ripple xrp

Opas: mikä on Ripple?

Kryptovaluutta Ripple on noussut vuoden 2017 loppupuolella laajempaan tietoisuuteen. XRP-token on ollut kauan aikaa kryptovaluuttojen top 10 -listalla, mutta kerännyt hyvin vähän otsikoita. Ripplen kurssi on kohonnut joulukuussa 2017 aivan uusille tasoille, mikä on saanut monet sijoittajat kiinnostumaan tästä valuutasta. Miten Ripple eroaa Bitcoinista, ja mihin sitä oikein käytetään? Tämä artikkeli kertoo kaikki oleelliset tiedot.

loading...

Ripple tarkoittaa sekä platformia että kryptovaluuttaa (XRP)

Bitcoin on tunnetuin esimerkki lohkoketjuteknologiaa hyödyntävästä kryptovaluutasta. Sen roolina on toimia vain digitaalisena maksuvälineenä. Litecoin on toinen esimerkki tunnetusta kryptovaluutasta. Monet muut kryptoprojektit ovat kuitenkin paljon muuta kuin valuuttoja, ja Ripple on yksi näistä. Ethereum ja NEO ovat monien tuntemia esimerkkejä ns. platformeista, jotka ovat kokonaisia ekosysteemejä tai ohjelmointialustoja.

Ripplen määritelmä on yhtiön itsensä mukaan a global real-time settlement network. Sen tarkoituksena on ollut alusta asti toimia backend­-infrastruktuurina pankkien sekä muiden finanssialan yritysten välillä. Käytännössä sana Ripple tarkoittaa a) yritystä nimeltään Ripple b) platformia nimeltään Ripple sekä c) kryptovaluuttaa nimeltään Ripple (lyhenne: XRP).

Ripplen teknologia mahdollistaa lähes reaaliaikaiset valuuttasiirrot ympäri maailmaa. Tämä on mullistava teknologia nykyiseen toimintamalliin, joka on käytännössä vuosikymmeniä vanha.

ripple

Yllä oleva kuva kertoo tämänhetkisen tilanteen. Jos kaksi eri maissa olevaa pankkia haluaa lähettää toisilleen varoja, niin kyseessä on hidas ja kallis prosessi. Se kulkee useiden eri välikäsien kautta, jotka mahdollistavat mm. valuutanvaihdot. Siirtojen käsittelyyn tarvitaan ajan lisäksi kallista työvoimaa.

Ripplen avulla osapuolet voidaan yhdistää saumattomasti toisiinsa, jolloin siirto saadaan suoritettua muutamissa sekunneissa. Miten tämä on mahdollista? Ripplen järjestelmä ei perustu lohkoketjuteknologiaan, mikä on Bitcoinin ja lähes kaikkien muiden suosituimpien kryptovaluutojen selkärankana. Ripplen käyttämä teknologia on nimeltään ILP – interledger protocol. Kyseessä on mielenkiintoinen ratkaisu, jota kuvaillaan interledger.org -sivulla seuraavasti:

"ILP is an open protocol for sending payments across different ledgers. Like routers on the Internet, connectors route packets of money across independent payment networks. An open architecture and minimal protocol enable interoperability for any value transfer system. Furthermore, ILP has no ties to any one company, blockchain or currency."

Ripplen järjestelmässä ei ole louhijoita, jotka hidastavat perinteisiä lohkoketjuja. Tämä mahdollistaa huikean skaalautuvuuden verrattuna esimerkiksi Bitcoiniin ja Ethereumiin. Ripplen järjestelmä pystyy käsittelemään 1500 transaktiota sekunnissa, mikä mahdollistaa sen käytön finanssialan instituutioissa. Vertailun vuoksi Bitcoinin lohkoketju käsittelee vain muutaman transaktion sekunnissa. Ethereumin vastaava lukema on 15.

Salamannopeat transaktiot tuovat valtavia säästöjä

Tässä kohtaa jokainen lukija alkaa varmasti ymmärtää, miksi teknologia kiinnostaa pankkeja. Ripplen arvioiden mukaan sen järjestelmä säästää pankkien kuluja yli 30 prosenttia verrattuna perinteiseen järjestelmään. Tämä siis valtavan nopeusedun lisäksi. Jos partnerit käyttävät lisäksi järjestelmän natiivia kryptovaluuttaa, niin säästöt voivat kasvaa jopa 60-70 prosenttiin.

Ripplen transaktiot eivät ole täysin maksuttomia. Tällä pyritään estämään verkkospammi, ja sama ratkaisu on tehty myös monen muun platformin kohdalla. Transaktioiden hinta on tällä hetkellä luokkaa 0,001 dollaria, joka on mitättömän pieni verrattuna esim. Bitcoinin maksuihin. Kryptovaluutta Ripple (XRP) on siis platformin natiivivaluutta, hieman samaan tapaan kuin Ether on Ethereum-universumissa.

Tässä kohtaa lukija voi kuitenkin herätä pohtimaan seuraavaa kysymystä: jos XRP-valuuttaa ei voi louhia lisää, mutta transaktiot eivät ole ilmaisia, niin loppuvatko ne joku päivä kesken? Ripplen mukaan tämä voi olla ongelma noin 50 vuoden päästä, mutta siinä vaiheessa teknologia on ehtinyt muuttua jo monta kertaa.

Kryptovaluutta XRP:tä on laskettu liikkeelle alun perin 100 miljardia kappaletta. Sitä on artikkelin kirjoitushetkellä kierrossa noin 39 miljardia kolikkoa. Vain muutama päivä sitten Ripple ilmoitti lukitsevansa 55 miljardia XRP:tä pois kierrosta (escrow).  Tämä operaatio on ollut yksi syy siihen, miksi XRP:n kurssi on saanut nostetta. Ripple kertoo asiasta näin:

“This move underscores Ripple’s commitment to building XRP liquidity and a healthy and trusted market. Long term, the value of digital assets will be determined by their utility. XRP has emerged as the only digital asset with a clear institutional use case designed to solve a multi-trillion dollar problem – the global payment and liquidity challenges that banks, payment providers and corporates face.”

Lausunnosta huolimatta Ripple saa edelleen paljon kritiikkiä kryptovaluuttasijoittajilta XRP-tokenin jakosuhteesta. Ripple-organisaatio omistaa monien mielestä itse aivan liikaa ko. valuuttaa.

Ripple on organisaatio, jolla on jo lukuisia partnereita

Ripplen erona esimerkiksi Bitcoiniin on myös selkeä tausta-organisaatio. Yhtiön ovat perustaneet amerikkalaiset Chris Larsen sekä Jed McCaleb. Ripplen juuret ovat peräisin 2010-luvun alkupuolella, ja Ripple -protokollan (RTXP) kehitys alkoi virallisesti vuonna 2012 nimellä OneCoin. Yhtiö vaihtoi vuotta myöhemmin nimekseen Ripple Labs. Lokakuussa 2015 yhtiön nimeksi tuli nykyisin käytössä oleva Ripple.

Yhtiölle myönnettiin kesäkuussa 2016 historian toinen lisenssi virtuaalivaluutoilla toimimiseen. NYSDFS:n (New York State Department of Financial Services) kryptovaluuttalisenssi, BitLicense, on myönnetty vain muutamille yrityksille, joiden joukossa on mm. Coinbase.

Kryptovaluutta Ripple on ollut viime aikoina kovassa nosteessa. Tähän ovat vaikuttaneet useat eri uutiset. Ripple on mm. julkistanut yhteistyökuvioita American Expressin kanssa. Tämän lisäksi japanilaiset sekä korealaiset pankit ilmoittivat viikolla testaavansa Ripplen järjestelmää.  Tässä ei ole sinänsä mitään uutta, sillä Ripplellä on jo nyt asiakkaana yli 100 eri finanssialan instituutiota.

Uusin kohu liittyy Coinbase-palveluntarjoajaan, joka on lisäämässä uusia kryptovaluuttoja asiakkaidensa ostettavaksi vuoden 2018 puolella. Vahvojen huhujen mukaan Ripple olisi yksi näistä valuutoista. Tämä vaikuttaisi varmasti positiivisesti sen kysyntään. Ripplen reaaliaikainen kurssi:

Miten ostan Ripple kryptovaluuttaa?

Ripplen ostaminen on helppoa, sillä XRP-token löytyy käytännössä jokaisesta tunnetusta pörssistä, kuten Binance tai KuCoin (katso koko lista täältä).

Ripplen hallintaan löytyy helppokäyttöinen online-lompakko osoitteesta gatehub.net. Jos ostat Rippleä kryptovaluuttapörssistä, siirrä ne välittömästi turvallisempaan paikkaan (eli Ripplen omaan lompakkoon). Siirto tapahtuu pörssin ja GateHub-lompakon välillä käytännössä alle minuutissa. Kolmas vaihtoehto on Ledger Nano -hardware wallet, joka tukee monien altcoinien lisäksi Rippleä.

Jos haluat lisää tietoa, niin kirjoita Youtubeen hakusanat ripple explained, tai klikkaa osoitteeseen ripple.com. Seuraamalla Ripplen virallista reddit-sivua pysyt kärryillä uusimmista tapahtumista.

  • Päivitys 30.12: lue Bitcoinkeskuksen uusin artikkeli Ripplen kurssikehityksestä. Tästä linkistä löydät Ripplen toimitusjohtajan, Brad Garlinghousen, haastattelun CNBC-kanavalla.
  • Päivitys 3.1: Ripplen toimitusjohtaja Brad Garlinghouse oli Bad Crypto -podcastin vieraana. Kuuntelemalla tämän jakson, pääset hyvin kärryille Ripplen toimintalogiikasta.

Lähde: livebitcoinnews.com , Ripple.com, Ripple explained, Medium.com | Kuva: kuvakaappaus tästä videosta, Wikimedia commons

Tule keskustelemaan aiheesta lisää Bitcoinkeskuksen foorumille!

Leave a reply