ripple logo

Ripplen rakettimainen nousu jakaa kryptosijoittajien mielipiteet

Ripple (XRP) on vallannut otsikot kryptovaluuttojen maailmassa. Sen kurssi teki vahvan nousun jo aiemmin tällä viikolla noin 1,10 dollarista 1,50 dollariin. Eilen tämä nousu sai jatkoa huikealla tavalla, kun Ripplen kurssi kohosi yli kahteen dollarin ja jatkoi matkaansa 2,75 dollarin tasolle muutamassa tunnissa.

Ripplen kurssinousu näyttää jakavan kryptosijoittajien kentän rajusti kahtia. Toinen puoli sijoittajista näkee Ripplen mielenkiintoisena sijoituskohteena, joka on tuonut portfolioon mukavat voitot viime päivinä. Toinen puoli taas näkee Ripplen oksettavana projektina, joka edustaa kaikkea sitä, mitä vastaan kryptovaluutat ovat alun perin rakennettu.

Ripplen vastustajissa on erityisesti pitkän linjan Bitcoin-uskovaisia, joille kryptovaluutat ovat taistelu pankkeja sekä valtion instituutioita vastaan. XRP sopii kryptokolikkona varsin heikosti tähän narratiiviin. Jos Ripple ei ole sinulle ennestään tuttu, niin lue lisätietoa tästä artikkelista: Mikä on Ripple? Yhteenvetona voidaan todeta se, että sanalla Ripple tarkoitetaan yritystä, protokollaa sekä kryptovaluuttaa. Ripplen teknologia tähtää periaatteessa SWIFT-järjestelmän korvaajaksi, joka mahdollistaa lähes reaaliaikaiset rahansiirrot finanssialan instituutioille.

Ripple on myös yritys, jolla on toimitusjohtaja. Tämäkin asetelma on täydellinen vastakohta Bitcoinille sekä muille kryptomaailman open source -projekteille. Ripplen hallinta on keskitetty ja sen teknologia palvelee siis pankkeja – kyseessä on todella punainen vaate kovimmille anarkisteille.

Miksi Ripplen kurssi on sitten noussut niin valtavasti viime päivinä? Eilisen kurssinousun takana on todennäköisesti yhden tai useamman syndikaatin masinoima operaatio, joka veti harrastesijoittajia mukanaan (=FOMO). Ripplen reaaliaikainen kurssi:

 

Ripplen kurssi sai aiemmin tällä viikolla nostetta, kun se kertoi uutisista Aasian markkinoihin liittyen. Kolme suurta japanilaista luottokorttiyhtiötä aloittaa pilottiohjelman Ripplen kanssa. Klikkaa tästä CNBC:n uutiseen aiheesta, jossa on myös Ripplen toimitusjohtajan, Brad Garlinghousen, haastattelu.

Aivan ensin on syytä huomioida, että Ripple on tällä hetkellä inflatorinen token. XRP-tokeneita tullaan luomaan 100 miljardia kappaletta, mutta niistä on kierrossa tällä hetkellä vain noin 39 miljardia. Ripple-yhtiö pitää hallussaan tätä erotusta ja päästää markkinoille uusia tokeneita kerran kuukaudessa. Tärkeä kysymys on tällä hetkellä se, arvioidaanko Rippleä sen markkinoilla olevan volyymin vai kokonaisvolyymin mukaan? Markkinoilla oleva volyymi kasvaa joka kuukausi, mikä tarkoittaa inflaatiopainetta eli käytännössä arvon laskua.

Toinen tärkeä pointti on Ripplen teknologia. Kuten laajemmassa artikkelissamme kerrotaan, Ripplen protokolla mahdollistaa siirrot muillakin valuutoilla. Pankit voivat ottaa järjestelmän käyttöönsä ja siirtää sen avulla dollareita tai mitä hyvänsä valuuttaa. Uusi yhteistyökuvio ei välttämättä edes lisää XRP-tokenin käyttöä, vaikka markkina selkeästi näin spekuloi. Ripplen toimitusjohtaja Brad Garlinghouse kommentoi seuraavasti CNBC:n haastattelussa:

"Value of a token over the long term is really going to be driven by the utility. What problem is it solving? How big is that problem? How many customers do you have? There is no question there is a lot of hype in this system and I don't actually think that's a good thing."

Kolmantena pointtina voidaan mainita uutiset erilaisista yhteistyökuvioista. Monet niistä ovat käytännössä ilmoituksia pilottiprojektien aloittamisesta. Ripple tekee jo nyt yhteistyötä yli sadan eri finanssialan instituution kanssa. Pilottiprojekti ei sinänsä tarkoita vielä yhtään mitään, tai saattaa tarkoittaa jotain viiden vuoden päästä. Markkinat kuitenkin reagoivat jokaiseen uutiseen. Tämä kertoo paljon siitä, miten vähän konkretiaa kryptovaluuttojen maailmassa on tarjolla. Jos mikä tahansa kryptoprojekti julkistaa reaalimaailman sovelluksiin liittyviä uutisia, sen kurssi saa välittömästi tukea markkinoilta.

---

Tällä hetkellä mielenkiintoisin vaihtoehto olisi ehdottomasti ostaa Ripple-yhtiön osakkeita. Tämä ei kuitenkaan ole mahdollista, sillä kyseessä ei ole pörssilistattu yhtiö. Ripplellä on taatusti sanansa sanottavana lähitulevaisuudessa pankkien maksuliikenteen kanssa. XRP-tokenin arvo on suurempi mysteeri. Miten laajan kannatuksen se oikein tulevaisuudessa saa Ripplen järjestelmissä?

Ripplen etuna on tällä hetkellä se, että yhtiöllä on esittää jotain konkreettista. Yhteistyökuvioita suurien yritysten kanssa, pilottiprojekteja ja niin edelleen. Ripplen teknologialla on myös selkeä käyttökohde – olkoonkin, että sen asiakkaita ovat finanssialan yhtiöt.

Tämän lisäksi XRP-tokenin käyttökokemus on suorastaan ylivertainen esimerkiksi Bitcoiniin nähden. Sen transaktiot liikkuvat salamannopeasti äärettömän pienillä kuluilla. XRP:n markkina-arvo saa taatusti lisää nostetta, jos se lisätään lähiaikoina Coinbasen valikoimiin. XRP-tokeneita on myös helppo ostaa kaikista suurimmista markkinapaikoista, ja sille löytyy monia erilaisia lompakkovaihtoehtoja.

Edellä mainituista syistä johtuen Ripple voi hyvinkin olla yksi alkuvuoden puhutuimmista kryptovaluutoista. Moni muu projekti on todella kaukana käytännön applikaatioista, eikä Bitcoinin kovasti kaipaama salamaverkkokaan ole tulossa aivan lähiaikoina. Ripplellä on tarjota jotain konkreettista sekä XRP-token, jonka käyttökokemus on erinomainen.

Ripple-tokenia voi ostaa esim. suosituista Binance ja Bitfinex-pörsseistä. Hyviä lompakkovaihtoehtoja ovat: GateHub (online), Exodus (desktop), Ledger Nano (hardware).

P.S. Suosittelen lukemaan myös tämän analyysin ja katsomaan mukana olevan videon.

Kuva: Wikipedia

Tule keskustelemaan aiheesta lisää Bitcoinkeskuksen foorumille!

3 comments

  1. Kenu 2 tammikuu, 2018 at 08:55 Vastaa

    Coinbaseen ripulia tuskin lisätään koska pitää olla ‘de-centralized’
    En jaksa kännyllä etsiä sitä framework pdfää jossa nää niiden säännöt on
    Mutta tuo ensinmäinen tarkasteltava ehto..

Leave a reply