Uutiset
21
joulu
kryptouutiset

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

21.12. Uutiskatsaus: NFT, Polkadot, Bitcoin ETF, Stablecoinit, Fed

NFT-sektorissa on tapahtunut viime viikkoina. Myös globaalit urheilubrändit Nike & Adidas ovat mukana. Polkadot otti vihdoin ensimmäiset parachainit käyttöön. SEC lykkäsi jälleen spot Bitcoin ETF -hakemuksia. Stablecoineilla on ollut historiallinen vuosi. Fed teki odotetun päätöksen rahapolitiikan kiristämisestä.

NFT-uutisia: Bitwise, Nike, Adidas

Aloitetaan katsauksella NFT-maailmaan. Vaikka käynnissä ei ole NFT-buumia, niin sektorista on saatu viime aikoina mielenkiintoisia uutisia.

Amerikkalainen asset management -firma Bitwise julkisti viime viikolla NFT-rahaston. Sen nimi on Bitwise Blue-Chip NFT Index Fund. Kuten nimestä voi päätellä, rahasto sijoittaa korkealaatuisiin ja hyvin tunnettuihin NFT-projekteihin. Tällaisia ovat mm. CryptoPunks sekä Bored Apes Yacht Club.

Bitwisen CIO Matt Hougan kertoi aiheesta näin Twitterissä.

Valitettavasti Bitwisen rahasto on avoinna vain akkreditoiduille sijoittajille Yhdysvalloissa. Tulevaisuudessa tällaisia rahastoja saadaan varmasti myös Eurooppaan. Ne tarjoavat helpon tavan lohkaista esim. parin prosentin siivu portfoliosta NFT-markkinaan.

Urheiluvaatteista ja -jalkineista tuttu Adidas tuli myös vauhdilla mukaan NFT-maailmaan. Adidas julkaisi viime viikolla ”Into the Metaverse” NFT-kokoelman joka keräsi 23,4 miljoonaa dollaria yhden päivän aikana. Se nousi myös koko NFT-skenen kuumimmaksi kokoelmaksi kyseisenä päivänä.

Voit tsekata NFT-kokoelmien myyntilukuja cryptoslam.io-sivustolta.

Adidaksen kilpailija Nike on myös valmistautunut Metaverse-vallankumoukseen alkutalvella. Nike rekisteröi jo marraskuussa useita uusia tavaramerkkejä sekä sloganeita. Yhtiö nousi otsikoihin myös viime viikolla ostettuaan RTFKT (lausutaan artefact) -studion. RTFKT:lla oli jo puoli vuotta sitten 33 miljardin dollarin valuaatio, joten Niken panostukset ovat merkittäviä.

Vaikka NFT-skenessä tapahtuu koko ajan, suurin huuma loistaa poissaolollaan sosiaalisessa mediassa. Kevään ja alkusyksyn kaltaisesta buumista ei ole tietoakaan.

Polkadotin ensimmäiset parachainit käynnistyivät

Polkadot nähtiin vielä vuoden 2021 alussa yhtenä Ethereumin suurimmista kilpailijoista. Se on kuitenkin jäänyt Solanan, Avalanchen sekä Terran varjoon kesän jälkeen. Nyt Polkadot on ottanut tärkeän askeleen eteenpäin koko projektin historiassa. Viisi ensimmäistä parachainia on lanseerattu.

Otetaan ensin lyhyt kertaus. Polkadot pyrkii siis rakentamaan ”lohkoketjujen internetin”, jossa kymmenet eri lohkoketjut muodostavat toisiinsa linkitetyn ekosysteemin. Jokainen parachain voi asettaa erilaiset parametrit kyseisen lohkoketjun toiminnalle. Kaiken ytimessä on Polkadotin oma konsensusmekanismi.

Polkadot kutsuu yhteensopivia lohkoketjuja nimellä parachains. Slotteja ekosysteemiin on tarjolla rajoitetusti (100 kpl), ja niistä käydään huutokauppaa. Ensimmäiset viisi huutokauppojen (Parachain Auction) voittajaa ovat Acala, Clover, Moonbeam, Astar ja Parallel -nimiset projektit.

Yllättävää tässä kaikessa on Polkadotin DOT-tokenin kurssikehitys. Moni sijoittaja spekuloi DOT-tokenin kurssinousulla jo aiemmin tänä syksynä kun parachain-huutokaupat alkoivat. DOT-tokenia käytetään niiden yhteydessä annettaviin joukkolainoihin.

Käynnissä oleva kehitys siis lukitsee DOT-tokeneita markkinoilta ja lisää niiden kysyntää. Tämä ei ole kuitenkaan näkynyt Polkadotin kurssissa millään tavoin jättäen monet kurssilla spekuloineet pettyneiksi. Kyseessä on tästä huolimatta tärkeä etappi Polkadot-projektille. Joulukuun lopulla käynnistyy kuusi uutta huutokauppaa sloteille 6-11.

SEC lykkäsi päätöstä kahdelle lupaavalle Bitcoin ETF:lle

Bitcoin ETF on ollut syksyn 2021 suosittu puheenaihe. Kaksi kuukautta sitten saatiin historiallinen päätös, kun Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita valvova SEC hyväksyi ensimmäisen Bitcoin ETF -tuotteen. Nykyisin Yhdysvalloissa on treidattavana kolme erillistä Bitcoin ETF:ää.

Markkina innostui näistä tuotteista vain hetkellisesti, sillä kaikki ovat futuuripohjaisia. Kyseiset ETF-rahastot eivät siis hanki markkinoilta bitcoineja vaan seuraavat kurssia futuurien avulla. Sijoittajat vaativat SEC:ltä ns. Spot ETF -tuotetta, jollaisia on hyväksytty jo naapurimaa Kanadassa useita.

Markkinoita valvovalla SEC:llä on käsiteltävänä jatkuvasti useita hakemuksia. Se ottaa niihin kantaa tasaisin väliajoin joko hyväksymällä tai hylkäämällä hakemuksen. SEC voi myös lykätä päätöstä parin kuukauden päähän. Näin se teki myös viime viikolla Bitwisen sekä Grayscalen hakemusten kohdalla.

Myös Bitcoinkeskus on julkaissut aiheeseen liittyvää materiaalia. Päivitimme viime viikolla Bitcoin ETF -oppaan ja julkaisimme sen myös Youtube-kanavalla videoformaatissa.

Saat videolta paljon informaatiota ETF-rahastoista sekä niiden hyödyistä kryptovaluuttasijoittajalle.

Bitcoin spot ETF jäi siis hyväksyttäväksi vuoden 2022 puolella. Paine SEC:tä kohtaan alkaa olla sen verran suurta, että hyväksyntä todennäköisesti nähdään ensi vuonna. Oman osansa tekee naapurimaa Kanada. Siellä on hyväksytty jo useita ”aitoihin bitcoineihin” sijoittavia rahastoja vuonna 2021.

Stablecoinien vahva vuosi

Suosittu uutissivusto The Block on julkaissut kattavan raportin kryptomarkkinasta. The Block Research -tiimin koostama 2022 Digital Asset Outlook löytyy PDF-formaatissa tästä linkistä. Dokumentista löytyy paljon mieleniintoista infoa, mutta poimitaan tähän The Block -sivuston esiin nostama stablecoin-markkina.

Stablecoineista käytetään myös nimeä vakaavaluutta. Niiden arvo on sidottu yleensä Yhdysvaltain dollariin, mutta muitakin fiat-valuuttoja käytetään harvinaisemmissa stablecoineissa. Löydät Bitcoinkeskuksesta myös kattavan oppaan tästä aiheesta.

Stablecoinit ovat olleet yksi vuoden 2021 ehdottomista menestyjistä.

Kuten The Block uutisoi, stablecoinien markkina-arvo lähes viisinkertaistui kalenterivuoden aikana noin 29 miljardista dollarista yli 140 miljardiin dollariin. Kasvun taustalla oli kaksi merkittävää tekijää.

DeFi-markkinan suosio räjähti vuonna 2021. Yhä useampi sijoittaja valitsi fiat-valuutan sijaan stablecoinit ja siirsi ne DeFi-palveluihin keräämään korkoa. Oman osansa tähän toivat myös CeFi-lainapalvelut kuten Celsius sekä BlockFi. Yhä useampi instituutio on myös tehnyt samaa.

Johdannaismarkkina on myös ajanut stablecoinien kasvua. Suurin osa Bitcoin-futuureista selvitetään stablecoineissa.

Stablecoin-markkina on myös muuttunut. Tetherin markkinaosuus oli vuosi sitten hieman yli 75 prosenttia. Nyt se on 54 prosenttia. Etenkin USD Coin (USDC) on kasvattanut suosiotaan valtavasti ja tuplannut markkinaosuutensa 28 prosenttiin.

Loppuvuoden raketti on ollut Terra-platformin UST. Se on noussut jo yhdeksän miljardin dollarin arvoiseksi. Samalla UST on ruokkinut Terran LUNA-tokenin hurjaa kurssinousua.

Yhdysvaltain keskuspankki kiristää odotetusti rahapolitiikkaa

Kaikkien sijoittajien katseet olivat viime viikolla Yhdysvalloissa. Maan keskuspankin eli Fedin pääjohtaja Jerome Powell piti odotetun linjapuheensa. Sijoittajat odottivat suurella mielenkiinnolla Fedin toimia alati kasvavan inflaation keskellä.

Inflaatio on ollut marras-joulukuun kuuma peruna sijoitusmaailmassa. Myös Bitcoinkeskus uutisoi viikko sitten ennätysluvuista sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa. Inflaatio ja keskuspankit liittyvät oleellisesti myös kryptovaluuttoihin.

Korkeasta inflaatiosta on tullut uhka sijoittajille. Se kiusaa tavallisten kansalaisten eli äänestäjien taloutta aivan liikaa. Tämä luo painetta poliitikoille korjata asia. Ainoa ase keskuspankeilla inflaatiota vastaan on rahapolitiikan tiukennus ja korkojen nosto. Tämä on puolestaan myrkkyä osakekursseille ja sitä kautta myös kryptovaluutoille.

Entinen Fedin sisäpiiriläinen Danielle Dimartino Booth kommentoi tilannetta näin.

Yhdysvallat on yhä maailman talousmahti, minkä vuoksi sijoittajat seuraavat juuri Fedin kommentteja. Viime viikolla saatiin odotettu ilmoitus. Pääjohtaja Jerome Powell kertoi Fedin vähentävän arvopaperien ostot nollaan lähikuukausina. Ensi vuodelle kaavaillaan kolmea koronnostoa, mutta vain 0,25% kerrallaan.

Tälläkin aikataululla Fedin ohjauskorko olisi vuoden päästä 0,75-1% tasolla. Moni on esittänyt kysymyksen, että mitä hyötyä tällaisesta koronnostoista on reilusti yli 5 prosentissa laukkaavaa inflaatiota vastaan?

Miksi osakemarkkinat sekä kryptomarkkinat sitten vihersivät ilmoituksen jälkeen? Kahdestakin syystä. Markkina sai ensinnäkin juuri sen ilmoituksen mihin se oli valmistautunut. Tämä rauhoittaa aina sijoittajia.

Toiseksi, moni analyytikko ei tällä hetkellä usko Fedin toteuttavan uhkauksiaan koronnostoista. Keskuspankit tietävät koronnostojen ajavan osakemarkkinat alamäkeen ja tämä sotii suoraan niiden toimintaohjeita vastaan. Edes korkea inflaatio tuskin saa Powellia tuhoamaan osakemarkkinoita.

Kokonaisuutena tilanne on hyvin epävarma. Osakemarkkinoiden arvostustasot ovat yhä huipussaan. Korkea inflaatio vaivaa myös muitakin johtavia maita, mikä aiheuttaa painetta rahapolitiikan tiukennukselle globaalisti. Kärsijöinä ovat tällaisessa ympäristössä osakkeet ja kryptovaluuttojen kaltaiset assetit, jotka ovat hyötyneet löysän rahan politiikasta ja nollakorkojen ympäristöstä valtavasti yli kymmenen vuoden ajan.

Tulevan vuoden kehitys ei ole näyttänyt vuosikausiin niin epävarmalta kuin nyt. Potentiaalisia skenaarioita tuntuu olevan joka suuntaan. Kaikkien (sijoittajat, keskuspankit, tavalliset palkansaajat) kannalta olisi optimaalista, jos inflaatiolukemat alkaisivat taittua selvästi matalammalle tasolle.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!