Kryptosijoittajat ovat tällä hetkellä hermostuneita. Osa suorastaan paniikissa. FTX-pörssin aiheuttamista ongelmista ei ole vieläkään tarkkaa tietoa, ja markkinoille kantautuu jatkuvasti huhuja uusista konkursseista. Moni kryptovaluutta on nyt vuoden 2022 pohjalukemissa tai hyvin lähellä sitä.
Sisällysluettelo
Bitcoin teki vuoden 2022 uudet pohjat
Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä noin 16.200 dollaria. Lukema oli viikko sitten noin 500 dollaria korkeampi, eli suuria muutoksia ei ole nähty. Bitcoinin kurssi on yhä suurin piirtein samoilla sijoilla, jonne se romahti kaksi viikkoa sitten FTX-pörssin kaatuessa. Alla oleva grafiikka näyttää kurssikehityksen päiväkohtaisilla kynttilöillä.
Kuten otsikko kertoo, Bitcoin kävi tekemässä äskettäin vuoden 2022 uudet pohjat. Tämä tapahtui eilen eli maanantaina 21. marraskuuta. Pahimmillaan kurssi putosi noin 15.500 dollariin hieman pörssistä riippuen. Bitcoin on kolkutellut 15.500–15.900 tasoa nyt useana päivänä FTX-pörssin romahduksen jälkeen. Tälle alueelle on muodostunut jonkinlainen tuki.
Isossa kuvassa markkina on todella pelokas. Jos tilanne näytti ankealta kurssin ollessa 19.000 dollarin maastossa, niin nyt kapitulaatio alkaa olla lähellä. FTX-pörssin konkurssi säteilee jatkuvasti koko markkinaan, ja sijoittajat pelkäävät uusia tartuntoja. Mikä domino kaatuu seuraavaksi?
Tällä hetkellä kaikkien katseet ovat Digital Currency Groupin ja sen tytäryhtiö Genesiksen suunnalla. Kirjoitimme Genesis-palvelun ongelmista tarkemmin uutiskatsauksen puolella.
Kyseessä on ns. prime broker eli suurimpia ja tärkeimpiä instituutioita palveleva taho. Genesis teki jo miljardin dollarin tappiot keväällä hedgerahasto 3AC:n romahtaessa. Silloin emoyhtiö DCG tuli hätiin. Nyt tarvitaan taas 500+ miljoonaa hätälainaa, ja kello käy.
UPDATE: ‘drop dead’ date for Genesis bankruptcy decision is Wednesday.
The previously undisclosed $1.1B promissory note from Genesis to DCG still exists.
Lack of liquidity and loan losses at Genesis still exists.
Reg M redemptions at Grayscale still being considered.
— Andrew (@AP_Abacus) November 21, 2022
Ongelma on siinä, että lainaajia ei tunnu löytyvän, joten Genesis voi todellakin ajautua konkurssiin. Tämä taas säteilisi kymmeniin uusiin alan toimijoihin. Markkinajohtaja Binance kieltäytyi jo tarjouksesta osallistua pelastustalkoisiin.
Tilanne kryptomarkkinassa on siis vakava. Monien kryptovaluuttojen kurssit ovat vuoden 2022 pohjissa tai hyvin lähellä sitä. Ei olisi mikään ihme, jos markkina syöksyisi lähipäivinä tai viikkoina vielä alemmas. Valitettavasti tämän hetken tilanteesta ei ole kuin negatiivista sanottavaa.
Tällä hetkellä kryptomarkkinan ja osakkeiden välinen napanuorakin on katkennut. Kryptosektorin omat ongelmat ovat nyt päällimmäisenä sijoittajien mielessä. Voi kestää kuukausia, ennen kuin tilanne rauhoittuu.
Sijoittajien kannattaa siis varautua kovien aikojen jatkuvan ainakin vuoden 2022 loppuun. Vaikka FTX-uutisointi on hieman laantunut, vaara ei todellakaan ole ohi. Lopulliset vaikutukset alan yrityksiin selviävät vasta viikkojen kuluessa.
Altcoin-markkinassa muutamia voittajia
Kulunut viikko on ollut ankea lähes kaikille kryptovaluutoille. Koko kryptomarkkinan arvo on pudonnut noin 830 miljardista dollarista 805 miljardiin dollariin seitsemän päivän aikana. Bitcoinin dominanssi on noin puoli prosenttiyksikköä plussalla, eli suuria muutoksia ei kryptojen sisäisessä dynamiikasssa ole nähty.
Alla on kryptovaluuttojen top 15 -lista ja jokaisen kolikon suoritus Bitcoiniin verrattuna.
Kun stablecoinit jätetään huomioimatta, listalla on vain kaksi plussalla olevaa altcoinia: Litecoin ja Tron. Näistä Litecoin on syytä nostaa esiin, sillä wanha kunnon LTC on raketoinut peräti 24 prosenttia Bitcoiniin verrattuna!
Litecoinin kurssi on noussut pikkuhiljaa useita päiviä ja otti tänään lähes kymmenen prosentin loikan Bitcoiniin verrattuna. Mikä Litecoinia on oikein viime aikoina nostanut?
Todennäköisesti kyseessä on useiden eri asioiden yhdistelmä. Tekninen analyysi on yksi. Toinen on Michael Saylorin positiivinen kommentti Litecoinista. Saylorin mielestä Litecoin voidaan nähdä regulaation näkövinkkelistä Bitcoinin kaltaisena digitaalisena hyödykkeenä.
Sijoittajat ovat myös aloittaneet spekuloinnin vuonna 2023 tapahtuvalla Litecoinin halvingilla. Litecoinin lohkopalkkio puolittuu Bitcoinin tavoin joka neljäs vuosi.
Suositun Trust Walletin TWT-token oli viime viikon raketti. Se on myös tällä viikolla top 100 -listan toiseksi paras nousija heti Litecoinin jälkeen. TWT-token on noussut 15 % Bitcoiniin verrattuna. Se on saanut vauhtia uudesta Chrome-lisäosasta.
#CMCCommunity Spotlight ✨
Congratulations to @TrustWallet's Chrome Extention Launch, marking one step closer to #Web3 & mass adoption! 🚀
Users can now experience #TrustWallet on both their mobile & PC!
👉 Get your extension today: https://t.co/KJPF0qkSVE pic.twitter.com/Dkcn4I3XWM
— CoinMarketCap (@CoinMarketCap) November 21, 2022
Trust Walletin TWT-token on yleisellä tasolla kasvattanut suosiotaan johtuen FTX-pörssin konkurssista. Moni sijoittaja on kotiuttanut varojaan pörsseistä omiin lompakoihin. Trust Wallet on suosittu vaihtoehto, mikä on johtanut myös spekulointiin TWT-tokenin kurssikehityksestä.
TWT ja LTC ovat dollareissa mitattuna ainoat yli 10 prosenttia plussalla olevat kryptovaluutat.
DeFi-markkinassa ei suurta draamaa
DeFi-markkina on seurannut jälleen muun kryptomarkkinan alamäkeä. Koko sektorin likviditeettiä kuvaava TVL on pudonnut viime viikon 43,1 miljardista dollarista 41,1 miljardiin dollariin. Kyseessä on jälleen uusi vuoden 2022 pohja.
DeFi-sektorista ei ole näkyvissä mitään joukkopakoa, mutta TVL pienenee kuitenkin viikko viikolta. Kaikki suuret protokollat ovat menettäneet likviditeettiä viime viikkoina. Kun katsotaan top 10 -listaa, niin yksikään DeFi-protokollista ei ole plussalla seitsemän tai 30 päivän ajanjaksolla.
Lohkoketjujen tasolla ei näy myöskään suurempia muutoksia.
Mainitsimme jo viikko sitten Solanan, joka on pudonnut ulos top kympistä. Kyseinen älysopimusalusta on kärsinyt selvästi eniten FTX-pörssin ja Alamedan romahduksesta. Sijoittajat ovat paenneet Solana-ekosysteemistä todella nopeasti.
Kuluneen viikon suurin kärsijä on Cronos, joka on Crypto.comin perustama ekosysteemi. Sen TVL on romahtanut yli 30 prosenttia vain seitsemässä päivässä.
Mielenkiintoista on se, ettei Ethereum ole onnistunut kasvattamaan markkinaosuuttaan kilpailijoiden ahdingosta huolimatta. Tämä tarkoittaa sitä, että Ethereum on kärsinyt likviditeetin paosta muiden tavoin.
DeFi-sektorin alamäki on tavallaan ironista, sillä DeFi on tällä hetkellä sijoittajien kannalta se turvallisin ja ainoa todella auditoitu ratkaisu. Monien varat olisivat paljon paremmassa turvassa esim. Aave-protokollassa kuin keskitetyissä (ja konkurssikypsissä) lainapalveluissa.
Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!