Uutiset
21
kesä
bitcoins

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

21.6. Markkinakatsaus: Kurssit jälleen laskusuunnassa

Kryptomarkkinat ovat jälleen laskussa. Viime viikon optimismi on kadonnut, kun kurssit sukeltavat kymmeniä prosentteja pakkasen puolella. Myös kuuluisa Death Cross -signaali on saatu Bitcoinin kurssiin. Altcoin-rintamalla ja DeFi-markkinassa on myös varsin hiljaista. Mark Cuban pääsi sentään otsikoihin!

Bitcoin ja Death Cross

Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä noin 33.000 dollaria. Viikko sitten raportoimme yli 39.000 dollarin kurssista, joten takana on todella synkkä jakso. Näin alhaalla ei olla oltu markkinakatsauksen aikaan sitten tammikuun.

Viime viikolla puhuttiin mahdollisesta Death Cross -signaalista eli 50- ja 200-päivän keskiarvojen leikkaamisesta. Viikonlopun synkkä kurssikehitys varmisti lopulta tämän signaalin (katso alla oleva kuva).

btc20210621

Käsittelimme aihetta myös viime viikon uutiskatsauksessa. Death Cross on perinteisesti hyvin negatiivinen signaali, joka ennakoi pitkää laskumarkkinaa. Se on kuitenkin tyypiltään lagging indicator. Lyhyemmissä laskujaksoissa kurssi voi lähteä Death Crossin jälkeen myös nopeasti nousuun.

Näin tapahtui esimerkiksi keväällä 2020, kun suuri ”korona crash” sai myös aikaan Death Crossin. Stock-to-Flow -mallin kehittäjä PlanB kommentoi aihetta Twitterissä.

Bitcoinin matalassa kurssissa ei ole mitään yllättävää. Markkinoille on tullut negatiivista painetta jatkuvalla syötöllä jo viikkojen ajan. Tällä hetkellä sijoittajia hermostuttaa mm. Kiinan tilanne. Käynnissä on historiallinen louhintakapasiteetin siirtymä.

Louhintafirmoja suljetaan Kiinassa nyt kovaa tahtia. Pitkässä juoksussa tämä on erittäin positiivinen asia, sillä louhinta hajautuu nyt maantieteellisesti ympäri maailmaa. Esimerkiksi Yhdysvallat on yksi tämän prosessin voittajista.

Kiinasta kuuluu myös muutakin FUDia. Negatiivisten uutisten määrä on ollut alkukesän aikana suorastaan uskomaton!

Myös keskuspankkien toimilla on oma vaikutuksensa. Esim. kullan ja hopean hinta romahti viime viikolla, kun Yhdysvaltain keskuspankki Fed vihjaili aiempaa nopeammista koronnostoista. Taustalla on jatkuvasti kiihtyvä inflaatio.

Äkkiseltään voisi kuvitella, että 3000+ vuotta inflaatiosuojana toiminut kulta raketoisi (Bitcoinin ohella) inflaation kiihtyessä. Toisin on kuitenkin asia. Markkinat nimittäin ennakoivat jo pidemmälle, eli inflaatiopeikko tarkoittaa korkojen nousua, mikä on perinteisesti myrkkyä jalometalleille.

Viikko sitten oltiin positiivisissa tunnelmissa. Bitcoinin kurssi lähenteli 40.000 dollaria, ja moni sijoittaja pohdiskeli trendin muutosta. Valitettavasti kurssi sai jälleen rajun hylkäyksen 40.000 taalan maastossa. Sivuttaisliikettä on jatkunut kuukauden päivät, eikä loppua näy.

wyckoff3

Moni sijoittaja uskoo nykyisen kurssikehityksen noudattavan Wyckoff Accumulation -vaihetta. Bitcoinin kurssi seuraa hämmästyttävällä tavalla tätä signaalia. Jos yllä oleva grafiikka tosiaan ennustaa kurssikehitystä, tämän viikon pohja olisi todennäköisesti Spring-vaihe.

Bitcoinin markkinaosuudessa ei muutoksia

Tarkastellaan seuraavaksi Bitcoinin markkinaosuutta. Tämä lukema on monien sijoittajien tarkassa seurannassa. Seuraamme tuttuun tapaan Tradingview-sivuston CRYPTOCAP-indeksiä.

Viime viikon mittaustulos oli 45,8 prosenttia. Nyt ollaan lukemassa 45,9 prosenttia, eli muutosta ei ole viikkotasolla nähty lainkaan.

btcdominance20210621

Päivätasolla dominanssi tekee pientä siksakkia, mutta viimeiset kaksi viikkoa on oltu 44 prosentin yläpuolella. Reilu kuukausi sitten nähty kuoppa vaikuttaa yhä enemmän olevan Bitcoinin markkinaosuuden pohja.

Jos edellä mainittu Wyckoff Accumulation -vaihe sekä Bitcoin dominanssin pohja pitävät paikkansa, niin pian nähdään väkevä Bitcoinin kurssinousu, jonka aikana altcoinit häviävät markkinaosuutta rajusti.

Altcoin-rintamalla on hiljaista

Koska Bitcoinin dominanssi ei ole viikon takaisesta laskenut, niin altcoin-markkinoillakaan ei ole juhlittu. Tilanne on itse asiassa se, että suurin osa altcoineista on selkeästi miinuksella Bitcoiniin nähden. Dominanssi on pysynyt muuttumattomana vain stablecoinien ansiosta.

Alla on kuva top 15 -altcoineista ja niiden kurssikehityksestä suhteessa Bitcoiniin.

altit20210621

Mainitsimme viime viikolla siitä, että top 15 -listalle mahtuu ensimmäistä kertaa kolme stablecoinia. Nyt Binance USD on noussut jo top kymppiin! Taustalla on stablecoinien kasvu sekä muun markkinan lasku samaan aikaan. Silti, BUSD ja USDC ovat kasvaneet todella nopeasti todella suuriksi.

Ainoa merkittävä nousija top 50 -listalla on AMP-token, joka on monille täysin tuntematon tapaus. Myös Theta Networkin gas-token, Theta Fuel, on nousussa. Tämä johtuu todennäköisesti Theta MainNet 3.0-versiosta, joka julkaistaan reilun viikon päästä. Se tuo mm. TFUEL-tokenin steikkauksen.

Markkinat ovat yleisesti hyvin negatiivisessa tilanteessa. Tämä fiilis heijastuu Bitcoinista myös altcoineihin. Positiiviset uutiset eivät liikuta yksittäisiä tokeneita tällä hetkellä.

Mark Cuban joutui ”rug pullin” uhriksi

Tarkastellaan lopuksi DeFi-markkinan tilannetta. Suurempaa syytä ei ole juhlaan myöskään tällä osastolla. DeFi-appeihin lukittujen varojen määrä (TVL) on yhä -50 prosenttia toukokuun huippulukemista. Alla oleva kuva näyttää päivän tilanteen.

defi20210621

Viikko sitten oltiin 122 miljardissa dollarissa, joten laskua on tullut pari kymmentä prosenttia. Osa tästä on vakuuksien poistumista ja osa vakuuksina olevien valuuttojen arvonlaskua dollareissa mitattuna. Trendiin on tuskin luvassa muutosta, ennen kuin koko kryptomarkkina kääntyy nousuun.

Aave pitää edelleen pintansa markkinoiden suurimpana DeFi-protokollana.

defi tvl 20210621

Kärkipäässä ei ole tapahtunut suurempia muutoksia. Ehkä merkittävintä on se, että Binance Smart Chainin asema on heikentynyt selvästi. BSC:n TVL-lukema on enää 13,7 miljardia dollaria, ja paras protokolla PancakeSwap enää listan 9. sijalla. Parhaimmillaan se kävi jopa listan ykkösenä.

Suurimpien lohkoketjujen TVL:t näyttävät seuraavilta:

  • Ethereum: 78,4 miljardia dollaria
  • Binance Smart Chain: 13,7
  • Polygon: 4,7
  • Muut: 6,06

Kaikki suurimmat protokollat ovat menettäneet TVL-lukemia selvästi viime viikosta.

DeFi-maailmassa nähtiin myös yksi kohu-uutinen. Tällä kertaa otsikoihin pääsi itse Mark Cuban! Mies on monille suomalaisillekin tuttu sijoittajaguru Yhdysvalloista. Hän on tunnettu etenkin Leijonan luola TV-ohjelmasta. Cuban innostui keväällä todella paljon NFT- sekä DeFi-sektoreista.

Hän oli yksi Iron Finance -projektin sijoittajista, jonka TITAN-token romahti 65 dollarista 0,00000003 dollariin. ”We never thought it would happen, but it just did. We just experienced the world’s first large-scale crypto bank run,” Iron Finance kertoo tiedotteessaan.

Aiheesta on postattu lukemattomia meemejä.

Cuban sai myös runsaasti kritiikkiä miehen huutaessa tiukempaa regulaatiota tapahtuneen jälkeen.

Lopuksi myös jotain positiivista! Yksi markkinoiden suurimmista lainapalveluista, Compound Finance, ottaa vihdoin käyttöön Chainlinkin hajautetut oraakkelit. Compound kärsi viime vuonna jo yhden hakkeroinnin, kun palvelu käytti vain Coinbasen kurssitietoja.

Photo by Roger Brown from Pexels


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!