Uutiset
21
joulu
kryptovaluuttauutiset

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

21.12. Markkinakatsaus: Toivonpilkahdus nousutrendistä

Bitcoinin kurssi näyttää rikkovan viime viikkojen laskutrendin. Vielä on kuitenkin liian aikaista juhlia. Bitcoinin dominanssi jatkoi laskutrendiä saaden kuitenkin tukea 40 prosentin tasolta. Älysopimusalustat olivat vahvoilla altcoineissa. Terra-platform nousi DeFi-sektorin rankingissa toiselle sijalle ohittaen Binance Smart Chainin!

Rekisteröidy Binancelle

Onko Bitcoinin laskutrendi kääntymässä?

Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä noin 48.900 dollaria. Kurssi oli viikko sitten 49.000 dollarissa eli lähes täsmälleen samalla tasolla. Kaksi viikkoa sitten pyörittiin noin tuhat taalaa alempana, eli kurssi on pysynyt pidemmän aikaa jo varsin tiukassa rangessa.

Alla olevassa kuvassa on Bitcoinin kurssikehitys loppuvuoden ajalta. Yksi kynttilä vastaa yhtä päivää. Sininen trendilinja on 50 päivän ja purppura trendilinja 200 päivän keskiarvo. Oranssi viiva kuvaa puolestaan käynnissä olevaa laskutrendiä, mikä on nyt taittumassa.

btc-price-122121

Kuten kuvasta näkyy, Bitcoinin kurssi on muodostanut viime viikkoina selkeän laskutrendin. Kurssiin on saatu selkeät ”lower highs” ja ”lower lows” -tasot, eli jokainen huippu on aina edellistä matalampi. Samoin jokainen pohjakosketus on hieman aiempaa syvempi.

Bitcoinin kurssi käväisi viime viikolla noin 45.500 dollarissa, mutta ei sentään alempana. Korkeimmillaan oltiin noin 49.500 dollarissa viime torstaina. Tämä oli ns. relief rally osakemarkkinoiden peesissä. Se johtui Yhdysvaltain keskuspankin eli Fedin ilmoituksesta kiristää rahapolitiikka odotetulla tavalla. Viikonloppuna palattiin sitten tuhansia dollareita alemmalle tasolle.

Onko Bitcoinin laskutrendi todellakin taittumassa? On vielä liian aikaista todeta näin. Bitcoinin täytyisi ensin nousta ainakin $53.000 dollarin tasolle ja asettaa sinne uusi tukitaso. Positiivista on selkeä nousu  200 päivän keskiarvon yläpuolelle. Erilainen data alkaa myös singlaoida pohjan löytymistä, mikä on rohkaisevaa. Yksi esimerkki on RSI.

Tässä toinen esimerkki Willy Woolta.

Myös on-chain data näyttää mielenkiintoiselta. Pörsseistä siirretään jatkuvasti suuria määriä bitcoineja kylmälompakoihin. Tämä voisi signaloida valaiden tai instituutioiden hankintoja. Oli ostajana kuka hyvänsä, niin bitcoinien tarjonta on pörsseissä alimmilla moneen vuoteen.

Tämä voi triggeröidä pian tarjontashokin (supply shock). Jos kurssi lähtee nopeaan kasvuun ja shorttaajien positioita likvidoidaan, markkinoiden myyntilaita on hyvin ohut. Tämä ajaa kurssia yhä nopeammin ylös ja likvidoi taas uusia shorttipositioita. Lumipalloilmiö on valmis. Vastaava ilmiö nähtiin kuun alussa toiseen suuntaan.

Vaikka moni asia signaloisi pohjaa kurssille, taustalla on myös muitakin tekijöitä. Isosti uutisoitu inflaatio aiheuttaa ongelmia kaikille. Keskuspankit joutuvat kiristämään rahapolitiikkaa ympäri maailmaa, mikä saa osakemarkkinat punaiselle. Tämä antaa laskupainetta myös kryptovaluutoille.

Alkaako kryptomarkkina elää oma elämäänsä vuoden 2022 alussa osakemarkkinoiden kehitystä vastaan? On se toki mahdollista, mutta ei todennäköistä. Kryptovaluutat ovat yhä suurimmalle osalle sijoittajista korkean riskin sijoituskohde. Riskiassetit joutuvat ensimmäisenä myyntilaidalle epävarmoina aikoina.

Bitcoinkeskuksen markkinakatsaus julkaistaan seuraavan kerran uuden vuoden jälkeen. Katsotaan mihin suuntaan Bitcoinin kurssi elää joululomien aikana! Olemme silloin paljon viisaampia uudesta trendistä.

Bitcoinin dominanssi testasi taas pohjia

Bitcoinin markkinaosuus on artikkelin kirjoitushetkellä 40,8 prosenttia. Viikko sitten lukema oli 41,6 prosenttia. Isossa kuvassa trendi jatkuu edelleen alamäkeen, vaikka pohja näyttääkin pitävän.

cryptocap-122121

Bitcoinin dominanssi oli nosteessa koko alkuviikon ja käväisi 42,2 prosentissa torstaina. Kun kurssi lähti loppuviikolla laskuun, Bitcoinin markkinaosuus putosi samalla. Eli altcoinit olivat yllättävän vahvoina taas kerran.

Bitcoinin markkinaosuus on ollut selkeässä laskutrendissä kaksi kuukautta. Näyttää kuitenkin siltä, että 40 prosentissa oleva pohja pitää. Dominanssi on ottanut siitä useamman pompun tämän syksyn aikana.

On kuitenkin selvää, että käynnissä oleva kehitys ei näytä hyvältä Bitcoinin kannalta. Vaikka markkinoilla nähtäisiin käänne, niin altcoinien menestys näyttää tällä hetkellä todennäköisemmältä. Toisin sanoen, vaikka Bitcoinin kurssi nousisi dollaritermein, niin altcoin-markkinan nousuvauhti olisi todennäköisesti nopeampaa.

Avalanche ja Terra jälleen vahvoilla

Altcoin-markkinasta erottuvat tutut pelurit. Syksyn 2021 kuumat nimet Avalanche ja Terra ovat olleet erinomaisessa vireessä muihin top 15 -kryptovaluuttoihin verrattuna. Niiden lisäksi myös kaksi muuta älysopimusalustaa on pärjännyt vahvasti.

Alla on lista suurimmista altcoineista sekä niiden kurssikehitys Bitcoiniin verrattuna.

altcoins-122121

Avalanche on saanut buustia instituutioiden kiinnostuksesta. USD Coinia hallinnoiva Circle ilmoitti lanseeraavansa USDC:n myös Avalanche-alustalle. Viime viikolla kryptovaluuttojen custody-palveluita tarjoava BitGo kertoi tukevansa Avalanchea.

Terran LUNA token on saanut tuttuun tapaan nostetta UST-stablecoinista, jonka markkina-arvo on noussut kuukaudessa 40 prosenttia. LUNA-tokeneita tarvitaan ko. stablecoinin luomiseen. UST ohittaa minä hetkenä hyvänsä DAI:n markkina-arvossa.

Myös Polygon on noussut yli 20 prosenttia useiden positiivisten uutisten siivittämänä.

Top 100 -listan suurin nousija on DeFi-alusta Yearn Finance. Taustalla on projektin päätös ostaa YFI-tokeneita markkinoilta ja jakaa platformin tienestejä tokenin holdaajille.

Markkinoilla on tällä hetkellä paljon hajontaa. Top 100 -listalta vain 27 kryptovaluuttaa on noussut yli 5 prosenttia Bitcoiniin nähden. Loput ovat vain marginaalisesti plussalla tai pakkasella.

Terra ohitti Binance Smart Chainin DeFi-alustana

DeFi-sektori on jatkanut matalalentoa myös kuluneen viikon aikana. Koko sektorin likviditeettiä kuvaava TVL-lukema on pudonnut reilun prosentin verran. Tämän viikon lukema on 243,23 miljardia. Viikko sitten oltiin 246,6 miljardissa.

defitvl-122121

Olemme kommentoineet jo samaa reilun kuukauden ajan. Kesästä alkanut nousu sai huippunsa marraskuun puolivälistä, jonka jälkeen TVL on ollut hienoisessa laskussa.

Myös DeFi-tokenit ovat pärjänneet surkeasti, vaikka edellä mainittu Yearn Finance nousikin viime viikolla reippaasti. Kyseessä lienee kuitenkin lyhytaikainen buusti. Moni älysopimusalusta on pärjännyt erinomaisesti (esim. Solana, Avalanche & Terra), mutta DeFi-tokenit eivät kerää sijoittajien kiinnostusta.

Katsotaan sitten tilannetta protokollatasolla.

defi-protocols-122121

Tällä listalla ei ole nähty yhtään muutosta viikon takaisesta. Mainitaan kuitenkin yksi mielenkiintoinen uutinen, eli Uniswap siirtyy pian myös Polygon-alustalle. Ylivoimaisesti suosituin DEX on skaalattu tällä hetkellä Ethereumin Layer 2 -ratkaisuista Arbitrumiin ja Optimismiin. Polygon on näistä teknisesti hieman eroava Sidechain-skaalausratkaisu Ethereumiin.

Suurimmat nousijat ovat Terra-alustan protokollat Anchor sekä Lido. Näistä jälkimmäinen on Terran lisäksi myös Ethereumilla ja Solanalla. Terran LUNA -tokenin nousu on kulkenut viime ajat käsi kädessä myös DeFi-menestyksen kanssa.

Lohkoketjujen tasolla onkin nähty merkittävä muutos!

defi-chains-211221

Edellä mainittu Terra on noussut rankinglistan kakkospaikalle. Se ohitti vasta pari viikkoa sitten Solanan, mutta nyt myös Binance Smart Chain on jäänyt taakse. Anchorin ja Lidon lisäksi Terran oma hajautettu pörssi, Terraswap, on nostanut likviditeettiään rajusti.

Terran likviditeetti on kasvanut viikossa hurjat 54 prosenttia. Terran tavoin nosteessa oleva Avalanche on ohittanut myös Solanan ja noussut neljännelle sijalle.

Tron roikkuu edelleen yllättävänä korkealla, vaikka platform on ollut jo pari vuotta ulkona median otsikoista. Viime viikolla saatiin myös yllättävä ilmoitus, kun Tronin perustaja Justin Sun kertoi astuvansa syrjään. Sun aloittaa työt Grenadan valtion virallisena lähettiläänä maailman kauppajärjestö WTO:ssa.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.