Uutiset
21
marras

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

21.11. Markkinakatsaus: Kuudes peräkkäinen nousuviikko?

Bitcoinin kurssilla on takanaan peräti viisi nousuviikkoa. Suurilla altcoineilla on ollut sen sijaan vaisu viikko, joten parhaat nousijat löytyvät top 15 -listan ulkopuolelta. Myös DeFi-sektori on herännyt henkiin marraskuussa.

Bitcoinin kurssi on noussut jo viisi viikkoa

Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä noin 37.300 dollaria. Viikko sitten Bitcoinilla oli menossa syksyn suurin laskupäivä, joten kurssi oli lähes tuhat dollaria alempana. Isossa kuvassa olemme nähneet lähinnä vihreitä kynttilöitä jo pari kuukautta.

Alla on kuva Bitcoinin kurssikehitykestä viikkokynttilöillä. Sininen trendilinja on 50 viikon keskiarvo ja purppura trendilinja 200 viikon keskiarvo.

btc-ta

Kuten grafiikasta näkyy, Bitcoinin kurssi on noussut jo viisi viikkoa peräkkäin. Edes nousurallin huipulla nähdään harvoin vihreitä kynttilöitä näin pitkään ilman korjausliikettä. Edellisen kerran viisi vihreää viikkokynttilää nähtiin kesällä 2021.

Bitcoinin kurssi oli viikko sitten selvässä korjausliikkeessä ja kävi alimmillaan 36.300 dollarissa. Kurssi kuitenkin palautui keskiviikkona lähes 38.000 dollariin. Viikko jäi pienen heilunnan jälkeen lopulta vajaan prosentin plussalle.

Monien mielestä Bitcoinin nousun taustalla on pääasiassa odotus pian hyväksyttävästä spot Bitcoin ETF:stä. Yleisen arvion mukaan hyväksyntä tapahtuu viimeistään tammikuun ensimmäisillä viikoilla. Ei kuitenkaan yllättäisi, jos SEC antaisi vihreää valoa jo joulukuussa.

Myös Bitcoinin halving lähestyy koko ajan, ja kurssisounu on varmasti herättänyt yhä useamman sijoittajan kahden vuoden mittaisesta ”kryptotalviunesta”. Kun Bitcoinin kurssi nousee, syntyy markkinoille helposti positiivinen kierre, joka ruokkii itseään.

Jopa Googlen trendeissä näkyy selvää nousua hakusanalle Bitcoin:

btc-google

Asteikolla 1–100 ollaan nyt tasolla 24, mikä vastaa maaliskuun huipun aktiviteettia. Näillä paikkeilla oltiin myös loka-marraskuussa 2020 eli hetki ennen aiemman bull-markkinan alkamista. Kevät, kesä ja alkusyksy pyörittiin noin 10–15 tasolla.

Bitcoinin tilanne näyttää tällä hetkellä vahvalta. Kurssi on ollut lähes jatkuvassa nousussa viisi viikkoa, ja edeltävän kuukauden aikana on tehty koko ajan ”higher lows” eli aiempaa pohjaa korkeampi pohja. Juuri nyt kurssi näyttää löytäneen selvää vastusta 38.000 dollarista.

Bitcoin on tehnyt aiemmin tänä vuonna kolme rajua nousupyrähdystä, ja kurssi on aina korjannut reilut 20 prosenttia alemmas. Olisi yllättävää, jos koko loppuvuosi jatkettaisiin ylöspäin ilman merkittävää korjausta. Tällaiseen kannattaa henkisesti varautua.

Suurilla altcoineilla vaisu viikko

Bitcoinin kurssinousu on vetänyt loka-marraskuussa myös monet altcoinit kovaan lentoon. Olemme maininneet esimerkiksi Solanan viime viikolla sekä sitä edellisessä katsauksessa. Tällä kertaa altcoineilla on kuitenkin takanaan vaisu viikko. Bitcoinin markkinaosuus on myös noussut viikon takaisesta lähes yhden prosenttiyksikön, mikä näkyy alttien kursseissa.

Alla on listattuna 15 suurinta altcoinia verrattuna Bitcoinin kurssikehitykseen.

alts-1121

Tällä kertaa listalta erottuu vain yksi kryptovaluutta, eikä se ole Solana! On tosin sanottava, että Solanan SOL-token on biitannut Bitcoinin tälläkin viikolla. Kyseessä on kuitenkin marginaalinen 2,4 prosentin nousu.

Parhaasta noususta vastaa Solanan kilpailija, Avalanche. Sen natiivitoken AVAX on noussut Bitcoiniin verrattuna yli 22 prosenttia. Avalanche oli jo valmiiksi mukavassa nosteessa, mutta viime viikon uutiset JP Morganiin liittyen toivat sille yli 10 prosentin ylimääräisen buustin.

Finanssijätti JP Morgan on testannut Avalanchen lohkoketjua portfolioiden tokenisointiin. Kyseessä on Proof of Concept, jossa JP Morgan on luonut oman subnetin eli aliverkon Avalanchen lohkoketjuun.

Top 100 -listalta löytyy vielä neljä kryptovaluuttaa, joiden kurssi on noussut Avalanchea enemmän: Render (+46 %), Kaspa (+45 %), Fetch.ai (+28 %) ja Synthetix (+28 %).

Render ja Fetch.ai ovat selkeitä AI-kryptoja. Moni lukijoista voi vielä muistaa tammikuussa nähdyn AI-buumin, jonka triggerinä toimi Chat GPT:n hurja suosio sen julkistamisen jälkeen. Viime aikoina moni AI-kolikko on tehnyt uutta nousua pitkän hiljaiselon jälkeen.

Toisena oleva Kaspa on saanut kovaa nostetta sen listauksesta Binanceen.

Kyseessä on toistaiseksi vasta futuurimarkkina, mutta sijoittajat uskovat sen tarkoittavan myös Kaspan spot-treidauksen alkamista Binancessa. Kaspan kurssi on yli tuplaantunut marraskuun aikana, joten token oli jo valmiiksi hyvässä lennossa.

Isossa kuvassa takana on todella hyvä jakso kryptovaluutoille. Kun katsotaan 30 päivän kurssikehitystä, top 100 -listalla on dollareissa mitattuna miinuksella vain kaksi kryptovaluuttaa: Bitcoin SV ja Bitcoin Cash. Suurin osa top 100 -listasta on yli 30 prosenttia plussalla.

Kysymys kuuluu: miten kauan nousu jatkuu ennen korjausliikettä, joka tulee väistämättä eteen jossain vaiheessa.

DeFi-markkinassa myös vihreää väriä

Otetaan pikainen katsaus lopuksi myös DeFi-markkinaan. Tämä sektori on ollut syvässä taantumassa jo kesästä 2022 lähtien. Likviditeetti on kaikonnut kuukausi toisensa jälkeen DeFi-markkinasta, kunnes kuukausi sitten saatiin viimein käänne.

Markkinan likviditeettiä kuvaava TVL-lukema on nyt noin 47 miljardia dollaria, mikä tarkoittaa 30 prosentin nousua kuukauden takaisista pohjista.

Lido dominoi DeFi-markkinaa yhä täydellisesti protokollien top 10 -listaa. Kaikkien tunnetuimpien DeFi-appien TVL on kasvanut edeltävän kuukauden aikana.

defi-prot

Listalta voidaan nostaa esiin suomalaistaustainen Aave, joka ilmoitti reilu viikko sitten uudelleenbrändäyksestä:

Suomen kielestä peräisin oleva Avara tulee olemaan koti Aave-projektin eri osille. Aave-lainapalvelun lisäksi yhtiö on kehittänyt mm. Lens-protokollan ja GHO-stablecoinin. Äskettäin hankittu Family on puolestaan Web3-lompakko.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Bitcoinkeskus

Bitcoinkeskus-käyttäjän artikkelit ovat sivuston taustalla olevan tiimin tuottamia. Bitcoinkeskuksen parissa työskentelee useita kryptovaluutoista kiinnostuneita henkilöitä. Mukana on myös vierailevia kirjoittajia, jotka eivät halua esiintyä omalla nimellään. Bitcoinkeskuksen pääanalyytikko on Antti Hyppänen.