tron

TRON-projektin tavoitteena on korjata internet

Kryptovaluutta TRON (lyhenne: TRX) on noussut joulukuun aikana yhä useamman kryptosijoittajan tietoisuuteen. Kiinalaisvetoinen projekti nosti viikko sitten arvoaan satoja prosentteja, minkä ansiosta se näyttää sementoineen asemansa top 20 -kryptovaluuttana. Projektin perustaja on nuori superlahjakkuus Justin Sun, joka on Alibaban perustajan, Jack Ma:n, suojatti. TRON aikoo mullistaa tulevaisuudessa digitaalisen sisällön jakelun poistamalla yhtälöstä jättimäiset välikädet kuten Youtuben ja Googlen.

loading...

Nimi TRON viittaa tarkalleen ottaen TRON-protokollaan tai "universumiin", jossa käytettävä token on nimeltään TRONIX. Kyse on hieman samasta asiasta kuin Ethereumin ja muiden vastaavien platformien kohdalla. Esimerkiksi Ethereum on koko universumin nimi, jonka natiivivaluuttana toimii Ether. Käytännössä termejä TRONIX tai Ether ei juuri käytetä, vaan aiheesta keskustellaan ko. platformien nimillä. Tässä artikkelissa noudatetaan samaa ideaa.

TRONin tavoitteet tuodaan hyvin esiin sen whitepaperin ensimmäisillä sivuilla. Esipuheen otsikko Heal the Internet antaa osviittaa siitä, mihin projekti oikein tähtää. TRONin tavoitteena on vaatimattomasti palauttaa internet sen alkuperäisen vision mukaiseksi. Tim Berners-Leen perustama internet oli aivan jotain muuta, kuin nykyinen käytössämme oleva järjestelmä. Tänä päivänä netissä olevaa dataa kontrolloivat jättiläisyritykset kuten Facebook ja Google, jotka määrittävät käytännössä netin pelisäännöt. TRON haluaa palauttaa sisällön hallinnan sen tuottajille:

Giants, other than users themselves, own the ability to control data. The data no longer belongs to its creator. Due to the inappropriateness of an attempt to retake data initiatives and the difficulty in building websites and Apps, we have to adopt the rules of WeChat and Facebook and the distribution mechanisms of Weibo and Twitter, thus losing our own features. Although an App can be self-made, Apple can easily withdraw it from its platform.

Whitepaperin esipuhe jatkaa aiheesta seuraavasti:

TRON is an attempt to heal the Internet. We believe users should have ownership of and control over the data they create, rather than have to cede that ownership and control to the platform; users must freely own all digital information.

TRON aikoo siis "parantaa internetin" ja palauttaa vallan kansalle. Käytännössä TRON-protokolla mahdollistaa sisällön jakamisen internetissä ilman välikäsiä, jolloin käyttäjät kontrolloivat täysin omia julkaisujaan ja saavat maksun suoraan kuluttajilta TRX-tokenin avulla. Ei mikään pieni tavoite!

---

TRON henkilöityy vahvasti sen perustajaan, joka on kiinalainen superlahjakkuus Justin Sun. Alibaban perustaja Jack Ma valitsi aikoinaan Sunin henkilökohtaisesti arvostettuun Jack Ma Hupan University for entrepeneurs -koulutusohjelmaan, johon on vaikeampi päästä sisään kuin Princetonin yliopistoon. Mr. Ma ei ole Suomessa erityisen tuttu nimi, mutta kyseessä on tällä hetkellä yksi maailman rikkaimmista miehistä lähes 50 miljardin dollarin omaisuudellaan. Justin Sun on puolestaan perustanut kiinalaispalvelu Peiwon, joka on eri lähteiden mukaan Kiinan johtava audio-yhteisö yli 10 miljoonalla käyttäjällä. Sun on päässyt myös kaksi kertaa arvostetulle Forbes 30 under 30 -listalle, jossa nimetään maailman alle kolmekymppisiä tähtiä eri kategorioissa.

Justin Sunin lisäksi myös TRON-tiimin tärkeä palanen, Weixing Chen, on kytköksissä Alibaban suuntaan. Chen on Kuadi-nimisen palvelun perustaja, joka on Kiinan vastine Uberille. Vuonna 2013 Alibaba sijoitti palveluun satoja miljardeja dollareita, ja tällä hetkellä Kuadi on jättimäinen yritys. Jack Ma oli yksi sen starttivaiheen tärkeistä tukijoista, ja Alibaban perustajalla on ollut tapana sijoittaa suojattiensa projekteihin. TRON-tiimissä on mukana kaksi Ma:n oppipoikaa. Ei olisi suuri yllätys, jos yksi maailman rikkaimmista miehistä lähtisi projektiin mukaan isolla panostuksella.

Edellä mainittu Kuadi on myös yksi potentiaalinen (lue: todennäköinen) TRON-protokollan käyttäjä lähitulevaisuudessa, mikä vaikuttaisi varmasti TRONIX-tokenin arvoon todella positiivisesti. Kuinka pitkällä TRON-projekti on tällä hetkellä? Justin Sun kommentoi asiaa näin:

Virallisen roadmapin mukaan TRON-projektille on nimetty kuusi eri kehitysvaihetta: Exodus, Odyssey, Great Voyage, Apollo Star, Trek ja Eternity. Ensimmäinen vaihe (Exodus) on elokuusta 2017 joulukuuhun 2018. Viimeisimmän vaiheen (Eternity) arvioidaan päättyvän vuonna 2025. Tämä aikajana (sekä yllä oleva Justin Sunin kommentti) kertovat hyvin sen, että TRON-projekti on vasta alussa. Sillä on edessään vielä pitkä matka internetin parantamiseksi, mutta projektin sidosryhmät ovat ainakin kunnossa.

Uusin yhteistyökuvio on Obike-yrityksen kanssa, joka on 20 maassa toimiva sharing economy -genren yritys. Obike julkaisee TRON-protokollaan perustuvan appin lähtitulevaisuudessa, joka tuo TRON-ekosysteemiin 10 miljoonaa käyttäjää lisää.

TRON on erittäin mielenkiintoinen projekti, jolla on suuret tavoitteet. Online-viihdebisnes on tällä hetkellä noin 10 biljoonan dollarin arvoinen. Tämä lukema on yhtä suuri kuin 20 kertaa kaikkien kryptovaluuttojen markkina-arvo, tai noin kolme kertaa suurempi kuin kaiken maan päällä olevan kullan nykyarvo. TRON haluaa leikata (ison) palan tästä kakusta ja tarjoilla sen suoraan digitaalisen sisällön tekijöille oman protokollansa avulla.

---

Tällä hetkellä TRX-tokenia on helpointa ostaa binance.com -pörssin kautta. Koska projekti on vielä alkuvaiheessa, niin virallista TRON-lompakkoa ei ole artikkelin kirjoitushetkellä olemassa. Yksi vaihtoehto säilyttää tokeneita toistaiseksi pörssissä (sisältää paljon riskejä) tai siirtää ne MyEtherWallet-palveluun. Voit etsiä tästä operaatiosta halutessasi lisätietoa TRONin Reddit-sivulta.

Jos TRON-projektin kehitys kiinnostaa, niin laita Justin Sun sekä TRON foundation seurantaan Twitterissä. Redditin puolella /r/Tronix -sivu tarjoaa kaikki tärkeimmät uutiset sekä keskustelua TRONin tulevaisuudesta.

Löydät lisätietoa myös alle olevista lähteistä, joita on käytetty tämän artikkelin kirjoittamiseksi.

Lähteet: Medium [1], [2], tronlab.com | Kuva: kuvakaappaus Tronlabs.com -etusivulta

Tule keskustelemaan aiheesta lisää Bitcoinkeskuksen foorumille!