Uutiset
21
loka
bitcoin-kasino-kuva

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

21.10. Markkinakatsaus: Bitcoin teki uuden kurssiennätyksen!

Bitcoin rikkoi uuden kurssiennätyksen puolen vuoden tauon jälkeen. Myös Bitcoinin dominanssi on pysynyt nousu-uralla, eli altcoin-markkina on edelleen alamaissa. DeFi-sektori on jatkanut viime viikkojen kasvu-uralla.

Bitcoin rikkoi kevään kurssiennätyksen

Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä hieman alle 65.000 dollaria. Lukema oli noin 56.500 taalaa edellisen markkinakatsauksen aikaan. Takana on siten yksi Bitcoinin historian parhaista viikoista! Eilen rikottiin myös uusi kurssiennätys. ATH on nyt 66900-67000 dollaria hieman pörssistä riippuen.

Alla olevassa kuvassa näkyy Bitcoinin kurssikehitys puolen vuoden ajalta. Mukana ovat tuttuun tapaan myös 50 päivän (sininen) sekä 200 päivän (violetti) liukuvat keskiarvot.

btc20211021

Bitcoinin tilanne näyttää taas erittäin vahvalta. Se on näyttänyt siltä oikeastaan koko lokakuun ajan. Kurssi pomppasi sekä 50 että 200 päivän keskiarvojen yläpuolelle kuun ensimmäisenä päivänä. Olemme todistaneet jopa Bitcoinin mittapuulla lähes poikkeuksellista nousua.

Kurssiralli ei tule kuitenkaan yllätyksenä. Olemme analysoineet Bitcoinin nousupotentiaalia useina viikkoina. Nyt se realisoituu käytännössä hodlaajien iloksi. Lokakuun kynttilä on itse asiassa korkeampi mitä vuoden 2017 huippu! Nousua on nähty kuukaudessa yli 20.000 dollaria.

Sosiaalinen media räjähti eilen uuden ATH-kurssin myötä. Mielenkiintoista on kuitenkin se, että ilonpito on rajoittunut hyvin vahvasti kryptoskenen sisälle. Valtamediassa ei paljon hehkutusta näy, eivätkä suuret massat ole myöskään innoissaan.

Markkinatunnelma muistuttaa hyvin paljon vuoden takaista tilannetta. Moni analyytikko arvelee kryptohuuman yltyvän vasta 100.000 dollarin tienoilla. Tämä voi hyvinkin pitää paikkansa. Alla olevassa kuvassa näkyy Googlen trendi hakusanalle Bitcoin. Ollaan vielä kaukana kevään tasosta.

google trends btc

Mitä seuraavaksi sitten tapahtuu?

Nyt eletään mielenkiintoisia aikoja, sillä Bitcoinin kurssi on ns. price discovery -maailmassa. Tämä tarkoittaa kurssitasoa, josta ei ole historiadataa olemassa. Kun uusi ATH rikotaan, voi tapahtua oikeastaan mitä tahansa. Treidaajilla ei ole käytössään tuki- tai vastustustasoja aiemmilta kuukausilta.

Uskomme Bitcoinin jatkavan marras- ja joulukuussa nousutrendiä kohti 100.000 dollaria. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kurssi ei koskaan nouse kuuhun ilman korjausliikkeitä. Keväällä nähtiin neljä kymmenien prosenttien suuruista kuoppaa. Vastaavia romahduksia lienee luvassa myös tänä syksynä.

Tällä hetkellä markkina etenee vahvasti Bitcoin-vetoisesti. Tästä lisää seuraavissa kappaleissa.

Bitcoinin markkinaosuus nousee edelleen

Bitcoinin dominanssi on yksi kryptomarkkinoiden tärkeimmistä mittareista. Erityisen tärkeää on suunta, mihin tämä lukema on kehittymässä. Viime viikkoina Bitcoinin markkinaosuus on muodostanut selkeän nousutrendin. Tälle ei näy ainakaan toistaiseksi loppua.

Alla oleva grafiikka näyttää Bitcoinin markkinaosuuden puolen vuoden ajalta.

btcdom20211021

Kuten näkyy, Bitcoin on ottanut markkinat haltuun Q4:n eli lokakuun aikana. Dominanssi on lähtenyt selvään nousuun käsi kädessä Bitcoinin kurssin kanssa. Jokainen altcoin-sijoittaja on voinut todeta tämän ilmiön omassa portfoliossaan.

Kehityksessä näkyy pieni dippi aivan viime päiviltä. Bitcoinin uusi ATH sai myös altcoin-markkinaa hereille. Erityisesti Ethereum otti ison loikan ja palasi pitkästä aikaa yli 4000 dollarin tasolle.

Bitcoinin kurssi voi jäädä hetkeksi vanhan ATH:n pintaan eli noin 60.000-65.000 dollarin tienoille. Tämä olisi looginen taso, jossa markkina vetää henkeä ja testaa härkien sekä karhujen vakaumusta. Altcoinit voivat hyvinkin vahvistua tällaisessa skenaariossa.

Altcoin-markkina tukevasti pakkasella

Bitcoinin vahva jakso näkyy jälleen kryptovaluuttojen top 15 -listalla. Lähes kaikki merkittävät altcoinit ovat selvästi pakkasella Bitcoiniin verrattuna. Joitain poikkeuksia sentään löytyy.

Näet alla olevasta kuvasta suurimpien kryptovaluuttojen kehityksen suhteessa Bitcoiniin (ei dollariin).

altit20211021

Listan ainoat poikkeukset ovat Ethereum, Solana sekä Litecoin. Nämäkin kolikot ovat plussalla lähinnä eilisen päivän vuoksi. Ne saivat buustia Bitcoinin ATH-lukemista muita altcoineja enemmän. Mitään erityistä syytä näille nousuille tuskin on.

Litecoin oli myös yksi vahvimmista altcoineista vuosi sitten. Se on noussut historiassa usein käsi kädessä Bitcoinin kanssa. Moni varmasti spekuloi vastaavan kehityksen jatkuvan tänäkin syksynä.

Bitcoinin kurssinousun on biitannut top 100 -listalla yhteensä 12 eri kryptovaluuttaa. Kyseessä on sekalainen joukko projekteja, joista on vaikea muodostaa selkeää trendiä. Altcoineista ei ole tällä hetkellä suurempaa raportoitavaa. Myös alan uutisointi keskittyy vahvasti Bitcoinin ympärille juuri nyt.

DeFi-sektorin nousu jatkuu

DeFi-sektori on noussut viime viikot Bitcoinin vanavedessä. Altcoin-markkinan heikkous ei ainakaan toistaiseksi näy hajautettujen finanssiprotokollien puolella.

Viikko sitten TVL eli Total Value Locked rikkoi historiallisen 200 miljardin dollarin rajapyykin. Tämä lukema on kasvanut noin kuusi prosenttia. Tämän päivän mittaus on 219,41 miljardia.

defi20211021

Vaikka DeFi-markkina rikkoo ennätyksiä, mitään suurempaa huumaa ei ole nähtävissä. Tilanne muistuttaa uutisointia Bitcoinista. Ollaan historiallisilla kurssitasoilla, mutta markkinoilla on vielä varsin hiljaista.

Löydät ajantasaiset tilastot DeFi-sektorista osoitteesta defillama.com. Artikkelin kuvat on poimittu kyseiseltä sivustolta.

Protokollatasolla on nähty muutoksia viime viikosta.

defiprot20211021

Aave ja Curve ovat vaihdelleet ykköspaikkaa keskenään usean viikon ajan. Tällä kertaa suomalaistaustainen Aave on siirtynyt jälleen ykköseksi. Sen TVL on kasvanut peräti 23 prosenttia yhden viikon aikana.

Kolmospaikalle on noussut WBTC eli Wrapped BTC. Kyseessä ovat Ethereum-verkkoon konvertoidut bitcoinit. Niiden arvo on noussut Bitcoinin suotuisan kurssikehityksen myötä selvästi. Jostain syystä listalla normaalisti näkyvä MakerDAO puuttuu kokonaan – todennäköisesti bugin vuoksi.

Viime viikon raketti Anyswap on pudonnut pari sijaa ulos top kympistä.

Katsotaan tilannetta lohkoketjujen tasolla.

defichains20211021

Viime viikolla listalta erottui Fantom peräti 262 prosentin nousulla, kiitos edellä mainitun Anyswapin. Nyt Fantom on menettänyt asemiaan muiden lohkoketjujen noustessa.

Polygonin MATIC-token on pärjännyt top 100 -listalla toiseksi parhaiten Bitcoiniin verrattuna. MATICin hyvä kurssikehitys heijastuu tällä kertaa myös Polygonin TVL-lukemaan positiivisesti. Isossa kuvassa Polygon on edelleen syksyn rakettien (Avalanche, Terra, Solana) perässä.

DeFi-sektorin valtapelissä ei nähdä suurempaa vaihtelua kasvulukemista huolimatta. Kaikki suurimmat protokollat sekä lohkoketjut ovat keränneet likviditeettiä viime viikkoina.

Clifford Photography on Unsplash


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!