Ethereum Bitcoin lompakko

Opas Bitcoin-lompakon valintaan

Perustiedot

Mikä on paras ja turvallisin Bitcoin-lompakko? Tämä kysymys on kryptovaluutoista kiinnostuneella yleensä ensimmäisenä mielessä. Asiaan ei ole täysin yksiselitteistä vastausta, sillä Bitcoin, Ethereum, Litecoin ja muut kryptovaluutat tarjoavat useita eri säilytysmahdollisuuksia. Bittirahojen säilytystapoja ovat pörssit sekä online- , desktop-, hardware- ja paperilompakot. Tässä artikelissa selvennetään näiden vaihtoehtojen eroja.

loading...

Aivan ensin on tärkeä ymmärtää, että mikään säilytystapa ei ole sataprosenttisesti turvallinen. Online-lompakkosi on turvassa, jos kotona oleva paperilompakkosi ryöstetään tai tietokoneesi varastetaan. Jos online-palveluntarjoaja hakkeroidaan, niin Bitcoinit olisivat olleet paremmassa tallessa paperilompakossa tai USB-tikulla. Offline-vaihtoehdot ovat suojassa online-hakkeroinnilta, mutta toisaalta omaisuutesi on paperilapun varassa.

Jokaisen kryptovaluuttoihin sijoittavan henkilön on valittava säilytystapa, mikä sopii juuri omaan käyttöön sekä riskiprofiiliin.

Jos treidaat kryptovaluuttoja päivittäin, sinun on käytännön syistä pakko säilyttää paljon varoja myös pörssissä. Oleellista on ymmärtää, että sinä olet itse vastuussa omasta tietoturvastasi. Jos hukkaat nettipankkisi salasanan ja käyttäjätunnuksen, voit aina ottaa puhelun omaan pankkiisi ja hommata ne takaisin. Bitcoinin tai muiden kryptovaluuttojen kohdalla ei vastaavaa mahdollisuutta ole. Jos hukkaat myös backup-koodit tai esimerkiksi kadotat paperilompakkosi, niin virtuaalivaluuttasi on kadonnut.

Seuraavaksi käydään läpi eri säilytysvaihtoehtoja.

Kryptovaluuttapörssit

binance pörssi

Kryptovaluuttapörssit ovat valtavia virtuaalivaluuttojen keskittymiä. Tämän hetken markkinajohtaja on kuvassa näkyvä Binance, jonka seitsemän miljoona asiakasta pyörittävät parin miljardin dollarin kokoista päivävaihtoa. Pörssien hallussa on siis valtavat määrät kryptovaluuttaa, ja tämä tekee niistä verkkorikollisten ykköskohteita.

On tärkeää ymmärtää, että pössin funktio on toimia kauppapaikkana. Ne eivät sovellu kryptovaluuttojen pitkäaikaiseen säilytykseen, sillä kryptovaluutat eivät ole täysin omassa kontrollissasi. Privaattiavaimesi on pörssin hallussa, ja tietoturvasi taso on juuri niin korkea, kuin käyttämälläsi palvelulla. Muista aina kytkeä päälle kaksivaiheinen autentikointi (2FA), mikä estää ainakin käyttäjätilisi väärinkäyttöä merkittävästi.

Hakkerointiriskin lisäksi pörssit ovat välillä pois käytöstä teknisten päivitysten vuoksi, mikä voi estää pääsyn omaisuuteesi kriittisellä hetkellä. Välillä pörssit joutuvat myös DDos-hyökkäysten kohteeksi, joiden tarkoituksena on jumittaa sivusto ja estää kaupankäynti hetkellisesti.

Jos et harrasta aktiivista treidausta ja kryptovaluuttasi makaavat pörssissä ilman erityistä käyttötarkoitusta -> siirrä ne turvallisempaan lompakkoon. Artikkelissa kerrotaan seuraavaksi parempia vaihtoehtoja.

Online-lompakot

kryptovaluutta lompakko

Online-lompakko on pörssiä parempi vaihtoehto, ja tällä hetkellä monien peruskäyttäjien sekä piensijoittajien suosiossa. Jos olet ostanut Bitcoinia esimerkiksi 50 eurolla, niin 50 euroa maksava USB-tikku ei ole tarkoituksenmukainen hankinta sen säilytykseen. Aloittelevalle käyttäjälle paras vaihtoehto on suomalainen Coinmotion, joka tarjoaa myös äärettömän helpon tavan ostaa ja myydä Bitcoineja. Coinmotion tarjoaa myös erillisen holvi-palvelun, josta valuutta tulee tilillesi vasta 24h sen noston jälkeen.

Online-lompakon heikkoudet ovat osittain samat kuin pörssissä. Se voi joutua hakkeroinnin tai palvelunestohyökkäyksen kohteeksi, ja toisaalta sinä voit käyttäjänä joutua verkkourkinnan, virusten, keyloggerin tai vastaavien uhriksi. Privaattiavaimesi on palveluntarjoajan hallussa, joten tietoturvasi taso on yhtä korkea kuin kyseisen yrityksen taso. Jos käytät online-lompakkoa vain hyvin suojatulta kotikoneelta ja tililläsi on käytössä kaksivaiheinen autentikointi, niin riski tilin väärinkäytöstä pienentyy selvästi.

Lähes kaikki aloittavat kryptovaluuttojen säilyttämisen online-lompakossa. Tarve turvallisemmalle säilytykselle kasvaa siinä vaiheessa, kun portfolion arvo alkaa nousta. Yksi tapa pienentää riskiä on useiden eri palvelutarjoajien käyttäminen. Voit säilyttää esim. 50% Bitcoineista Coinmotionissa ja loput 50% jaettuna parin muun palveluntarjoajan tileille. Näin ollen yhden online-lompakon tuhoutuminen ei kadottaisi kaikkia varojasi. Jos sijoitat useisiin eri kryptovaluuttoihin, tämä tapahtuu luonnostaan. Esim. Monero, NEO ja Ripple on teknisistä syistä johtuen säilytettävä eri lompakoissa.

Desktop- ja mobiililompakko

Exodus

Desktop-lompakko on seuraava askel tietoturvallisempaan suuntaan. Se on edelleen termin hot wallet -alla, mikä tarkoittaa kaikkia sellaisia lompakoita, jotka ovat onlinessa tavalla tai toisella. Desktop-lompakko on käytännössä ohjelmisto, joka asennetaan tietokoneellesi. Desktop-lompakon käyttö ei eroa online-lompakosta oikeastaan millään tavoin, eli hallinnoit kryptovaluuttaasi internetin välityksellä.

Tärkeä ero online-lompakkoon on siinä, että privaattiavaimesi ei ole kolmannen osapuolen hallussa. Se on tallennettuna vain omalla koneellasi. Yksi suosittu ja helppokäyttöinen lompakko on Exodus. Yllä olevassa esimerkkikuvassa näkyy Exodus-lompakon käyttöliittymä sekä kuvitteellisia kryptovaluuttoja saldoineen. Löydät lisää kuvia exodus.io-sivustolta

Desktop-lompakkoa käytettäessä riski joutua hakkeroinnin kohteeksi on merkittävästi pienentynyt. Olet yhä erilaisten virusten armoilla ja online-yhteydessä – kaikki mikä tietokoneellasi on, voi kadota tavalla tai toisella. Jos sinulla on ylimääräinen kone pyörimässä nurkassa, voit asentaa desktop-lompakon siihen ja ottaa koneen sen jälkeen pois verkosta.

Mobiililompakot ovat käytännössä sama asia, mutta läppärin tai pöytäkoneen sijasta asennus tapahtuu mobiililaitteeseen. Kyseinen lompakko toimii parhaiten, jos käytät kryptovaluuttaa päivittäin pieniä määriä ostosten tekemiseen. Suomessa tällaiselle käytölle on vielä hyvin vähän tarvetta, mutta Bitcoin sekä muut kryptovaluutat yleistyvät maailmalla jatkuvasti myös maksuvälineenä.

Mobiililompakko kulkee aina mukana ja on nopeasti käytettävissä. Etuna on QR-koodin skannausominaisuus, jonka avulla kryptovaluutan lähettäminen toiselle henkilölle (tai kauppiaalle) hoituu salamannopeasti ilman pitkien koodirivien kirjoittelua. Mobiililompakon tietoturvaheikkoudet on helppo ymmärtää. Paras tapa käyttää mobiililompakkoa on ladata sinne arvoltaan vain pieni summa kryptovaluuttaa, joka riittää päivittäisiin ostoksiin.

Hardware-lompakko

Ledger Nano S - The secure hardware wallet

Kun kryptovaluuttoihin sijoitetun omaisuuden arvo kasvaa satoihin euroihin, henkilö alkaa yleensä miettiä varmimpia talletusvaihtoehtoja. Silloin katseet kääntyvät hardware-lompakkoon, jota kutsutaan myös nimellä cold wallet. Kyseessä on usein USB-tikkua muistuttava laite, joka kytketään tietokoneeseen kiinni päivitysten ajaksi. Tämän jälkeen laite otetaan irti, joten se on offlinessa ja täysin turvassa hakkeroinnilta ja muilta uhkilta, jotka koskevat online-pohjaisia lompakoita.

Yksi maailman suosituimmista hardware-lompakoista on kuvassa näkyvä Ledger Nano S Cryptocurrency Hardware Wallet. Hardware-lompakon hallintaan käytetään tietokoneella olevaa ohjelmaa. Sen avulla varoja siirretään lompakkoon ja sieltä ulos, kuten edellä mainitussa desktop-versiossa. Jos sattuisit hukkaamaan Ledger Nanon tai se tuhoutuu jostain syystä, se ei ole ongelma. Pääset käsiksi varoihisi asennuksen yhteydessä luotavien tunnussanojen avulla.

Hardware-lompakko on turvassa kaikelta online-hakkeroinnilta. Ei mikään ihme, että se on ammattimaisesti sijoittajien suosittelema ratkaisu suurien summien säilyttämiseksi. Offline-ratkaisun suurin riski on itse laitteen sekä tunnussanojen säilyttämisessä. Lisäksi hardware-lompakko maksaa hieman (Ledger Nano tällä hetkellä 79€), joten sen hankinta tulee ajankohtaiseksi portfolion arvon noustessa satoihin euroihin. Hardware-lompakot tukevat myös useita eri kryptovaluuttoja.

Paperilompakko

bitaddress.org bitcoin paperilompakko

Paperilompakko on käytännössä yksinkertaisempi versio hardware-lompakosta. Idea on esim. Ledger Nanon tapaan siinä, että privaattiavaimesi on vain sinun hallussasi internetin ulkopuolella. Näin ollen kukaan ei voi hakkeroida paperilompakkoasi missään olosuhteissa.

Paperilompakon luominen tapahtuu helposti alle minuutissa.
1. Mene osoitteeseen bitaddress.org.
2. Liikuta hiirtäsi ympäri ruutua noin 10 sekunnin ajan, kunnes laskuri näyttää 100%.
3. Tämän jälkeen avautuu alla olevan kuvan kaltainen sivu.
4. Kyseisellä sivulla näet bitcoin-osoitteesi vasemmalla (SHARE), ja privaattiavaimesi oikealla (SECRET). Tulosta tämä sivu, niin sinulla on paperilompakko.
5. Voit halutessasi luoda nyt uusia lompakoita painamalla “Generate New Address” -linkkiä.

Jos haluat lisätä tietoturvaasi, kytket koneesi pois netistä ennen osoitteen luomista.

Vasemmalla olevan Bitcoin-osoitteesi voit postittaa vaikkapa naapureillesi ja pyytää lähettämään siihen ylimääräiset bittikolikot. Voit myös leikata sen irti paperista ja näyttää kaverillesi, jolla on mobiililompakko. Hän voi skannata QR-koodin ja rahat siirtyvät tilillesi. Kyseessä on siis julkinen Bitcoin-osoitteesi, josta kukaan ei voi siirtää rahaa pois. Sen saldon sekä transaktiohistorian voi tarkistaa milloin tahansa Blockchain.info -sivuston SEARCH-laatikosta. Privaattiavaimesi on pysyttävä vain sinun tiedossasi hyvässä tallessa, sillä sen avulla kuka tahansa pääsee lompakkoosi käsiksi.

Kun haluat ottaa paperilompakossa olevat rahat käyttöön, tarvitset privaattiavaintasi sekä tilin online-lompakkoon, jossa on import-ominaisuus. Tämän jälkeen saat siirrettyä koko paperilompakkosi saldon kyseiselle online-tilille, ja voit heittää sen jälkeen paperilapun menemään. Tässä vaiheessa paperiversion tietoturvahyöty nimittäin katoaa, kun privaattiavaimesi on ladattu kolmannen osapuolen käyttöön.

Paperilompakon etuna on siis privaattiavaimen säilytys hakkeroinnin uloittumattomissa. Koko tilisi saldo on hardware-lompakon tapaan yhden paperilapun varassa, joten sen säilyttämisessä on omat riskinsä. Edellä mainittu bitaddress.org -sivuston lompakko soveltuu vain Bitcoinien säilyttämiseen. Jos haluat liikuttaa kryptovaluuttoja sisään ja ulos tililtäsi, tarvitset jonkun edellä mainituista lompakoista. Paperilompakko on kuitenkin yksinkertainen vaihtoehto tallettaa esimerkiksi osa Bitcoineistasi tällä tavalla .

Yhteenveto

Tässä artikkelissa on esitelty yleisimpiä säilytystapoja kryptovaluutoille. Vaihtoehtoja etenkin online-lompakoissa on todella paljon, joten Bitcoinkeskus ei halua suositella mitään yksittäistä palvelua ylitse muiden.

Kryptovaluuttojen talletustapoihin vaikuttaa henkilön oma sijoitusprofiili sekä valitut kryptovaluutat. Aktiivisten treidaajien on pakko säilyttää kryptovaluuttaa pörsseissä, jotta positiot voidaan pitää voimassa. Eri lompakkovaihtoehdot tukevat myös tiettyjä kryptovaluuttoja, joten sijoituskohteet vaikuttavat niiden talletusmahdollisuuksiin. Aloittelevan piensijoittajan ei taas taas kannata ostaa hardware-lompakkoa, jos sen hankinta olisi suurempi kuluerä kuin koko kryptoportfolion arvo.

Tärkeintä on pyrkiä säilyttämään kryptovaluutat mahdollisimman turvallisesti. Älä säilytä kryptovaluuttoja etenkään pörsseissä vain huvin vuoksi, jos et tarvitse niitä aktiiviseen treidaukseen.

Käytitpä mitä tahansa talletustapaa, niin testaa sitä ensin pikkurahalla. Ja kokeile nimenomaan varojen siirtoa molempiin suuntiin! Varmistu siitä, että osaat siirtää varat myös lompakosta ulos. Jos käytät hardware-lompakkoa, voi olla fiksua kokeilla myös lompakon resetointia pienellä summalla. Eli miten tietojen palautus käytännössä onnistuu. Voit olla siten varma, että osaat palauttaa bittikolikot takaisin, jos hallussasi on joskus suurempia summia. Youtubesta löytyy paljon videomateriaalia erilaisten lompakkojen käytöstä.

Voit pienentää riskiä myös jakamalla kryptovaluuttasi eri säilytystapojen välille. Voit säilyttää tietyn prosentin hardware-lompakossa, osan paperilompakoissa ja osan esimerkiksi desktop-lompakossa. Mobiilissa voi olla myös pieni määrä päivittäiseen asiointiin. Eri palveluntarjoajia on niin monta, että saat portfoliosi helposti jaettua yli 10 eri lompakkoon. Näin ollen yhden lompakon hakkerointi tai tuhoutuminen ei hävitä omaisuudestasi kuin pienen osan.

Jokaisen käyttäjän täytyy löytää itselle sopiva tapa. Kunhan pidät aina huolen siitä, että säilytät privaattiavaimiasi todella varmassa paikassa. Samoin niiden backup-koodeja.

Tule keskustelemaan aiheesta lisää Bitcoinkeskuksen foorumille!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *