mikä on ethereum - lompakko -ether

Opas: mikä on Ethereum ja miten se eroaa Bitcoinista?

Ethereum nousi vuonna 2017 kryptomaailman ylivoimaisesti tunnetuimmaksi nimeksi Bitcoinin jälkeen. Huikea ICO-buumi johti satojen eri Ethereum-pohjaisten tokenien luomiseen ja Ethereum-ekosysteemin käyttöön monissa eri projekteissa. Tässä artikkelissa käydään hieman tarkemmin läpi, mistä Ethereumissa on oikein kyse. Lisäksi selvennetään Ethereumin ja Bitcoinin perustavanlaatuiset erot toisiinsa nähden.

Ethereum on tunnetuin ekosysteemi

Maailman tunnetuin kryptovaluutta Bitcoin on ns. ensimmäisen sukupolven tuote. Bitcoin, Litecoin ja monet muut vuosina 2009-2014 syntyneet kryptovaluutat ovat nimensä mukaisesti valuuttoja. Niiden ainoa funktio oli toimia digitaalisena vaihdannan välineenä. Ethereum on toisen sukupolven kryptovaluutta, joka on paljon enemmän kuin virtuaalinen raha.

Ethereum on kokonainen ekosysteemi, ja englannikieliset sanat kuten platform ja framework ovat usein sitä kuvaavassa käytössä. Ethereum tarjoaa ympäristön, johon kuka tahansa voi luoda oman kryptovaluuttansa tai rakentaa älysopimuksia hyödyntävän dApp (decentralized App)-sovelluksen. Ethereum on tämän platform-kategorian ylivoimaisesti tunnetuin projekti. Sillä on nykyisin jo useita kilpailijoita kuten NEO, NEM, EOS ja Cardano.

Ethereum on kilpailun lisääntymisestä huolimatta aivan ylivoimainen vaihtoehto ICO:n järjestämiseksi. Näin ollen myös suurin osa (todennäköisesti > 90%) uusista tokeneista on ERC20 eli Ethereumin standardin mukaisia.

Ethereum on Vitalik Buterinin projekti

Ethereumin perustaja on venäläinen ohjelmoija nimeltään Vitalik Buterin. Hän kuvaili Ethereumin white paperin vuoden 2013 lopulla. Tuohon aikaan Buterin työskenteli vielä Bitcoin Magazinessa, joten hän oli hyvin perillä Bitcoin-projektin mahdollisuuksista.

Vitalik Buterin

Kuvassa Ethereum-pomo Vitalik Buterin

Buterinin mielestä Bitcoin tarvitsi oman ohjelmointikielen, jonka avulla sen lohkoketjuun voitaisiin kehittää applikaatioita. Buterin (ja monet muutkin tuohon aikaan) halusivat laajentaa Bitcoinin olemaan paljon enemmän kuin pelkkä kryptovaluutta.

Ethereum keräsi varat projektille ICO-joukkorahoituksen avulla heinä-elokuussa vuonna 2014. Projekti sai myös taustalleen useita merkittäviä tukijoita kryptovaluuttojen maailmasta. Ethereum käynnistyi virallisesti vuotta myöhemmin, eli kesällä 2015.

Ethereumin lähti toden teolla lentoon vuoden 2016 aikana, jolloin se kohtasi myös historiansa vakavimman kriisin. The DAO -niminen projekti kaatui rikollisten hyödynnettyä sen koodissa ollutta haavoittuvuutta. Tämä aiheutti valtavan debatin, jonka seurauksena Ethereum-yhteisö jakaantui kahtia.

Ethereum Classic -niminen kryptovaluutta on Ethereumin alkuperäinen lohkoketju. Ethereum on sen sijaan The DAO -hyökkäyksen peruuttaneen hard forkin jälkeen syntynyt uusi haara.

Ethereum on ohjelmointirajapinta

Ethereumin perustaja Vitalik Buterin halusi luoda samanlaisen ympäristön kuin mobiiliapplikaatioiden kehittäjillä on käytössään. Kuka tahansa voi rakentaa tällä hetkellä oman appsin ja ladata sen Google Play -sovelluskauppaan, josta loppukäyttäjät voivat ladata sen itselleen. Sovelluskehittäjillä on käytössään tietyt työkalut sekä ohjelmointirajapinta, joiden avulla omia appseja voidaan kehittää ennalta määritettyjen rajojen sisällä.

Ethereum on lohkoketjuteknologiaan perustuva tietojenkäsittelyalusta, jolla on oma ohjelmointikielensä sovelluskehitystä varten. Vertailun vuoksi Bitcoin on taas lohkoketjuteknologiaa hyödyntävä kryptovaluutta, eli maksujärjestelmä. Kyse on siis kahdesta täysin eri asiasta - Ethereum tarjoaa paljon laajempia mahdollisuuksia käytännön sovelluksille.

Mitä Ethereum-ekosysteemi sitten mahdollistaa? Mieti erilaisia sopimuksia, järjestelmiä joissa vaaditaan sopimusten luomista tai luottamusta eri tahojen välillä (valuutanvaihto, osakkeet, hyödykkeiden myynti). Lohkoketjuteknologia mahdollistaa myös äänestämistä, resurssien hallintaa, materiaalin seurantaa ja niin edelleen. Lohkoketjuteknologiasta kaavaillaan jo nyt alustaa myös esimerkiksi perustulon jakamiselle.

Yksi merkittävä asia ovat älysopimukset (smart contracts). Nämä ovat Ethereumin lohkoketjuun ohjelmoitavia sopimuksia, joille voidaan määrittää erilaisia ehtoja. Älysopimuksia voidaan käyttää oikeastaan missä tahansa tilanteessa, jossa kahden henkilön (tai ohjelman) välille halutaan tietyt ehdot täyttävää toimintaa.

Käytännössä voit luoda Ethereum-universumin sisälle oman virtuaalisen yhteisösi, jolla on oma valuutta ja tietyt sääntönsä. Erilaisia mahdollisuuksia on miljoonia, joista vain pieni osa on tähän asti keksitty. Ethereumin lisäksi näitä asioita voidaan toteuttaa myös muillakin alustoilla, mutta ero Bitcoiniin lienee tässä kohtaa selvä.

Miten Ethereum sitten eroaa muista platform-tuotteista? Jokaisella platformilla on hieman erilainen konsensualgoritmi, ja eroja syntyy myös niiden tukemista ohjelmointikielistä. Esimerkiksi kaikki Ethereum-sovellukset on kirjoitettava Solidium-kielellä. Tämän lisäksi eroja tulee myös verkon kapasiteetista sekä alustan muista ominaisuuksista.

Ethereum, Ether ja gas

Bitcoin perustettiin aikoinaan vaihtoehtona fiat-rahalle, eli dollarille, euroille jne. Ethereum syntyi taas tarpeesta rakentaa ohjelmointialusta. Sen sisällä on oma kryptovaluuttansa Ether, mutta Ethereum-universumi tukee myös muita kryptovaluuttoja. Kyseessä on siis oma maailmansa täynnä ohjelmia, sopimuksia ja erilaisia kryptovaluuttoja. Bitcoin on puolestaan tunnetuin lohkoketjuteknologiaa hyödyntävä sovellus, jonka roolina on ollut alusta asti vain valuuttana toimiminen.

Ethereumin sisällä on siis käytössä oma natiivivaluutta, joka on nimeltään Ether. Jos ostat esimerkiksi Coinbasesta Ethereumia, niin ostat todellisuudessa Ether-kryptovaluuttaa. Etheriä tarvitaan käytännössä esimerkiksi Ethereum-pohjaisten tokeneiden lähettämiseen. Jos lähetät vaikkapa 1000 Mithril-tokenia kaverillesi, Ethereum-tililläsi on myös oltava Etheriä transaktion maksamiseksi. Tämän lisäksi Etheriä käytetään mm. ICO:ssa eli joukkorahoitukseen osallistumisessa.

Ethereum-platformin sisällä on myös oma valuuttansa sitä hyödyntäville sovelluksille, joka on nimeltään gas. Vitalik Buterinin sanoin gas is a resource management system. Gas eli gasoline tarkoittaa reaalimaailmassa polttoainetta, ja Ethereum-maailmassa sen rooli on hyvin saman kaltainen. Gas on nimittäin applikaatioiden tarvitsemaa menovettä. Mitä monimutkaisempia laskutoimituksia ohjelmakoodi tekee, sen enemmän gasia se myös kuluttaa. Gasin roolin voi ymmärtää hyvin kodin sähkölaitteen kulutuksen kautta.

Ethereum on teknisesti vanha alusta

Kuten alussa tuli mainittua, Ethereum on 2. sukupolven kryptovaluutta (ja Bitcoin puolestaan 1. sukupolven). Tällä hetkellä markkinoilla on jo 3. sukupolven ratkaisuja, joista etenkin Cardano nähdään monien mielestä "Ethereumin tappajana".

Ethereumin ongelma on teknisesti sama kuin Bitcoinin, mikä johtuu yksinkertaisesti molempien vanhasta iästä. Monet muut kryptovaluutat tarjoavat huomattavasti nopeampia transaktioita, paljon skaalautuvuutta sekä erilaisen konsensualgoritmin. Ethereum käyttää toistaiseksi Bitcoinin tavoin Proof of Work -konsensusalgoritmia. Tämä tarkoittaa käytännössä tapaa, jolla lohkoketjun uudet lohkot luodaan. Samassa yhteydessä myös uutta kryptovaluutta syntyy maailmaan.

Proof of Work -konsepti on käytössä monilla muillakin wanhan sukupolven kryptovaluutoilla. Se on toisaalta todistanut luotettavuutensa, mutta haittapuolena on tarve fyysisille louhijoille. Uudemmat systeemit kuten Proof of Stake (sekä sen variaatiot) ovat usein esilouhittuja, eli lohkoketjun ylläpito ei vaadi massiivista laskutehon käyttöä.

ethereum louhinta

Osa kryptovaluutoista vaatii toimiakseen fyysisiä louhijoita. Ne voivat olla joko erikoisvalmisteisia tietokoneita tai yllä olevan kuvan kaltaisia 'rigejä', joissa yhteen emolevyyn on kytketty lukuisia louhintaa suorittavia näytönohjaimia.

Konsensusalgoritmin lisäksi Ethereum ja Bitcoin jäävät tällä hetkellä pahasti kilpailijoistaan jälkeen verkon kapasiteetissa. Niiden etuna on puolestaan järjestelmän testattu toimivuus. Ethereumin lohkoketjuun on luotu satoja kryptovaluuttoja, ja se on toiminut ilman suurempia ongelmia jo vuosien ajan. Monet kilpailijat ovat vielä enemmän ideoita whitepaperilla, ja niiden toimivuus reaalimaailmassa tullaan testaamaan vasta tulevina vuosina. Ethereum on vakiinnuttanut asemansa ylivoimaisena markkinajohtajana. Tämän lisäksi platformia kehitetään totta kai myös eteenpäin.

ERC20-tokenit valloittavat maailmaa

Yksi Ethereumin suosiota kuvaava asia on lyhenne ERC20, joka tukee sanoista Ethereum Request for Comment. Kyseessä on standardi, joka määrittelee Ethereum-ekosysteemissä toimivat kryptovaluutat. Niitä kutsutaan käytännössä tokeneiksi. Suurin ero tulee nimenomaan lohkoketjun kautta: kryptovaluutta on aina omassa lohkoketjussaan, mutta token on luotu jonkun olemassa olevan lohkoketju-platformin sisälle.

Uudet tokenit syntyvät Ethereum-maailmaan käytännössä ICO:n kautta. ICO on lyhenne sanoista Initial Coin Offering, eli kyseessä on joukkorahoituskampanja kryptovaluuttojen maailmassa. ICO:den määrä suorastaan räjähti vuoden 2017 aikana, mikä vaikutti osaltaan koko kryptovaluuttojen suosion huimaan nousuun. ICO voidaan järjestää myös Ethereumin kilpailevalla platformilla, joista suosituin vaihtoehto on NEO. Siinä tapauksessa uusi token noudattaa kyseisen platformin standardia.

Löydät kaikki Ethereum-pohjaiset tokenit helposti tästä coinmarketcap.comin listasta. Kuten huomaat, vähintään 90% tokeneista on tällä hetkellä Ethereum-pohjaisia. ERC20-pohjaisia tokeneita voidaan säilyttää missä tahansa Ethereum-osoitteessa. Suosittu hardware-lompakko on Ledger Nano ja helppokäyttöinen Chrome-laajennus on nimeltään MetaMask. Tokeneita voidaan tämän jälkeen lähettää MyEtherWallet-ohjelmiston avulla.

Mielenkiintoista on se, että monet kilpailijat ovat myös järjestäneet ICO:n Ethereum-alustalla. Tällaisia esimerkkejä ovat mm. EOS, ICON ja TRON, jotka ovat siis tällä hetkellä ERC20-tokeneita. Kun projekti saa oman verkkonsa (MainNet) pystyyn, Ethereum-pohjainen token konvertoidaan sitten kilpailevaan verkkoon asettuvaksi natiivivaluutaksi.

Ethereum sijoittaminen

Ethereumiin sijoittaminen vaatii hieman laajempaa ajatusleikkiä kuin monen muun kryptovaluutan kohdalla. Jos mietitään Bitcoinia, Litecoinia sekä muita kilpailevia kryptovaluuttoja, kyse on pitkälti spekuloinnista niiden reaalimaailman adoption suhteen. Teknologian osalta voidaan keskittyä lähinnä verkon kapasiteettiin, eli miten monta transaktiota ko. lohkoketju voi käsitellä.

Tokenit ovat hyvin usein sijoittamista yksittäiseen ohjelmistoon. Hyviä esimerkkejä ovat Storm, Mithril, Basic Attention Token ja Populous. Tokenin kurssikehitys on suoraan sidoksissa ko. ohjelmiston suosioon, ja vertailu esimerkiksi kilpaileviin vaihtoehtoihin käy suhteellisen helposti.

Jos sitten mennään Ethereumiin ja muihin platformeihin, kyse on todella laajasta aihepiiristä. Ethereum on kokonainen ekosysteemi, jonka sisälle luodaan tulevaisuudessa tuhansia ja taas tuhansia kryptovaluuttoja sekä dApp-sovelluksia. Tällaisen ekosysteemin vertaaminen toiseen on varsin haastavaa. Kyse on hieman samasta asiasta kuin kahden eri käyttöjärjestelmän (iOS & Android) vertaamisesta keskenään.

Monet muut platformit tarjoavat esimerkiksi mahdollisuuden kehittää ohjelmistoja monilla tunnetuilla ohjelmointikielillä, mutta Ethereumin kohdalla on opeteltava koodaamaan Solidiumilla. NEO-platformiin liittyvät puolestaan valtavat projektit kuten Ontology ja Elastos, ja tämän kokonaisuuden ymmärtäminen on jo pelkästään haastava asia. Saati sitten sen vertaaminen Ethereumiin. Todennäköisesti tulevaisuudessa nähdään muutama globaalisti johtava ekosysteemi, ja sen lisäksi monia vahvasti paikallisia toimijoita. Esimerkiksi ICON on hyvin vahvasti Etelä-Korean produktio, jolla voi hyvin olla vahva asema nimenomaan kotimaassaan.

Ether-kryptovaluuttaa voit ostaa helposti euroilla Coinbasesta tai Coinmamasta. Se löytyy luonnollisesti myös kaikista maailman tunnetuimmista pörsseistä, kuten esim. Binance, CEX tai KuCoin. Etherin reaaliaikainen kurssi:

Voit säilyttää Etheriä turvallisesti esimerkiksi Exodus desktop-lompakossa tai Ledger Nano hardware-lompakossa.

Ethereumin kohdalla on tärkeää seurata projektin kehityskulkua, ja tässä kohtaa perustaja Vitalik Buterin on luonnollisesti avainasemassa. Mihin suuntaan Ethereumin kehitystä viedään ja millä vauhdilla? Tämä projekti on Bitcoinin jälkeen kryptovaluuttojen maailman seuratuin, joten aiheesta ei ole vaikeaa löytää materiaalia.

Löydät projektin viralliset sivut osoitteesta ethereum.org. Twitter-handle on @ethereum, ja Reddit-sivun löydät osoitteesta /r/ethereum.

Kuva: iStock, Pixabay

Tule keskustelemaan aiheesta lisää Bitcoinkeskuksen foorumille!

Leave a reply