Uutiset
21
heinä
new york

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

21.7. Uutiskatsaus: Binance, FTX, BNY Mellon, Di Iorio, EU, The B Word

Binancen vaikeudet jatkuvat: nyt myös Italian regulaattori on pörssin kimpussa. FTX:llä menee sen sijaan lujaa. Yhtiö rikkoi ennätyksiä $900 miljoonan rahoituskierroksella. BNY Mellon -pankki panostaa taas kryptovaluuttoihin. Yksi kryptoskenen rikkaimmista henkilöistä on saanut tarpeekseen. EU kaavailee kovia kiristyksiä kryptovaluuttoihin. Mitä Elon Musk kertoo The B Word -konferenssissa?

Rekisteröidy Binancelle

Binancen vaikeudet jatkuvat

Maailman suosituin kryptovaluuttapörssi, Binance, on ollut viime viikot vaikeuksissa. Olemme uutisoineet Binancen tilanteesta jo kolme viikkoa. Voit tsekata aiemmat kommentit kokonaisuudessaan uutiset-kategoriasta.

Lyhyesti sanottuna, Binancen kimpussa on etenkin Iso-Britannian regulaattori sekä maan pankit. Pörssi on menettänyt toistaiseksi SEPA-yhteydet eli pankkisiirrot Euroopassa. Tämä on iso miinus eurooppalaisille käyttäjille. Toistaiseksi Binance on kommentoinut ongelmia hyvin niukalti, joten niiden laajuudesta ei ole tarkkaa tietoa.

Viime viikko ei ole tuonut muutosta nykytilaan, päinvastoin. Sekä Italia että Liettua ovat liittyneet Binancen vastaiseen rintamaan.

Italian arvopaperimarkkinoita säätelevä CONSOB on varoittanut, että Binancella ei ole oikeutta tarjota palveluitaan Italiassa. Binancen edustaja on kommentoinut The Block -uutissivustolle seuraavasti:

We are aware of the notice from CONSOB and can confirm that Binance.com does not operate out of Italy. This has no direct impact on the services provided on Binance.com.

Tilanne vaikuttaa hieman samalta, kuin ulkomaisten vedonlyöntisivustojen asema Veikkauksen näkövinkkelistä. Koska nettikasinot eivät toimi Suomen rajojen sisäpuolella, Veikkaus ei voi sulkea niitä, tai estää myöskään suomalaisia pelaamasta. Binancekaan tuskin blokkaa italialaisia asiakkaitaan.

Italian lisäksi, myös Liettua on liittynyt Binancea vastustavien maiden joukkoon.

Binance ilmoitti myös lopettavansa tokenisoitujen osakkeiden tarjonnan. Kyseessä on uusi sijoitusmuoto, joka tuli markkinoille vasta muutama kuukausi sitten. Päätös on ilmeisesti varotoimenpide uusien ongelmien välttämiseksi.

Tokenisoidut osakkeet tulivat markkinoille samoihin aikoihin, kun Coinbase listautui Nasdaq-pörssiin. Niiden suosio on ollut tasaisesti kasvussa. Ainakin FTX sekä StormGain tarjoavat jatkossakin tokenisoituja osakkeita.

FTX varmisti historiallisen rahoituskierroksen

Jatketaan kryptovaluuttapörsseihin liittyvillä uutisilla. FTX-pörssi on nimittäin jälleen otsikoissa. Kyseessä on vuoden 2021 ehdottomasti kuumin nimi kryptovaluuttamarkkinoilla. FTX nousi eilen etusivun uutiseksi finanssimaailmassa.

Yhtiö varmisti eilen historiallisen kokoluokan rahoituksen: 900 miljoonaa dollaria. Suurempaa ei ole vielä nähty kryptovaluuttamarkkinoilla. Summa on yli tuplat suurempi kuin pörssiyhtiö Circlen vastaava potti kahden kuukauden takaa, joka nousi tuolloin listaykköseksi.

Pörssin perustaja, Sam Bankman-Fried, on noussut FTX:n myötä multimiljardööriksi. Miehen omaisuuden arvo on tällä hetkellä noin kahdeksan miljardia dollaria. Eikä ”SBF” ole edes täyttänyt vielä 30 ikävuotta! Mielenkiintoista nähdä, alkaako FTX jossain vaiheessa haastamaan jo Binancea.

Yhtälö on mielenkiintoinen, sillä Binance on myös yksi FTX:n alkuvaiheen omistajista. Tämä kaksikko dominoi markkinoista todella isoa siivua juuri nyt.

FTX sai rahoituskierroksen yhteydessä noin 18 miljardin dollarin valuaation. Kyseessä on huikea summa yhtiölle, joka on perustettu vasta kaksi vuotta sitten! Markkina-arvoltaan samalla ball parkilla ovat mm. Helsingin pörssistä tutut UMP Kymmene, Telia, sekä Fortum.

Bitcoinkeskus on tehnyt myös äskettäin käyttöoppaan FTX-pörssistä. Löydät sen myös videomuodossa Youtube-kanavaltamme.

BNY Mellon mukaan Pure Digital -platformiin

BNY Mellon esiintyi Bitcoinkeskuksen uutisissa ensimmäistä kertaa jo helmikuussa. Tuolloin pankki ilmoitti tarjoavansa ns. custody-palveluita kryptovaluuttoihin liittyen. Tämä tarkoittaa käytännössä osto-, myynti- ja säilytyspalvelua institutionaalisille asiakkaille.

Kyseessä on todella merkittävä toimija, sillä BNY Mellon on Yhdysvaltojen vanhin pankki. Sen juuret ulottuvat jo 1700-luvun lopulle. Pitkä historia ei ole todellakaan este kryptovaluuttojen ymmärtämiselle. BNY Mellon suorastaan johtaa jättipankkien rintamaa kohti Bitcoinia.

Tänään saatiin lisää uutisia pankin peliliikkeistä kryptovaluuttoihin liittyen.

BNY Mellon on lähtenyt mukaan pankkien muodostamaan konsortioon, joka lanseeraa Pure Digital -nimisen treidausplatformin lähiaikoina. Pure Digital tarjoaa palveluita nimenomaan institutionaalisille asiakkaille.

Eikä tässä vielä kaikki. BNY Mellon on valittu myös Grayscalen partneriksi. Moni kryptosijoittaja on tullut tutuksi Grayscale-nimen kanssa viimeisen vuoden aikana. Kyseessä on suurin kryptovaluuttojen keskittymä pörssien ulkopuolella.

Grayscalen GBTC-rahasto hallinnoi tällä hetkellä yli 650.000 bitcoinia. Vertailun vuoksi, tämä on 6x Microstrategyn omistukset ja 15x Teslan omistukset. Grayscale haluaa konvertoida GBTC-rahastonsa Bitcoin ETF:ksi. Yhtiö pyrkii tähän BNY Mellonin partnerina.

Anthony Di Iorio poistuu kryptovaluuttojen parista

Nimi Anthony Di Iorio ei kerro tavalliselle kryptosijoittajalle yhtään mitään. Tämä siitäkin huolimatta, että kyseessä on todennäköisesti yksi skenen rikkaimmista henkilöistä. Forbes asetti Di Iorion jo vuonna 2018 julkaistulla Meet Crypto’s Richest -listalla top kymppiin noin miljardin taalan omaisuudella.

Di Iorio on yksi Ethereumin perustajista. Yleisen käsityksen mukaan, Ethereum on Vitalik Buterinin projekti. Käytännössä Ethereumilla on joukko perustajia. Mukana olivat myös mm. Cardano-pomo Charles Hoskinson sekä Polkadotin perustaja Gavin Wood.

Jos (ja kun) Di Iorio jättää kryptoskenen, on Buterin ainoa Ethereumin perustajajäsen, joka on yhä projektissa mukana.

Di Iorio kertoo Bloombergille jättävänsä kryptovaluutat mm. turvallisuuteen vedoten. Hän on kulkenut turvamiehet mukanaan jo vuodesta 2017 lähtien. Di Iorio kommentoi Bloombergille tilannettaan näin:

It’s got a risk profile that I am not too enthused about. I don’t feel necessarily safe in this space. If I was focused on larger problems, I think I’d be safer.

Di Iorio on perustanut mm. Decentral-nimisen innovaatiohubin ja mm. Jaxx-kryptovaluuttalompakon. Hän on päättänyt pistää Decentralin lihoiksi ja vastaanottaa maksuksi käteistä tai osakkeita – ei kryptovaluuttoja.

EU valmistelee kryptopörssien säätelyä

Globaali uutisjätti Reuters julkaisi tällä viikolla artikkelin, jossa kerrotaan EU:n kaavailemista säädöksistä kryptovaluuttoihin liittyen. Kyse on vasta EU-komissiossa valmisteilla oleva laki. Sille pitäisi vielä saada jäsenvaltioiden sekä EU-parlamentin hyväksyntä. Tämä ottaa todennäköisesti useita vuosia, jos sitä edes koskaan hyväksytään.

Kyseessä on rahanpesulakien varjolla tehtävä suunnitelma. Se pohjautuu FATF:n (Financial Action Task Force) tekemiin ehdotuksiin. EU aikoo pakottaisi kaikki pörsseistä lähtevät transaktiotkin KYC:n piiriin. Lisäksi anonyymit kryptovaluuttaosoitteet halutaan kieltää kokonaan.

Ehdotus tarkoittaisi käytännössä sitä, että jokaisen EU-kansalaisen Bitcoin-transaktiot olisivat tiedossa, samoin kuin Bitcoin-lompakoiden osoitteet. Onnistuisiko esim. Eurooppalaisesta pörssistä edes varojen siirto muualle kuin toiseen pörssiin?

Tuntuu hullulta, että tällaisia lakiesityksiä todella laaditaan. Näin on kuitenkin asian laita. On sitten kokonaan eri asia, päätyykö lakiesitys edes koskaan äänestykseen.

Ongelmana on tietysti se, että aidan rakentaminen internetiin on jo lähtökohtaisesti tuhoon tuomittu idea. Suomihan kaavailee nyt vastaavaa nettipelien osalta. Lakiesitys aiheesta on ilmeisesti tällä hetkellä kierroksessa.

Vaikka EU:n asetus tulisi voimaan, mikään ei estäisi eurooppalaisia henkilöitä avaamaan tilejä tuhansiin muihin globaaleihin pörsseihin. Täältä varat voisi jatkossakin siirtää mihin lompakkoon hyvänsä. Laki vain heikentäisi eurooppalaisten pörssien asemaa.

Elon Musk puhuu The B Word -konferenssissa

Tänään alkava The B Word -konferenssi voi tarjota uutta potkua kryptovaluuttamarkkinoille. Kyseessä on ennen kaikkea institutionaaliseen adoptioon keskittyvä tapahtuma. The B Wordin puhujalista on täynnä alan tunnetuimpia nimiä.

Lauteilla nähdään mm. Cathie Wood, Jack Dorsey, Nic Carter, Anthony Pompliano, Adam Back, Alex Gladstein, Jameson Lopp, sekä monia muita sijoitus- sekä kryptomaailman tunnettuja kasvoja. Eniten odotetaan kuitenkin yhtä nimeä. Elon Musk.

Elon Musk tulee keskustelemaan Cathie Woodin sekä Jack Dorseyn kanssa. Kyseinen kolmikko tuntee hyvin toisensa, ja tapahtumasta liikkuu erinäisiä teorioita. Chico Crypto -kanava spekuloi pari viikkoa sitten todella mielenkiintoisella julkistuksella.

The B Word alkaa keskiviikkona 21.7. kello 21:00 Suomen aikaa. Päivitämme tätä uutista myöhemmin, kun Elon Muskin kommentit ovat tiedossa.

Päivitys 21.7. 23:00. Mitään suurta paljastusta ei Elon Muskin puheenvuorosta saatu. Lähinnä sem, että Musk vahvisti myös SpaceX-yhtiön omistavan Bitcoinia. Muskin omat Bitcoin-omistukset olivat jo aiemmin tiedossa. Nyt hän vahvisti myös omistavansa pienen määrän Etheriä sekä Dogecoinia.

 

Photo by Thomas Habr on Unsplash


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.