kryptovaluuttojen verotus

Opas: kryptovaluuttojen verotus

Kryptovaluuttojen verotus on tärkeä aihe, joka herättää kysymyksiä tasaisin väliajoin. Verotus on noussut pinnalle etenkin vuoden 2017 aikana, jolloin moni Bitcoiniin sijoittanut on päässyt kotiuttamaan suuria voittoja. On tärkeää muistaa, että kryptovaluutoilla tehdyistä tienesteistä on maksettava verot. Tietämättömyys asiasta ei ongelmatilanteessa auta. Tarkista aina ajan tasalla olevat verotusohjeet Verohallinnon sivuilta.

 

****
Päivitys 1.6.2018: 
Verohallinto on tehnyt päivityksen kryptovaluuttojen verotusta koskevaan ohjeeseen 29.5.2018. Siirry lukemaan uusi artikkeli, jossa käsitellään muuttuneet säädökset: Kryptovaluuttojen verotus vuonna 2018 - Verohallinnon uusi ohjeistus.

Alla oleva teksti perustuu vanhentuneeseen ohjeeseen, joten sen sisältö ei pidä enää paikkansa.
****


Tällä hetkellä tilanne on se, että virtuaalivaluutat eivät ole Verohallinnon näkökulmasta oikeaa, ts. virallista valuuttaa. Ne eivät ole myöskään arvopapereita tuloverolaissa (TVL) tarkoitetulla tavalla. Tämän vuoksi virtuaalivaluuttaa pidetään tuloverolain soveltamistilanteissa luonteeltaan muuna, erikseen määrittelemättömänä ja sen käyttäjien välisenä sopimuksena.

Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kryptovaluutoilla tehtyjä tappiollisia kauppoja ei voi vähentää verotuksessa. Kyseinen tulkinta hiertää ammattimaisia sijoittajia, ja asiaa kommentoi näin mm. Prasos Oy:n toimitusjohtaja Henry Brade:

”Se on yksi tosi iso epäkohta varsinkin ihmisille, jotka tekevät aktiivista treidausta bitcoinilla tai muilla kryptovaluutoilla, niin tämä voi johtaa epäoikeudenmukaisesti aika isoihin veroseuraamuksiin.”

Braden mukaan toinen ongelma on myös se, että virtuaalivaluuttoihin ei voi käyttää hankintameno-olettamaa. Sijoituksista syntyy luovutus- eli myyntivoittoa, kun omaisuus myydään tai vaihdetaan korkeammalla hinnalla kuin se on aikoinaan hankittu.

Perinteisten sijoituskohteiden kohdalla luovutusvoitto voidaan laskea vähentämällä luovutushinnasta hankintameno-olettama, joka on 20 prosenttia, jos omistusaika on alle kymmenen vuotta.

---

Milloin bittikolikko ja siitä saatu tulo joutuu verotuksen piiriin? Tällä hetkellä Verohallinnon linjaus on seuraava: virtuaalivaluutan muuntaminen oikeaksi valuutaksi realisoi sen arvonmuutoksen verotuksen. Verokarhu haluaa omansa siinä vaiheessa, kun kryptovaluutta vaihdetaan euroiksi, dollareiksi tai muuksi käytössä olevaksi rahaksi.

Tämä on tärkeä huomio etenkin valuuttoja treidaaville. Kaikissa kryptovaluuttapörsseissä käydään kauppaa Bitcoineilla. Jos haluat esimerkiksi vaihtaa Litecoinit Ripple-valuutaksi, niin käytännössä se tapahtuu fiksuiten operaatiolla Litecoin -> Bitcoin -> Ripple. Tässä vaiheessa treidaajaa ei vielä veroteta, koska hän on pysynyt koko ajan virtuaalivaluutoissa.

Älä siis missään vaiheessa vaihda kryptovaluuttojan huvin vuoksi euroiksi, tai transaktio joutuu välittömästi verotuksen piiriin. Jos vaihdat Bitcoinit kryptovaluuttapörssissä esim. dollareiksi ja sijoitat ne uuteen kryptovaluuttaan, niin kyseinen transaktio joutuu verotuksen piiriin, vaikka rahat eivät fyysisesti koskaan tulisikaan sinun pankkitilillesi.

---

Toinen yleinen tilanne on kryptovaluuttojen käyttäminen tuotteiden tai palveluiden ostoon. Moni kryptojen omistaja saattaa kuvitella välttyvänsä veroilta, jos tuhlaa Bitcoinit esimerkiksi debit-kortin avulla tai internetissä erilaisiin tuotteisiin. Näin ei kuitenkaan ole.

”Verotuksellisesti ostosten suorittamisessa virtuaalivaluutalla on kyse sopimukseen perustuvasta vaihdosta, jossa virtuaalivaluutta vaihdetaan joko hyödykkeisiin tai palveluihin. Vaihto realisoi virtuaalivaluutan mahdollisen arvonnousun verottamisen pääomatulona. (vero.fi)”

Tilanne on siis Verohallinnon näkökulmasta täysin sama, jos vaihtaisit kryptot ennen ostotapahtumaa euroiksi. Käytännössä monet eri palvelut toimivat myös kyseisellä tavalla. Jos kauppias hyväksyy Bitcoinit maksutavaksi, hän saa usein tililleen euroja aivan normaaliin tapaan. Välissä oleva kolmas osapuoli (kuten Bitpay) suorittaa Bitcoin -> Euro -valuutanvaihdon ja kantaa riskin Bitcoinin mahdollisista arvonmuutoksista.

Entä sitten erilaiset välityspalkkiot – voidaanko ne vähentää verotuksessa?

”Suoraan tietyn veronalaisen tulon hankinnasta johtuneet menot ovat aina verotuksessa vähennyskelpoisia, mutta tappioita ei vahvisteta virtuaalivaluuttojen kaupasta eikä myöskään tulot ylittävistä välitysmaksuista. (vero.fi)”

Verotus koskee myös louhinnasta saatuja kryptokolikoita, mutta kyseessä on Verohallinnon tulkinnan mukaan ansiotuloa.

”Tuloverolain 61 §:n mukaan ansiotuloa on muu tulo kuin pääomatulo. Siten louhintaan osallistumisesta saatava tulo on saajansa ansiotuloa. Louhinnasta saatu tulo realisoituu verotettavaksi sillä hetkellä, kun henkilö saa virtuaalivaluutan vallintaansa. Virtuaalivaluutan arvona käytetään saantohetken mukaista vaihtokurssia. (vero.fi)”

Myös erilaisista peleistä saadut virtuaalivaluutat ovat verotuksen kohteena. Huomioi myös tilanne, jossa annat kryptovaluuttoja esim. lapselle lahjaksi. Löydät lisää tietoa näistä tapauksista sekä esimerkkilaskelmia Verohallinnon sivuilta.

---

Milloin kryptovaluuttoja koskevat verot sitten menevät maksuun? Verohallinnon mukaan tulot kuuluvat sen verovuoden verotukseen, jonka aikana ne ovat realisoituneet. Kryptotulot täytyy ilmoittaa viimeistään siinä vaiheessa, kun edellisen verovuoden esitäytetty veroilmoitus palautetaan. Verot maksetaan käytännössä jäännösveroina vuoden lopussa.

Pelisäännöt ovat siis kohtalaisen selkeät tällä hetkellä. Hyvänä nyrkkisääntönä voi todeta sen, että verot maksetaan siinä vaiheessa, kun virtuaalinen valuutta muuttuu oikeaksi valuutaksi. Oli kyse sitten pörssissä suoritettavasta myynnistä, tavaroiden/palveluiden ostamisesta tai kotiutuksesta omalle pankkitilille.

Muista aina tarkistaa uusimmat tiedot Verohallinnolta! Tässä artikkelissa olevat tiedot on poimittu alla olevista lähteistä artikkelin kirjoitushetkellä (17.12.2017).

Lähteet: Yle [1], [2], vero.fi | Kuva: Pexels

 

Tule keskustelemaan aiheesta lisää Bitcoinkeskuksen foorumille!

Leave a reply