bitcoin cash

Opas: mikä on Bitcoin Cash?

Mikä on Bitcoin Cash? Ja miksi se on tällä hetkellä niin kuuma keskustelunaihe kryptovaluuttojen maailmassa? Käytännössä kyse on laajemmasta väännöstä, joka koskee Bitcoinin skaalautuvuusongelmia. Tässä debatissa Bitcoin "Core" -leirin vastapuolena on nimenomaan Bitcoin Cash, joka lähti omille teilleen elokuussa tehdyssä forkissa.

Bitcoin Cash on Bitcoinin hard fork

Bitcoin Cash (lyhenne: BCH) on siis Bitcoinista haarautunut kryptovaluutta. Tämä chain split eli lohkoketjun jakaantuminen tapahtui 1. elokuuta vuonna 2017. Bitcoin Cashin lohkoketju ei ole siis yhteensopiva Bitcoinin kanssa. BCH lähti myös omille teilleen ennen Bitcoinin tärkeää SegWit-päivitystä, joten kyseinen soft fork ei ole siinä aktivoituna.

Bitcoin Cash on ehdottomasti tunnetuin ja suosituin Bitcoinin forkeista, jotka ovat tapahtuneet lähihistoriassa. Kuluneen vuoden lopulla on syntynyt myös lukuisia muita Bitcoinin versioita, jotka ovat lähinnä turhia rahastusyrityksiä. Kilpailevista forkeista tunnetuin on Bitcoin Gold. Teknisesti Bitcoin, Bitcoin Gold ja Bitcoin Cash eroavat toisistaan varsin vähän.

Ominaisuus Bitcoin Bitcoin Gold Bitcoin Cash
Määrä 21 milj. 21 milj. 21 milj.
Pow-algoritmi SHA256 Equihash SHA256
Louhinta ASIC GPU ASIC
Blokkien väli 10 min 10 min 10s - 2h
Blokin koko 1M (2-4M) 1M (2-4M) 8M (8M)
Vaikeuden säätö 2 vkon välein 1 blokin välein 2 vkon välein
SegWit kyllä kyllä ei

Vuonna 2018 on julkaistu myös privaattiominaisuuksiin panostava Bitcoin Private.

Mistä Bitcoin Cashin rajusti mielipiteitä jakava status on syntynyt? Se on peräisin kahdesta laajemmasta teemasta. Ensimmäinen on Bitcoinin skaalautuvuuskeskustelu ja toinen Bitcoin Cashin -leirin häikäilemättömät markkinointitoimenpiteet oman valuuttansa promoamiseksi.

Bitcoinin skaalautuvuuskeskustelu jakaa kansaa

Bitcoinin skaalautuvuuskeskustelu on ollut käynnissä jo pitkän aikaa. Se on kiihtynyt viime kuukausina johtuen Bitcoinin suosion räjähtävästä kasvusta. Bittirahan lohkoketju on ollut pahasti ruuhkautunut, mikä on nostanut transaktiomaksut järjettömiin lukemiin. Moni peruskäyttäjä on yllättynyt pahemman kerran, kun 50 dollarin arvoisen bittirahan siirtokustannukset ovat olleet 40 dollaria.

Transaktioiden hidastuminen ja kustannusten nousu johtuvat Bitcoinin teknisistä rajoitteista. Lohkoketjussa olevan lohkon koko on rajoitettu yhteen megatavuun, ja uusia lohkoja syntyy noin kymmenen minuutin välein. On varsin helppo ymmärtää, että yhteen lohkoon mahtuu vain rajallinen määrä transaktioita. Mitä pienempi lohko, sen vähemmän transaktioita koko lohkoketju voi käsitellä. Bitcoin-lohkoketjun nopeuttamiseksi tehtiin elokuussa 2017 ns. SegWit-päivitys, mutta sillä on vielä artikkelin kirjoitushetkellä marginaalinen tuki.

Bitcoin Cash -valuutta liittyy skaalautuvuuskeskusteluun olennaisella tavalla. Se erosi Bitcoin-leiristä omaksi lohkoketjukseen, koska kyseinen ryhmä halusi poistaa skaalautuvuusongelman kasvattamalla lohkon kokoa suuremmaksi. Kuten yllä oleva taulukko kertoo, Bitcoin Cashin lohko on 8 megatavun kokoinen verrattuna Bitcoinin yhteen megatavuun. Käytännössä Bitcoin Cashin siirtonopeudet ovat aivan eri luokkaa Bitcoiniin verrattuna juuri nyt. Myös transaktiokustannukset ovat minimaaliset.

Jos Bitcoin Cash -leirin ratkaisu toimii, niin miksi Bitcoin "Core" -leiri ei suostu kasvattamaan lohkon kokoa? Tämä johtuu siitä, että Bitcoin "Core" -kehittäjät haluavat ns. off-chain ratkaisun. Käytännössä tämä tarkoittaa salamaverkkoa, jonka avulla lohkoketjun yläpuolelle luodaan kokonaan toinen protokolla. Salamaverkko mahdollistaa lähes reaaliaikaiset valuutansiirrot. Bitcoin "Core" -leiri näkee Bitcoin Cashin ratkaisun hätäilynä ja ongelmallisena myös koko verkon hajauttamisen kannalta.

Roger Ver on Bitcoin Cashin puuhamies

Bitcoin Core vs Bitcoin Cash -keskustelu on siis hyvin pitkälle väittelyä siitä, pitäisikö Bitcoinin ongelmat ratkaista salamaverkon avulla tulevaisuudessa vai lohkon kokoa kasvattamalla nyt. Salamaverkkoa on kehitetty pitkään ja todellisia siirtoja on jo tehty, mutta kuinka kauan implementaatio oikein kestää? Sitä ei tiedä kukaan. Bitcoinin ongelmat ovat kuitenkin arkipäivää juuri nyt.

BCH-leirin puhemies, Roger Ver, muistuttaa mediaa päivittäin Bitcoin ongelmista maksuliikenteessä. Bitcoin Cash onkin alkanut yleistyä yritysten sekä yhteisöjen käytössä. Myös tunnettu palveluntarjoaja Coinbase lisäsi Bitcoin Cashin valikoimiinsa pari viikkoa sitten. Fakta on se, että tällä hetkellä Bitcoin Cash (ja lähes jokainen muu kryptovaluutta) tarjoaa parempaa käytettävyyttä kuin alkuperäinen Bitcoin.

Termi Bitcoin Core on myös Roger Verin lanseeraama. Hän pyrkii asettamaan sen avulla alkuperäisen Bitcoin-lohkoketjun ikään kuin samalle tasolle Bitcoin Cashin kanssa. Bitcoin Core vs Bitcoin Cash kuulostaa paremmalta kuin Bitcoin vs Bitcoin Cash. Jälkimmäisestä asettelusta tulee helpommin se fiilis, että vastakkain ovat aito ja alkuperäinen Bitcoin sekä sen halpa kopio.

Roger Ver on yksi vihatuimpia hahmoja kryptouniversumissa juuri nyt. Kyseessä on yksi tunnetuimpia Bitcoin-evankelistoja, joka on tehnyt vuosikausia työtä Bitcoinin levittämiseksi ympäri maailmaa. Hän omistaa myös bitcoin.com -domainin. Ver on saanut Bitcoin-leirin vihat niskaansa julkisista esiintymisistä, joissa hän yrittää monien mielestä manipuloida mediaa ja markkinoita. Viime aikoina on tullut myös esiin Verin kytköksiä CNBC:n suuntaan, joka on mahdollistanut Bitcoin Cash -agendan tiedottamisen.

Roger Verin viestintä nyppii Bitcoin Core -leiriä siksi, että Verin kommentit ovat FUD:n ja faktan sekoitusta. Hän korostaa Bitcoin Coren ongelmia, mutta ei kerro koko totuutta niiden ratkaisuista. Toisaalta Ver unohtaa viesteissään usein Bitcoin Cashin ongelmat ja ko. valuuttaa koskeneet markkinamanipuloinnit. Bitcoin Cash ei ole myöskään markkinoiden ainoa ratkaisu nopeisiin transaktioihin, mikä jätetään usein (=aina) mainitsematta.

Ver tuo myös jatkuvasti esiin viestiä, jonka mukaan Bitcoin Cash on ainoa oikea Bitcoin, koska sen toiminta vastaa Satoshi Nakamoton whitepaperissa kuvaamaa Bitcoinia.

Bitcoin.com -sivusto levittää myös äänekästä viestiä Bitcoinin ongelmista, mikä luonnollisesti ärsyttää ihmisiä.

Yhteenveto Bitcoin Cash vs Bitcoin Core -taistelusta

Yhteenvetona: Bitcoin Cash on monien mielestä halpa kopio, joka masinoi myös hämäriä toimenpiteitä Roger Verin sekä Bitmainin perustajan, Jihan Wu:n, johdolla. Kaksikkoa on syytetty useaan otteeseen Bitcoin Cashin manipuloinnista, joista viimeisimmät tapaukset liittyvät marraskuiseen Bitcoin-sisällissotaan sekä Coinbasen lanseeraukseen. Tämän lisäksi Bitcoinin lohkoketjuun on ajettu jatkuvasti spämmiä, jonka ainoa tarkoitus on hidastaa sen toimintaa.

Käytännössä Bitcoin Cash -joukkueella on lähes rikollinen maine, jos kysytään hartaimmilta Bitcoin Coren kannattajilta. Ärtymystä lisää se, että Bitcoin Cash on tällä hetkellä toimiva ratkaisu Bitcoinin ongelmiin. Roger Ver voi siis tuoda esiin omaa agendaansa faktoilla, joihin alkuperäinen Bitcoin ei voi välittömästi vastata. Bitcoin Core -joukkue joutuu perustelemaan päätöksiään ratkaisuilla, joiden käytännön toteutus on vasta kaukana tulevaisuudessa.

Mitä kryptovaluuttoihin sijoittavan henkilön pitäisi sitten ajatella Bitcoin Cashista? Onko kyseinen kryptovaluutta parempi sijoitus kuin esimerkiksi Litecoin? Vaikea sanoa. Bitcoin Cash ei ole teknisesti parempi kuin Litecoin, ja moni muu kryptovaluutta tarjoaa vieläkin nopeammat & halvemmat siirrot.

Bitcoin Cashin vahvuutena on sana Bitcoin sen brändissä ja Roger Verin masinoima markkinointikoneisto. Kryptomaailmassa Litecoin henkilöityy vahvasti sen perustajaan, joka on entinen Googlen insinööri Charlie Lee. Hän on profiililtaan jokseenkin Roger Verin vastakohta ja monien mielestä kryptouniversumin mukavin mies. Litecoinin ystävä on muuten forkattu alun perin myös Bitcoin Coresta, mutta tämä tapahtui jo lokakuussa 2011. Kyseessä on Bitcoin Cashiin verrattuna lähes kuusi vuotta vanhempi kryptovaluutta. Kannattaa myös muistaa, että Roger Ver:llä on tiimissään myös Bitmain, joka on todella iso peluri Bitcoin-maailmassa tällä hetkellä.

Roger Ver tulee hyödyntämään jatkossakin Bitcoinin skaalautuvuusongelmia omassa markkinoinnissaan. Bitcoin Cashin viesti saa parhaiten kosketuspintaa juuri nyt, kun monet piensijoittajat sekä yritykset ovat turhautuneita Bitcoin Coren ongelmiin. Salamaverkko on tulossa, mutta pääseekö Bitcoin-yhteisö yksimielisyyteen sen implementoinnista? Asiat eivät sujuneet mutkattomasti edes SegWit-päivitysten kanssa. Salamaverkko ei myöskään ole Bitcoinin omaisuutta, vaan kyseistä tekniikkaa tulevat hyödyntämään monet muutkin kryptovaluutat.

On mielenkiintoista nähdä, mitä tulevaisuus tuo tulleessaan. Tällä hetkellä Bitcoin Cash -joukkueella valtit käsissään, mutta kyseinen valuutta on silti aivan eri maailmassa Bitcoiniin verrattuna niin markkina-arvoltaan kuin volyymiltaan. Bitcoin Cash ei näytä nousevan kryptomaailmassa todelliseksi Bitcoinin uhkaajaksi, ja viime aikoina esimerkiksi Ripple on noussut heittämällä sen ohi markkina-arvossa. Bitcoin Cashin reaaliaikainen kurssi:

Jos Bitcoin Cash kiinnostaa sijoituskohteena, sitä on mahdollista ostaa euroilla suoraan Coinbasesta. BCH löytyy käytännössä kaikkien tunnetuimpien pörssien listoilta, kuten esim. Binancen, KuCoinin sekä Bitfinexin tarjonnasta,

Suosittelen kuuntelemaan myös tämän keskustelun: Tom Woods Show Ep. 1064 The Debate Within Bitcoin: Jameson Lopp vs. Roger Ver on Bitcoin and Bitcoin Cash. Kyseisessä podcastissa ovat vastakkain Jameson Lopp sekä Roger Ver ja siinä käydään asiallisesti läpi molempien leirien argumentit skaalautuvuuskeskusteluun.

Jos haluat tietää Bitcoin Cash vs Bitcoin Core -aiheesta vieläkin enemmän, suosittelen aloittamaan esimerkiksi tästä Reddit-postauksesta.

Kuva: Pixabay

Tule keskustelemaan aiheesta lisää Bitcoinkeskuksen foorumille!

Leave a reply