Tiistain uutiskatsaus aloitetaan Bitcoinista, jolla on jälleen takana tylsä viikko. Altcoin-markkinoilla sen sijaan tapahtuu, mutta kauan odotettu ”altseason” keskittyy vain tiettyyn sektoriin. DeFi. Tätä buumia tarkastellaan myös hieman laajemmin. Viime viikon suurin uutinen oli tietysti Twitter-hakkerointi. Binacella kulkee myös lujaa monella eri sektorilla.
Markkinakatsaus: Bitcoin
Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä 9350-9400 dollarin välimaastossa hieman pörssistä riippuen. Viikon takaisessa katsauksessa oltiin 9300 dollarissa ja sitä ennen 9200 dollarissa, eli Bitcoin-markkina ei ole vieläkään liikkunut yhtään mihinkään.
Bitcoinin kurssikehitys on ollut kuluneen viikon aikana tappavan tylsää, vaikka altcoin-markkinoilla on tapahtunut paljonkin mielenkiintoisia asioita.
Kurssi mateli koko viikon 9100-9200 dollarin välillä, kunnes tänään saatiin noin 200 dollarin pomppu oikeastaan tyhjistä. Nousun syynä oli todennäköisesti EU:n hyväksymä 750 miljardin euron pelastuspaketti, mikä sai osakemarkkinat vihertämään.
Bitcoinin kurssi on kulkenut käsi kädessä osakemarkkinoiden kanssa kuluneen vuoden ajan, kuten on useaan kertaan todettu. Kryptosijoittajat odottavat mielenkiinnolla sitä hetkeä, jolloin bittiraha lähtee omille teilleen.
Korrelaatio osakemarkkinoihin ei ole tällä hetkellä erityisen huono juttu. EU:n tuore sopimus sekä Yhdysvaltain Fed-pomo Jerome Powellin lausunnot viittaavat siihen, että painokoneet käyvät kuumana myös jatkossa.
The Federal Reserve is taking $1,000,000,000,000 (yep $1Trillion) of OUR MONEY each MONTH and using it to pump up the stock market… Fed kicks off Main Street lending, balance sheet tops $7 trillion https://t.co/h6q2XrO3v8
— Thomas Kaine (@thomaskaine5) July 17, 2020
Keskuspankit ovat olleet jo pitkän aika tiellä, jolla on vain yksi suuntaa. Elvytystä ei voida lopettaa, sillä se romahduttaisi markkinat. Kukaan poliitikko tai pankkiiri ei halua tulla muistetuksi urallaan markkinoiden tuhoajana.
Kaiken lisäksi Yhdysvaltain presidentinvaalit lähestyvät vain neljän kuukauden päästä. On varmaa, että Trump ei salli osakemarkkinoiden romahtavan ennen vaaleja. Fed saa pumpata jatkossakin niin paljon rahaa, kun tarve vaatii. Tämä tuskin on huono asia Bitcoinin kannalta. Myös perinteiset inflaatio-hedget kulta ja hopea ovat pärjänneet viime aikoina erinomaisesti
Markkinakatsaus: Altcoinit
Bitcoinin markkinaosuus on artikkelin kirjoitushetkellä 62,2%. Lukema oli viikko sitten 62,1% eli isossa kuvassa ei ole tapahtunut mitään, mutta pinnan alla kuplii todella rajusti. Koko altcoin-markkinan nousun sijaan osa kolikoista polkee paikallaan ja nousut keskittyvät tiettyihin projekteihin. Altseason on ollut kiistatta käynnissä DeFi-sektorissa.
Alla olevassa kuvassa on Coinpaprika-sivuston altcoin-listaus sekä tuottoprosentit Bitcoiniin nähden.
Kuten näkyy, large cap -kolikot ovat polkeneet kuluneen viikon ajan paikallaan. Kuukaudessa nekin ovat nousseet Bitcoiniin nähden selvästi, mutta tälläkin listalla näkyy paljon hajontaa. Jos katsotaan 30 päivän sijasta yksi kvartaali (vuosineljännes) taaksepäin, ainoastaan viisi top 15 -altcoinia on plussalla Bitcoiniin nähden. Loput ovat miinuksella kymmeniä prosentteja.
Viikon parhaiten menestynyt large cap on tietysti Chainlink, joka raketoi hurjiin ennätyslukemiin 8,80 dollaria. Kurssi on käytännössä tuplaantunut kahdessa viikossa. Artikkelin kirjoitushetkellä LINK-token on arvoltaan 7,5 taalaa, eli pientä laskua on nähty viikonlopun aikana.
Chainlink hyötyy DeFi-buumista, sillä se linkittyy (kirjaimellisesti) kymmeniin DeFi-projekteihin. Sosiaalisessa mediassa on syntynyt jo uusi termi: LINK Marines.
https://twitter.com/penguinmarty/status/1258162808522448896
Käynnissä ei siis ole vuoden 2017 kaltaista alttirallia, jossa koko altcoin-markkina nousee Bitcoiniin nähden. Käynnissä on sen sijaan DeFi-sektorin ralli, eli altcoin-markkina on jakautunut hyvin vahvasti raketoiviin ja paikallaan polkeviin valuuttoihin.
Perinteiset kansansuosikit kuten XRP, Bitcoin Cash ja Litecoin eivät kiinnosta tällä hetkellä uutta rahaa. Litecoin ehti jo pudota top 10 -sijojen ulkopuolelle ja jatkaa todennäköisesti matkaansa ulos top 20:stä vuoden loppuun mennessä. Myös XRP ja Bitcoin-forkit ovat menettäneet koko ajan asemiaan kiinnostavampiin altcoineihin nähden.
Kuluneen viikon nousijat löytyvät DeFi-sektorilta: Aave (+43% Bitcoiniin verrattuna), Synthetix (+48), Ampleforth (+76%) ja Algorand (+36%). Ampleforth on todella mielenkiintoinen stablecoin, josta Coin Bureau -kanava on tehnyt hyvän esittelyvideon.
Kovin nousija top 100 -listalla on Swipe, josta uutisoimme ensimmäisen kerran pari viikkoa sitten. Kyseessä on CaaS (Card-As-A-Sevice) operaattori, jonka avulla Binance lanseeraa pain fyysisiä debit-kortteja asiakkailleen. Moni analyytikko arvelee SXP-token nousevan aikanaan jopa Crypto.comin kanssa samaan kokoluokkaan eli top 15 -sijoille.
DeFi-buumi jatkuu
Jatketaan altcoin-huuman perkaamista DeFi-sektorilla. Käynnissä on siis altseason, joka keskittyy hyvin vahvasti DeFi-kolikoihin. DeFi tulee sanoista Decentralized Finance, eli kyseessä ovat hajautetut rahoituspalvelut.
Suomalaistaustainen Aave on ollut yksi suurimmista DeFi-raketeista ja monikymmenkertaistanut arvonsa viimeisen vuoden aikana. Aave on suosittu lainausprotokolla, ja vastaavia löytyy markkinoilta myös monia muita.
Lainapalvelut ovat DeFi:n kuumin juttu, ja toinen selkeä osa-alue ovat hajautetut pörssit eli DEXit. DeFi-palveluiden koko idea on siinä, että ne ovat itsenäisiä protokollia, ja kaikki toimenpiteet suoritetaan automaattisesti älysopimusten avulla.
Jos käytät esimerkiksi Aave-palvelua, niin transaktioitasi ei hyväksy tai hylkää kukaan henkilö. Kommunikoit suoraan älysopimusten kautta. Hajautetuissa pörsseissä voit puolestaan treidata suoraan omasta lompakostasi (esim. Ledger Nano X) ilman tilin avaamista tai muita välikäsiä.
DeFi-buumi on räjäyttänyt myös stablecoinien kysynnän. Nykyisin myös Ethereum-verkossa toimiva Tether (USDT) ohittaa pian Bitcoinin transaktioiden arvossa.
USDT may soon surpass Bitcoin as the dominant currency on public blockchains.
In Q2 2020 Stablecoins had another historic quarter and were at the center of the DeFi boom.
— Ryan Watkins (@RyanWatkins_) July 20, 2020
Stablecoinien markkina-arvo on kasvanut vuoden 2020 kahden ensimmäisen kvartaalin aikana noin 5,5 miljardista yli 12 miljardiin dollariin. Tetherin osuus on tästä hieman yli 9 miljardia. Se on nykyisin kolmanneksi suurin kryptovaluutta Bitcoinin ja Ethereumin jälkeen.
DeFi-buumi pyörii pääasiassa Ethereum-platformilla, mutta muutkin ekosysteemit ovat tulossa kisaan mukaan. DeFi ei siis ole mikään Ethereumiin liittyvä termi, mutta Ethereumin markkina-asema on vain niin suuri, että merkittävät applikaatiot luodaan sen avulla. Tästä johtuen, lähes kaikki suosituimmat DeFi-kolikot ovat ERC20-pohjaisia tokeneita.
DeFi-buumista on syytä huomioida eräs tärkeä asia, jota Crypto Lark käy myös läpi alla olevalla videolla.
Kyseessä on monella tapaa vastaava tilanne, kuin vuoden 2016 lopulla tai vuoden 2017 keväällä. Silloin fiksu raha osti tulevia raketteja pikkurahalla, joiden kurssit räjähtivät 100-kertaiseksi massojen tullessa mukaan.
DeFi-palveluita käyttää tällä hetkellä määrällisesti pieni joukko ”superkäyttäjiä”. Nämä ovat alan ammattilaisia, joiden pelikirjassa oleva ”yield farming” ei ole terminä tuttu 99% kryptosijoittajista. Suuret massat eivät ole millään tavoin mukana vielä DeFi-buumissa.
Sijoittamisessa näihin valuuttoihin on myös suuria ongelmia. Yleensä tavissijoittaja herää niihin Youtube-vaikuttajien kautta tai valuuttojen ilmestyessä top 100 tai top 50 -listalle. Tuossa vaiheessa takana on usein jo 10x-nousu viimeisen 6 kuukauden ajalta. Junaan ei ole helppo hypätä.
DeFi on tulevaisuutta. ”Banking the unbanked”, lohkoketjuteknologiaan perustuvia finanssipalveluita kenelle tahansa. 5-10 vuoden päästä nämä palvelut voivat olla jo mainstreamia, mutta nyt kaikki on vielä alkuvaiheessa. Luvassa voi hyvinkin olla useita ”boom & bust” -syklejä.
Löydät käytännössä kaikki markkinoiden suosituimmat DeFi-valuutat Binancen tarjonnasta.
Suuri Twitter-hakkerointi
Viime viikon suurin uutinen oli ehdottomasti Twitter-hakkerointi, joka nousi otsikoihin myös valtamediassa joka puolella maailmaa. Kyseessä oli vain muutaman tunnin kestänyt tilanne, joka tapahtui keskiviikon ja torstain välisenä yönä Suomen aikaa.
Hakkerit onnistuivat saamaan pääsyn noin 45 eri julkisuuden henkilön tiliin Twitterin omien hallintatyökalujen kautta. Aiheesta on tehty jo oma Wikipedia-sivukin.
https://twitter.com/Breaking911/status/1283523035534852096
Kyseinen tapaus herätti luonnollisesti keskustelua kryptoskenessä, koska hakkerit käyttivät Twitter-tilejä klassisten kryptoscammien tekemiseen. Joe Biden, Donald Trump, Elon Musk, CZ Binance ja monet muut tunnetut hahmot twiittasivat Bitcoinista.
Vaikka yllä olevassa kuvassa näkyvä scammi voi tuntua typerältä, kyseessä on edelleen ylivoimaisesti suosituin Bitcoin-huijausten formaatti. Uutisoimme viime viikolla näiden scammien rajusta kasvusta myös Youtuben puolella.
Hakkerit onnistuivat tienaamaan noin 120.000 dollarin edestä bitcoineja, joka aiheutti sosiaalisessa mediassa myös huvittuneita kommentteja.
— Brady Swenson (@CitizenBitcoin) July 16, 2020
Mitä, jos rikolliset olisivat twiitanneet esimerkiksi Donald Trumpin tililtä jotain uhkaavia kommentteja Kiinaan liittyen? Entä mitä olisi tapahtunut, jos Elon Musk olisi ilmoittanut lopettavansa duunit Teslassa? Vastaavia esimerkkejä riittää monia muitakin.
Bitcoin-scammin taloudellinen hyöty jäi osittain vaatimattomaksi mm. pörssien nopean toiminnan vuoksi. Esimerkiksi Coinbase ilmoitti estäneensä yli 1000 transaktiota, jotka olisivat menettäneet noin 280.000 dollarin edestä bitcoineja huijareille. Twitter reagoi myös tapahtuneeseen nopeasti, mikä auttoi asiaa.
Hakkerit ovat yrittäneet hävittää pöllittyjen kolikoiden alkuperää Wasabi-palvelua hyödyntämällä. Kyseessä on ns. coin mixer -protokolla yksityisyyden lisäämiseksi Bitcoin-lohkoketjussa. Se sekoittaa useita transaktiota keskenään ja pyrkii näin ollen hävittämään niiden alkuperän.
Lue myös tämä New York Timesin insider-juttu tapahtuneesta.
Bitcoinin kurssiin tapauksella ei ollut mitään käytännön vaikutusta.
Binancen tapahtumia: Coin Burning, Swipe, BUSD ja DeFi
Maailman johtava kryptovaluuttapörssi Binance on myös ollut otsikoissa kuluneella viikolla.
Aloitetaan jo lyhyesti sivutusta aiheesta, eli Swipe (SXP token). Binance teki viime viikolla virallisen ilmoituksen debit-kortin lanseerauksesta Euroopassa ja Iso-Britanniassa. Kortti tulee näillä näkymin ulos jo elokuun puolella. Voit rekisteröidä itsesi ensimmäisten joukossa osoitteessa card.binance.com.
Binance-kortti tukee alkuvaiheessa Bitcoinin lisäksi Binance Coinia, BUSD stablecoinia sekä SXP-tokenia, joka on kortinvalmistaja Swipen natiivitoken. SXP on raketoinut jo ennen lanseerausta selvästi, ja kyseessä voi hyvinkin olla syksyn 2020 tuottavin altcoin-sijoitus.
Viime aikojen altcoin-ralli näkyy myös Binance futuureissa, joiden suosio on räjähtänyt. Futuurit mahdollistavat mm. vivuttamisen, eikä niitä voi suositella kuin ammattitreidaajille.
Daily volume across altcoin contracts on #Binance Futures has rocketed from under $500 million on July 1st, to more than $2 billion on July 20th, a 4x increase.
Most actively traded:
🔸 @Cardano $ADA
🔸 @chainlink $LINK
🔸 @vechainofficial $VEThttps://t.co/SpRrESR5e1— Binance (@binance) July 21, 2020
Binance suoritti myös äskettäin kahdennentoista coin burningin, mikä liittyy sen omaan Binance Coin -kryptovaluuttaan. Kyseinen kolikko esiteltiin viime viikolla myös Bitcoinkeskuksen Youtube-kanavalla.
Coin burning tarkoittaa käytännössä kolikoiden tuhoamista, eli kyseessä on deflatorinen toimenpide. Sijoittajien kannalta tämä on erinomainen asia. Binance on sitoutunut tuhoamaan ajan mittaan puolet ICO:ssa luoduista tokeneista eli 100 miljoonaa kappaletta.
#Binance's 12th BNB burn is the biggest ever recorded, both in terms of #BNB and $USD value.
🔥 3,477,388 BNB gone forever.
🔥 $60.5M USD value"I am more certain about the future of crypto than ever." – Read @cz_binance's recap of the last 3 years, and plans for the future. ⬇️
— Binance (@binance) July 18, 2020
Viime viikon poltto-operaatio oli historian suurin, yli 60 miljoonan dollarin arvoinen. Binance polttaa sitä enemmän kolikoita, mitä enemmän pörssi tienaa.
Neljäs Binanceen liittyvä aihe on BUSD eli Binancen oma stablecoin. Myös tämä osa-alue rullaa yhtiön kannalta todella vahvasti, sillä BUSD rikkoi miljardin dollarin volyymin. Sen markkina-arvo on myös lähes tuplaantunut 100 miljoonasta noin 180 miljoonaan dollariin vain muutamassa kuukaudessa.
Stablecoin-markkinoiden ylivoimainen kuningas on Tether (USDT), ja vahvana kakkosena tulee reilun miljardin markkina-arvolla oleva USD Coin (USDC). Binance on tällä menolla kolmanneksi suurin stablecoin viimeistään jouluna.
Lopuksi voidaan myös mainita Binancen Bitcoin-louhintapooli, joka on noussut täysin tyhjästä maailman 7. suurimmaksi noin 6% markkinaosuudella kevään ja kesän 2020 aikana. Binance lisäsi viime viikolla myös suositun VeChainin gas-tokenin eli VTHO:n tarjontaansa.
Photo by energepic.com from Pexels
Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!