Opas: Bitcoin-sijoittaminen

kryptovaluuttaan bitcoin sijoittaminen

Tämä opas antaa paljon hyödyllistä tietoa Bitcoin-sijoittamisesta. Sen aiheena voisi olla yhtä hyvin kryptovaluuttaan sijoittaminen, sillä artikkelissa kuvatut asiat koskevat hyvin pitkälti koko bittirahojen markkinaa. Kaikkia kryptovaluuttoja ostetaan käytännössä samalla tavalla, mutta sijoittamisen syyt vaihtelevat hieman kolikosta toiseen.

Bitcoin-sijoittamisessa on tärkeä ymmärtää, mihin olet oikein sijoittamassa. Jos Bitcoin ja lohkoketjuteknologia eivät ole vielä sinulle tuttuja asioita, niin tutustu ensin sivuston oppaisiin sekä Bitcoin-sanakirjaan, jotta artikkelissa käytetyt termit avautuvat paremmin.

Yleistä kryptovaluuttojen markkinoista

Kryptovaluuttoihin sijoittaminen on yleisellä tasolla vaativaa puuhaa. Internet on täynnä kommentteja eri valuuttojen puolesta sekä vastaan, eikä informaatiota tarjoilla (etenkään suomen kielellä) Kauppalehden tai Taloussanomien tapaan. Sijoittajan on etsittävä informaatiota itse sosiaalisesta mediasta, keskustelufoorumeilta sekä erilaisilta uutissivustoilta.

Kryptovaluuttoihin sijoittamisessa on myös paljon riskejä. Käytännössä minkä tahansa kryptovaluutan arvo voi pudota rajoittamattoman paljon yhdenkin päivän aikana. Pörssit ovat auki kellon ympäri, ja markkinoilta puuttuu vielä toistaiseksi säädöksiä sekä valvontaa. Kaupankäyntiä ei pysäytetä edes epänormaalien kurssimuutosten tapahtuessa. Erilaiset markkinamanipulaatiot ovat myös hyvinkin mahdollisia.

Kryptovaluuttojen markkina on vielä nuori ja täynnä rajuja kurssinousuja sekä -laskuja. Markkinoilla tapahtuu liikehdintää, kun sijoittajat reagoivat nopeasti erilaisiin uutisiin. Tällaisia ovat esimerkiksi maailman suurimpien talousmahtien ilmoitukset kryptovaluuttojen säätelyyn liittyen. Tämän lisäksi kryptovaluuttojen arvoa ei ole sidottu yhtään mihinkään konktreettiseen, kuten yrityksen tuotto-odotuksiin tai resursseihin. Käytännössä bittirahojen kurssihintaa muokkaa spekulointi tulevaisuuden kysynnästä.

Kaikki kryptovaluutat ovat mielestäni enemmän tai vähemmän startup-yrityksiä. Niiden taustalla oleva teknologia kehittyy jatkuvasti, mikä aiheuttaa reagointia valuutan omistajissa. Bitcoin-lohkoketju on esimerkiksi jakautunut monta kertaa, ja sen kuuluisimman forkin tulos on kilpaileva kryptovaluutta Bitcoin Cash. Näiden Bitcoin-pohjaisten kryptovaluuttojen kehitys etenee tällä hetkellä eri suuntaan, ja niiden keskinäinen kisailu jakaa myös Bitcoin-yhteisöä kahteen leiriin.

Bitcoin Cashin, Litecoinin tai minkä tahansa muun kryptovaluutan päivitykset voivat tehdä siitä huomattavasti Bitcoinia houkuttelevamman. Bitcoin ei ole millään teknisellä mittarilla paras kryptovaluutta, sillä uudemmat altcoinit tarjoavat nopeampia sekä halvempia transaktioita. Yhden valuutan tekninen läpimurto voi nostaa nopeasti sen arvon pilviin, ja vastaavasti laskea rajusti kilpailijoiden arvoa.

Kannattaako kryptovaluuttojen ostoa hajauttaa ajallisesti?

Kryptovaluuttoihin voi sijoittaa eri tavoilla – aivan kuten perinteisiin pörssiyrityksiin. Aloittelevalle osakesijoittajalle suositellaan usein yhdistelmää ajallinen hajautus + holdaus. Markkinoita heikosti tuntevan henkilön on parempi vain pitää osakkeet tilillään ostosuorituksen jälkeen, eikä yrittää ostaa ja myydä niitä oikeaan aikaan. Oikea ajoittaminen ei käytännössä onnistu, joten lopputulos on pelkkää holdausta heikompi. Kun ostot tehdään tasaisesti parin kuukauden välein, saadaan aikaan myös ajallista hajautusta.

Ostojen hajautus ei ole välttämättä fiksu taktiikka kryptovaluuttojen kohdalla. Osakekaupoissa ajallisella hajautuksella pyritään minimoimaan talouden syklien vaikutusta. Jos osakkeita lisätään salkkuun 20 vuoden ajan muutaman kerran vuodessa, niin matkalle osuu varmasti kurssihuippujen lisäksi myös kurssipohjia, jotka tasoittavat keskihintaa.

Kryptovaluuttojen markkinat eivät kuitenkaan liiku talouden nousu- tai laskukausien mukaan. Tätä ei tosin voi kukaan todistaa aukottomasti, sillä kryptoja ei ollut vielä olemassa edellisen finanssikriisin aikaan. Tapahtuuko tulevan kriisin aikana sijoitusten siirto kryptovaluuttoihin, vai myyvätkö sijoittajat paniikissa myös Bitcoininsa? Aika näyttää.

Se on kuitenkin selvää, että kryptomarkkinat liikkuvat juuri nyt kovaa vauhtia ylös ja alas, vaikka osakekurssit ovat tasaisessa myötätuulessa. Pelkästään tällä viikolla Bitcoinin kurssi putosi yli 11.000 dollarista noin 8800 dollariin yhdessä päivässä. Ja palautui sitten takaisin lähtötasoonsa. Kryptovaluuttojen markkinat elävät siis omaa elämäänsä ja reagoivat aivan erilaisiin uutisiin kuin perinteiset osakemarkkinat.

Kryptovaluuttoihin sijoittava henkilö uskoo käytännössä niiden maailmanvalloitukseen – enemmän tai vähemmän. Siinä tapauksessa sijoitettavan pääoman jakaminen ajallisesti esim. seuraavan kahden vuoden jaksoon voi olla huono valinta. Jos kryptovaluuttojen vallankumous etenee odotetusti, niiden arvo voi nousta hyvinkin nopeasti kymmeniä tai jopa satoja prosentteja. Silloin tuloksena on huomattavasti korkeampi keskihinta, kuin sijoittamalla koko potti tänään.

Ongelmia aiheuttavat toki lyhyen tähtäimen hintamuutokset. Vaikka Bitcoin valloittaisi maailman ja nousisi 100.000 dollariin viiden vuoden päästä, se voi silti romahtaa 50% huomenna. Sijoittamalla Bitcoiniin tänään päätyisi siitä huolimatta mukavaan pottiin viiden vuoden päästä. Mutta, sijoittamalla kahden päivänä päästä….tienaisi puolet enemmän.

Tähän dilemmaan ei ole olemassa mitään oikeaa vastausta, vaan jokaisen sijoittajan on rakennettava itse oma taktiikkansa. Pääasia on mielestäni se, että varautuu aina häviämään sijoituksensa kokonaan.

Ammattimaiset kryptosijoittajat treidaavat kryptovaluuttoja niihin erikoistuneissa pörsseissä, kuten BitfinexBinanceBittrex, GDAX, Bitstamp, Kraken ja niin edelleen. Pörssit tarjoavat erilaisia työkaluja ammattilaisille, mutta niiden kanssa on syytä olla erittäin varovainen. Kryptovaluuttojen markkinat eivät käyttäydy osakemarkkinoiden tavoin, ja sosiaalinen media on täynnä masentavia kertomuksia ihmisten kymmenien tuhansien dollareiden flash crash -tappioista.

Aloittelevan kryptosijoittajan on lähinnä hyvä tietää, että kryptovaluuttojen kursseja liikuttavat ostot isoissa pörsseissä. Voit lukea lisää kurssin muodostumisesta tästä artikkelista.
Sijoittaminen koko kryptomaailmaan

Jos aiot tehdä sijoituksen Bitcoiniin, kysy itseltäsi: miksi? Jos Bitcoinille on tarjolla teknisesti parempia vaihtoehtoja, niin miksi juuri Bitcoin tarjoaisi tulevaisuudessa parhaan tuoton? Osaatko arvioida sen brändiarvon tai Wall Streetin lanseeraamien futuurien vaikutusta? Tämä kysymys on aiheellinen, eikä siihen vastaaminen ole helppoa.

Olisiko fiksumpi vaihtoehto sijoittaa yhden kolikon sijasta koko kryptomarkkinaan? Tämä pohdinta on yleensä seuraava askel aloittelevalle kryptosijoittajalle, joka alkaa opiskella kryptouniversumin sisältöä tarkemmin. Moni ensimmäisen Bitcoininsa (tai osan siitä) ostanut henkilö ei ole edes kuullut muista kryptovaluutoista, kuten Litecoin tai Ether.

Monet aktiiviset piensijoittajat omistavat 5-10 eri kryptovaluuttaa, koska eivät halua valita yhtä voittajahevosta. Valuuttojen käyttötarkoitukset ja tuottopotentiaalit ovat hyvin erilaiset, eikä tulevaisuuden ennustaminen ole helppoa. Ehkä seuraavan vuoden hitti on Litecoin, joka nousee 100% kun muut nousevat vain 20%. Tai sitten Litecoin romahtaa ja muut nousevat. Jos uskot yleisellä tasolla kryptovaluuttojen tulevaisuuteen, niin hajauttaminen on ainakin toistaiseksi vielä helppoa.

Vielä vuosi sitten Bitcoinin markkinaosuus oli pitkälti päälle 90%, ja harvalla oli sijoituksia missään muussa kryptovaluutassa. Tietoa ja käytännön altcoin-sovelluksia oli varsin vähän tarjolla, eikä kiinnostus ollut hardcore-fanien ulkopuolella ihmeellistä. Vuoden 2017 aikana altcoin-markkina on kuitenkin kasvanut valtavasti, ja Bitcoinin markkinaosuus tippui keväällä Ethereumin hurjan nousun aikana jo alle 50 prosenttiin.

Artikkelin kirjoitushetkellä Bitcoinin osuus koko markkinasta on noin 56 prosenttia. Sijoittamalla viiteen suurimpaan kryptovaluuttaan, saat tällä hetkellä 82 prosentin peiton koko markkinan arvosta. Jos mukaan otetaan markkina-arvoltaan top 10 -kolikot, saadaan lähes 90 prosentin peitto. Tämä alkaa olla niin korkea prosenttiosuus, että kyseessä on jo lähestulkoon sama asia kuin “koko kryptomarkkina”. Tämän jälkeen sijoituspääoma voidaan jakaa oman mieltymyksen mukaan. Onko Bitcoinin osuus esimerkiksi markkinaosuuden mukainen, vai uskotko enemmän altcoineihin, jolloin Bitcoiniin sijoitettava osuus voisi olla vaikkapa 30% koko potista.

Tulevaisuudessa markkinoille tulee yhä enemmän sijoitusinstrumentteja, joilla sama asia voidaan hoitaa helpommin. Toistaiseksi hajautus kryptomarkkinaan onnistuu varsin vaivattomasti myös käsipelillä. Sijoituksia voi sitten hallita erilaisten mobiilisovellusten kautta, josta niiden kursseja ja portfolion muutoksia voi seurailla.

Markkinaliikkeistä voidaan vielä todeta se, että artikkelin kirjoitushetkellä koko kryptomarkkina nousee ja laskee hyvin pitkälti Bitcoinin vetämänä. Tämän on voinut todeta hyvin viimeisen kuukauden aikana, jolloin on nähty kovaa vuoristorataa kumpaankin suuntaan. Jos Bitcoin on 10% laskussa, niin koko kryptomarkkina on lähes poikkeuksetta punaisella. Jos Bitcoin on puolestaan 10% nousussa, niin top 50 -valuutat ovat todennäköisesti paria poikkeusta lukuun ottamatta plussalla.

Tämä ei pidä täysin aukottomasti paikkaansa, mutta kelpaa tällä hetkellä nyrkkisäännöksi. Eroja syntyy kuitenkin valtavasti nousun tai laskun voimakkuudesta. Jos Bitcoin nousee seuraavan kuukauden aikana 15%, niin joku suurista kryptovaluutoista voi nousta 50% tai 150%. Eli kryptovaluuttojen liikkeet ylös ja alas voivat olla kertaluokkaa suurempia, vaikka markkinat usein liikkuvatkin isossa kuvassa Bitcoin-vetoisesti.

Huom. Bitcoinkeskus.com ei anna sijoitussuosituksia mihinkään kryptovaluuttaan. Sivuston virallinen suositus on DYOR – do your own research. Bitcoineskus pyrkii tarjoamaan opastusta ja ajankohtaisia uutisia kryptovaluutoista kiinnostuneilla. Haluamme kuitenkin painottaa sitä, että kryptovaluuttoihin sijoittaminen on riskialtista puuhaa, jossa voi menettää kaiken sijoittamansa pääoman.

Kurssimuutosten lisäksi uhkana ovat esimerkiksi pörssien tai lompakoiden hakkeroinnit tai käyttäjän omat virheet, kuten rahan lähettäminen väärään osoitteeseen. Suosittelen lukemaan myös tämän artikkelin Bitcoin-lompakoista, jos aihe ei ole sinulle tuttu. Aloittelijoille sopivia palveluita Bitcoinien ostoon ovat suomalainen Coinmotion sekä markkinoiden tunnetuin palvelu Coinbase.

Kuva: iStock / traviswolfe

Tule keskustelemaan aiheesta lisää Bitcoinkeskuksen foorumille!

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*