneen.

Nyt OpenSea on otsikoissa väärästä syystä. Sen käyttäjät ovat joutuneet phishing-iskun eli verkkourkinnan kohteeksi. Vahingot ovat miljoonien dollareiden arvosta Etheriä (ETH) sekä mahdollisesti jopa 200 miljoonan dollarin arvosta NFT-taidetta.

OpenSean perustaja Devin Finzer kommentoi tapahtunutta Twitterissä.

Tällä hetkellä on tiedossa, että isku koskee muutamaa kymmentä käyttäjää. Tarkkaa summaa NFT-menetyksistä ei ole vielä selvitetty. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että OpenSea-sivustoon ei ole isketty.

Hakkerin toteutus oli varsin ovela. Hän oli luonut älysopimuksen jo kuukausi sitten valmiiksi. Hakkeri myös tiesi, että OpenSealle oli tulossa päivitys, mikä vaati käyttäjiä hyväksymään yhteyden uuteen älysopimukseen lompakkonsa (esim. MetaMask) kautta.

Pahaa aavistamattomat käyttäjät yhdistivät lompakkonsa väärään älysopimukseen, minkä jälkeen hakkeri pääsi tyhjentämään niiden sisällön. Some-viestejä selatessa on vielä epäselvää, miten phishing-hyökkäys tarkalleen tehtiin.

OpenSea lähetti mailia käyttäjilleen uudesta päivityksestä, mutta tämä sähköposti oli ilmeisesti täysin validi. Käyttäjiä on voitu huijata myös Telegramin, Discordin tai muiden somealustojen kautta.

Tällainen isku on hyvin tyypillinen kryptovaluuttojen maailmassa. Mieti hyvin tarkkaan mille sovellukselle olet antamassa käyttöoikeuksia Web3-lompakkoosi. Yksikin väärä klikkaus voi hävittää varasi peruuttamattomalla tavalla.

Kanadan hallitus alkoi jäädyttää kryptovaluuttaosoitteita

Kanada on ollut viime viikkoina otsikoissa ympäri maailmaa. Tai ehkä rajaus pitäisi tehdä sosiaaliseen mediaan, sillä maan järkyttäviä tapahtumia ei juuri mainstream-mediassa käsitellä. Myös länsimaiden poliitikot ovat olleet hiljaa aiheesta.

Kyse on siis Freedom Convoy -liikkeestä, joka on laajentunut rekkakuskien protestista koskemaan muitakin kansalaisia. Kirjoitimme aiheesta edellisen kerran kaksi viikkoa sitten. Tuolloin Kanadan hallitus esti protestoijien tukemisen joukkorahoituspalvelun (GoFundMe) kautta. Bitcoin-väki tuli apuun ja keräsi protestoijille noin miljoona dollaria.

Nyt tästä on seurannut ongelmia monille ihmisille. Kanadan hallitus on lähtenyt jäädyttämään henkilöiden Bitcoin-tilejä, jotka osallistuivat protestoijien tukemiseen. Se on ottanut yhteyttä mm. maan pörsseihin sekä muihin palveluihin.

Yksi tällaisista on lompakko-ohjelmiston valmistaja Nunchuk. Heidän vastauksensa nousi Twitterissä viraalihitiksi.

Kuten viesti kertoo, Nunchuk ei voi jäädyttää yksittäistä Bitcoin-osoitetta, sillä lompakko-ohjelmiston valmistajalla ei ole mitään pääsyä siihen. Nunchuk ei myöskään tiedä kenelle mikäkin Bitcoin-lompakko kuuluu.

”Please look up how self-custody and private keys work. When the Canadian dollar becomes worthless, we will be here to serve you, too.”. Ouch!

Kanadan tilanne on herättänyt monet ymmärtämään Bitcoinin arvon. Toistaiseksi sitä on pidetty länsimaissa lähinnä spekulointikohteena ilman ”todellista käyttöä”. Moni kanadalainen on herännyt viime viikkoina siihen todellisuuteen, että heidän pankkitilinsä voidaan jäädyttää milloin tahansa. Bitcoin-lompakon kohdalla tilanne on toinen.

Kraken-pörssin perustaja Jesse Powell kommentoi aihetta twiitillä, joka nousi todella suosituksi. Powell totesi suoraan, että Krakenin on taivuttava mahdollisiin viranomaisten vaatimuksiin eikä pörssi voi suojata käyttäjiään. Powell kehotti siirtämään varat pois pörssistä omaan lompakkoon, jos niiden turvallisuus huolettaa.

Binance uudelleenbrändäsi lohkoketjunsa

Markkinoiden johtava kryptovaluuttapörssi Binance on tuttu uutisaihe. Tällä kertaa kyse ei ole Binance-pörssistä vaan yhtiön pyörittämistä lohkoketjuista sekä niiden natiivitokenista. Binance ilmoitti viime viikolla uudelleenbrändäyksestä. Se haluaa pudottaa Binance-nimen pois sekä lohkoketjuista että Binance Coinista.

Aloitetaan lohkoketjuista. Tähän asti Binancella on ollut kaksi blockchainia: Binance Chain sekä Binance Smart Chain. Ensin mainittu on ollut hyvin vähäisellä käytöllä, ja se on myös toiminnoiltaan varsin simppeli. BSC on sen sijaan täysiverinen älysopimustalusta, joka nousi vuosi siten suureen suosioon PancakeSwapin ansiosta.

Jatkossa Binance Chain sekä Binance Smart Chain muodostavat yhden kokonaisuuden, jota kutsutaan nimellä BNB Chain. Vanha Binance Chain on ns. hallintotaso (governance layer) sisältäen steikkauksen. Binance Smart Chain taas pyörittää älysopimuksia ja muita toimintoja kuten tähänkin asti. Näiden lohkoketjujen uudet nimet ovat Beacon Chain ja Smart Chain.

Tsekkaa The Defiant-kanavan yhteenveto alta.

Entä siten Binance Coin? Sen ticker on jatkossakin BNB, mutta tokenia ei enää kutsuta Binance Coiniksi vaan BNB:ksi. Hieman sama asia kuin XRP:n kohdalla. Binance mukaa BNB tulee jatkossa sanoista ”Build and Build”.

Binance haluaa siis alleviivata lohkoketjujen sekä BNB-tokenin itsenäistä toimintaa irti varsinaisesta pörssistä. Taustalla voi olla myös tarve selkeyttää lohkoketjua regulaattoreiden näkövinkkelistä. Esimerkiksi Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita valvova SEC on suunnannut katseensa ns. DINO-palveluita kohtaan.

DINO on lyhenne sanoista Decentralized In Name Only. Se viittaa DeFi-palveluihin, jotka kutsuvat itseään hajautetuiksi, mutta ovat todellisuudessa kaikkea muuta kuin hajautettuja.

Binance Smart Chainin suosio on ollut selvässä laskussa kevään 2021 jälkeen. Se on menettänyt suosiotaan etenkin Terra, Avalanche, Solana sekä Fantom -platformeille. Seurataan vaikuttaako tuore brändäys mitenkään uuden BNB Chainin asemaan.

Bitcoin ja Ethereum verkot rikkovat ennätyksiä

Bitcoinin kurssi on ollut viime kuukaudet alamaissa, mutta se ei näy verkon kriittisessä statistiikassa. Monien mielestä Bitcoinin hash rate eli louhijoiden laskentateho on tärkein mittari. Hash ratessa nähtiin viime kesänä valtava pudotus johtuen Kiinan louhintabännistä. Nyt tilanne on toinen.

Bitcoinin verkko palautui jo tammikuun alussa takaisin Kiinan louhintabänniä edeltävälle tasolle. Vuosi 2022 on vain jatkanut tätä trendiä. Alla olevassa kuvassa on hash raten seitsemän päivän keskiarvo.

btc hash rate

Hash rate sekä Bitcoinin kurssi ovat korreloineet historiassa varsin paljon. Tällä hetkellä ne kulkevat täysin eri suuntaan. On selvää, että Bitcoinin täysin päinvastainen trendi ei jatku loputtomiin.

Sitten hyviä uutisia Ethereumista, joka etenee myös oikeaan suuntaan. Vähintään 0,1 ETH sisältävien osoitteiden määrä rikkoi uuden ennätyksen, noin 3,98 miljoonaa kappaletta. Koska Ethereum on älysopimusalusta ja se menestyy appien & käyttäjien kautta, tämä statistiikka on relevantimpi kuin louhintateho.

Yksi tilasto on sen sijaan laskusuunnassa, mikä on helpottava asia kaikille Ethereumin käyttäjille. Gas fees eli transaktiomaksut ovat tällä hetkellä selvässä laskussa. Syynä tähän on Decryptin mukaan NFT-markkinan hiljentyminen. Toivottavasti tämä trendi jatkuu myös hieman pidempään, sillä Ethereumin transaktiomaksut ovat olleet raivostuttavan korkealla jo pidemmän aikaa.

Ethereum siirtyy kesän aikana nykyisestä Proof of Work -konsensusalgoritmista Proof of Stake -konsensukseen mikä tarkoittaa louhinnan poistumista. Tämä ei kuitenkaan nosta Ethereumin kapasiteettia uudelle tasolle. Se tapahtuu vasta ensi vuonna shardingin myötä. Sitä odotellessa apuja saadaan Layer 2 -ratkaisuista.

Huom. Päivitimme Bitcoinkeskuksen Ethereum-oppaan viime viikolla. Aiheesta on julkaistu myös tuore Youtube-video!

Bitcoinkeskus sai uuden ulkoasun

Bitcoinkeskus.com -sivusto sai kauan odotetun päivityksen. Olemme tehneet töitä faceliftin parissa jo pidemmän aikaa, ja viime viikolla uusi ulkoasu saatiin vihdoin ulos Bitcoinkeskus.comiin!

Sisällön osalta mikään ei ole muuttunut. Artikkelit ja kategoriat ovat vanhoilla paikoillaan. Uusi ulkoasu on vanhaan verrattuna raikkaampi, värikkäämpi ja modernimpi. Luettavuus on kuitenkin etusijalla.

Olemme laajentaneet desktop-version sisältöosiota selvästi aiemmasta, jotta ruudulle mahtuu vaakasuorassa enemmän tekstiä. Uusi fontti on myös hieman aiempaa suurempi ja entistä helppolukuisempi. Tämä pitäisi olla myös positiivinen muutos mobiiliversiossa.

Päivitys on osa laajempaa prosessia Bitcoinkeskuksen palveluiden uudistamiseksi ja lisäämiseksi. Olemme lisänneet puolen vuoden aikana Bitcoinkeskuksen näkyvyyttä myös Instagramin sekä TikTokin puolelle. Molemmat tilit ovat lähteneet mukavaan kasvuun.

Kryptomarkkinoilla eletään tällä hetkellä ankeita aikoja. Tilanteesta tulee hyvin mieleen vuosi 2018. Sivuston kävijämäärät ja some-tilien klikkausmäärät ovat juuri nyt todella matalalla tasolla. Vähäinen kiinnostus näkyy hyvin myös esim. Google-trendeissä.

Bitcoinkeskus jatkaa tästä huolimatta laadukasta raportointia joka viikko. Aivan kuten sivustomme toimi myös vuonna 2018, kun muut palvelut hiljenivät yksi toisensa jälkeen.

Huomio! Oletko jo liittynyt uutiskirjeemme tilaajaksi? Jos et, niin klikkaa tästä itsesi listalle yli 1000 muun kryptovaluutoista kiinnostuneen seuraksi!


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!