Uutiset
22
marras
bitcoin city

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

22.11. Uutiskatsaus: Bitcoin City, Constitution DAO, Clinton, Economist, Zcash, Crypto.com

El Salvador aikoo rakentaa tulivuorienergialla pyörivän Bitcoin Cityn, jossa ei makseta veroja. Constitution DAO teki historiaa, vaikka hävisi huutokaupan. Hillary Clinton varoittaa kryptovaluutoista. The Economist aiheutti hilpeyttä twiitillään. Zcash siirtyy Proof of Stake -konsensukseen. Crypto.com teki jättidiilin.

Rekisteröidy Binancelle

El Salvador rakentaa Bitcoin-kaupungin

Aloitetaan uutisilla El Salvadorista, jossa Bitcoin-adoptio etenee hurjaa vauhtia. Useammalla elsalvadorilaisella on jo nyt Bitcoin-lompakko kuin pankkitili. Tuorein uutinen liittyy uuteen Bitcoin City -projektiin. Kuten nimestä voi päätellä, kyse on Bitcoin-kaupungista.

El Salvadorin presidentti Nayib Bukele paljasti suunnitelmat maassa järjestetyssä Bitcoin Week -konferenssissa. Alla olevassa twiittiketjussa on paljon videoita Bukelen puheesta ja todella tyylikkäästä sisääntulosta.

Kuten nimi Bitcoin City kertoo, kyse on todellakin uudesta kaupungista. Ympyrän muotoinen Bitcoin-kaupunki rakennetaan rannikolle maan eteläosaan. Sen välittömässä läheisyydessä on tulivuori, josta saatava lämpöenergia muutetaan sähköksi ja valjastetaan myös Bitcoin-louhintaan.

Kaupunki on todellinen paratiisi Bitcoin-sijoittajille, sillä verotus on nolla kaikenlaisista tuloista sekä mm. kiinteistön omistamisesta. Verotulot saadaan täysin ALV:n avulla. ”Invest here and make all the money you want. This is a fully ecological city that works and is energized by a volcano.”, kommentoi presidentti Bukele.

Eikä tässä vielä kaikki. Kaupungin rakentaminen rahoitetaan historian ensimmäisellä Bitcoin-joukkovelkakirjalla. Sen suuruus on miljardi dollaria. Puolet käytetään infran rakentamiseen ja puolet uusien bitcoinien hankintaan.

Historiallinen Volcano bond on myös tokenisoitu, ja se maksaa 6,5 prosentin vuosikorkoa. Mukaan voi lähteä jo 100 dollarin suuruisella sijoituksella. Lainan toteutuksessa on mukana Blockstream. Tokenisoitu velkakirja sijaitsee sen pyörittämässä Liquid-lohkoketjussa (Bitcoin sidechain). Myös Bitfinex-pörssi on toteuttamassa ratkaisua.

El Salvadorissa kirjoitettiin taas uusia rivejä Bitcoinin historiaan. On myös syytä mainita tunnettu Bitcoin-maksimalisti Max Keiser, joka visioi ”tulivuoribondeista” jo kesäkuussa ja inspiroi presidentti Bukelea toteuttamaan idean. El Salvadorin esimerkkiä seurataan aikanaan myös monissa muissa maissa.

Constitution DAO teki historiaa

Kryptovaluuttojen maailmassa nähtiin viime viikolla todella mielenkiintoinen kohu. Kyseessä on tapaus Constitution DAO. Sana constitution tarkoittaa perustuslakia ja viittaa tässä yhteydessä nimenomaan Yhdysvaltain perustuslakiin. Mitä tekemistä tällä kaikella on kryptovaluuttojen kanssa?

Sotheby’s on maailman johtava huutokauppojen järjestäjä. Se on framilla etenkin silloin, kun myytävänä on todella harvinaisia ja arvokkaita esineitä. Viime viikolla Sotheby’s järjesti huutokaupan, jonka yhtenä artikkelina oli kopio Yhdysvaltain perustuslaista eli pala hyvin arvokasta paperia.

DAO on puolestaan yleistermi hajautetulle organisaatiolle (Decentralized Autonomous Organization). Se on usein käytetty hallintomalli juuri kryptovaluuttojen maailmassa. Constitution DAO oli kokeilu, joka perustettiin edellä mainitun artikkelin hankkimiseksi. Se oli lopulta huikea menestys.

Constitution DAO keräsi yli 46 miljoonaa dollaria yli 17.000 sijoittajalta ympäri maailmaa. Yksi sijoitus oli keskimäärin vain pari sataa dollaria. Valitettavasti Constitution DAO ei kuitenkaan voittanut huutokauppaa.

Perustuslain kopio meni Citadel-yhtiön toimitusjohtajana tunnetulle Ken Griffinille, jonka voittava huuto oli 43,2 miljoonaa dollaria. Griffin on hyvin kiistanalainen henkilö ja tunnettu myös kryptoskenessä. Hänen yhtiönsä Citadel oli viime kevään GameStop-sijoituskohun keskiössä.

Vaikka Constitution DAO:lla oli hallussaan yli 43,2 miljoonaa, sen varat olisivat loppuneet kesken, kun huomioidaan dokumentin varastointi, suojaus, vakuuttaminen ym. kulut. Ongelma oli myös luonnollisesti se, että vastapuoli (Griffin) tiesi tarkalleen Constitution DAO:n varallisuuden. Hän olisi voinut nostaa myös omaa huutoaan pari miljoonaa lisää, jos tarvis.

Constitution DAO teki historiaa tappiosta huolimatta. Kyseessä oli tiettävästi suurin joukkorahoitus fyysisen objektin hankkimiseksi. Suurin osa varoista kerättiin vain 72 tunnin sisällä. Constitution DAO palauttaa nyt varat mukaan lähteneille sijoittajille.

Hillary Clinton ja Economist

Seuraavaksi sitten kaksi uutista, jotka ovat aiheuttaneet hilpeyttä sosiaalisessa mediassa. Ensin käsittelyssä Hillary Clinton, joka on hävinnyt julkisuudesta vuonna 2016 kärsityn vaalitappion jälkeen.

Clinton pääsi esille kryptoskenessä johtuen kommenteista Bloombergin New Economic Forum -tapahtumassa, Singaporessa. Clinton dissasi kryptovaluuttoja ja kertoi niiden uhkaavan jopa Yhdysvaltain dollarin asemaa.

“What looks like a very interesting and somewhat exotic effort to literally mine new coins in order to trade with them has the potential for undermining currencies, for undermining the role of the dollar as the reserve currency, for destabilizing nations, perhaps starting with small ones but going much larger.”

Clintonin lausunto kertoo omaa kieltään kryptovaluuttojen statuksesta. Kukaan maailman vaikutusvaltaisimmista henkilöistä ei tiennyt kryptoista yhtään mitään vielä kymmenen vuotta sitten. Nyt ne uhkaavat romuttaa jo globaalit maksujärjestelmät sekä fiat-valuuttojen valta-aseman.

Toisesta uutisesta vastaa tunnettu talousjulkaisu The Economist.

Lehden twiitti päätyi viikonloppuna tuhansien kryptosijoittajien feediin. ”The sharp increase in inflation over the past year has blindsided many economists. Almost no one saw it coming.”

Tällainen kommentti kuulostaa kieltämättä huvittavalta. Lähes kukaan ei nähnyt inflaation tulevan? Are you serious? Kuten Anthony Pompliano yllä twiittaa, niin etenkin kryptosijoittajat ovat puhuneet aiheesta lähes päivittäin vuoden 2021 aikana. Täysin käsistä riistäytynyt rahan printtaaminen on johtanut yllättäen kasvavaan inflaatioon?

Uutinen alleviivaa hyvin yhtä tärkeää asiaa. Elämme maailmassa, jossa jokaisen on otettava vastuu omasta taloudestaan ja hyvinvoinnistaan. Kuuntelemalla maailman johtavia ekonomisteja olisi missannut kryptovaluuttojen rallin sekä korkeimman inflaation 30 vuoteen. Liian moni herää tähän todellisuuteen vasta sitten, kun on jo liian myöhäistä.

Zcash siirtyy Proof of Stake -konsensukseen

Privaattikryptot ovat kapea sektori valuuttakategoriassa. Niistä tunnetuin on Monero. Tästä joukosta kuuluu harvoin mitään positiivista, sillä suurimmat otsikot liittyvät usein kyberrikollisuuteen.

Viime viikolla saatiin mielenkiintoinen päivitys Zcashilta. Kyseinen projekti on Moneron pahin kilpailija ja toinen laajemmin tunnettu kryptovaluutta. Zcash ilmoitti siirtyvänsä louhintaa vaativasta Proof of Work -konsensuksesta Proof of Stake -vaihtoehtoon.

Asiasta ilmoitti Zcashin kehitystyöstä vastaava Electric Coin Company. Voit lukea tarkemman uutisen alla olevasta upotukesta.

Taustalla on ECC:n julkaisema blogipäivitys Zcashin roadmapista vuosille 2022-2025. Se linjaa kolme tärkeää uudistusta tuleville vuosille: virallinen lompakko ZEC coinille, Proof of Stake sekä yhteensopivuus. Uusi lompakko julkaistaan vuoden 2022 aikana.

Proof of Stake -siirtymän taustalla on ekologisuus sekä ASIC-louhijoiden vallankumous. Kun Zcash-yhteensopivat ASIC-louhijat tulivat markkinoille 2018, se pudotti retail-louhijat pois kelkasta. Myös Monero on taistellut saman ongelman kanssa ja ratkaissut sen päivittämällä louhinta-algoritmiaan.

Zcash päättää sen sijaan siirtyä pois Proof of Workista nykyisin todella suosittuun Proof of Stake -konsensusmalliin. Siinä louhijat korvataan erillisillä validaattoreilla ja mukaan tulee valuutan steikkaus.

Zcash aikoo myös kehittyä interoperability-sektorilla eli saada alustansa yhteensopivaksi muiden lohkoketjujen kanssa. Tässä kuvaan astuu suosittu Cosmos-platform.

Crypto.com teki jättidiilin

Crypto.com on kiistatta yksi kryptoskenen näkyvimpiä projekteja. Uutisoimme jo pari viikkoa sitten sadan miljoonan dollarin mainoskampanjasta, joka on näkynyt myös Suomen TV-kanavilla. Crypto.com on paljon esillä myös urheilun parissa.

Tähän sektoriin liittyy myös tuore uutinen. Crypto.com osti nimittäin legendaarisen Staples Centerin nimioikeudet. Kyseessä on Los Angelesin kuuluisa areena, jossa pelaavat mm. NBA-joukkueet LA Lakers sekä LA Clippers.

Kyseessä on valtavan kokoinen diili: nimioikeudet on ostettu 20 vuodeksi huikealla 700 miljoonan dollarin kauppahinnalla. Uusi nimi on odotetusti Crypto.com Arena.

Marraskuu on ollut kokonaisuutena todella vahva Crypto.comille sekä sen CRO-tokenille. Edellä mainittu Matt Damon -kamppis sekä Crypto.com Arena ovat osaltaan antaneet tokenille vauhtia. Suurempi uutinen oli parin viikon takainen Cronos Mainnet-lanseeraus.

Crypto.com on astunut täysin samalla polulle kuin Binance. Sen Crypto.org sekä Cronos -lohkoketjut on toteutettu teknisesti Cosmos SDK:lla aivan kuten Binance Chain & Binance Smart Chain. Cronos on BSC:n suora kilpailija, ja samalla myös muiden älysopimusalustojen. Sen ytimessä oleva Etheremint mahdollistaa Ethereum-sovellusten helpon siirron (kloonauksen) Cronos-lohkoketjuun.

CRO-token on Cronos ja Crypto.org -lohkoketjujen natiivivaluutta, mikä tuo sille merkittäviä käyttökohteita lisää. CRO-token on noussut 30 päivän aikana 270 prosenttia ja rankinglistan top 15 -valuutaksi.

Photo by Victor on Unsplash


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.