Kryptovaluutat Bitcoin kurssi

Opas: Bitcoinin kurssi

Tämä artikkeli kertoo, kuinka Bitcoin kurssi käyttäytyy. Bitcoinin kurssikehitys voi olla paikoin hyvinkin rajua, mikä johtaa yhtä lailla voimakkaisiin laskuihin ja nousuihin. Jos kryptovaluutat kiinnostavat, niiden kurssikehityksestä on hyvä ymmärtää tietyt perusasiat.

Bitcoinin kurssi muodostetaan yhteenvetona useiden eri pörssien hinnoista. Tämä johtuu siitä, että Bitcoinia sekä muita kryptovaluuttoja ostetaan ja myydään pääasiassa pörssien kautta. Bittikolikoita voi ostaa myös suoraan lompakoiden kautta, jotka toimivat siinä tapauksessa pörssin ja asiakkaan välikätenä. Esimerkiksi aloittelijoille suositeltavissa Coinmotionissa sekä Coinbasessa voi ostaa sekä myydä Bitcoineja niiden säilyttämisen lisäksi. Ostaminen ja myyminen on helppoa ja turvallista, ja pienen harjoittelut jälkeen voi haluteesaan siirtyä pörssin puolelle treidaamaan muillakin kryptovaluutoilla.

Bitcoinin kurssi sekä markkina-arvo ovat euroissa mitattuna tällä hetkellä:

Pörssit ovat puolestaan kehittyneemmille käyttäjille, jotka treidaavat kryptovaluuttoja päivittäin ja isolla volyymilla. Niiden osto- sekä myyntipalkkiot ovat myös hyvin matalat. Tällä hetkellä volyymiltaan suurimpia Bitcoin-pörssejä ovat Binance ja Bitfinex. Näet markkinoiden parhaat kauppapaikat tästä linkistä. Kun puhutaan Bitcoinin kurssista, tarkoitetaan käytännössä painotettua keskiarvoa isojen pörssien dollaripohjaisista kurssihinnoista.

Bitcoinin kurssia mitataan maailmanlaajuisesti dollareissa - aivan kuten kullan, hopean ja muidenkin vastaavien sijoitusistrumenttien kursseja. Käytännössä pörssien välillä voi olla suuria heittoja kurssien hinnoissa. Jotkut treidaajat pyrkivätkin tekemään rahaa hyödyntämällä näitä arbitraaseja.

---

Voit tutkia Bitcoinin historiallista kurssia esim. tältä sivulta. Kuten historia osoittaa, pitkät nousukaudet sekä rajut laskut ovat hyvinkin tuttuja. Bitcoin arvon noustessa tuhansiin dollareihin sen volatiliteetti on hieman tasaantunut, mutta yli 10% päivämuutokset suuntaan tai toiseen eivät silti ole mitenkään yllättäviä. Vain pari viikkoa sitten Bitcoin romahti lähes 8000$ kurssista 5500$ tasolle vain muutamassa päivässä. Viikkoa myöhemmin sen arvo oli jo 8300$.

Yritysten osakekursseihin vaikuttavat mm. uutiset alan yleisistä näkymistä, muutokset lainsäädännössä, ilmoitukset henkilövaihdoksista, tilauskannan muutokset, yrityskaupat ja niin edelleen. Tärkeimpänä tietysti tulosraportit, joita julkaistaan kvartaaleittain. Kryptovaluuttojen kohdalla kurssiin vaikuttavat hieman eri asiat. Itse tarkastelen kryptovaluuttoja hieman samalla tavalla kuin startup-yrityksiä. Tai esimerkiksi lääkealan firmaa, jolla on paljon lupaavia patentteja. Tällaisten yritysten potentiaalia on vaikea arvioida - aivan sama koskee myös kryptovaluuttoja.

Kryptovaluuttojen kurssien analysoimiseksi ei ole olemassa mitään absoluuttista työkalua. Yritysten kurssitasoja arvioidaan esimerkiksi p/e -luvun avulla, joka suhteuttaa osakkeen hinnan odotettuihin tienesteihin. Tämä luku kertoo ainakin teoriassa sen, onko yrityksen osake kallis vai halpa. Bitcoin ei kuitenkaan ole voittoa tuottava organisaatio, eikä ko. valuuttaa itse asiassa edes omista kukaan.

Ei ole olemassa mitään aukotonta menetelmää todeta, että Bitcoin on kurssitasolla X joko halpa tai kallis. Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä noin 8000$. Se voi olla vuoden päästä 80$ tai 800.000$. Kryptovaluuttojen arvoa voidaan kuitenkin mitata ns. network valuen avulla. Löydät lisää informaatio aiheesta tästä artikkelista: miten kryptovaluuttojen arvo muodostuu?

---

Vaikka kryptovaluuttojen kurssin absoluuttista arvostustasoa ei voida arvioida, monet treidaavat niitä silti isolla volyymilla. Kryptovaluuttojen kurssikehitykseen vaikuttavat monet samat asiat, jotka liikuttavat myös yritysten kursseja. Muutama kuukausi sitten Bitcoinin kurssi romahti pahasti, kun investointipankki JP Morganin CEO Jamie Dimon kritisoi Bitcoinin olevan pelkkä huijaus. Kursseja liikuttavat alas päin myös monet tapaukset hakkeroinneista tai lainsäädännöllisistä muutoksista. Esim. Kiinan asettama ICO-kielto oli ehdottomasti negatiivinen uutinen kaikille kryptovaluutoille.

Pari viikkoa sitten käyty Bitcoin-sisällissota oli tästä äärimmäinen esimerkki. Kurssilasku oli todella nopeaa, ja monet spekuloijat tekivät varmasti paljon rahaa shorttaamalla Bitcoinia silloin, kun omistajien pelot olivat pahimmillaan. Kun tilanne palautui normaaliksi, monet hyppäsivät helpottuneina Bitcoin-kelkkaan ja kurssinousulle oli olemassa hyvät perusteet.

Bitcoinin kurssi nousee myös positiivisista uutisista liittyen ylipäänsä kryptovaluuttoihin. Tällaisia ovat uutiset etenkin Wall Streetin mukaantulosta, kuten CME Groupin lanseeraamat Bitcoin-futuurit. Wall Streetille tarjottavat sijoitusinstrumentit tulevat varmasti muuttamaan Bitcoinin kurssikäyttäytymistä tulevaisuudessa, joten pidä silmällä uutisia aiheeseen liittyen.

Kuva: Pixabay

Tule keskustelemaan aiheesta lisää Bitcoinkeskuksen foorumille!

Leave a reply