Uutiset
20
huhti
crypto-news-26

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

20.4. Uutiskatsaus: Ethereum, Binance, stablecoinit, Bitcoin, Monero

Ethereumin The Merge -päivitys siirtyy parilla kuukaudella. Binance julkisti Bridge V2:n ja poltti $750 miljoonan arvosta BNB-tokeneita. USDC ja Blackrock syventävät yhteistyötään. Bitcoinin korrelaatio osakemarkkinoihin yhä korkealla. Monero täytti kahdeksan vuotta – yhteisö organisoi bank runin.

Ethereumin The Merge siirtyy parilla kuukaudella

Aloitetaan Ethereumiin liittyvillä uutisilla. The Merge -päivitys on ollut yksi kevään suurista puheenaiheista. Se tarkoittaa Ethereumin siirtymistä Proof of Work -konsensuksesta Proof of Stake -konsensukseen. The Merge luo pohjan ”Ethereum 2.0” -ekosysteemille ja mahdollistaa lohkoketjun skaalaamisen kilpailijoiden tasolle.

Aiheesta on julkaistu äskettäin yksityiskohtainen opas Bitcoinkeskuksessa.

Sijoittajien huomio on keskittynyt The Mergen aikatauluun. Konsensus on ollut tähän asti kesä-heinäkuun taitteessa, mutta uusin tieto siirtää päivitystä syys-lokakuun tienoille. Se on peräisin Ethereum-kehittäjä Tim Beikon twiitistä.

” It won’t be June, but likely in the few months after. No firm date yet, but we’re definitely in the final chapter of PoW on Ethereum.”

The Mergelle ei ole asetettu tarkkaa päivää, eikä sellaista myöskään tule aivan lähiaikoina. Tämä johtuu siitä, että päivityksen ajankohdan määrittää louhinnan vaikeustason nousu tietylle tasolle. Beiko twiittasi viikko sitten aiheesta.

Tähän liittyy olennaisesti termi difficulty bomb. Se kuvaa kirjaimellisesti louhinnan vaikeustason räjähdystä tasolle, jolla se ei ole enää kannattavaa. Pommin pudotuksen jälkeen louhinta alkaa vaikeutua, mikä pakottaa louhijat lopettamaan louhintatyönsä. Tämän jälkeen Proof of Stake -lohkoketjun validaattorit ottavat homman haltuun.

Edellä mainittu difficulty bomb oli tarkoitus pudottaa jo toukokuussa, mutta nyt sitäkin joudutaan lykkäämään tulevaisuuteen.

The Mergen siirtymisellä ei ole ollut merkittävää vaikutusta Ethereumin kurssiin.

Binance Bridge 2.0 ja BNB burn

Seuraavaksi uutisia Binanceen liittyen. Jos joku lukijoista ei vielä tiedä, kyseessä on markkinoiden johtava kryptovaluuttapörssi. Löydät Bitcoinkeskuksen sivuilta yksityiskohtaisen käyttöoppaan Binancesta: Binance Suomi.

Binance on julkistanut Binance Bridge 2.0 -palvelun. Kuten nimikin kertoo, kyseessä on token-silta Binancen ja muiden lohkoketjujen välillä. Se on suunnattu etenkin Ethereumin käyttäjille.

Silta mahdollistaa esim. Etherin (ETH) siirron BNB Chainiin, jolloin siitä tulee ns. wrapped token eli tässä tapauksessa ns. Btoken. Ideana on mahdollistaa Etherin (sekä muiden valuuttojen) käyttö BNB Chainissa olevissa DeFi-palveluissa. Wrapped Bitcoin- tokenin idea on täysin vastaava. Kyseessä on Bitcoinin kurssia 1:1 seuraava wrapped token Ethereumin lohkoketjussa. Tämä mahdollistaa Bitcoinin käytön esim. lainojen vakuutena DeFi-palveluissa.

Binance haluaa yhdistää DeFi ja CeFi -maailmat keskenään. Uusi Binance Bridge myös integroituu Binance-tiliin sekä mobiiliappiin. Voit lukea tarkempia tietoja mm. tästä Cointelegraphin uutisesta.

Binance on jatkanut myös BNB:n poltto-ohjelmaansa.

Eilen tuhottiin 1,84 miljoonaa BNB-tokenia kokonaisarvoltaan noin 750 miljoonaa dollaria.

Aiemmin Binance poltti BNB-tokenia kvartaaleittain perustuen yhtiön tekemään tulokseen. Nykyisin suoritetaan automaattinen poltto, minkä määrä riippuu BNB-tokenin kurssista. Poltot jatkuvat niin kauan kunnes alkuperäisestä 200 miljoonasta BNB:stä on tuhottu puolet.

Markkinoilla on tällä hetkellä 163 miljoonaa BNB-tokenia. Poltoilla ei ole ollut toistaiseksi suurta merkitystä, koska Binance on tuhonnut pääsiassa tokeneita, jotka eivät ole olleet kierrossa. Coinmarketcapin mukaan BNB-tokeneista on tällä hetkellä kierrossa 98,89 prosenttia.

BNB Chainiin tehtiin myös vuoden 2022 taitteessa Ethereumin EIP-1559 -päivitystä vastaava BEP-95 -päivitys. Se polttaa osan validaattoreiden saamista transaktiomaksuista. BNB on nyt käytännössä deflatorinen valuutta.

Stablecoin-uutisia: USDC, Blackrock ja UST

Stablecoin-markkinan koko on räjähtänyt viime vuosina DeFi-sektorin rinnalla. Vielä kaksi vuotta sitten stablecoinien markkina-arvo oli yhteensä alle 10 miljardia dollaria. Tänään se on yli 180 miljardia. Vuoden 2022 aikana on myös nähty Tetherin markkinaosuuden putoaminen alle 50 prosenttiin.

Tähän ovat syynä USDC ja UST. Näistä ensin mainittu on rikkonut myös äskettäin 50 miljardin dollarin markkina-arvon. USDC on jo viidenneksi arvokkain kryptovaluutta. Edellä ovat vain BTC, ETH, BNB sekä USDT (Tether).

USDC:n takaa löytyvä Circle julkisti viime viikolla 400 miljoonan dollarin rahoituskierroksen.

Samalla Circle ilmoitti yhä tiiviimmästä strategisesta kumppanuudesta Blackrockin kanssa. Kyseessä on koko maailman suurin sijoitusyhtiö, joka hallinnoi 10 biljoonan arvoista omaisuutta. Blackrock tulee jatkossa hallitsemaan yhä suurempaa osaa USDC:n reserveistä.

Mielenkiintoinen pointti tähän liittyen. USDC:n virallinen lohkoketju on Solana, vaikka suurin osa tokeneista onkin vielä Ethereum-alustalla. Suosittu Coin Bureau kanava spekuloi uudessa Solana-videossaan, että USDC voisi nousta aikanaan Yhdysvaltain de facto -stablecoiniksi juuri Solana-alustalla.

Vaikka USDC ja USDT dominoivat stablecoin-markkinaa, takaa nousee myös mielenkiintoinen uhkaaja. Terran algoritminen UST-stablecoin on tällä hetkellä nopeimmin kasvava vakaavaluutta. Sen markkina-arvo on noussut vuoden 2022 aikana yli 70 prosenttia.

UST saavutti maanantaina jälleen uuden merkkipaalun, kun se ohitti markkina-arvossa Binance USD:n. UST:n markkina-arvo on nyt 17,7 miljardia dollaria. Lukema oli vuoden alussa 10,1 miljardia. UST:n suosion takana on Terra-platform ja etenkin sen Anchor DeFi-protokolla, joka on maksanut sijoittajille 20 prosentin kiinteää vuosikorkoa.

Terran kehitystä ohjaava Luna Foundation Guard on ollut viime kuukaudet otsikoissa, sillä se aikoo kerätä UST:lle ylimääräisen 10 miljardin dollarin Bitcoin-reservin. LFG on hankkinut jo 42530 bitcoinia arvoltaan yli 1,7 miljardia dollaria.

Bitcoinin korrelaatio Nasdaqiin ennätyksellisen korkealla

Bitcoinin kurssikeskustelua on hallinnut jo puoli vuotta yksi aihe: korrelaatio osakemarkkinoihin ja erityisesti Nasdaqiin, mikä kuvaa korkeamman riskin teknologiaosakkeita.

Norjalaisen Arcane Researchin tuore raportti kertoo Bitcoinin ja Nasdaqin korrelaation olevan 0,70. Lukema vaihtelee -1 ja +1 välillä, joten nyt ollaan erittäin korkealla tasolla.

arcane

Vuoden 2021 marraskuu toimii selkeänä vedenjakajana. DXY eli dollari-indeksi sekä kulta ovat lähteneet sen jälkeen eri suuntaan Bitcoiniin & Nasdaqiin verrattuna. Ei liene yllätys, että Yhdysvaltain keskuspankki (Fed) kertoi juuri tuolloin aloittavansa koronnostot sekä taseensa pienentämisen.

Osakkeet ja riskiassetit voivat pärjätä hyvin myös nousevien korkojen ympäristössä. Tämä johtuu siitä, että korkoja nostetaan perinteisesti hillitsemään ylikuumentunutta taloutta. Nyt Fed nostaa korkoja, koska inflaatio raivoaa 40-vuoden huipussa. Korkojen noston taustalla on poliittinen paine, ei kuuma talous. Moni analyytikko uskoo Fedin itse asiassa aiheuttavan koronnostoillaan Yhdysvaltoihin taantuman.

Fedin toimenpiteet ovat myrkkyä osakkeille ja samalla myös kryptovaluutoille, jotka nähdään isossa kuvassa myös riskiassetteina. Mielenkiintoista on se, että korkojen noustessa myös valtiolainoihin sijoittaneet ovat hävinneet rahansa. Nyt myös Yhdysvaltain asuntomarkkina uhkaa jäätyä, koska asuntolainojen korot ovat lähes tuplaantuneet lyhyessä ajassa.

Sijoittajien pakopaikat ovat siis vähissä. Mistä hakea tuottoa ympäristössä, jossa turpiin tulee osakkeissa, koroissa sekä kiinteistöissä? Lisäksi inflaatio syö käteisen ostovoimaa historiallisen kovaa tahtia. Kulta on toiminut tuhansia vuosia suojana epävarmoina aikoina. Se on todistanut tämän myös vuoden 2022 aikana. Tosin moni on yllättynyt siitä, miten vähän kullankin kurssi on lopulta liikkunut. Tyytyväisiä sijoittajia on siis vaikea löytää juuri nyt!

Valitettavasti vielä ei ole näkyvissä merkkejä Bitcoinin ja osakemarkkinoiden linkin katkeamisesta. Tämä trendi saanee jatkoa myös kesän aikana, jolloin markkinat perinteisesti hieman hiljenevät. Aiheesta julkaistaan tällä viikolla video Bitcoinkeskuksen Youtube-kanavalla!

Monero täytti 8 vuotta

Monero on maailman tunnetuin privaattikolikko. Tällä viitataan kryptovaluuttoihin, joiden pääasiallinen tarkoitus on suojata käyttäjien yksityisyys. Moneron käyttämä teknologia suojaa verkon transaktiot täysin, eli transaktion summan lisäksi piilotetaan myös vastaanottajan todellinen osoitte.

Voit lukea Moneron taustoista ja teknologiasta tarkemmin Bitcoinkeskuksen oppaasta.

Monero saavutti pari päivää sitten merkittävän virstanpylvään. Se täytti kahdeksan vuotta! Tämä on kunnioitettava ikä kryptovaluuttojen maailmassa. Päivää juhlittiin nimellä Moneroversary.

Monero-yhteisö pyrki organisoimaan samaan aikaan ns. bank runin. Siitä käytetiin nimeä Monerun. Bitcoin-yhteisössä on järjestetty vastaava kampanja nimellä Proof of Keys Bitcoinin lohkoketjun syntymäpäivänä.

Ideana on kotiuttaa varat pörsseistä omaan lompakkoon. Tällä pyritään paljastamaan se, onko joku pörssi lainannut käyttäjien varoja ulos eli pystyykö se toteuttamaan ulosmaksut. Koska Moneron lohkoketju ei ole Bitcoinin tavoin avoin, riski tällaiseen toimintaan on suurempi.

XMR-tokenin kurssi sai tapahtuneesta pientä buustia, mutta ei mitenkään merkittävää. Mitään suurempia kotiutusongelmia ei ole raportoitu.

Monero-yhteisö ilmoitti myös viikonloppuna uudesta hard forkista eli ohjelmistopäivityksestä. Kyseessä on Monero-ohjelmiston versio 15. Heinäkuussa julkaistava hard fork parantaa Moneron yksityisyyttä sekä lohkoketjun tehokkuutta.

Vaikka yksityisyys on ollut tapetilla viime vuosina, se ei näy Moneron kurssissa eikä muiden privaattikryptojen kursseissa. Ne ovat valuneet Moneron johdolta vuosi vuodelta alemmas kryptovaluuttojen rankingissa. Taustalla lienee lienee regulaatio sekä huono maine. Moni kryptovaluuttapörssi on poistanut privaattikryptot listoiltaan niiden ominaisuuksien vuoksi. Jos lähettäjää ja vastaanottajaa ei voida selvittää, pörssi joutuu ongelmiin rahanpesupykälien kanssa.

Huono maine taas johtuu privaattikryptojen käytöstä ns. ransomware-hyökkäyksissä. Tuore raportti kertoo Moneron suosion olevan kasvussa tässä sektorissa. Monero-transaktioita on mahdotonta jäljittää, joten rikolliset voivat vaihtaa XMR-tokenit helpommin fiat-valuutaksi. Bitcoinin ja Ethereumin kohdalla avoin lohkoketju mahdollistaa varojen jäljittämisen, vaikka rikollinen käyttäisikin ns. mixer-palveluita.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Bitcoinkeskus

Bitcoinkeskus-käyttäjän artikkelit ovat sivuston taustalla olevan tiimin tuottamia. Bitcoinkeskuksen parissa työskentelee useita kryptovaluutoista kiinnostuneita henkilöitä. Mukana on myös vierailevia kirjoittajia, jotka eivät halua esiintyä omalla nimellään. Bitcoinkeskuksen pääanalyytikko on Antti Hyppänen.