Uutiset
22
marras
kryptomarkkinat osakemarkkinat

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

22.11 Markkinakatsaus: Sijoittajat hermostuneessa olotilassa

Bitcoinin kurssi kääntyi viikonlopun jälkeen uuteen laskuun. Sijoittajat ovat hermostuneita ja pohtivat bull-markkinan mahdollista päättymistä. Bitcoinin dominanssi ei liiku. Avalanche ja Crypto.com jyräsivät altcoin-markkinassa. Avalanche nousee selvästi esiin myös DeFi-sektorissa.

Rekisteröidy Binancelle

Bitcoinin viikko päättyi negatiivisissa tunnelmissa

Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä noin 57.400 dollaria. Lukema oli viikko sitten peräti 66.000 taalaa, ja kaksi viikkoa sitten oltiin jopa 68.000 dollarin tasolla. Ei siis mikään ihme, että tunnelma markkinoilla on vähintäänkin hermostunut.

Alla olevassa grafiikassa näkyy Bitcoinin kurssikehitys syksyn ajalta. Sininen viiva on 50 päivän ja purppura viiva 200 päivän liukuva keskiarvo. Ne ovat usein käytettyjä indikaattoreita kuvaamaan nousu- ja laskumarkkinoilta.

bitcoin 22-11-2021

Viime viikko oli todella synkkä. Bitcoinin kurssi putosi tiistaina noin 8.000 dollaria aina 58.000 taalaan saakka. Pohjat nähtiin lopulta 55.000 dollarin pinnassa perjantaina. Yli kymmenen ”kilon” pudotus siis. Viikonloppu näytti lupaavalta, sillä kurssi hiipi takaisin 60.000 dollarin tasolle. Viime yönä lähdettiin kuitenkin väärään suuntaan.

Analyytikot halusivat nähdä viikokurssin clousaavan 60.000 taalan yläpuolelle ja 50 päivän keskiarvon tuntumaan. Nyt tuo trendinlinja toimi resistanssina, josta kurssi kimposi takaisin laskuun. Tämä ei ole missään nimessä hyvä juttu, vaikka syytä paniikkiin ei vielä olekaan.

Kurssi putosi syyskussa noin 53.000 dollarista aina 40.000 dollariin ja reilusti vieläpä 200 päivän keskiarvon alapuolelle. Tästä huolimatta, bull-markkina jatkui hetkeä myöhemmin todella vahvasti. Nyt nähty korjausliike ei ole prosenteissa mitattuna mitenkään poikkeuksellinen. Vuoden 2021 aikana on nähty monta suurempaa kuoppaa, joista on aina noustu uuteen ralliin.

Bitcoinin laskulle ei ollut yhtä selittävää tekijää. Yleensä tällaisia kurssiromahduksia nähdään silloin, kun vivutus markkinoilla lisääntyy ja sentimentti muuttuu liian myönteiseksi. Näin oli selkeästi käymässä. Löytyykö markkinoilta pian uusia ostajia? Aika näyttää.

Julkaisimme iime viikolla myös Bitcoinkeskuksen näkemyksen markkinoiden kehityksestä.

Video on kerännyt huikeat 2600 näyttöä ja 150 tykkäystä vain neljässä päivässä! Viime viikon kurssikehitys viittaa yhä vahvemmin videolla kuvattuun kakkosskenaarioon, mutta emme vaihda ainakaan vielä omaa näkemystämme. Uskomme kurssin noudattavan karkeasti Stock-To-Flow -mallin ennustetta tämän syklin loppuun. Kunnes toisin todistetaan.

Markkinoiden fiilis on tällä hetkellä varsin negatiivinen ja hermoileva. Sijoittajia arveluttaa bull-markkinan jatkuminen. Onko Stock-To-Flow -malli mennyt rikki? Oliko 70K tosiaan syklin huippu? Lohkoketjun datasta tulevat fundamentit tukevat edelleen bull-markkinan jatkumista, joten Bitcoinkeskus ei usko ainakaan vielä tällaiseen teoriaan.

Bitcoinin dominanssissa ei muutoksia

Bitcoinin dominanssi eli markkinaosuus on artikkelin kirjoitushetkellä 42,74 prosenttia. Edeltävän kahden viikon mittaukset ovat 43,35 % ja 44,0 %. Kuten alla oleva grafiikkakin myös kertoo, suurempaa trendiä ei ole näkyvissä.

bitcoinin dominanssi 22-11-2021

Bitcoinin markkinaosuus oli kuukausi sitten lähes 50 prosenttia. Se putosi siitä lokakuun loppuhetkillä noin 43 prosenttiin, jossa dominanssi on sahannut marraskuun ajan.

Ehkä hieman yllättävää on se, että altcoinit ovat pysyneet näin vahvoina viime viikon rajuista kurssiliikkeistä huolimatta. Nopeat Bitcoinin romahdukset ovat perinteisesti olleet myrkkyä alteille. Nyt muu markkina on pysynyt hyvin perässä.

Crypto.com ja Avalanche kovassa nousussa

Kuten aktiivinen Bitcoinkeskuksen lukija tietää, Bitcoinin dominanssi ohjaa altcoin-markkinan tapahtumia. Jos Bitcoinin markkinaosuus ei liiku, niin hiljaista on myös alttien puolella. Näin tälläkin kertaa.

Alla näkyy lista markkinan top 15 -valuutoista ja niiden kurssikehitys suhteessa Bitcoinin (24h/7pv/30pv).

Altcoinit 22-11-2021

Listalta erottuu todella vahvasti kaksi projektia: Avalanche sekä Crypto.com.

Avalanche on kiivennyt myös ensimmäistä kertaa kryptovaluuttojen top 10 -listalle. Se on ollut vuoden 2021 ehdottomia raketteja yhdessä Solanan sekä Terran kanssa. Avalanchea vauhdittaa sen jatkuvasti kasvava ekosysteemi.

Crypto.com on puolestaan tunnettu debit-korteistaan ja suositusta mobiilisovelluksesta. CRO-tokenia buustaa todennäköisesti nyt globaali mainoskampanja, jonka tähtenä on Matt Damon. Yhtiö julkisti myös 700 miljoonan dollarin diilin Los Angelesin Staples Centerin nimioikeuksista.

Marraskuussa lanseerattu Cronos-lohkoketju tuo myös uutta käyttöä CRO-tokenille. Kyseessä on suora kilpailija esim. yllä mainitulle Avalanchelle sekä muille älysopimusalustoille. CRO toimii sen natiivitokenina. Huomioi, että päivitämme myöhemmin tällä viikolla Bitcoinkeskuksen Crypto.com -oppaan!

Sekä AVAX että CRO tekivät viime viikolla jatkuvasti uusia kurssiennätyksiä.

Sijalla 23 oleva Elrond on noussut myös peräti 69 prosenttia Bitcoiniin nähden. Kyseessä on taas yksi älysopimusalusta, joille näköjään riittää lähes loputtomasti sijoittajien rahaa. Elrondia buustaa viime viikolla lanseerattu Maiar DEX.

DeFi-sektori jatkaa sivuttaisliikkeessä

DeFi-sektori on ollut liekeissä koko syksyn ja alkutalven. Hajautetun talouden kokoa kuvaava TVL-luku ehti nousta monta kuukautta putkeen. Viikko sitten tälle raketoinnille saatiin stoppi. Nyt lukema on laskenut entisestään.

DeFi TVL 22-11-2021

Tämän hetken mittaus on 258,58 miljardia dollaria. Viikko sitten oltiin noin 17 miljardia korkeammalla. Ei mitään dramaattista romahdusta vielä, mutta nousutrendi näyttää toistaiseksi pysähtyneen.

DeFi-protokollien kisailu on ollut varsin tylsää seurattavaa. Markkina on ollut kevään DeFi-buumi jälkeen hyvin stabiili ilman mitään dramaattisia muutoksia.

DeFi protokollat 22-11-2021

Samaa voidaan todeta myös tämän viikon katsauksessa. Curve, Maker ja Aave vetävät jälleen joukkoa. Koko sektorin TVL-pudotus näkyy myös jakautuneen hyvin tasaisesti suurempien protokollien kesken.

Kuten olemme myös aiemmin maininneet, DeFi-sektorin sinänsä vahva kasvu TVL-tasolla ei ole näkynyt lainkaan DeFi-protokollien omissa tokeneissa. Aave, Curve, Uniswap ja monet muut tunnetut tokenit eivät kiinnosta sijoittajia.

Kun tarkastellaan suurimpia lohkoketjuja eli älysopimusalustoja, niin edellä mainittu Avalanche nousee selkeästi esiin. Se on jopa nostanut TVL-lukuaan 17,83 prosenttia muun markkinan laskiessa. Avalanche on ohittanut samalla Terran ja siirtynyt listan neljänneksi.

DeFi löhkoketjut 22-11-2021

Voit tsekata suosituimmat Avalanchen sovellukset (Dapps) tästä linkistä. Yksi tunnetuimmista on ehdottomasti Trader Joe, joka on Avalanchen suurin DEX. Myös likviditeettiprotokolla Aave on nykyisin Ethereumin sekä Polygonin lisäksi Avalanche-alustalla.

Keskustelu käy tällä hetkellä kuumana liittyen Ethereumin transaktiomaksuihin. Bensakulut (gas fees) tuntuvat jatkuvasti vain nousevan, eikä esimerkiksi Uniswapissa saa treidiä aikaan enää alle $100 kuluilla. Ethereumin asema on tästä huolimatta vakaa. Täytyy muistaa, että korkeat gas-maksut kielivät vain yhdestä asiasta eli todella suuresta kysynnästä.

Photo by Austin Distel on Unsplash


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.