Uutiset
20
syys
kryptouutiset

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

20.9. Uutiskatsaus: The Merge, Terra, Fidelity, Microstrategy, Ripple

Ethereumin The Merge -päivitys saatiin maaliin ilman ongelmia. Terran perustaja Do Kwonista on annettu pidätysmääräys. Fidelity harkitsee Bitcoinin tarjoamista 34 miljoonalle yksityisasiakkaalle. Microstrategy ottaa 500 miljoonaa lainaa mahdollisia Bitcoin-ostoja varten. Onko Ripple vs. SEC -case vihdoin päättymässä?

The Merge -päivitys sujui ongelmitta

Viime viikon suurin uutinen oli ehdottomasti Ethereumin The Merge -päivitys. Bitcoinkeskus on raportoinut tästä tapahtumasta lukuisia kertoja kevään ja kesän aikana. Kauan odotettu hetki on siis vihdoin koittanut! The Merge -päivitys ajettiin Ethereum-verkkoon torstaina 15.9. noin klo 9:40 Suomen aikaa.

Kaikki sujui teknisesti kuin unelma. Ethereum siirtyi saumattomasti Proof of Work -konsensuksesta Proof of Stake -konsensukseen ja jatkoi lohkojen tuottamista kuten ennenkin. Kyseessä oli massiivinen voitto Ethereum-yhteisölle. Panokset olivat myös kovat, sillä Ethereumin lisäksi vaakalaudalla olivat tuhannet ko. alustalle rakennetut sovellukset.

Bitcoinkeskuksen Youtube-kanavalla on julkaistu video, jossa on käyty läpi The Mergen jälkeisiä tapahtumia ja käsitelty mm. Ethereumin inflaatiota sekä louhinnan kohtaloa. Tsekkaa suosittu video alla olevasta upotuksesta.

Mitä tapahtuu seuraavaksi? Isossa kuvassa Ethereum on perustaja Vitalik Buterinin mielestä noin 55-prosenttisesti valmis. Seuraavaksi ovat vuorossa etapit nimeltään The Surge, The Verge, The Purge, The Splurge. Ensimmäisenä listalla oleva The Surge päivittää Ethereumin transaktiokapasiteetin kauan kaivatulle tasolle vuoden 2023 aikana.

Sitä ennen vuorossa on Shanghai-niminen päivitys, joka on tärkeä Ethereumin steikkauksen kannalta. Shanghai mahdollistaa steikatun Etherin siirron takaisin omaan lompakkoon. Tällä hetkellä steikkaus toimii vain yhteen suuntaan eli varat ovat toistaiseksi lukittu älysopimuksessa.

Shanghain aikataulu on tämän hetken tiedoilla noin 6–12 kuukautta. Todennäköisesti päivityksen sisältö ja aikataulu tarkentuvat vuoden 2022 lopulla. Ethereum-kehittäjät keskustelevat tällä hetkellä siitä, mitä kaikkia ominaisuuksia kyseiseen päivityksen pitäisi sisällyttää steikkauksen kotiutuksen lisäksi.

Ethereumin kurssissa ei nähty massiivisia liikkeitä ennen tai jälkeen The Mergen. Jonkinlainen sell the news -efekti kuitenkin tapahtui, sillä Ethereumin kurssi laski The Mergen jälkeisinä päivinä selvästi enemmän muihin suuriin kryptovaluuttoihin verrattuna.

Artikkelin kirjoitushetkellä Ethereumin kurssi on -19,7 % laskussa viikon takaiseen verrattuna. Bitcoinin kurssi on -12,7 % lukemissa. Kryptomarkkinaa on painanut alaspäin dollarin vahvistuminen, syy laskuun ei ole siis The Merge -päivitys.

Terran perustaja Do Kwonista pidätysmääräys

Jokainen kryptomarkkinoita seuraava muistaa hyvin Terra Lunan ja UST-stablecoinin romahduksen toukokuun alussa. Terra-platformin räjähdys tuhosi markkinoilta 60 miljardin dollarin edestä varallisuutta ja aiheutti valtavia tappioita myös maailman suurimmille kryptosijoittajille.

Terra-yhteisö lanseerasi uuden lohkoketjun vain pari viikkoa myöhemmin, josta algoritminen UST-stablecoin oli poistettu. Myös vanha Terra-lohkoketju on jatkanut yhä elämäänsä. Kirjoitimme viime viikolla sen Luna Classic -tokenin poikkeuksellisesta kurssinoususta.

Terran romahdus on johtanut myös poliisitutkintaan. Toistaiseksi Terran perustaja Do Kwon on ollut vapaalla jalalla, mutta nyt tilanne on muuttumassa.

Etelä-Korean syyttäjänvirasto on pyytänyt Interpolilta ns. red notice -määräystä Do Kwonille. Sama taho julkaisi jo viime viikolla pidätysmääräyksen Do Kwonista.

Ilmeisesti Terran perustaja majailee tällä hetkellä Singaporessa. Kwon kiisti pari päivää sitten Twitterissä olevansa millään pakomatkalla. “I am not “on the run” or anything similar – for any government agency that has shown interest to communicate, we are in full cooperation and we don’t have anything to hide.”

Sijoittajien kannalta tällä draamalla ei ole suurempaa merkitystä. Luna- tai UST-tokenien romahdukset jäävät tylyksi opetukseksi kryptovaluuttoihin liittyvistä riskeistä. Moni rahansa hävinneistä saattaa haluta Kwonin vastuuseen teoistaan. Aika näyttää, onko syyttäjillä riittävästi todistusaineistoa mahdollisesta petoksesta.

Fidelity harkitsee Bitcoinin tarjoamista 34 miljoonalle yksityissijoittajalle

Fidelity on yhdysvaltalainen varainhoitaja. Se on yksi maailman suurimmista alan palveluista halliten yli 4,5 biljoonan dollarin varallisuutta. Fidelity on perustanut jo vuonna 2018 erillisen Fidelity Digital Assets -yhtiön, joka on tarjonnut ns. custody-palveluita kryptoista kiinnostuneille institutionaalisille sijoittajille.

Suorat kryptosijoitukset eivät ole siis olleet mahdollisia yksityissijoittajille. Tähän on nyt tulossa muutos. Tuoreiden tietojen mukaan Fidelity olisi avaamassa Bitcoin-kaupankäynnin myös yksityissijoittajille jo tämän vuoden marraskuussa.

Fidelity on laajentanut kryptovaluuttojen tarjontaa myös muilla tavoin. Yhtiö lanseerasi aiemmin tänä keväänä mm. Fidelity Metaverse ETF ja Fidelity Crypto Industry ETF -tuotteet. Fidelity on myös lanseerannut Bitcoin spot ETF:n Kanadassa ja on yksi innokkaimmista spot ETF:n hakijoista myös Yhdysvalloissa. Toistaiseksi Yhdysvallat ei ole hyväksynyt vielä yhtään Bitcoin spot ETF -tuotetta.

Tällaiset uutiset ovat merkittäviä. Fidelityllä on kymmeniä miljoonia asiakkaita ja infrastruktuuri valmiina kryptovaluuttojen hankintaan. Tässä joukossa on todennäköisesti pari miljoonaa potentiaalista uutta Bitcoin-sijoittajaa.

Microstrategy suunnittelee 500 miljoonan dollarin Bitcoin-ostoa

Yhdysvaltalainen pörssiyhtiö Microstrategy on edelleen omassa luokassaan, kun katsotaan julkisten yhtiöiden Bitcoin-omistuksia. Microstrategy omistaa 129.698 bitcoinia arvoltaan noin 2,5 miljardia dollaria tämän hetken kurssilla. Listan kakkosena on Tesla 10.800 bitcoinilla.

Microstrategyn Bitcoin-kampanja oli aluksi jättimenestys Michael Saylorin johdolla. Yhtiön lukuisat ostot vuoden 2021 aikana ovat kuitenkin johtaneet siihen, että sen Bitcoin-positio on lähes 1,5 miljardia dollaria pakkasella. Tämä voi olla yksi syy, miksi yhtiö ei ole juuri ostanut halpoja bitcoineja vuoden 2022 dipeissä. Olemme nähneet lähinnä muutamia pieniä hankintoja.

Nyt tilanne on kuitenkin muuttumassa. Microstrategy ilmoitti reilu viikko sitten keräävänsä 500 miljoonan dollarin potin osakemyynnillä. Tarkoituksena on mahdollisesti rahoittaa bitcoinien ostoa – emme tiedä käyttääkö yhtiö kaikkia lainarahoja bitcoineihin.

Microstrategyn SEC:lle tekemässä ilmoituksessa on myös mielenkiintoinen yksityiskohta. Michael Saylor on todennut, ettei hän aio myydä yhtiönsä bitcoineja. Microstrategy kuitenkin kirjoittaa, että bitcoineja saatetaan tarvittaessa myydä.

In the prospectus, MicroStategy added that it has no plans to engage in trading or enter into derivative contracts with its Bitcoin holding, but may sell Bitcoin as needed to generate cash for ”treasury management and other general corporate purposes.”

Bitcoin-ostoillaan sijoitusmaailman tietoisuuteen noussut Michael Saylor siirtyy pian syrjään yhtiön toimitusjohtajan paikalta. Microstrategy ilmoitti tästä Q2-2022 katsauksen yhteydessä. Saylor on ollut toiminut ko. tehtävässä jo vuodesta 1989 lähtien.

Todennäköisesti siirrolla ei ole negatiivista vaikutusta yhtiön Bitcoin-strategiaan, päinvastoin. Saylor keskittyy jatkossa yhä enemmän Bitcoiniin myös esim. Bitcoin Mining Councilin vetäjän roolissa.

Päivitys uutiseen: Microstrategy on tehnyt tänään (20.9.) noin kuuden miljoonan dollarin Bitcoin-oston (301 BTC).

Ripple vs. SEC -case saadaan päätökseen?

Ripple vs. SEC -case on hiipunut pois suurimmista otsikoista. Vaikka kyseessä on yksi kryptoskenen kiistatta tärkeimmistä väännöistä, prosessi on yksinkertaisesti kestänyt todella kauan ilman mitään merkittäviä käänteitä suuntaan tai toiseen.

Nyt tapauksessa on otettu vihdoin askeleita kohti maaliviivaa. Sekä Ripple että SEC ovat tehneet ns. summary judgement -esityksen. Tällainen pyyntö tehdään, kun jutussa on eri osapuolten mielessä esitelty riittävästi todistusaineistoa tuomion antamiseksi ilman oikeudenkäyntiä. Lisäksi tässä tapauksessa jutun osapuolet ovat yhtä mieltä tapauksen faktoista

Katso yhteenveto aiheesta alla olevalta videolta.

Jeremy Hogan toteaa, että Ripplen ja SEC:n esitykset ovat hämmästyttävän erilaisia. SEC on käytännössä koonnut yhteen kaiken, mitä Ripplen edustajat ovat sanoneet XRP-tokenista edeltävän 10 vuoden aikana. Ripplen pääpointtina on sijoitussopimuksen (investment contract) puuttuminen Ripplen ja XRP:n omistajien väliltä, mikä kumoaisi ns. Howey Testin.

Hoganin mukaan SEC:n fokus on hyvin vahvasti vain Ripplessä eli ko. casessa. Sen voitto ei tarkoittaisi suoraan mitään muita kryptovaluuttoja kohtaan. Ripplen argumentti on puolestaan niin laaja, että sen voitto olisi iso voitto koko kryptosektorille.

SEC haastoi Ripplen oikeuteen joulukuussa 2020, koska sen mielestä XRP on arvopaperi. Kryptovaluutat eivät kuulu arvopaperi-kategorian alle, toisin kuin esimerkiksi osakkeet. Arvopapereita koskevat erilaiset säädökset, minkä vuoksi määritelmä on iso kysymys.

Jos SEC saa tahtonsa läpi, Ripplen omistajat olisivat rikkoneet lakia tuodessaan arvopaperin markkinoille ilman asianmukaista prosessia SEC:n kanssa. XRP-tokenin kurssi on nyt suurin piirtein samalla tasolla missä se oli joulukuun lopulla 2020, jolloin SEC:n haaste tuli julkiseksi.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Bitcoinkeskus

Bitcoinkeskus-käyttäjän artikkelit ovat sivuston taustalla olevan tiimin tuottamia. Bitcoinkeskuksen parissa työskentelee useita kryptovaluutoista kiinnostuneita henkilöitä. Mukana on myös vierailevia kirjoittajia, jotka eivät halua esiintyä omalla nimellään. Bitcoinkeskuksen pääanalyytikko on Antti Hyppänen.