Uutiset
22
marras
uutiset

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

22.11. Uutiskatsaus: FTX, Northcrypto, Coinmotion, Genesis, Cardano, El Salvador

FTX:n konkurssipesästä paljastuu koko ajan uusia tietoja. Kotimaisessa Northcryptossa käy kova kuhina markkinan myllerryksen keskellä. Coinmotion keskeyttää korkotilin tarjoamisen asiakkailleen. Prime broker Genesis konkurssin partaalla. Cardano saa uusia stablecoineja! El Salvador aikoo ostaa yhden bitcoinin joka päivä.

FTX:n konkurssipesä hakee vertaistaan

Aloitetaan uutiskatsaus viime viikkojen suosituimmalla aiheella. FTX-pörssin romahtamisesta on kulunut pian kaksi viikkoa, mutta aihe pysyy edelleen pinnalla. Suurin draama on tosin hävinnyt sen jälkeen, kun pörssi hakeutui virallisesti konkurssiin.

Julkisuuteen on tihkunut hyvin vähän informaatiota pörssin sisältä. Sam Bankman-Fried on ilmeisesti yhä Bahamalla viranomaisten valvonnassa. Muiden FTX:n avainhenkilöiden status on epäselvä. Pörssin romahduksen syistä tai motiiveista ei ole myöskään saatu dramaattisia paljastuksia.

Eniten keskustelua on herättänyt mainstream-median omituinen suhtautuminen tapahtuneeseen. Suosittu nettisalapoliisi Coffeezilla tiivistää ajatukset hyvin alla olevaan twiittiin.

SBF:stä on julkaistu useita artikkeleita yhdysvaltalaisissa sanomalehdissä, joissa miehestä on luotu kuva enemmän epäonnistuneena visionäärinä kuin talousrikollisena. Tämä on luonnollisesti saanut monien sijoittajien verenpaineen koholle.

Viime viikolla on saatu hieman lisätietoa FTX:n virallisen konkurssihakemuksen kautta. Konkurssipesää selvittää tällä hetkellä John J. Ray, joka on tullut kuuluisaksi mm. Enron-sotkun selvittäjänä. Rayn kommentti FTX:stä on aika pysäyttävä.

ftx konkurssi

FTX voi hyvinkin olla pahempi talousrikosten pesäke kuin Bernie Madoffin kuuluisa ponzi-huijaus ja Enronin romahdus aiemmin 2000-luvulla. Vai miltä kuulostavat seuraavat poiminnat FTX:n konkurssihakemuksesta:

  • FTX lainasi SBF:lle miljardi dollaria henkilökohtaiseen käyttöön
  • FTX osti asiakkaidensa rahoilla asuntoja Bahamalta
  • FTX:llä ei ollut listaa yhtiön omista työntekijöistä
  • FTX ei pitänyt kirjaa digitaalisista asseteista

Kaikki yllä mainitut kohdat kuulostavat aivan käsittämättömiltä huomioiden, että FTX:n valuaatio oli yli 30 miljardia dollaria. Eikö tätä sotkua ole auditoinut kukaan?

Moni lukijoista todennäköisesti muistaa myös FTX:n hakkerointidraaman 11.11. perjantaina. Tämä tapahtui sen jälkeen, kun pörssi oli ilmoittanut menevänsä konkurssiin. Toistaiseksi tuntematon hakkeri varasti yli 400 miljoonan dollarin edestä kryptovaluuttaa jäljellä olevista varoista.

FTX-hakkeri on aktivoitunut viime päivinä. Kyseinen taho on pilkkonut 200 miljoonan dollarin arvosta Etheriä useisiin osoitteisiin ja konvertoinut kolikot renBTC:ksi mikä on synteettinen versio Bitcoinista. Hakkerin tavoitteena on swapata renBTC -> BTC ja häivyttää sitten jälkensä mixer-palveluiden kautta.

Raportoimme FTX:n kehityksestä myös tulevina viikkoina.

Northcryptossa käydään kauppaa normaalisti

Mainitsimme viime viikon uutiskatsauksessa, miten FTX:n aiheuttamasta kaaoksesta voi syntyä myös positiivisia asioita alan toimijoille. Esimerkiksi lompakko-ohjelmistoja asennetaan nyt todella paljon. Ledger Nano X -kylmälompakoilla on myös kysyntää enemmän kuin koskaan.

Suomalaiset kauppapaikat kuuluvat myös tämän kaaoksen voittajiin. Yhä useampi suomalainen sijoittaja arvostaa nyt turvallisuutta ja luotettavuutta aivan uudella tavalla.

Coinmotionin toimitusjohtaja Heidi Hurskainen ja Northcrypton toimitusjohtaja Ville Runola kommentoivat FTX-kohua viime viikolla Kauppalehdessä. Juttu on valitettavasti vain tilaajille. Runola oli myös Ylen paikallisuutisten haastattelussa.

Ville Runola kertoo, että Northcryptossa on käyty runsaasti kauppaa viime viikkoina. Tämä on hänen mukaansa tyypillistä suurten kurssimuutosten aikaan.

Northcryptossa on käynyt kova liikenne myös kryptovaluuttojen osalta. Moni on siirtänyt kolikoitaan ulkomaisista pörsseistä Northrypton holviin. Tämä onkin hyvä ratkaisu, jos ei ole vielä uskallusta oman lompakon asentamiseen.

Runolan mukaan Northcrypto on saanut myös yhteydenottoja asiakkailtaan FTX:n romahduksen jälkeen. Monet haluavat varmistua siitä, että Northcryptossa asiakkaiden varoja ei voida käyttää riskisijoituksiin, kuten mm. FTX:n ja Celsiuksen romahduksissa on tullut ilmi.

Kotimaiset toimijat ovat Suomen Finanssivalvonnan tarkasti säätelemiä. Tämä regulaatio pakottaa palvelut erottamaan yhtiön omat varat asiakasvaroista.

Kiinnostuitko Northcryptosta? Avaa tili tästä linkistä marraskuun aikana niin osallistut tuotepaketin arvontaan!

northcrypto kamppis

Northcrypto poimii joulukuussa voittajat Bitcoinkeskuksen kautta avanneista henkilöistä. Jos olet avannut tilin meidän kauttamme jo aiemmin, kiitos siitä! Olet siis mukana arvonnassa.

Bitcoinkeskus haastatteli viime viikolla myös toimitusjohtaja Ville Runolaa! Lue Villen kommentit FTX:n romahduksesta, markkinatilanteesta sekä Northcrypton tulevista askeleista tästä artikkelista.

Coinmotion lopettaa korkotilin tarjoamisen

Jatketaan suomalaisiin kauppapaikkoihin liittyvillä uutisilla. Olimme juuri julkaisemassa uutiskatsausta, kun Coinmotion kertoi uutta informaatiota korkotilistään. Tuoreiden tietojen mukaan Coinmotion keskeyttää korkotilin tarjoamisen asiakkailleen. Linkki viralliseen tiedotteeseen löytyy alla olevasta upotuksesta.

Coinmotionin korkotili on toteutettu yhteistyössä suomalaisen Tesseract Groupin kanssa. Tiedotteen mukaan Coinmotion haluaa turvata asiakkaidensa edun tilanteessa, jossa useat lainapalveluiden tarjoajat ovat ajautuneet vaikeuksiin. Hyvä esimerkki tästä on Genesiksen potentiaalinen konkurssi, mistä lisää hieman alempana.

Tiedotteen mukaan asiakkaat voivat jatkaa halutessaan korkotilin käyttöä. Varojen kotiuttaminen onnistuu myös käyttöehtojen mukaisesti. Mitään tietoa kotiutusten pysäyttämisestä tai muista ongelmista ei tässä vaiheessa ole. Kyseessä vaikuttaa siis olevan varotoimenpide.

On myös hyvä ymmärtää, että uutinen koskee vain korkotiliä. Muut Coinmotioniin tallennetut varat ovat aina 100-prosenttisesti Coinmotionin hallinnassa. Jos et käytä korkotiliä, uutinen ei koske sinua millään tavoin.

Päivitys: Helsingin Sanomissa on juttua tapahtuneesta. Toimitusjohtaja Yichen Wu ei kommentoi sitä, onko Tesseractilla ollut kumppanuuksia ongelmissa olevien yhtiöiden kanssa. Hän kuitenkin kertoo Tesseractin olevan vakavarainen yhtiö, jonka rahoitustilanne on kunnossa.

Prime broker Genesis on konkurssin partaalla

FTX:n romahdus on poikinut jo tähän mennessä useita uhreja rahansa menettäneiden asiakkaiden, työntekijöiden sekä sijoittajien lisäksi. Sijoittajien katseet kohdistuvat tällä hetkellä Digital Currency Groupin ja Genesiksen suuntaan. Kaatumassa on todella suuria dominoita.

Genesis ei ole tuttu tavalliselle kryptosijoittajalle, mutta kyseessä on koko sektorin ainoa ns. prime broker. Lyhyesti sanottuna Genesis on se yhtiö, joka hoitaa finanssimaailman suurimmat & tärkeimmät instituutiot. OTC-diilejä, custody-palveluita jne. Tämä Twitter-thread on hyvä infopaketti.

Sen lisäksi Genesis on toiminut rahoittajana useiden pörssien korkopalveluille. Viime viikolla selvisi, että Winlevoss-veljesten perustama Gemini-pörssi on yksi Genesiksen asiakkaista. Gemini Earn -korkopalvelun asiakkaat ovat nyt menettämässä rahansa.

Genesiksen ongelmat ulottuvat jo kevääseen ja 3AC-hedgerahaston romahtamiseen. Genesis teki tuolloin jo arviolta miljardin dollarin tappiot, mutta emoyhtiö Digital Currency Group tuli silloin hätiin.

DCG on yksi koko kryptosektorin jättiläisistä. Sen portfolio sisältää lähes jokaisen merkittävän alan yrityksen nimen. Genesiksen lisäksi DCG:n tytäryhtiöihin kuuluu myös Grayscale, joka pyörittää instituutioiden suosimaa Bitcoin-rahastoa. Se sisältää lähes 650.000 bitcoinia eli Grayscale on markkinoiden suurin yksittäinen Bitcoin-holdaaja.

Nyt näyttää siltä, että FTX:n ja Alamedan romahdus oli viimeinen naula Genesiksen arkkuun. Yhtiö tarvitsee jopa puoli miljardia dollaria hätärahoitusta, jota emoyhtiö DCG:ltä ei ilmeisesti irtoa. Genesis on Wall Street Journalin mukaan menossa muussa tapauksessa konkurssiin.

Genesiksen konkurssi voisi kaataa jälleen uusia dominoita sekä pahimmassa tapauksessa emoyhtiö Digital Currency Groupin ja/tai osan sen tytäryhtiöistä. Onko Grayscalen Bitcoin Fund myös vaarassa? Yksi potentiaalisista pelastajista olisi ollut Binance. Viime yönä saatiin kuitenkin uutisia, ettei yhtiö aio osallistua Genesiksen pelastustalkoisiin.

Cardano saa uusia stablecoineja

Stablecoin-markkinoille saadaan uusia pelureita. Näin uutisoi viime viikon lopulla Emurgo, joka vastaa Cardano-ekosysteemin kaupallistamisesta. Toinen merkittävä peluri Cardanossa on Charles Hoskinsonin teknologiayhtiö IOHK.

Uuden stablecoinin nimi on USDA. Kyseessä on ensimmäinen täysin reguloitu ja Yhdysvaltojen dollarin takaama vakaavaluutta Cardano-ekosysteemissä. Emurgon mukaan sen lanseeraus tapahtuu Q1-2023 aikana.

Tämän lisäksi Cardano-alustalla lanseerataan toinenkin stablecoin: DJED. Kyseessä on algoritminen stablecoin, mikä on saanut monet sijoittajat huolestumaan. Terran UST stablecoinin romahdus on vielä tuoreessa muistissa. Alla olevassa Twitter-ketjussa on faktaa DJEDistä.

Algoritmiset stablecoinit ovat aiheuttaneet tähän asti lähinnä päänsärkyä sijoittajille. Eivät kuitenkaan kaikki. Esimerkiksi Tronin lanseeraama USDD on edelleen toiminnassa, vaikka se onkin menettänyt 1:1 pegin dollariin pari kertaa.

DJED pyrkii estämään UST:n kohtalon eli ”kuolemanspiraalin” riittävällä takauksella. Jokaista DJED stablecoinia vastaa 3-7 dollarin arvosta ADA-tokeneita reservipoolissa.

Stablecoinit ovat elintärkeä osa DeFi-ekosysteemiä jokaisella platformilla. USDA ja DJED antavat varmasti buustia Cardanon DeFi-sektorille ja saattavat nostaa myös ADA-tokenin kurssia (kunhan yleinen karhumarkkina on ensin päättynyt).

El Salvador aloitti päivittäiset Bitcoin-ostot

El Salvadorin Bitcoin-vallankumous on kadonnut vuoden 2022 aikana pois otsikoista. Myös valtion Bitcoin-reservit ovat romahtaneet dollareissa mitattuna. El Salvador on hankkinut 2381 bitcoinia noin 45.000 dollarin keskihintaan. Hieman yli 107 miljoonaa maksanut potti on arvoltaan nyt 37,5 miljoonaa.

Presidentti Nayib Bukele ei ole kuitenkaan luovuttamassa. Hän twiittasi myös viikko sitten oman näkemyksensä FTX-kohusta ja totesi: ”FTX is the opposite of Bitcoin.” Bukele kertoi pari päivää sitten maan uudesta suunnitelmasta. El Salvador ostaa jatkossa yhden Bitcoinin joka päivä.

Kyseessä on enemmän symbolinen ele kuin sijoitus. El Salvador on joka tapauksessa ainoa valtio, joka sijoittaa aktiivisesti Bitcoiniin. Muiden valtioiden Bitcoin-omistukset ovat lähinnä rikollisilta takavarikoitua omaisuutta. Myös Ukrainalla on hallussaan bitcoineja sotaan tehtyjen lahjoitusten vuoksi.

Kaikki eivät kuitenkaan allekirjoita Bukelen saamaa suosiota Bitcoin-maksimalistien keskuudessa. Ethereumin perustaja Vitalik Buterin on kritisoinut jälleen Nayib Bukelea tuoreessa haastattelussa. Buterinin mukaan Bitcoin-faneja ei kiinnosta Bukelen hallituksen epädemokraattinen toiminta.

“A lot of Bitcoin people ignored the fact that Bukele’s government is not a very democratic government that actually has a lot of problems, and they are not that good at respecting other people’s freedoms.”

Buterinin mukaan El Salvadorin tapa puskea Bitcoin kansalaisilleen on ollut myös väärä. Ajankohta bull-markkinassa sai myös monet spekuloimaan kurssinousulla. “Now it looks just terrible and not many people are using it.”, Buterin linjaa.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!