neo kryptovaluutta

Opas: mikä on NEO?

Kryptovaluutat

NEO on ollut yksi vuoden 2018 tuottavimmista kryptosijoituksista. Uudet ja mielenkiintoiset ICO:t ovat nostaneet tämän platformin suosiota. Kiinasta lähtöisin oleva NEO on Ethereumin kilpailija, jolle moni povaa loistavaa tulevaisuutta blockchain-maailmassa.

Ensin on hyvä selvittää termistö kohdalleen, sillä NEO ei ole tarkalleen ottaen kryptovaluutta. Brändi NEO voi tarkoittaa NEO-platformia sekä sen sisällä toimivaa NEO-tokenia, jota voidaan ostaa pörsseistä. Kyseessä on ns. management token, jota käytetään järjestelmän hallintaan. NEO-token on ikään kuin yksi osake tai yksi ääni NEO-universumin hallinnassa. Kaikki kyseisen tokenin transaktiot on suoritettava kokonaisilla yksiköillä, eli pienin mahdollinen siirto on 1 kpl.

NEO-token toimii NEO-platformin sisällä, joka kuuluu samaan kategoriaan kuin Ethereum, Cardano tai ICON. Kyseessä on älysopimuksia tukeva platform, johon sovelluskehittäjät voivat luoda omia sovelluksiaan.

NEO-projektin historia lähtee liikkeelle vuodesta 2014. Silloin perustettiin Antshares, joka oli Kiinan ensimmäinen open source -projekti lohkoketjuteknologiasta. Antsharesin perustivat Da HongFei sekä Erik Zhang. Vain hetkeä myöhemmin sama kaksikko perusti OnChain -nimisen yhtiön, koska kysyntä blockchain-teknologiaa kohtaan alkoi kasvaa. Antsharesin white paper näki päivänvalon pitkän kehitystyön tuloksena maaliskuussa 2016.

OnChain on siis yksityinen teknologiayhtiö, joka on vastannut Antsharesin kehityksestä ja projektien suunnittelusta yritysmaailman suuntaan. NEO tuli mukaan kuvioon kesällä 2017, koska Antshares-projektille suoritettiin uudelleenbrändäys. Käytännössä NEO on yhtä kuin Antshares, sillä kyseessä oli pelkästään nimenvaihto.

NEO on siis open source -projekti, jolla on kehittäjiä ja faneja ympäri maailmaa. Merkittävin yhteisö on nimeltään City of Zion. NEO ei ole suoraan sidoksissa esimerkiksi Kiinan valtioon. OnChain on puolestaan teknologiayhtiö, joka kehittää omaa arkkitehtuuriaan. OnChain on oleellisesti mukana myös NEO:n kehitystyössä, joten kaksikko liittyy erottamattomasti toisiinsa. Perustaja Da HongFei on kertonut yhtiön hyvistä väleistä Kiinan valtioon, joten linkki NEO-projektiin tulee tätä kautta.

OnChain haluaa olla ”lohkoketjuteknologian Microsoft”. Yhtiö on kehittänyt oman arkkitehtuurinsa, joka on nimeltään DNA – Distributed Network Architecture. OnChain rakentaa standardia, jonka avulla kiinalaisyhtiöt sekä valtion eri osastot voivat hyödyntää lohkoketjuteknologiaa. DNA-ekosysteemi tarjoaa mahdollisuudet rakentaa yksityisiä lohkoketjuja eri tarpeisiin, ja OnChain-yhtiö on näiden ratkaisujen toteuttaja.

OnChain NEO

Yllä oleva kaavio auttaa ymmärtämään, mistä on kyse. DNA ja NEO ovat kaksi eri ekosysteemiä. NEO-projektia on kuitenkin mahdoton ymmärtää, jos OnChainia ja DNA:ta ei ole ensin selitetty. Klikkaa kuvaa suuremmaksi.

Entä sitten NEO? Miten se eroaa monien tuntemasta Ethereumista?

Näillä kahdella projektilla on paljon yhtäläisyyksiä. Molemmat ovat platformeja DApps-sovelluksille, älysopimuksille (smart contracts) sekä ICO:lle (Initial Coin Offerings). Ethereum on tullut hyvin kuuluisaksi vuonna 2017 alkaneessa ICO-buumissa. Yhä useampi mielenkiintoinen ICO järjestetään nyt myös NEO-platformin sisällä.

Isossa kuvassa NEO:n tähtäin on hieman kauempana tulevaisuudessa. Projektin tunnuslause on neo.org -sivulla: An Open Network For Smart Economy. Mitä smart economy sitten tarkoittaa? NEO-projektin mukaan: Digital Assets + Digital Identity + Smart Contract = Smat Economy.

NEO-platformin fokus on siis erilaisten hyödykkeiden/omaisuuden digitalisoinnissa sekä käyttäjien digitaalisessa tunnistautumisessa. NEO:n perustajien visiona on se, että tulevaisuudessa lähes kaikki mahdollinen omaisuus voidaan digitalisoida. Kyse voi olla valuutan tai osakkeiden lisäksi autosta, talosta, antiikkiesineistä tai mistä tahansa vaihdettavasta hyödykkeestä. NEO-platform tukee tätä visiota digitaalisen tunnistautumisen avulla.

“Today, digital identity is based on a system called the PKI (Public Key Infrastructure) X.509 standard. NEO’s plan is to issue digital identities in accordance to this standard and then secure them using the blockchain.  There could also be businesses and projects that will only transact with people who have a digital identity, for regulatory reasons. NEO enables that possibility”. (hackernoon.com)

Sovelluskehittäjien kannalta NEO voi olla Ethereumia houkuttelevampi vaihtoehto, sillä se tukee useita eri ohjelmointikieliä (esim. C#, .NET). Tässä kohtaa kannattaa myös huomioida projektin yhteistyö Microsoftin kanssa. Ethereumin DAppsit on koodattava sen omalla Solidium-ohjelmointikielellä.

Ethereumin tapaan NEO:lla on myös oma virtual machine, joka prosessoi käytännössä ohjelmoijien rakentamat applikaatiot.

NEO-token on siis poikkeuksellinen ”kryptovaluutta”, kuten artikkelin alussa tuli kuvattua. Platformin sisällä olevat applikaatiot tarvitsevat kuitenkin ”digitaalista bensaa” – aivan kuten Ethereumissa ja muissakin vastaavissa järjestelmissä. Tämän avulla voidaan estää verkon Ddos-hyökkäyksiä sekä varmistaa, että sovelluskehittäjät pyrkivät luomaan tehokkaita applikaatioita.

Ethereum-platformissa tätä ”digibensaa” ostetaan Ether-valuutalla. NEO on ratkaissut asian luomalla tähän tarkoitukseen erillisen valuutan, joka on nimeltään GAS. Se löytyy nykyään myös omana valuuttanaan muutamista eri pörsseistä. Sijoittajan näkökulmasta NEO on osake ja GAS on sen osinko. Tätä ”digibensaa” tulee nimittäin NEO:n omistajan tilille joka päivä, kunhan tokenit säilyttää asianmukaisessa lompakossa.

NEO-platformissa on myös toinen merkittävä ero Ethereumiin, Bitcoiniin sekä moniin muihin teknologioihin. Kyse on sen käyttämästä konsensusalgoritmista, joka on nimeltään dBFT eli Delegated Byzantine Fault Tolerance. Monet lukijoista ovat varmasti tietoisia Bitcoinin käyttämästä Proof Of Work (PoW) -algoritmista, jonka valtava tehonkulutus on otsikoissa vähän väliä.

PoW:n kehittyneempi muoto on nimeltään Proof of Stake (PoS), joka on monien Bitcoinkeskuksessa esiteltyjen platformien taustalla. Tärkeä ero PoW-algoritmiin on se, että PoS-järjestelmässä ei ole lainkaan louhintaa. NEO:n käyttämä dBFT on lähempänä PoS-algoritmia, eli kaikki NEO-tokenit ovat jo luotu eikä niitä louhita esiin Bitcoinin tavoin. Voit lukea lisätietoja dBFT:n toiminnasta tästä artikkelista: NEO vs Ethereum.

Entä sitten NEO-verkon siirtonopeudet? Tällä hetkellä uusi lohko luodaan sen lohkoketjuun noin 20 sekunnin välein. Bitcoinin kohdalla tämä aika on noin 10 minuuttia. NEO-platform pystyy noin 1000 TPS (transactions per second) -lukemaan, mutta se skaalautuu teoriassa 10 kertaa suuremmaksi.

NEO-tokenin transaktiot ovat myös käytännössä äärettömän nopeita. Siirrot lompakosta pörssiin olisivat lähes reaaliaikaisia, jos pörssien prosessointiaika pudotettaisiin pois. Tämän lisäksi transaktiot eivät maksa mitään.

NEO on yksi merkittävimmistä pelureista platform-kategoriassa. Taustalla kytee myös mahdollisuus Kiinan ICO-bännin vapauttamisesta (tai löysentämisestä). Vuosi 2018 on alkanut NEO-tokenin kannalta positiivisissa merkeissä. Uudet ICO:t nostivat sen kurssin 70-dollarin tasosta lähes 200 dollariin kahden ensimmäisen viikon aikana. Sen jälkeen NEO romahti muun markkinan mukana, mutta tällä hetkellä kurssi on palautunut 150 dollarin pintaan. NEO:n reaaliaikainen kurssi:

 

NEO-tokenin hodlaajat saavat palkinnoksi myös virtuaalista bensaa GAS-kolikon muodossa. Tämä ”osinko” ei ole euroissa tai dollareissa suuri summa, mutta nostaa todennäköisesti arvoaan samassa suhteessa NEO-tokenin kanssa. Jos siis platformin suosi jatkaa kasvuaan.

NEO:n suosio on toistaiseksi aivan eri planeetalta Ethereumiin verrattuna. Se ei toistaiseksi ole uhkaamassa Ethereumin valta-asemaa ICO-markkinoilla. NEO-projektilla on kuitenkin potentiaalia Kiinan markkinoilla, jossa linkittyminen OnChain-yhtiöön on avainasemassa. Lisäksi vahva yhteistyö Microsoftin kanssa houkuttelee paljon osaajia luomaan sovelluksia NEO-platformille.

NEO löytyy tällä hetkellä kaikista suosituista pörsseistä, kuten Binance, KuCoin, Bitfinex, Bittrex (katso koko lista täältä). Edellä mainittua GAS-kolikko voi ostaa mm. KuCoinista ja Binancesta (katso koko lista täältä).

Voit säilyttää NEO-tokeneita esim. helppokäyttöisessä desktop-lompakossa, joka löytyy osoitteesta Neonwallet.com http://neonwallet.com/ Se on pörssejä ja online-lompakoita turvallisempi ratkaisu. Saat myös jatkuvasti GAS-kolikoita lompakkoosi. KuCoin-pörssi tilittää myös GAS-kolikoita NEO-tokenin omistajille, mutta monet muut pörssit eivät näin tee.

Löydät lisää tietoa alla olevista lähteistä. Katso myös reddit.com/r/NEO, josta löydät lisää resursseja. Youtubessa on paljon videoita tästäkin aiheesta, joita voi etsiä esimerkiksi hakusanoilla NEO explained.

Päivitys 4.2.2018: hyödyllistä infografiikkaa NEO:n eri mahdollisuuksista osoitteessa stateofneo.com

Kuva: kuvakaappaus neo.org -sivulta , artikkelin kuva | Lähteet: What is NEO cryptocurrency?Introduction to NEO / GAS, NEO vs EthereumThe company behind NEO: Onchain and its ultimate plan — DNA, An undervalued blockchain market in China 

Titan Digital Asset Group Research, NEO: The Vanguard of a Digitized China

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *