mikä on ethereum - lompakko -ether

Opas: mikä on Ethereum ja miten se eroaa Bitcoinista?

Kryptovaluutat

Ethereum on noussut vuoden 2017 aikana suosituimmaksi vaihtoehdoksi lohkoketjuteknologiaan perustuvana alustana. Vaikka Ethereum-nimi näkyy kryptovaluuttoja koskevassa listauksessa, niin kyseessä on todellisuudessa ohjelmistokehitysalusta. Ethereum on ikään kuin universumi tai ekosysteemi, jonka sisällä on erilaisia ohjelmistoja, sopimuksia ja kryptovaluuttoja. Tässä artikkelissa selvitetään Ethereumin historiaa sekä eroja monien tuntemaan Bitcoiniin.

loading...

Ethereumin perustaja on venäläinen ohjelmoija nimeltään Vitalik Buterin. Hän kuvaili Ethereumin white paperin vuoden 2013 lopulla. Tuohon aikaan Buterin työskenteli vielä Bitcoin Magazinessa ja hän oli hyvin perillä Bitcoin-projektin mahdollisuuksista.

Buterinin mielestä Bitcoin tarvitsi oman ohjelmointikielen, jonka avulla sen lohkoketjuun voitaisiin luoda applikaatiota, eli muita käytännön sovelluksia kuin pelkkä kryptovaluutta. Vuoden 2013 tienoilla blockchain oli nousemassa suureen suosioon teknologiana, ja moni ymmärsi sen mahdollisuudet myös muilla sektoreilla. Bitcoin on varmasti lohkoketjuteknologian tunnetuin sovellus, mutta krypotvaluutat ovat vain yksi pieni siivu kaikista eri mahdollisuuksista.

Buterin halusi luoda samanlaisen ympäristön kuin mobiiliapplikaatioiden kehittäjillä on käytössään. Kuka tahansa voi rakentaa tällä hetkellä oman appsin ja ladata sen Google Play -sovelluskauppaan, josta loppukäyttäjät voivat ladata sen itselleen. Sovelluskehittäjillä on käytössään tietyt työkalut sekä ohjelmointirajapinta, joiden avulla omia appseja voidaan kehittää ennalta määritettyjen rajojen sisällä.

Ethereum on lohkoketjuteknologiaan perustuva tietojenkäsittelyalusta, jolla on oma ohjelmointikielensä sovelluskehitystä varten. Bitcoin on taas lohkoketjuteknologiaa hyödyntävä kryptovaluutta, eli maksujärjestelmä. Kyse on siis kahdesta täysin eri asiasta – Ethereum tarjoaa paljon laajempia mahdollisuuksia käytännön sovelluksille. Ethereum-platform sisältää myös oman kryptovaluuttansa, joka on nimeltään Ether.

Mitä Ethereum-ekosysteemi sitten mahdollistaa? Mieti erilaisia sopimuksia, järjestelmiä joissa vaaditaan sopimusten luomista tai luottamusta eri tahojen välillä (valuutanvaihto, osakkeet, hyödykkeiden myynti). Lohkoketjuteknologia mahdollistaa myös äänestämistä, resurssien hallintaa, materiaalin seurantaa ja niin edelleen. Lohkoketjuteknologiasta kaavaillaan jo nyt alustaa myös esimerkiksi perustulon jakamiselle. Käytännössä voit luoda Ethereum-universumin sisälle oman virtuaalisen yhteisösi, jolla on oma valuutta ja tietyt sääntönsä. Erilaisia mahdollisuuksia on miljoonia, joista vain pieni osa on tähän asti keksitty. Ethereumin lisäksi näitä asioita voidaan toteuttaa myös muillakin alustoilla, mutta ero Bitcoiniin lienee tässä kohtaa selvä.

Mielestäni yksi tärkein ero Ethereum ja Bitcoinin välillä liittyy niiden syntymiseen. Bitcoin perustettiin aikoinaan vaihtoehtona fiat-rahalle, eli dollarille, euroille jne. Ethereum syntyi taas tarpeesta rakentaa ohjelmointialusta. Sen sisällä on oma kryptovaluuttansa Ether, mutta Ethereum-universumi tukee myös muita kryptovaluuttoja. Kyseessä on siis oma maailmansa täynnä ohjelmia, sopimuksia ja erilaisia kryptovaluuttoja. Bitcoin on puolestaan tunnetuin lohkoketjuteknologiaa hyödyntävä sovellus, jonka roolina on ollut alusta asti vain valuuttana toimiminen.

Tämän lisäksi Ethereum-platformin sisällä on myös oma valuuttansa sitä hyödyntäville sovelluksille, joka on nimeltään Gas. Vitalik Buterinin sanoin gas is a resource management system. Gas eli gasoline tarkoittaa reaalimaailmassa polttoainetta, ja Ethereum-maailmassa sen rooli on hyvin saman kaltainen. Gas on nimittäin applikaatioiden tarvitsemaa menovettä. Mitä monimutkaisempia laskutoimituksia ohjelmakoodi tekee, sen enemmän gasia se myös kuluttaa. Gasin roolin voi ymmärtää hyvin kodin sähkölaitteen kulutuksen kautta.

Ethereum ja Bitcoin ovat siis kaksi hyvin eri asiaa, eivätkä ne suoraan edes kilpaile toisiaan vastaan. Ethereum-alustan kilpailijoita ovat muut vastaavalla idealla toimivat platformit, kuten Kiinaan sidoksissa oleva NEO. Ethereum-järjestelmän sisällä toimiva kryptovaluutta Ether taas kilpailee Bitcoinin kanssa. Kesäkuussa 2017 Ether kuroi Bitcoinin markkina-arvon lähes kiinni valtavan nousun päätteeksi, mutta kurssin nopea romahdus palautti välimatkan ennalleen. Etherin kurssi on tällä hetkellä:

Jos kryptovaluuttoja treidaa pelkästään niiden euro- tai dollarimääräisen kurssin kautta, niin silloin Ether nähdään toki yhtenä sadoista vaihtoehdoista Bitcoinille. Sijoittajat punnitsevat Etherin kasvupotentiaalia suhteessa Bitcoiniin sekä muihin valuuttoihin, eikä moni ajattele sen taustalla olevaa teknologiaa. Etherin arvoa täytyy omasta mielestäni pohtia hieman eri näkövinkkelistä, sillä Ethereum-platformin mahdollisuudet ovat niin paljon isommat. Bitcoinilla on puolestaan tietty brändiarvo ja sekä status kryptomaailman parhaana arvon säilyttäjänä (store of wealth).

Bitcoinin ja Ethereumin erottaa toisistaan myös näiden kahden maailman hallitsijat. Bitcoinia ei tällä hetkellä omista tai hallinnoi kukaan yksittäinen taho. Ethereum-maailmassa valta on sen sijaan keskittynyt pienelle joukolle. Käytännössä perustaja Vitalik Buterinilla on hyvin pitkälti käsissään Ethereumin tulevaisuus. Joidenkin mielestä tämä on etu, sillä isompi yhteisö joutuu aina tekemään enemmän kompromisseja.

Ethereum-maailma on myös jakautunut hieman eri tavalla kuin Bitcoin. Monelle lukijalle on varmasti tuttu termi hard fork, joka tarkoittaa käytännössä isoa softapäivitystä. Hard forkin tapahtuessa lohkoketju jakaantuu kahteen eri haaraan, jos kehittäjät eivät ole käytännössä päässeet yksimielisyyteen tulevasta suunnasta.

Kaikkien tuntema nimi Bitcoin on yleisesti hyväksytyn teoriaan mukaan ns. Bitcoin Core, eli samaa lohkoketjua kuin Bitcoin on alun perin aina ollutkin. Siitä hard forkilla eronneet valuutat kuten Bitcoin Cash tai Bitcoin Gold ovat sitten uusia haaroja.

Ethereumin kohdalla tilanne on päinvastainen. Ethereum-nimellä tunnettu platform on vuonna 2016 tapahtuneen hard forkin seurauksena alkuperäisestä lohkoketjusta eronnut haara. Alkuperäinen Ethereum-lohkoketju tunnetaan nimellä Ethereum Classic.

Lopuksi selvennetään vielä yksi termi, eli ERC20. Tämä on käytännössä standardi Ethereum-lohkoketjussa toimiville kryptovaluutoille. Ethereum-maailma mahdollistaa myös useita kryptovaluuttoja, kunhan ne on rakennettu ERC20-standardin mukaan. Aiemmin mainittu Ether on järjestelmän ns. natiivivaluutta. Muita tunnettuja ovat mm. EOS, Qtum ja OmiseGO. Voit katsoa koko listan täältä: https://etherscan.io/tokens

Yllä oleva artikkeli on toivottavasti selventänyt, että Ethereumin sijasta hankit siis Ethereum-universumissa käytettävää Ether-kryptovaluuttaa. Etheriä voit ostaa joko pörsseistä tai suoraan monista eri lompakoista, jotka tukevat sitä. Yksi suositeltava vaihtoehto on Coinbase, joka on äärettömän helppokäyttöinen. Voit myös vaihtaa sen sisällä esimerkiksi Bitcoinit tai Litecoinit Etheriksi.

Ethereum-projektin sivut löydät osoitteesta ethereum.org. Netti on täynnä erilaisia oppaita ja lisätietoa Ethereumista. Tässä artikkelissa ei käyty läpi vielä kaikkia asioita, sillä Ethereumin lohkoketjukin eroaa myös hieman Bitcoinin vastaavasta. Tähän sekä muutamiin muihin teknisiin yksityiskohtiin palataan tarkemmin muissa artikkeleissa. Jos haluat itse uppoutua syvemmälle, niin Youtubesta löytyy myös paljon hyödyllistä videomateriaalia aiheesta.

Tule keskustelemaan aiheesta lisää Bitcoinkeskuksen foorumille!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *