cardano ada

Opas: mikä on Cardano?

Kryptovaluutat

Cardano on yksi tämän hetken puhutuimmista kryptovaluutoista. Kyseessä on varsin tuore projekti, jonka ICO tapahtui vuonna 2016. Cardanon ADA-token on tullut osaksi maailman suurimpien pörssien valikoimaa vuoden 2017 lopulla, mikä on lisännyt sen suosiota valtavasti. Mistä tässä mielenkiintoisessa projektissa on oikein kyse? Siitä kerromme seuraavassa.

loading...

Aivan ensin on erotettava termit Cardano sekä ADA toisistaan. Kyse on samasta periaatteesta kuin esimerkiksi Ethereumin ja Stellar Lumensin kohdalla – teknologia ja token täytyy erottaa toisistaan. Tämän artikkelin aiheena oleva Cardano on koko teknologiaprojektin nimi. ADA on puolestaan sen sisällä toimiva token, jota voi myös kutsua kryptovaluutaksi.

Cardano-projektin ymmärtämiseksi on ensin otettava pari askelta taakse päin.

Bitcoin on maailman ensimmäinen kryptovaluutta, kuten moni lukijoista varmasti tietää. Bitcoin on nimenomaan vain kryptovaluutta, eikä mitään muuta. Kun bittiraha alkoi kasvattaa suosiotaan vuosien 2012-2013 tienoilla, moni kehittäjä näki lohkoketjuteknologian mahdollisuudet myös muilla sektoreilla. Näistä ajatuksista syntyi Ethereum-platform, jonka white paperin kirjoitti Vitalik Buterin vuoden 2013 lopulla.

Ethereum on kokonaan oma universuminsa, jonka sisälle on mahdollista ohjelmoida omia applikaatioita sekä uusia kryptovaluuttoja. Se tukee ns. älysopimuksia, ja iso osa ICO:sta on toteutettu Ethereum-platformilla. Kuinka tämä kaikki liittyy sitten Cardanoon tai ADA-tokeniin?

Cardanon-projektin teknisestä toteutuksesta vastaa yritys nimeltä IOHK (Input Output Hong Kong), jonka toinen perustajista on mies nimeltään Charles Hoskinson. Hän on yksi Ethereumin perustajista, joten Cardanon pääkehittäjä tuntee ko. platformin todella hyvin.  Ethereum on toisen sukupolven teknologia, joka mahdollisti syntyessään paljon eri asioita kuin puhtaasti valuuttana toimiva Bitcoin. Ethereumissa on kuitenkin suuria ongelmia liittyen ko. teknologian skaalautuvuuteen. Cardano tarjoaa niihin ratkaisun. Cardano on siis “Ethereum versio 2.0” – uuden sukupolven platform.

IOHK:lla on sopimus Cardanon lohkoketjun rakentamisesta vuoteen 2020 saakka. Toinen tärkeä pala Cardano-projektissa on Cardano Foundation. Sen roolina on asettaa standardeja lohkoketjulle sekä applikaatioille, toimia promoottorina sekä levittää informaatiota Cardanosta. Kolmas lenkki on yhtiö nimeltään Emurgo, joka toimii business partnerina. Sen roolina on tukea startup-yrityksiä, jotka kehittävät applikaatioita Cardanon lohkoketjuun.

Miksi Cardano sitten kiinnostaa niin paljon? Kohu on lähtöisin innovaatioista, joita Charles Hoskinsonin johtama tiimi on julkistanut. Ethereumin teknologiset rajoitteet ovat tulleet hyvin vastaan viime kuukausina, jolloin sen lohkoketju saatiin jumiin pelkästään crypto kitties -pelillä. Kyseisen platformin applikaatiot ovat myös hieman raskaita tehosyöppöjä, ja Ethereum käyttää edelleen Proof Of Work -algoritmia Bitcoinin tapaan. Ethereumin tiedonsiirtonopeus (TPS = transactions per second) on pari kertaa Bitcoinia nopeampi, mutta se on edelleen aivan eri luokassa verrattuna moderneihin ratkaisuihin.

Cardano pystyy siis teoriassa selvittämään nämä ensimmäisen ja toisen sukupolven ongelmat. Koko projektissa on kyse kolmen avainasian ratkaisemisesta: skaalautuvuus, yhteensopivuus ja jatkuvuus.

Skaalautuvuuden kohdalla avainasemassa on Ouroboros, joka on Proof Of Stake (PoS) -metodiin pohjautuva algoritmi. Tärkein ero Bitcoinin sekä Ethereumin käyttämään PoW-algoritmiin on energiankulutus. Bitcoinin lohkoketju vaatii toimiakseen louhijoita, jotka ovat käytännössä valtavalla energiankulutuksella pyöriviä tietokoneita. Ouroboros hoitaa saman asian ns. slot leaders -järjestelmän avulla kokonaan ilman louhintaa. (Lue lisää: cardanodocs.com/proof-of-stake)

Cardano ei ratkaise pelkästään lohkoketjun tehonkulutusta – se tarjoaa myös ylivertaisen skaalautuvuuden tiedonsiirtonopeudessa. Kyseinen teknologia voi taipua jopa satoihin tuhansiin transaktioihin sekunnissa. Cardano ratkaisee tämän ongelman RINA (Recursive Inter-Network Architecture) -teknologialla, joka tulee olemaan valmis vuoden 2019 tienoilla.

Teknologia tarkoittaa yksinkertaistettuna sitä, että kaikkia lohkoketjun transaktioita ei tarvitse kuuluttaa jokaiselle siihen kuuluvalle taholle. Erilaisten pruning ja subscription -metodien avulla lähetettävää dataa saadaan karsittua entisestään. Muussa tapauksessa datamäärä kasvaisi tuhansien yhtäaikaisten transaktioiden kanssa niin suureksi, että tietoliikenneverkkojen sekä laitteiden fyysiset rajoitteet tulisivat vastaan.

cardano roadmap
Cardanon roadmap löytyy osoitteesta cardanoroadmap.com. Jokainen voi seurata sieltä projektin eri vaiheiden kehittymistä.

Skaalautuvuuden lisäksi Cardano pyrkii ratkaisemaan monia muita ongelmia, joista yksi on yhteensopivuus eri järjestelmien välillä. Vaikka Bitcoinin lohkoketju olisi hajautettu, niin tarvitset silti keskitettyjä 3. osapuolen palveluita, jos haluat vaihtaa Bitcoinisi euroiksi. Tai mitä jos haluat muuttaa Bitcoinit Ethereumiksi? Joudut siirtämään ne pörssiin tai esimerkiksi Coinbaseen, jossa vaihto tapahtuu. Näin ollen käyttäjät ovat edelleen keskitetysti valvottujen (ja hakkereiden piinaamien) operaattoreiden armoilla, kun kryptovaluutta halutaan siirtää pois omasta ekosysteemistä.

Cardano haluaa luoda ”lohkoketjujen internetin”, jossa sen teknologia voisi toimia ikään kuin tuomarin roolissa usealle eri lohkoketjulle. Käytännössä Charles Hoskinson puhuu cross-chain transactions -otsikollaan hieman samasta ideasta, mitä Lightning Network -teknologia tarjoaa Bitcoinin sekä muiden kryptovaluuttojen välille. Eli salamannopeat siirrot eri lohkoketjuista toiseen.

Jatkuvuudella (sustainability) tarkoitetaan koko järjestelmän ylläpidettävyyttä. Tähän Cardano tarjoaa mielenkiintoisen ratkaisun. Tyypillisessä startupissa sen rahoittajana on yhtiö tai joukko yhtiöitä, jotka pitävät huolta projektin jatkuvuudesta myös tulevaisuudessa. Kryptomaailmassa suosittu vaihtoehto on ICO, mutta sen ongelmana on rahoituksen lyhytaikaisuus. ICO-annilla kerätään rahat lähinnä projektin startup-vaiheeseen, mutta jossain vaiheessa tämä potti loppuu väistämättä kesken.

Cardanon ideana on luoda oma rahasto, jonne osa uusista ADA-tokeneista sijoitetaan uusien lohkojen syntyhetkellä. Hieman vastaava idea on käytössä myös Dash-projektissa. Näiden varojen käytöstä voivat päättää ADA-tokenin omistajat. Uusien tokeneiden luominen (minting) alkaa käytännössä vuoden 2018 toisella neljänneksellä.

Cardano tarjoaa siis uuden sukupolven ratkaisun, joka kiinnostaa syystäkin sijoittajia. Kannattaa kuitenkin miettiä seuraavaa skenaariota: jos Cardanon ADA-token nousee reilut 50% nykytasosta, niin kaikkien ADA-tokeneiden arvo ylittäisi Nokian markkina-arvon. Kuinka arvokas tällainen startup-projekti voi oikein olla?

Moni Cardanoa hehkuttava sijoittaja tuntuu myös olettavan, että Charles Hoskinsonin työskentelee tyhjiössä. Cardano tarjoaa valmistuessaan kyllä hienoja ominaisuuksia, mutta ei se ole kryptomaailman ainoa projekti. Ethereum on esimerkiksi siirtymässä pois Proof Of Work -algoritmista ja kehittänyt oman Proof Of Stake -algoritminsa, joka on nimeltään Casper. Tämän lisäksi maailmassa on jo nyt satoja muitakin platformeja, joiden skaalautuvuus riittää hyvin pitkälle. Cardanon kehityksen lisäksi sen arvo tulee todennäköisesti riippumaan paljon myös Ethereumin kehityskaaresta.

Yllä oleva Charles Hoskinsonin tweetti on hauska kuvaus altcoin-huumasta. Tällä hetkellä ADA-tokenin ostajia kiinnostaa sen viimeaikainen kurssinousu – ei niinkään Cardano-projektin teknologinen kehitys.

Cardano on yksi mielenkiintoisimmista krypto-projekteista juuri nyt, eikä ADA-token ole noussut syyttä yhdeksi top 10 -kryptovaluutoista. Jos jätetään pikavoitot huomioimatta, niin kyseessä on hieman vastaava sijoitus kuin TRON ja IOTA -tokeneiden kohdalla. Näiden projektien lopullinen arvo ja hyödyllisyys selviävät lähitulevaisuudessa, sillä roadmapissa on vielä monta virtuaalista mailia jäljellä.

ADA-token löytyy tunnetuista Binance sekä Bittrex-pörsseistä. ADA:lle on olemassa hyvin toimiva desktop-lompakko, joka on nimeltään Daedalous.

Lisätietoa: cardanohub.comwhycardano.com, cardanofoundation.org, iohk.io, cardanodocs.com.  Suosittelen seuraamaan myös Charles Hoskinsonia twitterissä sekä katsomaan tämän videon, jossa Hoskinson käy läpi tässäkin artikkelissa kuvattuja asioita. Tuoreimmat kuulumiset löydät Redditistä osoitteesta reddit.com/r/cardano.

Löydät lisäksi yli 100 erilaista Cardano-aiheista videota IOHK Youtube-kanavalta.

Kuva: kuvakaappaus cardanohub.org -sivusta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *