Litecoin osto – miten ja mistä ostaa Litecoinia?

mikä on litecoin - litecoin osto - litecoin ostaminen

Moni Bitcoinia hankkinut sijoittaja alkaa nopeasti kiinnostua myös muista kryptovaluutoista. Litecoin osto on usein ykkösvaihtoehto, kun portfoliota halutaan hajauttaa. Mutta, mistä ostaa Litecoinia? Nykyään Litecoinin ostaminen on helppoa ja turvallista, sillä suomalainen palveluntarjoaja Coinmotion on lisännyt Litecoinin valikoimiinsa toukokuussa 2018.

Litecoinien ostaminen tapahtuu käytännössä samoin, kuin esimerkiksi osakkeiden ostaminen suositusta Nordnet-palvelusta.

  • Avaat ensin tilin kryptovaluuttapörssiin
  • Tilin avaamisen jälkeen suoritetaan ns. KYC-prosessi, eli henkilön tunnistautuminen
  • Kun tilisi on varmennettu, voit tallettaa sinne rahaa pankkisiirrolla
  • Tämän jälkeen Litecoinien osto tapahtuu parilla hiiren klikkauksella

Tässä artikkelissa esitellään aloittelijalle sopiva palvelu nimeltään Coinmotion. Kyseessä on suomalainen yhtiö, jonka sivusto on markkinoiden helppokäyttöisin. On myös tärkeää saada tarvittaessa apua suomen kielellä – se ei ole toistaiseksi mahdollista ulkomaisissa palveluissa.

Avaa ensin Coinmotion -tili

Tarvitset Litecoinien hankintaa varten tilin Coinmotion-palveluun. Saat avattua sen tästä linkistä. Täytä lomakkeelle tarvittava informaatio – saat tämän jälkeen vahvistusviestin sähköpostiisi. Klikkaa vahvistusviestiä, jonka jälkeen tilisi on valmis käytettäväksi.

Seuraavaksi voit kirjautua sisään ja suorittaa tunnistautumisen. Tämä KYC eli “Know Your Customer” -prosessi on standardi toimenpide kaikissa palveluissa, joissa suoritetaan rahaliikennettä pankkitiliä käyttäen. Kun olet kirjautunut sisään tilillesi klikkaa päävalikosta Omat Tiedot ja sen jälkeen Tunnistautuminen.

Coinmotion tunnistautuminen

Aloita syöttämällä henkilötunnuksesi, jonka jälkeen sinulle tarjotaan erilaisia vaihtoehtoja tunnistautumisen suorittamiseksi. Coinmotionin palvelussa ovat käytössä kaikki yleisimmät verkkonpankit. Onnistuneen tunnistautumisen jälkeen saat ilmoituksen, että tilisi on käyttövalmiina.

Tilisi on nyt käyttövalmiina pankkisiirtoa varten. Tarvitset Litecoinien ostamiseksi Coinmotion-tilillesi euroja, joten klikkaa ppäävalikosta Pankki. Pääset tämän jälkeen Talleta-sivulle. Valitse maksutavaksi tilisiirto, jos sinulla ei ole S-Pankki tai Sofort-tiliä.

Järjestelmä kysyy seuraavaksi talletettavaa euromäärää. Syötä haluttu lukema, jonka jälkeen saat näytölle tilinumeron sekä viitenumeron Coinmotionin päässä. Suuntaa seuraavaksi omaan verkkopankkiisi ja talleta valitsemasi rahamäärä kyseistä tili- ja viitenumeroa käyttäen. Kun talletus on mennyt perille, saat Coinmotionilta sähköpostiviestin.

Näin tapahtuu Litecoin osto – Litecoin myynti 

Kun Coinmotion-tililläsi on euroja, voit siirtyä ostamaan Litecoin-kryptovaluuttaa. Tämä tapahtuu päävalikon Osta -linkin kautta. Ruudulle ilmestyy sen jälkeen tekstikenttä, johon voit syöttää Litecoinien määrän tai euromäärän. Valitse myös alasvetovalikosta BTC:n (Bitcoin) sijasta LTC (Litecoin). Jos klikkaat maksimimäärä-linkkiä, saat ostettua niin paljon Litecoineja, kuin tilisi käyttövaroilla on mahdollista.

Ostosuorituksen jälkeen kryptovaluutta ilmestyy tilillesi ilman viiveitä. Jos näin ei jostain syystä käy, ota yhteyttä Coinmotionin asiakaspalveluun.

Litecoin osto voidaan suorittaa myös ostotarjouksen avulla. Tämän toiminnon ideana on laittaa tarjous sisään nykykurssia halvemmalla hinnalla. Jos kurssi joku päivä putoaa valitsemallesi tasolle, järjestelmä suorittaa oston automaattisesti. Stop-osto toimii käänteisesti, eli voit asettaa ostopyynnön nykyistä korkeammalle kurssille. Tämä voi ensi alkuun kuulostaa hölmöltä idealta, mutta siihen on olemassa hyviä syitä.

Litecoinin myynti tapahtuu vastaavalla tavalla. Päävalikon Myy-napista pääset vastaavalle lomakkeelle, johon voit syöttää haluamasi määrän joko Litecoineissa tai euroissa. Muista valita jälleen ruudulla näkyvästä alasvetovalikosta BTC:n sijasta LTC. Myynnin jälkeen saat eurot tilillesi välittömästi.

Voit myös myydä Litecoineja Stop-myynnin sekä myyntitarjouksen avulla. Niiden idea toimii samoin kuin ostopuolella, eli Litecoinit laitetaan automaattisesti myyntiin jos kurssi nousee tai laskee asettamasi raja-arvoon.

Yleisiä ohjeita

Coinmotionilla on käytössä 2FA eli kaksivaiheinen tunnistautuminen. On erittäin tärkeää ottaa 2FA käyttöön kaikissa verkkopalveluissa, joissa se vain on mahdollista. Klikkaa päävalikosta Omat tiedot ja valitse sen jälkeen Two-factor. Tarvitset kaksivaiheiseen tunnistautumiseen Google Authenticator -mobiiliapplikaation. Jos sinulla ei ole vielä sitä puhelimessasi, niin lataa se Google Playsta tai Apple Storesta.

Tärleää! Talleta ennen 2FA:n käyttöönottoa näytöllä annettu backup-koodi. Tarvitset sitä, jos puhelimesi rikkoutuu tai katoaa.

Coinmotionilla on käytössä myös erillinen Holvi-palvelu. Sen ideana on toimia digitaalisen pankkiholvina, joka on suojattu aikalukolla. Jos talletat varasi holviin, niiden nostaminen on mahdotonta ennen aikalukon umpeutumista. Jos verkkorikollinen pääsee kirjautumaan tilillesi, hän ei voi siirtää kryptovaluuttaasi välittömästi itselleen Holvista. Näin sinulle jää aikaa ottaa tilisi haltuun ja vaihtaa sen salasana.

Kyseessä on hyödyllinen lisäturva sellaista kaipaavalle, mutta Holvin kanssa kannattaa olla varovainen. Et voi vapauttaa rahoja myöskään itsellesi ennen aikalukon umpeutumista. Joskus voi tulla tilanteita, jolloin kryptovaluutat on myytävä välittömästi syystä tai toisesta. Holvin tarjoama aikalukko voi olla silloin ikävä hidaste. Mieti siis tarkkaan Holvin käyttöä omalla kohdallasi.

Coinmotion on tällä hetkellä yksi markkinoiden turvallisimpia verkkopalveluita. Coinmotion on monien mielestä sopiva palvelu etenkin aloitteleville käyttäjille, jotka ovat suorittamassa ensimmäisiä kryptovaluuttaostojaan. Kun portfolio alkaa kasvaa suuremmaksi, varat kannattaa siirtää vielä astetta turvallisempaan paikkaan eli hardware-lompakkoon. Ledger Nano S tukee Bitcoinin ja Litecoinin lisäksi monia muita kryptovaluuttoja. Lue lisää eri lompakkovaihtoehdoista tästä linkistä.

Ledger Nano S

Litecoin siirto – osta muita kryptovaluuttoja Litecoinin avulla

Coinmotionista on tällä hetkellä mahdollista ostaa vain Bitcoineja ja Litecoineja. Todennäköisesti palveluun saadaan lähitulevaisuudessa mukaan myös Ethereum sekä muita tunnettuja kryptovaluuttoja. Jos haluat ostaa tällä hetkellä esim. TRON-kryptovaluuttaa, Rippleä tai Moneroa, voit tehdä sen helposti Binance-pörssin kautta. Kokemattomille käyttäjille suosittelemme tätä opasta Binance-pörssin käytöstä.

Voit siirtää Coinmotionista hankkimasi Litecoinit Binanceen ja ostaa niillä sen jälkeen muita kryptovaluuttoja.

Siirto tapahtuu todella yksinkertaisesti. Päävalikosta löytyy Lähetä-nappi, joka avaa ruudullesi neljä eri laatikkoa: valuutta, vastaanottajan osoite, Litecoinien määrä sekä vahvistuskoodi. Jälkimmäinen näistä on 2FA eli kaksivaiheisen autentikoinnin koodi, jonka löydät Google Authenticator -mobiiliapplikaatiosta. Aina kun suoritat lähetyksen Coinmotionista, saat siitä vahvistuksen ensin sähköpostisiisi.

Huom. Kun lähetät tai vastaanotat kryptovaluuttoja, kopioi osoite (copy-paste). Älä koskaan yritä krijoittaa itse osoitetta merkki kerrallaan, tai teet ennemmin tai myöhemmin virheen. Jos lähetät kryptovaluuttasi väärään osoitteeseen, niitä ei ole mahdollista saada enää takaisin.

Toinen tärkeä huomio on lähettää kryptovaluuttaa juuri siihen tarkoitettuun osoitteeseen. Jokaisella kryptovaluutalla on omat osoitteensa, jotka ovat tietyn standardin mukaisia. Bitcoinit on lähetettävä Bitcoin-osoitteeseen, Litecoinit Litecoin-osoitteeseen ja niin edelleen. Jokaisessa pörssissä on oma osoitteensa jokaiselle eri kryptovaluutalle. Jotkut käyttäjät ovat tehneet virheitä etenkin Bitcoinin kanssa, josta on olemassa versioita kuten Bitcoin Cash, Bitcoin Private, Bitcoin Gold jne.

Lähetyksen jälkeen Litecoinit tulevat vastaanottajan tilille tyypillisesti noin 15-30 minuutin sisällä. Joskus hieman nopeammin tai hitaammin riippuen verkon kuormasta. Jos lähetät Litecoineja esimerkiksi Binanceen tai muihin pörsseihin, saat niistä aina sähköpostivarmistuksen siirron saavuttua perille.

Voit lähettää Litecoineja myös toiselle Coinmotion-tilin haltijalle käyttäen pelkästään hänen palveluun rekisteröimäänsä sähköpostiosoitetta. Tässä tapauksessa siirrot suoritetaan reaaliaikaisesti.

Litecoinien vastaanottaminen

Litecoinien vastaanottaminen tapahtuu yhtä helposti kuin sen lähettäminen. Löydät ylävalikosta linkin Vastaanota. Valitse sen jälkeen alasvetovalikosta Litecoin, niin saat ruudulle Litecoin-osoitteesi. Voit halutessasi generoida rajattomasti uusia osoitteita, mikä on myös suositeltavaa yksityisyydensuojan vuoksi. Kaikkiin näihin Litecoin-osoitteisiin lähetetyt kolikot päätyvät sinun tilillesi.

Muista aina, että Litecoinin lohkoketju on julkinen – samoin kuin Bitcoinin. Kuka tahansa voi mennä milloin tahansa blockcypher.com -sivustolle ja syöttää haluamansa Litecoin-osoitteen hakukenttään. Tämän jälkeen henkilö näkee kyseisen osoitteen transaktiot. Lohkoketjuteknologia suojaa siis käyttäjänsä yksityisyyttä vain tiettyyn rajaan asti. Jos annat oman Bitcoin- tai Litecoin-osoitteesi henkilölle, hän voi katsoa kyseisen tilin tapahtumat lohkoketjuselaimen avulla. Tästä syystä on viisasta generoida uusia osoitteita eri käyttötarkoituksia varten.

Jos Litecoinin sekä lohkoketjun toiminta ei ole sinulle tuttu, löydät lisäinfoa tästä artikkelista: Opas – mikä on Litecoin? Löydät myös paljon hyödyllisiä artikkeleita kryptovaluuttasijoittamiseen Perustiedot-osiosta.

Alla olevasta taulukosta löydät myös monia muita suosittuja kryptovaluuttojen kauppapaikkoja.

Kauppapaikka Info Arvosana       Linkki
Luotettava markkinajohtaja
Todella laaja valikoima
Pienet kulut Binance Coinilla
Helppokäyttöinen pörssi
Avaa tili
Toiminut jo vuodesta 2011
Pankkisiirrot & luottokortti
Sopiva aloittelijalle
Tarjolla kryptovaluuttabonus
Avaa tili
Paras vaihtoehto aloittelijalle
Nopeat pankkisiirrot
Suomenkielinen tuki
Vain Litecoin ja Bitcoin
Avaa tili
Laajin valikoima valuuttoja
Kilpailuja somessa
KuCoin Shares tuo osinkoa
Kaipaisi lisää volyymia
Avaa tili
Ainutlaatuinen social trading
Toiminut jo vuodesta 2007
Aloittelijalle paljon apua
Ei kryptojen kotiutusta
Avaa tili
Markkinoiden suurin volyymi
Ammattimaiset työkalut
Käytössä jopa 100:1 vipu
Ei suositella aloittelijoille
Avaa tili
Toiminut jo vuodesta 2013
Sopii myös aloittelijalle
Nopea käyttötuki
Tarjonnan laajuus
Avaa tili
Euroopan johtava pörssi
Toiminut jo vuodesta 2014
Tukee pankkisiirtoja
Tarjonta ei Binancen tasoa
Avaa tili
Tarjoaa Bitcoin-futuureja
Käytössä jopa 100:1 vipu
Vaihtoehto ammattilaisille
Vain Bitcoin-treidaus
Avaa tili
Sis. harvinaisia kryptoja
Toiminut jo vuodesta 2014
Uusi design toimii
Hieman huono maine
Avaa tili
Toiminut jo vuodesta 2011
Tukee pankkisiirtoja
Laaja valikoima + vipu
Todella huono maine
Avaa tili
Todella helppo ja nopea
Eurojen reaaliaikainen siirto
Ei kryptojen siirtoja
Asiakaspalvelun huono maine
Avaa tili
Mahtava palkkiojärjestelmä
Helppokäyttöinen
Pieni valikoima
Uusi toimija markkinoilla
Avaa tili
Todella paljon altcoineja
Sis. harvinaisia kryptoja
Varsin tuntematon toimija
Ei erityisen hyvä maine
Avaa tili
Helppo & nopea osto
Ostot omaan lompakkoosi
Vain Bitcoin & Ethereum
Korkeat kulut
Avaa tili
Suomalainen palvelu
Osta vaikka käteisellä
Ei suositella aloittelijalle
Pörssin palvelut puuttuvat
Avaa tili
P2P-kaupankäynti
Paljon eri maksutapoja
Kulut tällä hetkellä 0%!
Vain Bitcoin ja Litecoin
Avaa tili

Tule keskustelemaan aiheesta lisää Bitcoinkeskuksen foorumille!