Miltä Bitcoinin lähitulevaisuus näyttää?

bitcoin tulevaisuus

Kalenterivuosi 2017 oli monella tapaa merkittävä Bitcoinille. Maailman tunnetuin kryptovaluutta löi itsensä toden teolla läpi mainstream-mediassa, eikä kukaan uutisia seuraava kansalainen välttynyt kuulemasta nimeä Bitcoin. Vuoteen mahtui myös monia merkittäviä tapahtumia, kuten Bitcoin Cashin haarautuminen sekä Bitcoin-futuurien lanseeraus. Bitcoinin kurssi saavutti myös hämmästyttävät 10.000 ja 20.000 dollarin rajapyykit.

Samaan aikaan Bitcoin on menettänyt markkinaosuuttaan järisyttävällä tavalla. Tasan vuosi sitten Bitcoinin osuus koko kryptomarkkinasta oli 87 prosenttia – nyt tuo lukema on 50 prosenttiyksikköä pienempi! Bitcoin sinnitteli vielä pari päivää sitten 40 prosentin paremmalla puolella, mutta artikkelin kirjoitushetkellä BTC dominance on vain 37,7 prosenttia.

Vuosi sitten markkinoilla oli Bitcoinin lisäksi yksi kryptovaluutta (Ether), jonka markkinaosuus ylitti kaksi prosenttia. Nyt tällaisia virtuaalivaluuttoja on jo kuusi kappaletta. Ether sekä Ripple ovat molemmat reilusti yli kymmenen prosentin markkinaosuudella. Muutos lähti toden teolla käyntiin maaliskuussa, jolloin Ether ja Ripple alkoivat kohota nopeaa tahtia markkina-arvossa. Voit tarkastella tästä kaaviosta Bitcoinin kurssikehitystä koko vuoden ajalta:

 

Bitcoinin tilanne on tällä hetkellä haastava. Maailman tunnetuin kryptovaluutta on ollut sisällissodan keskellä jo kuukausien ajan, eivätkä sosiaalisessa mediassa raivoavat taistelut osoita laantumisen merkkejä.

Bitcoin-leirin jakautuminen ja siitä seurannut riitely roihahti toden teolla käyntiin Bitcoin Cash -forkin jälkeen elokuussa. Tämä oli seurausta Bitcoin-kehitystiimin jakaantumisesta kahteen leiriin valuutan skaalautuvuusongelmien ratkaisemiseksi. Niin sanotun Bitcoin Core -leirin mielestä Bitcoinin käytettävyys palautuu off-chain -ratkaisujen avulla, joka tarkoittaa käytännössä salamaverkkoa (Lightning Network). Tämä tie on huomattavasti kivisempi ja vaatii aikaa, sillä salamaverkko ei ole vielä valmis tuotantoon.

Bitcoin Cash (BCH) -joukkue haluaa ratkaista ongelmat heti nostamalla lohkoketjun lohkon kokoa. Näin ollen yhteen lohkoon saadaan mahtumaan enemmän transaktioita, ja verkon toiminta on huomattavasti nopeampaa. Tämä ratkaisu on myös tehty Bitcoin Cash -valuutassa, jossa yhden lohkon kokoa nostettiin kahdeksaan megatavuun asti. Näiden joukkojen välinen sisällissota huipentui sen verisimpään taisteluun marraskuun alussa. Tämän jälkeen molemmat osapuolet ovat olleet sotatoimissaan aktiivisia, eikä likaisilta tempuilta ole myöskään vältytty.

Bitcoin on eri tahojen puristuksessa juuri nyt, koska sen ongelmat ovat esillä päivittäisessä käytössä. Lohkoketjun ruuhkaantuminen on nostanut siirtohinnat pilviin, mikä on aiheuttanut suurta päänvaivaa etenkin aloitteleville käyttäjille. Bitcoin Cashin lisäksi myös muut kryptovaluutat yrittävät käyttää tilannetta hyödykseen ja iskevät viestinnässään Bitcoinin heikkouksiin. Käytännössä jokainen vaihtoehtovaluutta on transaktioissaan nopeampi ja halvempi kuin Bitcoin.

Miltä Bitcoinin tulevaisuus sitten näyttää? Osa hartaimmista Bitcoinin kannattajista on alkanut puolustella nykytilannetta toteamalla, että Bitcoin on digitaalista kultaa, jota ei ole tarkoituskaan siirrellä. Tämä on täyttä puppua. Satoshi Nakamoton alkuperäisen white paperin otsikko kuuluu: Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System. Bitcoinia ei ole kehitetty digitaaliseksi kullaksi, jota ei voida liikuttaa paikasta toiseen. Sen verkkoa ei ole tarkoitettu alun perin ruuhkaiseksi ja kalliiksi.

Bitcoinin nykytilaa voi tällä hetkellä verrata digitaaliseen kultaan, mutta se ei missään nimessä ole ko. valuutan tarkoitus. Bitcoinin tarkoitus on ollut alusta asti muuttaa maailmaa ja tarjota pankkijärjestelmän ulottumattomissa oleva digitaalinen valuutta. Toimiiko Bitcoin 1.1.2018 tässä roolissa erinomaisesti? Ei toimi. Onko sille olemassa parempia vaihtoehtoja juuri nyt? Kyllä – kymmenittäin. Tuleeko tilanne olemaan näin myös jatkossa? Ei.

Kuten edellä tuli mainittua, Bitcoin on tällä hetkellä vaikeassa tilanteessa. Sen ongelmat ovat kaikkien tiedossa, eikä niitä voida ratkaista hätäisillä bugikorjauksilla. Bitcoinin kurssi ja markkinaosuus voivat hyvinkin laskea tulevina kuukausina entisestään, sillä vaihtoehtoisilla kolikoilla on nyt ns. etsikkoaika. Bitcoin Cash pääsi pari viikkoa sitten Coinbasen sekä Bitpayn valikoimiin. Bitrefill -palvelu taas mahdollista ostaa Steam-vouchereiden oston Litecoinilla. Lisää vastaavia uutisia on tulossa.

Tilanne voi kuitenkin muuttua nopeasti. Lightning Network -ratkaisu saattaa olla lähempänä, kuin moni uskookaan. Pari päivää sitten suoritettiin ensimmäinen salamaverkkomaksu Bitcoinin Mainnetissa (eli oikeassa verkossa):

 

Tilanne on mielenkiintoinen, sillä salamaverkko voi tehdä monet altcoinit käytännössä tarpeettomiksi. Tällä hetkellä Bitcoin ei sovi transaktio-ongelmiensa vuoksi bisneskäyttöön, joten Bitcoin Cash voi olla syystäkin monen yrityksen valinta. Salamaverkko kääntäisi asetelman kuitenkin päälaelleen. Kuka tarvitsee Bitcoin Cashia, jos Bitcoinin transaktiot voidaan suorittaa lähes reaaliajassa ja vieläkin pienemmillä kustannuksilla?

Salamaverkko + Bitcoin -yhdistelmä kuulostaakin lähes voittamattomalta. Testisiirroista on kuitenkin pitkä matka miljoonien ihmisten jokapäiväiseen käyttöön. Lightning Networkin käyttöönotto ei ole mikään pieni projekti. Kannattaa muistaa, että Bitcoin-yhteisö on riidellyt vuosikausia paljon pienemmistäkin asioista.

Tämän lisäksi salamaverkko ei ole mikään Bitcoinia varten kehitetty teknologia. Kyseessä on lohkoketjun yläpuolella oleva protokolla, jota monet muutkin virtuaalivaluutat voivat hyödyntää. Bitcoin Cash -leirin puolestapuhuja Roger Ver on todennut usein, että salamaverkko tulee toimimaan Bitcoin Cashin kanssa jopa alkuperäistä Bitcoinia paremmin.

Bitcoinin tulevaisuus on siis hieman hämärän peitossa. Salamaverkon lisäksi Wall Street tuo pelilaudalle omat nappulansa. Joulukuussa 2017 nähtiin ensimmäinen osa tästä leikistä, kun CME Group sekä Cmoe julkaisivat Bitcoin-futuurit markkinoille. Tammikuussa leikkiin lähtee myös NASDAQ. Tämän lisäksi maailmaan on syntynyt vuoden 2017 aikana lukemattomia yhtiöitä, jotka sijoittavat omia ja asiakkaidensa rahoja kryptovaluuttoihin. Bitcoin ei ole enää mikään anarkistien kapina, vaan siitä on kiinnostunut jokainen aikaansa seuraava sijoittaja.

Futuurien lisäksi harrastesijoittaja voi helposti ostaa Nordnetista esim. XBT-sertifikaattia, joka on käytännössä Bitcoin tracker -tyyppinen tuote. Kyseinen instrumentti seuraa Bitcoinin kurssia, eli kyseessä on (periaatteessa) sama asia kuin Bitcoinin ostaminen. XBT:n avulla ostajan ei tarvitse välittää Bitcoin-lompakoista, pörssien hakkeroinneista ja niin edelleen.

Isossa kuvassa kryptovaluutat ovat vasta matkansa alussa, ja usein käytetty vertaus internetin tilasta 1990-luvun alussa on mielestäni osuva. Vuoden 2017 lopulla suuren yleisön tietoisuuteen tulleet projektit kuten IOTA ja TRON ovat hyviä esimerkkejä siitä, miten laajat mahdollisuudet tämä kenttä tarjoaa.

Bitcoin ei kilpaile IOTA:n tai ohjelmoitavien platformien kanssa. Aito ja alkuperäinen Bitcoin on aina ollut ja tulee jatkossakin olemaan digitaalinen valuutta. Sen kilpailijoita ovat toiset valuutat, joiden kehitystiimeillä on tällä hetkellä valtit käsissään. Tulevat kuukaudet näyttävät sen, pystyykö esimerkiksi Bitcoin Cash hyödyntämään Bitcoin Coren ongelmia ja solmimaan merkittäviä yhteistyösopimuksia.

Pitkässä juoksussa Bitcoinin ykköspaikka todennäköisesti sementoituu. Markkinoilla on tällä hetkellä satoja virtuaalivaluuttoja, jotka katoavat monien analyytikoiden mukaan lähivuosina kartalta. Tulemme todennäköisesti näkemään Bitcoinin saavuttavan 25.000, 50.000 ja 100.000 dollarin kurssitasot tulevien vuosien aikana. Tulevat kuukaudet näyttävät kuitenkin haastavilta. Bitcoinin kurssi on jäänyt pyörimään 13.000-14.000 dollarin maastoon, eikä horisontissa näytä olevan tällä hetkellä mitään merkittäviä käänteitä. En ihmettelisi yhtään, jos Bitcoinin kurssi olisi samoissa lukemissa vielä parin kuukauden päästä.

Tulevien viikkojen ja kuukausien kurssiin vaikuttaa todennäköisesti Wall Streetin peukalointi sekä tärkeimpien vaihtoehtovaluuttojen menestyminen. Salamaverkkoon liittyvät uutiset tulevat olemaan valtava hintabuusti Bitcoinille, mutta merkittävät edistysaskeleet voivat ottaa vielä kauan aikaa. On myös vaikea sanoa mitään tiettyä päivää, jolloin Lightning Network -protokolla on käytössä. Sen implementointi tapahtuu askel kerrallaan.

Tätä ennen Bitcoin-verkon ruuhkaa voitaisiin parantaa huomattavasti, jos SegWit-päivitys saisi laajempaa kannatusta. SegWit ei ole kuitenkaan palveluntarjoajien prioriteeteissa korkealla, sillä transaktiokustannukset maksaa Bitcoinin omistaja. Toistaiseksi näyttää siltä, että Bitcoinia vaivaavat ongelmat tulevat olemaan tapetilla ainakin ensi kesään saakka.

Jos Bitcoin Core vs Bitcoin Cash -sota kiinnostaa enemmän, tutustu tähän artikkeliin: miksi Bitcoin Cash herättää niin paljon keskustelua? Suosittelen kuuntelemaan myös tämän keskustelun: Tom Woods Show Ep. 1064 The Debate Within Bitcoin: Jameson Lopp vs. Roger Ver on Bitcoin and Bitcoin Cash. Kyseisessä podcastissa ovat vastakkain Jameson Lopp sekä Roger Ver ja siinä käydään asiallisesti läpi molempien leirien argumentit skaalautuvuuskeskusteluun.

Kuva: Pixabay

Tule keskustelemaan aiheesta lisää Bitcoinkeskuksen foorumille!

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*