Supersuosittu NFT-kauppapaikka OpenSea joutui kohun keskelle sisäpiirikauppojen vuoksi. El Salvadorissa on nähty mellakoita sekä huikeaa Bitcoin-adoptiota. Solana-platform oli alhaalla yli 18 tuntia. Microstrategy lisäsi jälleen Bitcoin-omistuksiaan.
OpenSean avainhenkilö jäi kiinni sisäpiiritiedon hyödyntämisestä
NFT-sektori käy edelleen tulikuumana. Vaikka treidausvolyymi on hieman laskenut elo-syyskuun taitteesta, ollaan edelleen historiallisella tasolla koko vuotta katsottaessa. Suosituin NFT-kauppapaikka on OpeaSea. Siellä treidataan 1-2 päivässä sama määrä kuin keväällä yhdessä kuukaudessa.
Monia sijoittajia ihmetyttää miljoonien dollareiden suuruiset kauppahinnat yksinkertaisista JPEG-kuvista. Onko kyseessä rahanpesua tai muuta vilunkipeliä? Vai onko kaikk uusrikkaiden kryptomiljardöörien hulluttelua?
Edellä mainittu OpenSea joutui kohun keskelle, kun yksi sen avainhenkilöistä jäi kiinni sisäpiiritiedon hyödyntämisestä. Alla oleva Coffeezilla-kanavan video käy tapauksen läpi.
Kyseessä on OpenSeassa Head of Product -tittelillä työskennellyt Nate Chastain. Syytökset alkoivat levitä miestä kohtaan Twitterissä, ja lopulta ne johtivat Chastainin erottamiseen viime viikolla.
Chastain hyödynsi sisäpiiritietoa OpeanSean etusivulle esiin nostettavista kokoelmista. Hän tiesi ennakkoon mistä NFT:stä on kyse ja osti niitä itselleen ennen kuin etusivun nosto aiheutti hypeä & kurssinousua. Tämän jälkeen Chastain möi ostamansa tokenit mukavalla voitolla.
Chastain yritti käyttää useita eri Ethereum-tilejä, mutta internet-salapoliisit selvittivät token-siirrot varsin nopeasti.
Tapaus toimii samalla varoituksena NFT-skenen amatööreille. Kyseessä on vielä reguloimaton markkina ja tietyllä tapaa villi länsi. Kannattaa olla varovainen, jos yrittää tehdä rahaa NFT-markkinapaikoilla.
Jos NFT-sektori kiinnostaa, kannattaa tsekata Tommi Koistisen tuore katsaus NFT-markkinaan! Parempaa infopakettia NFT-sektorista et varmasti löydä suomen kielellä.
Dippiostoja sekä protesteja El Salvadorissa
Uutisoimme viikko sitten El Salvadorin historiallisesta päätöksestä. Maa otti Bitcoinin käyttöön virallisena maksuvälineenä 7. syyskuuta. Nyt tästä päivästä on kulunut pari viikkoa. Mitä El Salvadorissa on tapahtunut?
Toistaiseksi draamaa on nähty yllättävän vähän. FUD-otsikoita nähtiin suurissa talousalan medioissa vain muutamia. Tunteet kävivät tosin kuumana viikko sitten El Salvadorin itsenäisyyspäivänä. Protestit presidentti Bukelea sekä Bitcoinia vastaan johtivat mm. yhden Chivo ATM:n polttamiseen.
La actividad en el centro histórico de San Salvador transcurre sin sobresaltos mientras un cajero Chivo es consumido por el fuego tras las manifestaciones contra la bitcoinización de El Salvador. Video LPG/Michael Huezo. pic.twitter.com/fMPdWt7MNk
— La Prensa Gráfica (@prensagrafica) September 15, 2021
Osa maan kansalaisista on huolissaan presidentti Bukelen poliitikasta. Hän aikoo kasvattaa armeijan kokoa ja sai äsken läpi mm. lakimuutoksen, mikä mahdollistaa Bukelelle toisen peräkkäisen kauden. Kyse ei siis ole suoranaista Bitcoin-protesteista.
Bukele kuittaili vihaajilleen sosiaalisessa mediassa ja asetti äskettäin Twitter bioonsa tekstin: Dictador de El Salvador eli El Salvadorin Diktaattori.
Varsinainen Bitcoin-adoptio etenee erinomaisesti. Presidentti Bukele twiittasi viime viikolla huimasta kehityksestä valtion rakentaman Chivo-lompakon osalta.
El Salvadorin presidentti: "1,1 miljoonaa elsalvadorilaista käyttää Chivo-lompakkoa, vaikka 65% puhelinmalleista ei ole edes tuettu. Saimme kuukaudessa useammalle ihmiselle pankkipalvelut kuin perinteiset finanssilaitokset 40 vuodessa" https://t.co/Cs6qX9WuyU
— Bitcoinkeskus (@BTCkeskus) September 18, 2021
Maan kansalaisille on tarjottu myös porkkanaa, sillä jokainen Chivoon rekisteröitynyt ja KYC:n suorittanut henkilö on saanut $30 edestä bitcoineja.
El Salvador on jatkanut myös dippiostoja!
We just bought the dip.
150 new coins!
El Salvador now holds 700 coins.#Bitcoin🇸🇻
— Nayib Bukele 🇸🇻 (@nayibbukele) September 20, 2021
Presidentti Bukele twiittasi 150 bitcoinin hankinnasta maanantaiaamuna. Nyt El Salvadorin virtuaalisissa holveissa on yhteensä 700 bitcoinia.
Tämän lisäksi maalla on erillinen rahasto, jonka avulla se ostaa kauppiailta kaikki bitcoinit, jotka he haluavat vaihtaa dollareiksi. Näin ollen yksikään bitcoinia vastaanottava yritys ei joudu kantamaan riskiä arvonmuutoksista.
Lue lisää TheBlock ja Decrypt.
Solana oli alhaalla yli 18 tuntia
Älysopimusalusta Solana on ollut otsikoissa koko alkusyksyn ajan. Tämä Ethereumin kilpailija on raketoinut jo top 10 -sijoille. SOL-tokenin kurssi nousi lähes 10-kertaiseksi heinäkuun pohjista ennen viime päivien alamäkeä.
Solanan lisäksi mm. Avalanche on ollut kovassa nosteessa. Taustalla on käynnissä oleva NFT-buumi, joka on levinnyt Ethereumilta myös kilpaileville platformeille korkeiden transaktiomaksujen vuoksi.
Viime viikolla Solana joutui harvinaisen kohun keskelle. Koko järjestelmä nimittäin romahti noin 18 tunnin ajaksi. Tällaiset tapaukset ovat erittäin harvinaisia kryptovaluuttojen maailmassa. Etenkin, kun projektin markkina-arvo on yli 10 miljardia dollaria.
A network with $10 billion of value on it has been down for 7 hours now. That's a first!
— Larry Cermak (@lawmaster) September 14, 2021
Lopulta koodarit saivat aikaan bugikorjauksen, ja Solana on toiminut sittemmin ilman ongelmia. Syyksi paljastui verkkospämmi, joka liittyi Raydium-nimiseen DeFi-sovellukseen. Raydium sisältää erillisen LaunchPadin, jossa lanseerattiin Grape Network -token.
Koko Solana-platform meni nurin, kun Grape-tokenia halunnut henkilö oli rakentanut botin tekemään yli 300.000 transaktiota sekunnissa Raydiumin Launchpadille. The Defiant -kanavan video selittää tapahtuneen hyvin.
Solanan lohkoketju alkoi forkkaamaan hallitsemattomasti, kun verkon validaattorit eivät enää pysyneet perässä. Lopulta koko järjestelmä oli pakko ajaa alas odottamaan bugikorjausta. Tapahtunut herätti jälleen paljon keskustelua desentralisaatiosta, tai sen puutteesta.
Solanan valtavan kapasiteetti on mahdollista käyttämällä pientä joukkoa validaattoreita, joilla on myös todella kovat laitteistovaatimukset. Pieni joukko lohkoketjun ylläpitäjiä on myös helppo kerätä yhteen tällaisessa ongelmatilanteessa.
SOL-token kärsi tapahtuneesta alle 10 prosenttia, mikä oli yllätys monille. Nyt se on tosin pudonnut jo 30 prosenttia ATH-lukemista, mutta tämän taustalla on enemmän koko markkinaa koskettava alamäki.
Etelä-Korea kiristää pörssien säätelyä
Mitä yhteistä on Intialla, Kiinalla ja Etelä-Korealla? Kyseiset maat päätyvät useimmin uutisiin FUD-otsikoiden kautta. Talousalan mediat rakastavat pelotella sijoittajia negatiivisilla uutisilla kyseisestä maista. Onko kukaan enää kartalla sen suhteen, miten monta kertaa Intia on bännännyt kryptovaluutat?
Viime viikolla mm. Financial Times harrasti Etelä-Korea FUDin levittämistä muutaman muun mediatalon tavoin. Tapaus ohitettiin sentään kryptoskenessä (aiheesta) olan kohautuksella.
FT säikyttelee”crypto crackdown” -otsikolla ja 2,6 miljardin tappioilla sijoittajille. Mistä tapauksessa on oikeasti kyse?
Around $2.6 billion worth of digital assets could be wiped out when South Korea’s deadline for crypto exchange registration rolls around on Sept. 24, the Financial Times reported Sunday. pic.twitter.com/3UqKIfvIZs
— DiDi (@DiDimessage) September 15, 2021
Etelä-Korea aikoo kiristää regulaatiota kryptovaluuttapörssien suhteen. Käytännössä tämä johtaa siihen, että arviolta 40/60 maassa toimivasta pörssistä sulkee ovensa. Kuulostaa äkkiseltään kamalalta, sillä Etelä-Korea on yksi johtavista talouksista kryptovaluuttojen maailmassa.
Totuus on toinen. Neljällä pörssillä on maassa 90 prosentin markkinaosuus. Kun mukaan lasketaan muut regulaation täyttävät pörssit, volyymista tuskin edes 1 prosentti katoaa.
FT viittaa 2,6 miljardin tappioilla siihen, että pienissä pörsseissä on treidattu ’shitcoineja’, joilla käydään lähinnä kauppaa Koreassa. Jos pörssit ajetaan alas, näiden tokenien treidaus ko. pörsseissä loppuun. No, jokainen halukas voi myydä tokeninsa vaikka tänään, jos siltä tuntuu.
Kyseessä on siis klassinen esimerkki FUDista (Fear, Uncertainty & Doubt), jolla pyritään luomaan epävarmuutta ja regulaation pelkoa kryptoskenen ympärille.
Microstrategy osti 5050 bitcoinia
Kryptovaluuttamarkkina on ollut viime viikot hieman alakuloisissa tunnelmissa. Tämä ei haitannut Microstrategya, joka hankki jälleen täydennystä Bitcoin-portfolioonsa. Toimitusjohtaja Michael Saylor ilmoitti viikko sitten uudesta 5050 bitcoinin hankinnasta.
MicroStrategy has purchased an additional 5,050 bitcoins for ~$242.9 million in cash at an average price of ~$48,099 per #bitcoin. As of 9/12/21 we #hodl ~114,042 bitcoins acquired for ~$3.16 billion at an average price of ~$27,713 per bitcoin. $MSTRhttps://t.co/2ESbTy6ad7
— Michael Saylor⚡️ (@saylor) September 13, 2021
Yhtiön Bitcoin-varallisuutta hallinnoi nykyisin tytäryhtiö MacroStrategy LLC. Koko potti on kasvanut jo 114.041 bitcoiniin. Dollareissa omistusten koko on jo yli 5 miljardia taalaa.
Microstrategy on edelleen täysin omassa kastissaan pörssiyhtiöiden listalla. Voit tsekata ajantasaiset tiedot aina bitcointreasuries.net-sivustolta. Tällä hetkellä silmiinpistävää on se, että lista ei ole pahemmin kasvanut puoleen vuoteen.
Michael Saylor aloitti osaltaan instituutioiden tulon markkinoille vuosi sitten. Keväällä nähtiin mm. Teslan hankinnat ja norjalaisen Akerin ostot monien muiden lisäksi. Nyt suurin into näyttää laantuneen. Toivottavasti kulisseissa tapahtuu sitäkin enemmän!
Suurimmat omistajat ovat edelleen Grayscalen Bitcon Trust -rahasto, Mt. Gox -pörssin konkurssipesä sekä neljän miljardin EOS-valuutan ICO:n järjestänyt Block One -yhtiö. On mielenkiintoista, miten EOS on platformina jäänyt täysin kilpailijoiden jalkoihin näin huikeasta Bitcoin-varallisuudesta huolimatta.
Valtioiden listalle on noussut myös ensimmäistä kerta El Salvador.
Photo by Executium on Unsplash
Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!