Laaja sähkökatkos Kiinassa aiheutti noin 20 % laskun Bitcoin-verkon louhintatehossa. Kiinasta kantautuu myös hyviä uutisia – maan hallinto tunnustaa kryptovaluutat sijoituskohteeksi? Turkki yrittää kieltää kansalaisiltaan Bitcoinin käytön. Coinmotionin tarjonta laajeni! Coinbase listautui pörssiin.
Kiinan louhintafarmit aiheuttivat kaaosta markkinoilla
Aloitetaan ensin viikonlopun uutisella, jota sivuttiin jo markkinakatsauksessa.
Bitcoinin kurssissa tapahtui sunnuntaina suuremman luokan romahdus. Dollareissa mitattuna, kurssi putosi lähes 10.000 dollaria yhden päivän aikana. Samalla monet tunnetut altcoinit romahtivat 15-20 prosentin lukemia.
Pudotus aiheutti historialliset tappiot sijoittajille: peräti 10 miljardia dollaria positioita ajautui liquidation-tilaan.
Taustalla oli kaivosonnettomuus Kiinassa, joka aiheutti laajoja sähkökatkoksia Xinjiangin provinssissa. Tällä alueella sijaitsee jopa 80 % Kiinan louhintafarmeista. Monet datakeskukset ja yritykset menivät alueella pimeäksi.
Alla on hyvä Twitter-ketju aiheesta.
Due to an incident in Xinjiang, China, Bitcoin’s Hashrate dropped by an estimated 20-25% from April 15-16th. What did we learn from this? How could this effect the future of Bitcoin? Here are some thoughts:
— Mustafa Yilham (@MustafaYilham) April 19, 2021
Markkina säikähti tilannetta, koska Bitcoinin verkosta katosi nopeaan tahtiin jopa 20 prosenttia laskentatehosta (hashrate). Tämän lisäksi laskua vauhdittivat myös muut tekijät, joita sivuttiin markkinakatsauksessa.
Tapaus on herättänyt eloon vanhan kunnon Kiinan louhintafudin: Bitcoin ei ole oikeasti keskitetty, koska näin ja näin paljon laskentatehoa on Kiinassa. Bitcoinia louhintaan oikeasti hiilivoimalla ja niin edelleen.
Moni katsoi hashraten muutosta esim. blockchain.comin datasta, ja sosiaaliseen mediaan levisi uutisia jopa 50 prosentin romahduksesta. Tämä lukema ei anna kuitenkaan tarkkaa kuvaa tilanteesta. Moni hashratea taulukoiva sivusto laskee lukeman ottamalla keskiarvon blokkien laskenta-ajoista. Totuus saadaan tarkastelemalla jokaista louhintasyndikaattia erikseen.
Ran some quick numbers on the actual HR drop and currently looks like about 20%. Largest drop happened from April 15 to April 16. Poolin is getting hit the largest – losing about 36% pic.twitter.com/1D5ma154Cr
— Larry Cermak (@lawmaster) April 18, 2021
Näin päästään hieman yllättävään tulokseen, josta Mustafa Yilham em. ketjussa myös kirjoittaa. Jos 80 % Kiinan louhintafarmeista on Xinjiangin provinssissa ja 80 % meni pimeäksi viikonloppuna, niin todellinen vaikutus jäi lopulta pieneksi. Edes 100 % lukemalla, Bitcoinin hashratesta olisi tuskin menetetty yli 30 prosenttia.
Käynnissä on ollut jo pidemmän aikaa trendi, jossa louhintafarmit siirtyvät yhä suuremmassa määrin pois Kiinasta. Yksi suosittu kohde on Iran. Myös Yhdysvaltojen louhintabisnes on lähtenyt kovaan kasvuun. Kiinan vaikutus on siis jatkuvasti vähenemässä.
Sunnuntain hashraten romahduksella ei ole muutenkaan suurempia vaikutuksia. Ainoa käytännön merkitys on se, että lohkoja louhintaan (hetken aikaa) normaalia hitaammin. Tämä johtuu siitä, että Bitcoin-louhinnan vaikeutta säätävä algoritmi kalibroidaan kahden viikon välein.
Jos esim. 20 prosenttia louhijoista katoaisi pysyvästi, tilanne korjaantuisi normaaliksi hyvin nopeasti. Bitcoin-verkon turvallisuus on myös huippuluokkaa, vaikka louhintateho olisi 50 prosenttia nykyistä pienempi. Mitään syytä huoleen ei siis ole, jos vastaava tapahtuma nähdään tulevaisuudessa.
Kiinalta täyskäännös kryptovaluuttojen suhteen?
Jatketaan uutisilla Kiinasta. Tämä maa on todellakin yllättänyt sijoittajat kuluneen viikon aikana. Jos aiempi uutinen oli negatiivinen, niin tämä on yllättävä ja positiivinen linjaus.
Uutisen takana on Kiinan keskuspankin PBOC:n (People’s Bank of China) vastaava johtaja, Li Bo. Hän antoi mielenkiintoisen lausunnon Bitcoinista Aasiassa järjestetyssä talousalan foorumissa. Bo kommentoi yllättäen Bitcoinia seuraavasti: “We regard Bitcoin and stablecoin as crypto assets … These are investment alternatives…”
Alla on CNBC:n lyhyt klippi aiheesta.
Li Bo ei vielä lupaa nykyisten rajoitteiden poistoa, mutta kyseessä on tiettävästi ensimmäinen kerta, kun Kiinan hallinnon edustaja tunnusti kryptovaluutat sijoituskohteeksi.
Kiina säikäytti kryptomarkkinoita pahemman kerran syksyllä 2017, kun maa bännäsi ICO:t sekä kryptovaluuttapörssit maaperältään. Kryptojen omistaminen ei ole kiellettyä, mutta kiinalaisten pääsy pörsseihin on rajattu. Myöskään moni globaali pörssi ei hyväksy Kiinan kansalaisia asiakkaikseen.
Vallalla oli pitkään väärinymmärrys siitä, että Kiina haluaa bännätä kaiken lohkoketjuteknologiaan liittyvän. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Tämä on tullut selväksi viimeistään 2020-2021 aikana, kun Kiinan keskuspankin lanseeraama digivaluutta vyöryy markkinoille.
Kiinan kryptoregulaation muutos olisi huikea buusti markkinoille ja toisi satoja miljoonia potentiaalisia asiakkaita myös pörsseihin. Samaan aikaan myös maailman toiseksi väkirikkain maa, Intia, on ollut hyvin negatiivinen kryptovaluuttoja kohtaan. Kiinassa ja Intiassa on valtava potentiaali kryptovaluuttojen adoptiolle maiden väkilukujen pohjalta.
Turkki kielsi kryptovaluuttojen käytön
Jos Kiina yllätti sijoittajat positiivisesti, niin samaa ei voi sanoa Turkista. Maa on nimittäin tiukentanut lakejaan kryptovaluuttoihin liittyen.
Turkki oli edellisen kerran Bitcoinkeskuksen uutisissa kuukausi sitten. Tuolloin maan virallinen valuutta, liira, romahti noin 15 % yhdessä yössä. Liira on ollut jo reilut viisi vuotta syöksyssä vakaampia valuuttoja vastaan. Yksi Liira on nyt 0,10 euroa – lukema oli huhtikuussa 2016 peräti 0,31.
Inflaatioennusteet ovat vuodelle 2021 noin 16 prosenttia. Syöksy vain jatkuu. Ei mikään ihme, että maan kansalaiset turvaavat Bitcoiniin.
Turkin keskuspankki reagoi viime viikolla tähän kehitykseen tylysti.
Turkey's Central Bank just banned its citizens from using cryptocurrencies to purchase goods and services as of April 30th.https://t.co/5UmXHDiN5j pic.twitter.com/kc3NwDxM63
— Documenting ₿itcoin 📄 (@DocumentingBTC) April 15, 2021
Huhtikuun 30. päivästä alkaen, kryptovaluuttoja ei saa käyttää Turkissa palveluiden tai tuotteiden ostamiseen. Turkin keskuspankki perustelee uusia pykäliä säätelyn puuttumisella sekä sillä, että kryptovaluuttojen käyttö voisi heikentää maan virallisten maksuvälineiden asemaa.
“Recently, some initiatives have emerged regarding the use of these assets in payments. It is considered that their use in payments may cause non-recoverable losses for the parties to the transactions due to the above-listed factors and they include elements that may undermine the confidence in methods and instruments used currently in payments (Lähde: The Block)”
Vastaavia estoja yritettiin aiemmin keväällä Nigeriassa, ja lopputulos on sama molemmissa tapauksissa. Google-hakujen määrä on räjähtänyt, minkä lisäksi kansalaiset hankkivat bitcoineja erilaisten P2P-kauppapaikkojen kautta.
Myös Turkin kielto on loppujen lopuksi tehoton. Kansalaiset siirtävät jatkossakin säästönsä liirasta Bitcoiniin.
Coinmotionin tarjonta laajeni neljällä kryptovaluutalla
Viime viikolla saatiin kauan odotettu uutinen suomalaiselta Coinmotionilta. Yhtiö on huhunnut koko alkuvuoden ajan tarjontansa laajentamisesta. Myös Bitcoinkeskus on raportoinut aiheesta aiemmin.
Valikoimiin saatiin odotusten mukaisesti neljä uutta kolikkoa: USDC stablecoin, Uniswap (UNI), Aave (AAVE) sekä Chainlink (LINK). Coinmotionin edustaja Pessi Peura haastattele alla olevalla videolla toimitusjohtaja Heidi Hurskaista sekä Aaveen perustajaa, Stani Kulechovia.
Uniswap, Chainlink ja Aave kuuluvat ehdottomasti sijoittajien suosikkeihin vuonna 2021. Kaikki ovat erittäin merkittäviä pelureita DeFi-markkinassa. Coinmotionin mukaan, suomalaistaustainen Aave oli asiakkaiden eniten toivoma token.
Bitcoinkeskus lisäsi myös viime viikolla Aaveen sijoitusoppaan sivustolle! Ennestään meiltä löytyi jo Uniswap-opas sekä Chainlink-opas. Lisäksi DeFi-kategoriassa on paljon muutakin hyödyllistä materiaalia tästä skenestä.
Kaikkia tämä uutinen ei miellyttänyt. Yhtiön perustaja Henry Brade kertoo saaneensa kritiikkiä Bitcoin-maksimalisteilta. Brade vastaa kritiikkiin alla olevassa Twitter-ketjussa.
Received some maximalist critique on Coinmotion adding DeFi tokens and a stablecoin. My thoughts on that here. First of all, decisions of this magnitude do not pass without my approval, so I'm not going to evade responsibility in any way. But I have a lot to say on the subject.
— Henry Brade ⚡ (@Technom4ge) April 20, 2021
Kuten Brade myös Twitter-ketjussa kertoo, niin fakta on se, että suurinta osaa ihmisiä kiinnostavat myös vaihtoehtoiset sijoituskohteet.
Coinmotion uudisti äskettäin palvelua myös muilta osin. Nyt sivustolla on mahdollista vaihtaa (swap) myös eri kryptovaluuttoja toisiinsa. Ennen treidit pitä tehdä aina eurojen kautta.
Myös toinen suomalaisvälittäjä, Northcrypto, lisäsi äskettäin Chainlinkin ja Aaveen listoilleen. On hyvä, että suomalaisvälittäjien tarjonta laajenee! Tämä helpottaa etenkin aloittelevia käyttäjiä, joiden ei tarvitse lähteä heti ulkomaisiin pörsseihin altcoinien perässä.
Coinbasen pörssinoteeraus sujui vaisusti
Viime viikon pääaiheena oli Coinbasen listautuminen Nasdaq-pörssiin. Jos joku ei vielä tiedä, niin Coinbase on Binancen ohella maailman johtava kryptovaluuttojen kauppapaikka. Yhtiöstä tuli ensimmäinen kryptovaluuttapörssi, jonka osakkeita voi ostaa myös ”perinteisen pörssin” puolelta.
Coinbase listautui 14.4. Yhdysvaltain teknologiapörssin Nasdaqin puolelle. Osakkeen ticker on osuvasti COIN.
Mitä Coinbasen kurssille sitten tapahtui? Osake lähti pörssiin $250 referenssihinnalla, mutta ensimmäiset kaupat käytiin hieman yli $400 tasolla. Kurssi putosi nopeasti hurjalla volyymilla noin $330 lukemiin. COIN on edennyt rauhallisesti $320-$340 välissä lähes vaakasuoraan.
Listautumiseen liittyi myös toinen uutinen, joka levisi loppuviikosta sosiaalisessa mediassa. Sen mukaan Coinbasen johtoporras dumppasi 70-90 prosenttia omistuksistaan heti pörssin avauspäivänä. Tämä on täysin virheellistä dataa, joka lähti liikkeelle Peter Schiffin twiitistä.
Aiheeseen sekaantui myös Nassim Nicholas Taleb, joka haukkui tunnetun sijoittajan, Scott Melkerin, idiootiksi.
A short story. pic.twitter.com/TmvyEMhbJJ
— The Wolf Of All Streets (@scottmelker) April 19, 2021
Virheellinen ymmärrys johtui Coinbasen listautumistavasta. Kyseessä ei ole tyypillinen IPO vaan Direct Listing. Ero tulee juuri osakkeiden myynnissä. Direct Listing -vaihtoehdossa osakepohjaa ei laajenneta, vaan nykyiset sijoittajat myyvät omistuksiaan.
Coinbasen johtoportaan on siis myytävä osakkeitaan, jotta markkinoille saadaan likviditeettiä. Brian Armstrong & kumppanit möivät lisäksi 70-90% siitä osuudesta, jonka he olivat myynteihin jo ennakkoon allokoineet. Esim. toimitusjohtaja Armstrong luopui todellisuudessa noin 1,5 prosentista Coinbase-osakkeistaan.
ICYMI: Here's how much stock Coinbase's largest shareholders sold last week. https://t.co/8zvvAjXmss pic.twitter.com/e51i1Fi4t3
— Frank Chaparro (@fintechfrank) April 19, 2021
Osaketta voi ostaa esim. Nordnetista.
Ethereum ETF ja hard fork
Kanada on jälleen uutisissa kryptovaluuttoihin liittyen. Kerroimme pari kuukautta sitten maan tärkeästä päätöksestä hyväksyä kaksi Bitcoin ETF -tuotetta. Nyt Kanada jatkaa samalla linjalla, sillä Toronton pörssissä treidaa tästä päivästä lähtien peräti kolme Ethereum ETF -tuotetta.
ETF-tuotteet ovat peräisin kanadalaisilta asset management yhtiöiltä Purpose Investments, CI Global Asset Management sekä Evolve Funds Group. Tiettävästi kyseessä ovat ensimmäiset Ethereum ETF-tuotteet myös globaalisti katsottuna.
The world’s first ETF to invest directly in Ether, CI Galaxy Ethereum ETF, is now trading on the Toronto Stock Exchange pic.twitter.com/p0RzV4iCUF
— Bloqport (@Bloqport) April 20, 2021
ETF tulee sanoista Exchange Traded Fund, eli kyseessä on pörssinoteerattu rahasto. Suurin osa ETF-tuotteista on indeksirahastoja. Rahaston osuuksia voi ostaa ja myydä kuten minkä tahansa yhtiön osakkeita.
Tavalliselle kryptosijoittajalle ETF-tuotteet eivät ole erityisen kiinnostavia. ETF on suunnattu ennen kaikkea instituutioille sekä sijoittajille, jotka haluavat esim. tässä tapauksessa Ethereum-sijoituksen ostamatta ETH-tokeneita kryptovaluuttapörssistä.
Toinen Ethereum-uutinen liittyy Berlin hard forkiin. Kyseessä oli tärkeä Ethereumin ohjelmakoodin päivitys. Se aiheutti hetkellisesti teknisiä ongelmia muutamissa pörsseissä (transaktiot), mutta tilanne korjaantui parissa tunnissa.
Ethereum transactions are working normally again. The Berlin upgrade went live and may reduce transaction costs in the near future. It is a stepping stone on the way to the major upgrade called the London hard fork. https://t.co/vw9cs4wMEp
— Coinmotion (@Coinmotion) April 15, 2021
Yllä olevassa uutisessa on käyty lyhyesti läpi päivitykseen sisältyneet EIP:t (Ethereum Improvement Proposa). Berlin ei tuonut mitään mullistavia teknisiä muutoksia. Se on ennen kaikkea tärkeä etappi kesällä tulevalle London hard forkille. Tuolloin suoritetaan kovasti kohuttu EIP-1559 päivitys.
—
Lopuksi muutamia lyhyitä poimintoja viikon tapahtumista.
Polygon Matic solmi taas yhden tärkeän kumppanuuden. Nyt Yield Farming -sovellus Curve on myös Polygonin leirissä.
1/ 💸 Are you ready for Stage 2 of DeFi summer? @CurveFinance is on Polygon, bringing the deepest on-chain liquidity to your favourite stablecoins!
🌐 https://t.co/bhYj7eTTtG pic.twitter.com/MZTl1i0QFL
— Polygon (Labs) (@0xPolygonLabs) April 20, 2021
Bitcoinin kurssi flirttailee tärkeän 50 päivän keskiarvon kanssa. Sen rikkominen ei ole kuitenkaan katastrofi.
In 2017 #bitcoin dipped under the 50 day MA 6 times (green arrows), and had sustained drops under the 50 day MA 4 times which lasted on average for 12 days.
We are currently seeing the literal first dip under the 50 MA for this entire bull run! pic.twitter.com/08rW7WmigW
— Lark Davis (@TheCryptoLark) April 19, 2021
Bitcoinkeskus julkaisi THORChain oppaan!
Voisiko THORChain ja sen RUNE-token olla yksi vuoden 2021 kuumimmista projekteista? Kyseessä on toimiva cross-chain DEX.
@AntikainenTeemu esittelee THORChainin uudessa Bitcoinkeskuksen oppaassa. Tähän kryptovaluuttaan on syytä tutustua!https://t.co/WO5kSPsfsS
— Bitcoinkeskus (@bitcoinkeskus) April 19, 2021
Dan Held käsittelee klassikkoaihetta: ovatko kvanttitietokoneet uhka Bitcoinille.
Can quantum computing kill Bitcoin?
In my latest video, I cover the basics of quantum computing, how it impacts Bitcoin, and what we can do to prepare against that risk.
Watch👇https://t.co/WAZdzz9fqT
— Dan Held 🧙♂️ (@danheld) April 18, 2021
Miten Ethereum on saanut nimensä?
Where did the name ethereum come from? pic.twitter.com/0sgo8MmHuG
— Documenting Ethereum 🦇🔊 (@DocumentEther) April 18, 2021
Selkeä kaavio Bitcoinin hankkimisesta.
This is all you need to know about #Bitcoin. Share this with the world. pic.twitter.com/p9lWHpDb9w
— Jason A. Williams (@GoingParabolic) April 15, 2021
Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!