20.10. Uutiskatsaus: Markkinat, Taproot ja Schnorr Signature, OKEx, Filecoin, CBDC

bitcoin-tienesti

Tiistain uutiskatsauksessa ollaan taas vihreissä fiiliksissä, sillä Bitcoinin kurssi on nousussa ja kolkuttelee jo 12.000 dollarin rajapyykkiä! Altcoin- ja DeFi-markkinoilla on sen sijaan hiljaista; lähes kaikki merkittävät altit ovat  menestyneet heikosti. Viime viikolla hyväksytyt Taproot ja Schnorr Signature ovat tärkeimmät Bitcoin-päivitykset pitkään aikaan. OKEx-pörssin perustaja pidätetty. Kohuprojekti Filecoin julkaisi MainNetin vuosien työn jälkeen. Länsimaiset pankkiirit yhä odottavalla kannalla CBDC:n suhteen.

Rekisteröidy Binancelle

Markkinakatsaus: Bitcoin

Edellisen viikkokatsauksen aikaan elettiin positiivisissa tunnelmissa, sillä Bitcoinin kurssi oli murtanut tärkeän vastustustason ja kohonnut yli 11.000 dollarin. Tällä viikolla bileet vain paranevat, sillä Bitcoinin kurssi kolkuttelee jo 12.000 dollarin tasoa.

bitcoin-kurssi20201020

Kuten yllä oleva grafiikka hyvin kertoo, Bitcoin on nyt samalla tasolla kuin elokuu-syyskuun taitteessa päättyneessä buumissa. Tuolloin DeFi-sektori veti kaikkia kryptoja ylöspäin, kunnes pohja putosi osakemarkkinan vanavedessä lähes 10.000 dollariin.

Tällä hetkellä veturina toimii wanha kunnon Bitcoin. Suurimmat DeFi-kolikot ovat edelleen reilusti yli 50 % alhaalla loppukesän ATH-luvuistaan. Samalla Bitcoinin markkinaosuus on noussut lähes 60 prosenttiin lyhyessä ajassa.

Taustalla voi hyvinkin olla jälleen uusia yritysmaailman ostajia. Viime viikolla saatiin jatkoa aiemmille uutisille instituutioiden Bitcoin-himosta, kun Stone Ridge Holdings ilmoitti yli 100 miljoonan dollarin Bitcoin-ostosta.

Kyseessä oli jo kolmas merkittävä taho Squaren (50 milj.) sekä MicroStrategyn (425 milj.) lisäksi. Myös Grayscale lisää jatkuvasti kryptovaluuttaa rahastoihinsa. Pelkästään näiden tahojen hankinnat ylittävän reilusti viime kuukausien Bitcoin-louhintatuotannon!

Bitcoinin kurssikehitys on tällä hetkellä erityisen vaikuttavaa, koska markkinoille on satanut negatiivisia uutisia viime viikkoina. KuCoin-hakkerointi, BitMEX-kohu, Iso-Britannian bännit, Yhdysvaltain oikeusministeriö jne. Hetken päästä myös uutta materiaalia tälle listalle.

Kaikki tämä nega olisi hyvin voinut pudottaa Bitcoinin kurssia 8000-9000 dollarin tasolle. Nyt se liikahti prosentin-pari, minkä jälkeen kurssi on päinvastoin alkanut kohota lähelle vuoden ennätyslukemia.

Kirsikkana kakussa on maanantain (19.10.) kurssinousu:

Bitcoin otti loikan kohti 12.000 dollaria samaan aikaan, kun osakemarkkina painui pakkaselle. Tämä jos mikä on hyvä juttu, sillä Bitcoin on romahdellut useaan otteeseen tänä vuonna juuri osakemarkkinoiden vanavedessä.

Onko taustalla taas uusi ostaja, jonka 100 miljoonan taalan Bitcoin-hankinnat paljastuvat parin viikon päästä? Aika näyttää!

Markkinakatsaus: Altcoinit

Bitcoinin markkinaosuus on tällä hetkellä 59,6 prosenttia. Lukema oli viikko sitten 58,4 % ja sitä ennen 57,9 %, joten suunta on selvä. Moni tunnettu altcoin (ml. DeFi-sektori) on suoriutunut heikosti, vaikka Bitcoin on vetänyt koko markkinaa ylöspäin.

Tutkitaan sitten top 15 -altcoineja tuttuun tapaan Coinpaprikan grafiikasta, jossa prosentit ovat siis suhteessa Bitcoiniin.

altit-20201020

Prosentit kertovat tylyä kieltään siitä, mikä valuutta on ollut alkusyksyn kuningas markkinoilla. Bitcoin Cashia lukuun ottamatta, kaikki top 15 -alticoinit ovat selvästi pakkasella viikon ajalta, eivätkä 30 päivän luvutkaan ole erityisen kauniita.

Privaattikryptojen kuningas Monero on ollut yllättävän vahva kuluneen kuukauden ajan. Tällä hetkellä XMR:n positiiviseen menoon ei ole tiedossa mitään yhtä selkeää tekijää.

Listalta on syytä mainita Crypto.com, jonka CRO-token on ollut rajussa laskussa hyvistä uutisista huolimatta.

Crypto.com rikkoi viiden miljoonan käyttäjän rajapyykin vain muutama kuukausi sen jälkeen, kun kolme miljoonaa oli saavutettu. Kasvu on siis kovaa, mutta CRO-tokenin romahdus liittyy sijoittajien pettymykseen.

Crypto.com nimittäin laski steikkauksesta maksettavaa korkoa peräti 70 prosenttia ilman suurempia ennakkovaroituksia. Tämä sai monet sijoittajat dumppaamaan CRO-tokenit ja siirtymään tuottavampiin vaihtoehtoihin.

Altcoinien top 50 -listalle on myös ilmestynyt uusi nimi: Filecoin. Tähän palaamme vielä artikkelissa tarkemmin.

Muista myös katsoa maanantaina julkaistu video, jossa käydään läpi suurimmat kryptovaluutat sijoituskohteina!

Markkinakatsaus: DeFi

DeFi-markkina jatkoi viime viikolla tuttua tarinaa, eli suurimmat tokenit kuten Yearn.Finance, Aave, Uniswap ja Maker suoriutuivat taas heikosti. DeFi-kolikot ovat olleet tasaisessa alamäessä pian kaksi kuukautta.

Kun katsotaan TVL eli Total Value Locked -lukemia, tilanne näyttää huomattavasti paremmalta. Markkina on tasaantunut noin 11 miljardiin dollariin, kuten alla oleva kuva Defipulse.com -sivustolta näyttää.

defi-20201020

Vaikuttaa edelleen siltä, että DeFi-tokeneiden kurssilasku ei ole sidoksissa palveluiden käyttöön. Vaikka TVL-lukema ei olekaan laskussa, niin se on toki myönnettävä, että alkuvuodesta nähty hurja nousuralli on tasaantunut.

Uniswapin asema on sementoitunut yhä vahvemmin ykköspaikalla. Sen TVL-lukema on noussut viime viikon 2,6 miljardista 2,75 miljardiin dollariin. Maker on yhtä selkeä kakkonen, mutta suomalaistaustainen Aave on pudonnut jo WBTC:n taakse neljänneksi.

Aave suorittaa parhaillaan migraatiota LEND-tickeristä AAVE-tickeriin, mikä on jostain syystä myös romahduttanut tokenin kurssia noin 20 %. Samaan aikaan sijoituksia on myös hävinnyt Aave-palvelusta. Parhaimmillaan Aaveen TVL oli 1,66 miljardia dollaria eli reilut 60 % korkeammalla kuin nyt.

Yksi viime viikon DeFi-kohuista liittyy Twitter-hahmoon Blue Kirby, jonka katoamisesta voit lukea tarkemmin täältä.

Bitcoin-päivitykset: Taproot ja Schnorr Signatures

Yksi Bitcoinin tunnetuimmista ominaisuus on sen hidas ja harvoin päivittyvä ohjelmakoodi. Tämä on etenkin Bitcoin-maksimalistien mielestä myös tärkeimpiä syitä Bitcoinin vahvuudelle.

Viime vuosina ei ole pahemmin uutisoitu merkittävistä Bitcoin-päivityksistä, mutta nyt on vihdoin jotain raportoitavaa. Taproot ja Schnorr Signatures -nimellä kulkevat päivitykset ovat nyt valmiita, ja ne voidaan ainakin teoriassa lisätä Bitcoinin ohjelmakoodiin.

Kyseessä ovat kaksi toisiinsa liittyvää teknologiaa, jotka esitellään todennäköisesti tarkemmin lähitulevaisuudessa. Saat lisätietoja aiheesta esim. tästä Andreas Antonopoulosin videosta.

Schnorr Signature liittyy Bitcoinissa käytettäviin digitaalisiin allekirjoituksiin. Ne ovat olennainen osa protokollaa ja varmistavat sen, että transaktion lähettäjällä on todella pääsy lähetettäviin bitcoineihin. Tällä hetkellä Bitcoinin käytössä on Elliptic Curve Digital Signature Algorithm.

Schnorr Signatures -teknologia mahdollistaa huomattavasti lyhyemmät allekirjoitukset kuin ECDSA, jotka ovat tehokkaampia verifioida. Tämän lisäksi ns. multi-signature -lähetyksien allekirjoitukset voidaan niputtaa kaikki yhdeksi digitaaliseksi allekirjoitukseksi.

Andreas Antonopoulos kertoo edellä linkatulla videolla, että Schnorr Signatures voi vapauttaa tilaa jopa kymmeniä prosentteja Bitcoinin lohkoista.

Taproot on puolestaan privaattiominaisuuksia lisäävä toiminto. Se häivyttää eron multi-signature-transaktion (ja skpriti-transaktion) sekä ns. tavallisen transaktion välillä. Kaikki nämä siirrot näyttävät Taprootin avulla samalta, eikä taustalla olevia skriptejä / ehtoja voi havaita lohkoketjusta.

Taproot ja Schnorr Signatures liittyvät toisiinsa, minkä vuoksi ne todennäköisesti aktivoidaan samaan aikaan. Tällä hetkellä ei ole vielä tiedossa, milloin päivitykset tarkkaan ottaen tapahtuvat.

OKEx-pörssin johtoa pidätetty

Viime viikot ovat olleet täynnä kryptovaluuttapörsseihin liittyvää draamaa. Yhteisö oli saanut vasta sulateltua KuCoin-pörssin hakkeroinnin, kun Yhdysvallat hyökkäsi BitMEX-pörssin kimppuun ja aiheutti laajempaa pelkoa kryptovaluuttapörssien (sekä DEXien) mahdollisista ongelmista.

Tällä kertaa draamaa saatiin Aasiasta, sillä yksi OKEx-pörssin perustajista, Mingxing ”Star” Xu, otettiin poliisin haltuun Kiinassa. Tilanne maassa on yhä se, että kryptovaluuttapörssejä ei sallita. OKExin päämaja on Hong Kongissa, ja se on virallisesti kirjoilla Maltalla.

Xun pidätys aiheutti ikävän ongelman OKExin käyttäjille.

Kuten yllä oleva twiitti kertoo, OKExista ei ole lähtenyt yhtään kotiutusta ulos Xu:n pidätyksen jälkeen. Pörssi kirjoitti virallisessa tiedotteessaan, että yksi privaattiavaimien haltijoista on ”out of touch”, minkä vuoksi se ei voi prosessoida yhtään kotiutusta.

Tapaus on herättänyt taas kerran laajaa keskustelua pörssien heikkouksista. Vaikka kyseessä ei olekaan hakkerointi, niin yhden henkilön pidätys estää tällä hetkellä miljoonien käyttäjien ulosmaksut.

Pidä mielessä myös tällaiset riskit, jos päätät säilyttää varoja pörssissä oman lompakon sijasta. Vaikka pörssi ei joutuisi hakkeroinnin kohteeksi, se voi olla pois käytöstä esim. teknisen vian vuoksi tai tällaisten tapauksen johdosta pitkän aikaa.

Kryptomarkkinat liikahtivat uutisten jälkeen vain pari sataa dollaria alaspäin, ja tämä kuoppa täytettiin loppuviikon aikana nopeasti. Tällä hetkellä ei ole tarkkaa tietoa siitä, miten ja milloin tilanne saadaan korjattua.

Filecoin tuli markkinoille

Viime viikon kuumin kryptovaluutta on ollut ehdottomasti Filecoin (FIL). Kyseessä on täysin tyhjästä kryptolistauksiin ilmestynyt kolikko, joka nousi parhaimmillaan jo top 25 -sijoille. Artikkelin kirjoitushetkellä Filecoinin kurssi on 32 dollaria ja sijaluku 30-35 välissä markkina-arvolla mitattuna.

Kyseessä on mielenkiintoinen projekti, sillä Filecoin oli yksi vuoden 2017 kohutuimmista ICO:sta. Projekti keräsi yli 250 miljoonan dollarin potin. Filecoin on ollut noin kolme vuotta työn alla, kunnes MainNet saatiin vihdoin julki viime viikolla.

Alla oleva Coin Bureaun video on 9 kuukauden takaa, mutta se antaa projektista hyvät perustiedot. Bitcoinkeskus julkaisee myös oppaan Filecoinista lähiaikoina.

Filecoin on sen lohkoketjussa toimiva natiivitoken, jota käytetään protokollassa kaikenlaiseen arvonsiirtoon. Jotain projektin statukseta kertoo se, että FIL-token pääsi heti merkittävien pörssien listoille: mm. Binance, Kraken ja Bittrex listasivat Filecoinin välittömästi.

Projektin taustalla on Protocol Labs -niminen yhtiö, joka on kehittänyt IPFS eli Inter-Plantery File System -teknologian. Jos IPFS kuulostaa tutulta, niin kyseessä on sama teknologia, jota Unstoppable Domains hyödyntää lohkoketjudomainien kohdalla.

Filecoin tarjoaa siis vaihtoehtoisen tiedostojen hallintajärjestelmän nykyisen internetin ja pilvipalveluiden sijaan. Käyttäjät voivat tarjota verkkoon tallennustilaa ja tienata FIL-tokeneita ns. Storage Mining -konseptin avulla.

Varoitamme sijoittajia polttamasta näppejään Filecoinin kanssa tokenin alkumetreillä.

Filecoin ehti jo raketoida ja romahtaa hurjasti viime viikolla, joten pidä varasi tämän projektin kanssa. Projektilla on myös omat ongelmansa verkon toimivuuden ja laitteiston kanssa. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan, miten Filecoin menestyy tulevaisuudessa.

Keskuspankkien digirahat taas esillä

Maailman johtavat pankkiirit ovat kokoontuneet alkuviikolla IMF:n eli Kansainvälisen Valuuttarahaston vetämään kokoukseen. Yksi agendan otsikoista oli maanantaina CBDC, Central Bank Digital Currency, eli keskuspankkien digivaluutta.

Eniten palstatilaa sai tietysti Yhdysvaltain keskuspankin eli Fedin pomo, Jerome Powell. Hän toisti jo tuttua mantraa siitä, että Yhdysvallat ei aio rynnätä pikaisesti CBDC-markkinoille vain siksi, että Kiina on ehtimässä ensin.

Kansainvälinen järjestelypankki (BIS) on myös yksi maailman mahtavimmista instituutioista. Sen lausunnot olivat samalla linjalla Powellin kanssa: on tärkeämpää lanseerata CBDC oikein kuin saada se ulos ensin.

On päivänselvää, että kaikki johtavat keskuspankit tutkivat kiivaasti keskuspankkien digirahaa. Tästä aiheesta on myös kirjoitettu Bitcoinkeskuksessa monta kertaa. Kiinalaiset ehtivät kuitenkin ensin DCEP:n lanseerauksen kanssa. Aika näyttää, saako Kiina tästä tulevina vuosina jotain merkittävää etua.

Todennäköisesti keskuspankkien digiraha pyritään yhdistämään länsimaissa perustuloon tai vastaavaan järjestelmään, jossa tuen voi saada vain ”EU-kolikon” tai ”Fed coin” -formaatissa täysin digitaalisena.

Ensimmäiset testit voivat olla yllättävän lähellä, jos DCEP lähtee leviämään Aasiassa nopeaan tahtiin Kiinan kauppakumppaneiden välityksellä.

Mainitaan vielä lyhyesti loppuun, että Binance sulkee loppuvuoden aikana Binance Jersey -pörssin. Se lanseerattiin keväällä 2018 tarjoamaan fiat-gateway Binancen asiakkaille. Nyt pörssille ei ole enää käyttöä, kun fiat-talletukset toimivat myös Binance-pörssiin.

Binance Jerseyllä tuskin on montaa suomalaista käyttäjää. Jos sinulla on kuitenkin varoja kyseisessä pörssissä, ne on syytä kotiuttaa pois mahdollisimman nopeasti.

Photo by Pixabay from Pexels

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.