Bitcoinin kurssi on laskenut yli kymmenen prosenttia viikon takaisesta. Krypto- ja osakemarkkinoita painaa yhä alaspäin poikkeuksellisen vahva Yhdysvaltain dollari. XRP on pärjännyt suurista altcoineista parhaiten. Edes top 100 -listalta ei löydy kuin pari vahvaa suorittajaa. DeFi-sektorin hiljaiselo jatkuu.
Bitcoinin tukitaso pitää toistaiseksi
Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä noin 19.000 dollaria. Tämä on hieman yli 3000 dollaria matalampi taso kuin viikon takaisessa katsauksessa. Bitcoinin kurssi putosi edeltävän viikon aikana hieman yli 11 prosenttia, ja alamäki on jatkunut tällä viikolla 1,8 prosentin verran.
Alla olevassa grafiikassa näkyy Bitcoinin kurssikehitys viikkokynttilöillä noin kahden vuoden ajalta.
Kuvassa on nähtävissä selkeä tukitaso noin 18.500-19.500 dollarin välimaastossa. Bitcoinin kurssi on testannut sen kestävyyttä useaan otteeseen kesän ja alkusyksyn aikana. Viikkokynttilää ei ole vielä kertaakaan clousattu 18.500 dollarin alapuolelle, vaikka kurssi on hetkellisesti rikkonut 18.000 dollarin rajan.
Sinisellä näkyvä trendilinja on 200 viikon keskiarvo. Tämä taso on toiminut historiallisesti vahvana tukena Bitcoinille. Kuten näkyy, kurssi on ollut jo kuukausien ajan sen alapuolella. Vanhasta tukitasosta on muodostunut nyt vastus.
Bitcoin kurssi oli vielä viime viikon alussa yli 22.000 dollarissa. Tiistaina saatiin kuitenkin lunta tupaan oikein huolella, ja Bitcoin putosi lähes kymmenen prosenttia. Loput viikosta kurssi eteni lähinnä vaakasuoraan tehden pari pienempää dippiä.
Syy pudotukseen ei ollut lähestyvä Ethereumin The Merge -päivitys vaan Yhdysvaltain dollari-indeksi, DXY. Viime viikon tiistai oli yksi vuoden 2022 vahvimpia nousupäiviä dollarille. Ei ole todellakaan sattumaa, että krypto- ja osakemarkkinat romahtivat juuri silloin.
Yhdysvaltain dollari on vahvistunut hirvittävästi koko vuoden 2022 ajan. Se yhdistettynä keskuspankkien koronnostoihin pitää osakkeet ja kryptot syvällä karhumarkkinassa.
Sijoittajia hermostuttaa myös tämän viikon (20-21.9.) FOMC:n kokous. Yhdysvaltain keskuspankin johtajat kokoontuvat taas yhteen keskustelemaan Fedin korkopolitiikasta ja inflaatiosta. Osa sijoittajista arvelee, että Fed nostaisi korkoja jopa yhden täyden prosenttiyksikön 0,75 % sijasta.
Jerome Powellin pressitilaisuutta odotetaan taas kuin kuuta nousevaa. Fed-pomon sanoilla on varmasti suuri merkitys markkinoihin lyhyellä tähtäimellä. Aikooko Fed lykätä seuraavia koronnostoja Yhdysvaltain vaalien yli? Powellin pressitilaisuus pidetään keskiviikkoiltana Suomen aikaa.
Altcoineissa näkyy vihreää väriä
Edeltävät seitsemän päivää ovat olleet täynnä volatiliteettia. Välillä Bitcoin on noussut selvästi altcoineihin nähden ja välillä se on laskenut. Bitcoinin dominanssi on tällä hetkellä noin 41 prosentissa, mikä on suurin piirtein samalla tasolla kuin seitsemän päivää sitten.
Altcoinien joukossa näkyy paljon hajontaa. Ylivoimaisesti suurin kryptovaluutta, Ethereum, on pahasti punaisella Bitcoiniin verrattuna. Suurin osa pienemmistä kolikoista on kuitenkin pärjännyt Bitcoinia paremmin.
Ethereumin iso tappio johtuu viime torstaina nähdystä The Merge -päivityksestä. Vaikka The Merge saatiin maaliin ilman ongelmia, Ethereumin kurssi romahti sen jälkeisinä päivinä selvästi Bitcoiniin verrattuna. Jos haluat tietää mitä vaikutuksia The Merge -päivityksellä on Ethereumiin lyhyllä ja pitkällä tähtäimellä, lue lisää tästä artikkelista: The Mergen vaikutukset.
Jos stablecoinit jätetään laskuista, top 15 -listan ylivoimaisesti paras suorittaja on Ripplen XRP-token. Sen kurssi on noussut Bitcoiniin verrattuna peräti 26,5 prosenttia. Nousun taustalla on sijoittajien reagointi uutisiin Ripplen oikeudenkäynnistä. Lue lisää aiheesta tämän viikon uutiskatsauksesta.
Top 100 -listalla ei ole kuin viisi kryptovaluuttaa, joiden kurssi on dollareissa mitattuna plussalla. XRP on noussut näistä toiseksi eniten. Listan ykkösenä on Chilizin CHZ-token. Se on noussut dollareissa 22,5 prosenttia ja Bitcoiniin verrattuna peräti 39 prosenttia.
Chilizin oma token on todennäköisesti saanut vauhtia uusien Chiliz fan-tokenien listauksista pörsseihin sekä launchpadeille.
🌟 The latest Launchpad project — Made in Brazil is now LIVE!
🔥 $MIBR is the official Fan Token of the @mibr esports team, developed in partnership with @socios and powered by the @Chiliz blockchain.
📲 Join now: https://t.co/UheyIYSvP9
👉 Learn more: https://t.co/5x34FEwBQQ pic.twitter.com/uay5e3B5ua— Bybit (@Bybit_Official) September 16, 2022
Kolmanneksi parhaiten on pärjännyt Algorandin ALGO-token. Se on CHZ:n ja XRP:n ohella ainoa top 100 -listan kolikko, jonka kurssi on noussut dollareissa mitattuna edes kymmenen prosenttia viikon takaisesta.
Algorand on saanut vauhtia uudesta protokollapäivityksestä. Se nostaa Algorandin transaktiokapasiteetin peräti 6000 TPS -tasolle. Lue lisätietoja päivityksestä tästä Algorandin blogipostauksesta.
Edeltävät seitsemän päivää ovat olleet siis poikkeuksellisen heikkoja kryptomarkkinoilla. Lasku on tehty jälleen kerran käsi kädessä Yhdysvaltain teknologiayhtiöitä kuvaavan Nasdaq-indeksin kanssa.
Laskua nähty myös DeFi-sektorissa
DeFi-sektorin likviditeettiä kuvaava TVL (Total Value Locked) on heijastellut jo pitkään laajemman kryptomarkkinan liikkeitä. Tämä trendi on jälleen nähtävissä. TVL on laskenut viime viikon 59,39 miljardista dollarista noin 54,46 dollariin eli hieman yli kahdeksan prosenttia. Artikkelissa olevat kuvat ovat defillama.com-sivustolta.
Kuten olemme kirjoittaneet usein aiemminkin, DeFi-sektorissa ei ole nähty suurempia yllätyksiä alkukesän romahdusten jälkeen. Koko sektorin TVL on polkenut käytännössä paikallaan edeltävät kolme kuukautta. Myöskään protokollatasolla ei ole nähty suuria muutoksia.
Viime viikosta on nähty pari muutosta, joista toinen myös kärkisijoilla. Curve on noussut Aaveen ohi kolmospaikalle. Erityisesti stablecoinien treidaukseen erikoistunut DEX on yksi harvoista protokollista, joiden TVL on noussut edeltävän seitsemän päivän aikana. Ero Aaveen ja Curven välillä on tosin marginaalinen.
Instadapp ja Compound ovat vaihdelleet monta kertaa paikkaa listan loppupäässä – niin tälläkin viikolla. Instadappin TVL on pudonnut enemmän kuin minkään muun DeFi-protokollan 80 suurimman listalla. Tämän ansiosta Compound on ottanut 9. sijan haltuunsa.
Balancer ja Arrakis Finance odottavat Instadappin takana pääsyä top 10 -listalle.
Lohkoketjujen listalla ei ole tällä(kään) viikolla nähty mitään muutoksia.
Tilanne DeFi-alustojen top 10 -listalla on pysynyt pitkälti samana jo kuukausia. Terran romahduksen jälkeen ei ole nähty suurempia muutoksia.
Jos mietitään tilannetta vuoden takaiseen, niin TVL-eron lisäksi selkein muutos on Ethereumin Layer 2- ratkaisujen (Arbitrum, Optimism) nousu top 10 -sijoille. Molempien päälle on rakennettu jo mukava määrä protokollia.
Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!