cardano ada

Opas: mikä on Cardano?

Cardano on ollut yksi kuluneen vuoden puhutuimmista kryptovaluutoista. Projektin lupaukset kolmannen sukupolven kryptovaluutasta ovat mielenkiintoisia, ja ADA-tokenin halpa yksikköhinta on tehnyt siitä piensijoittajien suursuosikin. Cardano oli yksi joulukuun 2017 altcoin-huuman suosituimmista kryptovaluutoista. Tässä artikkelissa käydään projektia läpi hieman tarkemmin.

loading...

Cardano-platform ja natiivivaluutta ADA

Asetetaan Cardano ensin oikeaan paikkaan kryptovaluuttojen universumissa. Kyseessä on ns. kolmannen sukupolven platform, johon nimi Cardano viitaa. ADA on puolestaan sen natiivivaluuttana toimiva token. Teknologiaprojekti Cardanon ymmärtämiseksi on hyvä ottaa pari askelta taakse päin.

Bitcoin on maailman ensimmäinen lohkoketjuteknologiaa hyödyntävä kryptovaluutta, kuten moni lukijoista varmasti tietää. Bitcoin on nimenomaan vain kryptovaluutta, digitaalinen vaihdon väline, mitään muuta. Kun bittiraha alkoi kasvattaa suosiotaan vuosien 2012-2013 tienoilla, moni kehittäjä näki lohkoketjuteknologian mahdollisuudet myös muilla sektoreilla ja halusi tuoda mukaan myös ohjelmoitavat sovellukset.

Näistä ajatuksista syntyi Ethereum-platform, jonka white paperin kirjoitti Vitalik Buterin vuoden 2013 lopulla. Ethereum on kokonaan oma ekosysteeminsä, jonka sisälle on mahdollista luoda omia dApp-sovelluksia sekä uusia kryptovaluuttoja. Se tukee ns. älysopimuksia, ja suurin osa ICO:sta on toteutettu Ethereum-platformilla.

Cardanon-projektin teknisestä toteutuksesta vastaa yritys nimeltä IOHK (Input Output Hong Kong), jonka toinen perustajista on mies nimeltään Charles Hoskinson. Hän on yksi Ethereumin perustajista, joten Cardanon pääkehittäjä tuntee ko. platformin todella hyvin.

Yllä oleva kuva: tuuheasta parrastaan tunnettu Charles Hoskinson on yksi kryptomaailman suurimpia vaikuttajia ja erittäin pidetty henkilö.

Ethereum on toisen sukupolven teknologia, joka mahdollisti syntyessään paljon eri asioita kuin puhtaasti valuuttana toimiva Bitcoin. Ethereumissa on kuitenkin suuria ongelmia liittyen ko. teknologian skaalautuvuuteen, ja Cardano tarjoaa niihin ratkaisun. Cardano on siis "Ethereum versio 2.0" - uuden sukupolven platform.

IOHK:lla on sopimus Cardanon lohkoketjun rakentamisesta vuoteen 2020 saakka. Toinen tärkeä pala Cardano-projektissa on Cardano Foundation. Sen roolina on asettaa standardeja lohkoketjulle sekä applikaatioille, toimia promoottorina sekä levittää informaatiota Cardanosta. Kolmas lenkki on yhtiö nimeltään Emurgo, joka toimii business partnerina. Sen roolina on tukea startup-yrityksiä, jotka kehittävät applikaatioita Cardanon lohkoketjuun.

Cardano = skaalautuvuus, yhteensopivuus ja jatkuvuus

Miksi Cardano sitten kiinnostaa niin paljon? Kohu on lähtöisin innovaatioista, joita Charles Hoskinsonin johtama tiimi on julkistanut. Ethereumin teknologiset rajoitteet ovat tulleet hyvin vastaan viime kuukausina, jolloin sen lohkoketju saatiin jumiin pelkästään crypto kitties -pelillä. Kyseisen platformin applikaatiot ovat myös hieman raskaita tehosyöppöjä, ja Ethereum käyttää edelleen Proof Of Work -algoritmia Bitcoinin tapaan. Ethereumin tiedonsiirtonopeus (TPS = transactions per second) on pari kertaa Bitcoinia nopeampi, mutta se on edelleen aivan eri luokassa verrattuna moderneihin ratkaisuihin.

Cardano pystyy siis teoriassa selvittämään nämä ensimmäisen ja toisen sukupolven ongelmat. Koko projektissa on kyse kolmen avainasian ratkaisemisesta: skaalautuvuus, yhteensopivuus ja jatkuvuus.

Skaalautuvuuden kohdalla avainasemassa on Ouroboros, joka on Proof Of Stake (PoS) -metodiin pohjautuva konsensusalgoritmi. Tärkeä ero Bitcoinin sekä Ethereumin käyttämään PoW-algoritmiin on energiankulutus. Bitcoinin lohkoketju vaatii toimiakseen louhijoita, jotka ovat käytännössä valtavalla energiankulutuksella pyöriviä tietokoneita. Ouroboros hoitaa saman asian ns. slot leaders -järjestelmän avulla kokonaan ilman louhintaa. Muiden Proof of Stake -metodien tapaan verkon ylläpitoon vaaditaan järjestelmän natiivitokenin holdaaminen, eli panos (=stake). Lue lisää: cardanodocs.com/proof-of-stake.

Cardano ei ratkaise pelkästään lohkoketjun tehonkulutusta - se tarjoaa myös ylivertaisen skaalautuvuuden tiedonsiirtonopeudessa. Kyseinen teknologia voi taipua jopa satoihin tuhansiin transaktioihin sekunnissa. Cardano ratkaisee tämän ongelman RINA (Recursive Inter-Network Architecture) -teknologialla, joka tulee olemaan valmis vuoden 2019 tienoilla.

Teknologia tarkoittaa yksinkertaistettuna sitä, että kaikkia lohkoketjun transaktioita ei tarvitse kuuluttaa jokaiselle siihen kuuluvalle taholle. Erilaisten pruning ja subscription -metodien avulla lähetettävää dataa saadaan karsittua entisestään. Muussa tapauksessa datamäärä kasvaisi tuhansien yhtäaikaisten transaktioiden kanssa niin suureksi, että tietoliikenneverkkojen sekä laitteiden fyysiset rajoitteet tulisivat vastaan.

cardano roadmap

Cardanon roadmap löytyy osoitteesta cardanoroadmap.com. Jokainen voi seurata sieltä projektin eri vaiheiden kehittymistä.

Skaalautuvuuden lisäksi Cardano pyrkii ratkaisemaan monia muita ongelmia, joista yksi on yhteensopivuus eri järjestelmien välillä. Vaikka Bitcoinin lohkoketju olisi hajautettu, niin tarvitset silti keskitettyjä 3. osapuolen palveluita, jos haluat vaihtaa Bitcoinisi euroiksi. Tai mitä jos haluat muuttaa Bitcoinit johonkin harvinaisempaan kryptovaluuttaan? Joudut siirtämään Bitcoinit pörssiin kuten Binance, jossa vaihto tapahtuu. Näin ollen käyttäjät ovat edelleen keskitetysti valvottujen operaattoreiden armoilla.

Cardano haluaa luoda ”lohkoketjujen internetin”, jossa sen teknologia voisi toimia ikään kuin tuomarin roolissa usealle eri lohkoketjulle. Käytännössä Charles Hoskinson puhuu cross-chain transactions -otsikollaan hieman samasta ideasta, mitä Lightning Network -teknologia tarjoaa Bitcoinin sekä muiden kryptovaluuttojen välille. Eli salamannopeat siirrot eri lohkoketjuista toiseen.

Jatkuvuudella (sustainability) tarkoitetaan koko järjestelmän ylläpidettävyyttä. Tähän Cardano tarjoaa mielenkiintoisen ratkaisun. Tyypillisessä startupissa sen rahoittajana on yhtiö tai joukko yhtiöitä, jotka pitävät huolta projektin jatkuvuudesta myös tulevaisuudessa. Kryptomaailmassa suosittu vaihtoehto on ICO, mutta sen ongelmana on rahoituksen lyhytaikaisuus. ICO-annilla kerätään rahat lähinnä projektin startup-vaiheeseen, mutta jossain vaiheessa tämä potti loppuu väistämättä kesken.

Cardanon ideana on luoda oma rahasto, jonne osa uusista ADA-tokeneista sijoitetaan uusien lohkojen syntyhetkellä. Hieman vastaava idea on käytössä myös Dash-projektissa. Näiden varojen käytöstä voivat päättää ADA-tokenin omistajat. Uusien tokeneiden luominen (minting) alkaa käytännössä vuoden 2018 toisella neljänneksellä.

Cardanon ADA-token sijoituskohteena

Cardano on saanut enemmän hehkutusta (ja toisaalta) vihaa niskaana vuoden 2017 lopulta lähtien kuin moni muu kryptovaluutta. Projektia on kutsuttu kymmenen miljardin white paperiksi, ja moni aloitteleva sijoittaja on polttanut näppinsä Cardano-ostoksillaan. ADA-token romahti huipputasostaan vuoden 2018 alussa yli 89 prosenttia.

Cardano tarjoaa valmistuessaan kyllä hienoja ominaisuuksia, mutta ei se ole kryptomaailman ainoa kolmannen sukupolven ratkaisu. Ethereum on esimerkiksi siirtymässä pois Proof Of Work -algoritmista ja kehittänyt oman Proof Of Stake -algoritminsa, joka on nimeltään Casper. Tämän lisäksi maailmassa on jo monia muitakin platformeja, joiden skaalautuvuus riittää hyvin pitkälle. Tuorein hehkutuksen kohde EOS on monella tasolla uhka myös Cardanolle, kuten muutkin platform-ratkaisut (Elastos, ICON jne).

Samaan hengenvetoon on kuitenkin todettava, että Cardano tarjoaa myös uniikkeja ominaisuuksia muihin projekteihin verrattuna, kuten esimerkiksi ohjelmointikieli, jolla se on rakennettu.

"This level of scrutiny of the underlying technology is an industry first. Further to this, Cardano is unique in that it’s written in the Haskell coding language. Haskell is considered to be one of the most secure programming languages, minimizing the number of errors and adding extremely robust security to the platform. This includes use of a technique called formal verification, which allows mathematical proof of the correctness of code."

Mielestäni yksi projektin ehdoton vahvuus on sen vetäjä, Charles Hoskinson. Kysessä on yksi kryptouniversumin kirkkaimmista tähdistä. Tämän miehen projektilla riittää uskottavuutta vaikka muille jakaa. Alla oleva Charles Hoskinsonin tweetti oli hauska kuvaus altcoin-huumasta tammikuussa. Monia ADA-tokenin ostajia kiinnosti sen viimeaikainen kurssinousu - ei niinkään Cardano-projektin teknologinen kehitys.

Cardano on yksi mielenkiintoisimmista krypto-projekteista, eikä ADA-token ole noussut syyttä yhdeksi top 10 -kryptovaluutoista. Sijoittajalle se on panostus tulevaisuuteen, ja ADA-tokenin kohdalla on myös syytä huomioida sen voimakas volatiliteetti. Kyseessä on top 10:ssä oleva "penniosake", jota on pumppailtu viimeisen puolen vuoden aikana useampaan otteeseen. Jos kyseinen projekti kiinnostaa sijoituskohteena, ole erityisen varovainen, ettet hyppää mukaan kurssihuipuissa ja joudu muiden maksumieheksi.

Jos haluat hankkia ADA-tokenia, se kannattaa tehdä markkinoiden parhaasta Binance-pörssistä. ADA on myös saatavilla Bittrex-pörssissä. ADA:lle on olemassa hyvin toimiva desktop-lompakko, joka on nimeltään Daedalous.

---

Löydät lisätietoa näistä lähteistä: cardanohub.comwhycardano.com, cardanofoundation.org, iohk.io, cardanodocs.com, what is Cardano, what is Cardano blockchain? Suosittelen seuraamaan myös Charles Hoskinsonia twitterissä sekä katsomaan tämän videon, jossa Hoskinson käy läpi tässäkin artikkelissa kuvattuja asioita. Tuoreimmat kuulumiset löydät Redditistä osoitteesta reddit.com/r/cardano.

Löydät lisäksi yli 100 erilaista Cardano-aiheista videota IOHK Youtube-kanavalta.

Kuva: kuvakaappaus cardanohub.org -sivusta

Tule keskustelemaan aiheesta lisää Bitcoinkeskuksen foorumille!

Leave a reply