Bitcoinin kurssi on laskussa, mutta altcoinit ovat sitäkin enemmän punaisella. Onko taustalla makrotason murheita? Bitcoinin markkinaosuus lähti nousuun juuri kun se näytti painuvan vuoden 2021 pohjalukemiin. Altcoin-markkinassa on hiljaista. Jopa Solanan raketointi on loppunut. Curve nousi DeFi-markkinan ykköseksi.
Bitcoin putosi alle 200 päivän keskiarvon
Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä aavistuksen alle 45.000 dollaria. Vaikka kurssi tuntuu tänään matalalta, niin olemme lähes pennilleen viime maanantain tasolla.
Takana on nousujohteinen viikko, joka päättyi sunnuntaina punaiseen kynttilään. Bitcoin lähenteli vielä lauantai-iltana 49.000 dollarin tasoa. Nyt ollaan pudottu lähes kymmenen prosenttia alemmas. Alla olevassa kuvassa näkyvät päiväkynttilät Bitcoinin kurssista noin puolen vuoden ajalta.
Maanantain mahalasku pudotti Bitcoinin kurssin 200 päivän keskiarvon alapuolelle. Tämä ei aiheuta vielä suurempaa paniikkia, sillä olimme samassa tilanteessa myös viikko sitten. Tuolloin kurssi lähti roimaan nousuun tiistaina ja palautui sekä 50 että 200 päivän trendilinjan yläpuolelle.
Viikon takaista nousua vauhditti kuvassa näkyvä Golden Cross. Tämä leikkaus tapahtuu, kun 50 päivän keskiarvo leikkaa 200 päivän keskiarvon alhaalta ylös. Täytyy kuitenkin muistaa, että kyseessä on ”lagging indicator”. Tässä tapauksessa se vain kertoo viiveellä elokuun kurssirallista.
Bitcoinin kurssilasku ei ole sattumaa. Suositut osakeindeksit ovat myös olleet alamäessä, esim. Yhdysvaltain markkinaa kuvaava S&P 500 -indeksi on päättynyt laskuun kahdeksana edellisestä kymmenestä treidauspäivästä.
Lark Davis käy uudella videollaan läpi markkinoita säikyttäviä tapahtumia.
Kryptosijoittajia arveluttaa kenties pian lähestyvä Yhdysvaltain infrastruktuuri-paketin käsittely. Tästä kohuttiin noin kaksi kuukautta sitten huomattavasti enemmän. Siihen yritetään sisällyttää haitallista regulaatiota kryptovaluuttojen kannalta. Tsekkaa lisää tästä aiemmasta uutisesta.
Evergrande on säikytellyt sijoittajia ympäri maailman. Kyseessä on Kiinan toiseksi suurin kiinteistökehitysyhtiö. Evergrande on menossa konkurssiin jättäen jälkeensä satojen miljardien velat.
China's 2nd largest real estate developer just defaulted.
Debt crossed $600B USD
Note: Lehman was liquidated for $600B, also owned by many international banks. Ripple effect soon to come.
TRADE: short RMB because likely China will devalue its currency to bail out Evergrande. https://t.co/WNR6IGPPdH
— Ming Zhao (@FabiusMercurius) September 15, 2021
Onko kyseessä Kiinan Lehman Brothers? Tällä viitataan yhdysvaltalaiseen pankkiin, jonka konkurssi alkoi kaataa dominoita vuoden 2008 finanssikriisissä. Lopulta tapahtumat olivat johtaa koko finanssijärjestelmän kaatumiseen. Evergranden velat ovat samaa kokoluokkaa kuin Lehmanin.
Moni analyytikko on varoitellut Kiinan osake- sekä asuntomarkkinoiden kuplasta ainakin viisi vuotta. Nyt Evergranden pelätään triggeröivän sellaista rytinää, millä olisi myös globaaleja vaikutuksia.
Näiden lisäksi myös Yhdysvaltain keskuspankin odotetaan julkistavan ”tapering”-toiminnot, mikä tarkoittaa arvopaperiostojen vähentämistä. Tämä puolestaan johtaa aikanaan myös korkojen nostoon. Kyseessä olisi ensimmäinen askel siihen suuntaan, että halvan lainarahan bileet ovat pian loppumassa.
Kaikki tämä vaikuttaa myös kryptovaluuttoihin, koska ne ovat suurimmalle osalle korkean riskiluokituksen sijoituksia. Tällaiset assetit myydään aina epävarmuuden kasvaessa.
Bitcoinin markkinaosuus kääntyi nousuun
Bitcoinin markkinaosuutta kuvaava CRYPTOCAP-indeksi on ollut laskussa elokuun alusta lähtien. Viime viikot on näyttänyt siltä, että Bitcoinin dominanssi tekee vuoden 2021 uudet pohjat.
Lähellä käytiin, sillä viikko sitten Bitcoinin markkinaosuus putosi 39,92 prosenttiin. Vuoden 2021 pohja on elokuun lopulta 39,66 prosenttia. Mutta, juuri kun uusi ennätys näytti väistämättömältä, raha alkoi vaihtaa omistajaa.
Bitcoinin markkinaosuus on noussut tasaisesti viikon päivät ja kohonnut 42,30 prosenttiin. Viime viikon alusta lähtien nähty heilunta on ravistellut altcoineja selvästi Bitcoinia enemmän. Sama meno on jatkunut myös sunnuntaina ja maanantaina.
Seurataan tilannetta tarkasti, eli onko nyt alkamassa uusi trendi? Viimeiset kaksi kuukautta on menty vahvasti altcoin-vetoisesti. Onko nyt Bitcoinin vuoro?
Altcoinit tukevasti pakkasella
Nimi Solana on toistunut tässä kappaleessa viikosta toiseen suurimpana nousijana. Kaikki nousut päättyvät aikanaan, ja nyt myös Solana-raketista loppui bensa. SOL-token on syöksynyt selvään laskuun muiden altcoinien matkassa.
Solanan kurssi sai myös ylimääräistä hittiä viime viikolla, kun koko verkko kaatui 18 tunnin ajaksi.
Alla on listaus suurimmista altcoineista sekä niiden kurssista suhteessa Bitcoiniin, ei siis dollariin.
Kun jätetään stablecoinit huomioimatta, niin yksikään altcoin ei ole plussalla Bitcoiniin verrattuna edeltävän 24 tunnin aikana. Myös seitsemän päivän sarake punertaa hyvin vahvasti. Ainoa suurempi valopilkku on Avalanche, joka on kirinyt syyskuussa paljon Solanan vanavedessä.
Altcoin-markkinasta ei ole tällä kertaa suurempaa kommentoitavaa. Viime viikon lasku on pakottanut monet tunnetut kolikot miinukselle myös 30 päivän ajanjaksolla. Tämä siis Bitcoiniin verrattuna. Kuten edellisessä kappaleessa oli jo mainittu, niin näkyvissä on trendinmuutos.
Vielä on liian aikaista sanoa, että alkusyksyn altcoin-buumi olisi kokonaan ohi.
Valta vaihtui DeFi-markkinassa
Olemme todistaneet usein tilannetta, että DeFi-markkinan TVL (Total Value Locked) on laskenut muun kryptomarkkinan mukana. Tämä johtuu myös pitkälti siitä, että vakuutena käytettyjen kryptovaluuttojen dollarikurssi putoaa.
Tällä viikolla nähdään mielenkiintoinen tilanne: DeFi-markkina on aavistuksen viime viikkoa korkeammalla, vaikka monet kryptovaluutat ovat selvästi pakkasella.
Mitä enemmän käytössä on stablecoineja, sitä vähemmän kryptovaluuttojen arvonmuutoksilla on vaikutusta. Viime viikon mittaus oli 167 miljardia dollaria, joten isossa kuvassa ollaan hyvin samalla tasolla. Löydät kaikki tässä kappaleessa mainitut tilastot defillama.com-sivustolta.
Protokollatasolla on nähty yksi merkittävä muutos.
Suomalaistaustainen Aave on pitänyt ykköspaikkaa kuukausien ajan. Nyt valta on vihdoin vaihtunut. Pitkään kakkospaikalla ollut Curve on ohittanut Aaveen noin puolen miljardin marginaalilla. Curve on erityisesti stablecoineihin ja niillä tuoton tienaamiseen keskittynyt DeFi-protokolla.
Ainoa toinen muutos top kympissä on Makerin putoaminen 6. sijalle ja WBTC:n nousu viidenneksi. Tässäkin kyse on varsin pienestä marginaalista.
Kun mennään lohkoketjujen tasolle, nähdään myös pari muutosta.
Pitkään TVL-lukemaansa kasvattanut Solana on lähtenyt vihdoin laskuun. Tämä tapahtui juuri sillä hetkellä, kun platform oli lähellä ohittaa Binance Smart Chainin. Aiemmin mainittu toimintahäiriö säikytti varmasti sijoittajia.
Listalta on myös poistunut yksi nimi. Ethereum Layer 2 -skaalausratkaisu Arbitrum nousi viime viikolla kuin tyhjästä 1,6 miljardiin dollariin. Nyt sen TVL-lukema on sulanut yli 50 prosenttia ja palautunut järkevämmälle tasolle.
Uusin tulokas on OKExChain, joka on uudelleenbrändännyt jo nimelle OEC. Kyseessä on Binance Smart Chainia vastaava ratkaisu, jonka taustalta löytyy suuri OKEx-pörssi. Sen TVL muodostuu lähes täysin multi-chain pörssistä SushiSwap sekä CherrySwapista, joka on niin ikään Uniswap-klooni.
Photo by Maxim Hopman on Unsplash
Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!