Uutiset
20
loka
wallstreetbets

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

20.10. Uutiskatsaus: ETF, Facebook, Polkadot, Square, Bitcoin

Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoille saatiin historian ensimmäinen Bitcoin ETF! Facebook julkaisi Novi-lompakon. Polkadotin parachain-huutokaupat alkavat. Square rakentaa valtavaa Bitcoin-bisnestä. Bitcoin rikkoi uudet ATH-lukemat noin puolen vuoden tauon jälkeen.

Historian ensimmäinen Bitcoin ETF Yhdysvalloissa

Viikon suurin uutinen on ollut ehdottomasti Bitcoin ETF. Myös Bitcoinkeskus käsitteli aihetta jo edeltävän viikon uutiskatsauksessa. Tuolloin käynnissä oli kuuma spekulaatio siitä, että Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita valvova SEC hyväksyisi vihdoin ja viimein Bitcoin ETF:n.

Sijoittajien pitkä odotus palkittiin tämän viikon tiistaina. ”We believe a multitude of investors have been eagerly awaiting the launch of a bitcoin-linked ETF after years of efforts to launch one.” Näin totesi suosittuja ETF-rahastoja hallitsevan ProSharesin toimari Michael L. Sapir.

Yhdysvaltain ensimmäisen Bitcoin ETF:n koko nimi on ProShares Bitcoin Strategy ETF ja ticker pörssissä BITO. Toimitusjohtaja Sapir oli oikeassa spekuloidessaan Bitcoin ETF:n kysyntää. Se oli suorastaan hämmästyttävän suurta.

Lähes miljardin volyymi avauspäivän kertoo valtavasta kysynnästä. Nyt on syytä myös muistaa, että kyseessä on ”vain” futuuripohjainen ETF. Rahasto ei siis holdaa bitcoineja eikä hanki niitä markkinoilta, jos uusia osuuksia ostetaan.

Spot-pohjainen Bitcoin ETF olisi jackpot, mutta sen hyväksyntä voi olla vielä pidemmän prosessin takana. Futuuripohjainen ETF on joka tapauksessa iso askel. Se tuo legitimiteettiä Bitcoinille omaisuusluokkana ja mahdollistaa uusien instituutioiden mukaantulon. On myös erittäin tärkeää saada Bitcoin ETF vihdoin myös Yhdysvaltain markkinoille.

Maailmassa on valtava määrä rahaa odottamassa regulaation selkeytymistä sekä Bitcoin ETF:n kaltaista sijoituskohdetta. Vaikka moni meistä haluaa ostaa ja holdata itse bitcoininsa, yritysten kohdalla tilanne on toinen. Moni hedge-rahasto tai instituutio haluaa vain hyötyä Bitcoinin kurssinoususta.

Päivitämme marraskuun aikana Bitcoinkeskuksen vanhan Bitcoin ETF -artikkelin ja teemme aiheesta myös videon Youtube-kanavalle.

Facebook lanseerasi Novi-lompakon

Vieläkö muistat kesän 2019 Bitcoin-buumin? Tuolloin markkina raketoi Facebookin julkistaessa suunnitelmansa Libra-stablecoinin osalta. Myös Bitcoinkeskus uutisoi aiheesta useampaan otteeseen.

Facebook sai kuitenkin rajun tyrmäyksen valtioilta sekä regulaattoreilta ympäri maailmaa. Myös moni tärkeä yhteistyökumppani jätti projektin. Tämän jälkeen myös Libra stablecoin on uudelleenbrändätty nimelle Diem.

Yhtiö ei ole täysin kuopannut haaveitaan tällä sektorilla. Facebookin fintech-osastoa johtava David Marcus ilmoitti eilen Twitterissä Novi-lompakon pilotista.

Marcuksen Twitter-ketju paljastaa, että Facebook astuu selkeästi samalle sektorille El Salvadorin ja Bitcoinin salamaverkon kanssa. Novi-lompakon pilotti pyrkii ratkaisemaan rahansiirtoja Yhdysvaltain ja Guatemalan välillä. Niin sanottu remittance market on peräti 14 prosenttia Guatemalan BKT:sta.

Novi käyttää Pax Dollar (USDP) stablecoinia. Transaktiot ovat ilmaisia ja käytännössä reaaliaikaisia. Kyseessä on noin miljardin dollarin markkina-arvon stablecoin eli varsin pieni peluri vakaavaluttojen kentässä. Paxos on toki tunnettu yhtiö ja pyörittää mm. Binance USD (BUSD) stablecoinia.

Marcus alleviivaa, että Facebook ei ole luopunut sen omasta Diem-stablecoinista. Tilanne on kuitenkin regulaation suhteen vielä liian epäselvä.

Myös kryptovaluuttapörssi Coinbase on mukaan pilotissa. Se tarjoaa custody-palvelun eli käytännössä holdaa käyttäjien varallisuutta.

Novi ei ole varmasti viimeinen tulokas tähän sektoriin. El Salvadorin Bitcoin-adoptio on edennyt hurjaa vauhtia, ja köyhien maiden rahansiirroissa on myös todellinen ongelma ratkaistavaksi. Aika näyttää, miten suureksi peluriksi Facebook päätyy. Sillä on etuna valtava käyttäjäpopulaatio, jolle uusia tuotteita ja palveluita voi tarjota.

Polkadotin parachain-huutokaupat käynnistyvät

Polkadot on yksi markkinoiden suurimmista älysopimusalustoista eli platformeista. Sen natiivitoken DOT nousi kuin tyhjästä kryptovaluuttojen top 10 -listalle kesällä 2020 MainNet-julkaisun myötä. Vuosi 2021 on ollut projektin osalta suht hiljainen.

Polkadot eroaa esim. Ethereumista ja Solanasta rakenteellisella tasolla. Polkadot haluaa luoda ”internet of blockchains” -infrastruktuurin, jossa sadat eri lohkoketjut voivat linkittyä toisiinsa. Kaiken keskiössä on Polkadotin hallintorakenne.

Järjestelmän voi nähdä ikään kuin renkaana, johon lohkoketjut liittyvät. Polkadotissa näitä lohkoketjuja kutsutaan nimellä parachain. Koska parachain-slotteja on tarjolla rajallisesti, ne luovutetaan halukkaille huutokaupan avulla.

Onnelliset voittajat saavat 96 viikon mittaisen leasing-sopimuksen, mikä on mahdollista myös uusia.  Tästä saadaan aasinsilta tärkeään uutiseen.

Parachain-huutokauppoja on odotettu pian vuoden päivät. Nyt ne vihdoin käynnistyvät marraskuun alussa. Pörsseistä mm. Kraken tukee Parachain-huutokauppoja.

Kuka tahansa DOT-tokenin holdaaja voi myös osallistua konseptiin. Parachain auctionin voittaa se projekti, joka on saanut eniten DOT-tokeneita taakseen tietyllä ajanhetkellä. Sijoittajat voivat ikään kuin steikata tokeninsa suosikkiprojektilleen.

Parachain-huutokauppojen pitäisi lisätä DOT-tokenin kysyntää merkittävästi. Koska tokeneista on jo ennestään valtaosa steikattuna Polkadotin Proof of Stake -järjestelmässä, niin tuloksena voi olla ”supply shock” ja merkittävää buustia DOT-tokenin kurssille. Kannattaa pitää Polkadotia nyt silmällä!

Polkadotin perustaja Gavin Wood ilmoitti myös äskettäin lähes 800 miljoonan dollarin suuruisesta rahastosta, jonka varoja projekti on valmis käyttämään ekosysteemin kasvattamiseksi.

Lue Polkadotista lisää Bitcoinkeskuksen oppaasta.

Square ja Bitcoin-louhinta

Square on Suomessa varsin tuntematon yhtiö huolimatta 115 miljardin dollarin markkina-arvosta. Nimi alkaa pikkuhiljaa olla tuttu Bitcoin-sijoittajille – kiitos Jack Dorseyn, joka on parhaiten tuttu some-alusta Twitterin toimarina.

Square on yksi harvoista yhdysvaltalaisista pörssiyhtiöistä, jolla on merkittävä summa bitcoinia taseessaan. Squaren Cash App mahdollistaa myös helpot Bitcoin-ostot. Uutisoimme heinäkuussa myös yhtiön tavoitteista valmistaa mainstream-yleisölle sopiva kylmälompakko (hardware wallet).

Tällä kertaa Square on otsikoissa Bitcoin-louhintaan liittyen. Anthony Pompliano käsitteli aihetta The Best Business Show -ohjelmassaan eilen.

Perustaja Jack Dorseyn twiittiketjun löydät tästä.

Dorseyn argumentit ovat sellaisia, joihin tuskin kenelläkään on vastaan väittämistä. Bitcoinin louhinnan tulee olla mahdollisimman hajautettua ja yhä ympäristöystävällisempää. Louhintalaitteiden valmistus on myös Dorseyn mielestä liian keskittynyttä. Louhinnan pitäisi olla mahdollista jokaiselle.

Jack Dorsey on rakentamassa Squaresta maailman suurinta Bitcoin-yhtiötä. Jos Square onnistuu suunnitelmissaan, sillä olisi kasassa mielenkiintoinen kokoelma tuotteita sekä palveluita. Lisäksi Dorsey haluaa rakentaa kaiken avoimesti Bitcoin-yhteisön kanssa.

Square voi tarjota pörssiyhtiönä myös sijoituskohteen osakkeista kiinnostuneille. Osakkeen kurssi on viisinkertaistunut kevään 2020 koronakuopasta.

Bitcoin rikkoi uuden kurssiennätyksen

Vaikka viimeinen aihe meneekin hieman markkinakatsauksen puolelle, niin se on käsiteltävä myös omana uutisenaan. Tänään on siis nähty historiallinen päivä! Bitcoinin kurssi on rikkonut uuden ATH-lukeman. Edellinen ennätys oli noin kuuden kuukauden takaa kevään kurssirallin huipulta.

Bitcoinilla ei ole virallista kurssia, mutta Bitcoinkeskuksen sivuilla oleva noteeraus lienee lähimpänä sellaista. Uusi ATH on nyt 66930 dollaria, mutta kurssi käväisi tietyissä pörsseissä yli 67.000 dollarin rajapyykin. Bitcoin on rikkonut ennätyksiä myös euroissa mitattuna.

Bitcoinkeskus analysoi markkinan tilannetta kaksi viikkoa sitten tällä Youtube-videolla. Tuolloin kurssi oli noin 50.000 dollaria. Kyseinen video on saanut jo yli 4000 näyttöä! Siitä tulee todennäköisesti kanavan suosituin. Kannattaa tsekata, niin saat vuoden 2021 viimeiselle kvartaalille selketä suuntaviivat.

Uusi ATH-lukema ei siis yllätä sivustomme tai Youtube-kanavamme seuraajia. Nyt alkaa näyttää yhä selkeämmin siltä, että Bitcoin toistaa vuoden 2013 trendiä.

Kirjoitimme tästä aiheesta useaan otteeseen kesän aikana, jolloin Bitcoinin kurssi romahti 30.000 dollarin alapuolelle. ”Nousuralli ei ole vielä ohi”. Nyt voidaan sanoa, että analyysit olivat täysin oikeassa. Bitcoinin kurssi on noussut kesän pohjista yli 100 prosenttia ja siirtynyt ns. price discovery -alueelle. Tämä tarkoittaa kurssitasoa, josta puuttuu historiallinen referenssidata.

Kun ollaan vanhan kurssihuipun yläpuolella, treidaajilla ei ole käytössä historiallisia tuki- ja vastustustasoja. Kurssi voi edetä hyvin nopeasti uusiin ennätyksiin. Tämä nähtiin myös vuoden 2020 lopulla ja vuoden 2021 alussa.

Bitcoinin uutta ATH-lukemaa on syytä juhlia. Vielä kolme kuukautta sitten markkina oli todella alamaissa, ja moni analyytikko pelotteli uusilla romahduksilla. Bitcoin palkitsi kuitenkin taas kerran holdaajansa.

Kurssi ei taatusti nouse suoraa tietä kuuhun. Kannattaa katsoa grafiikkaa viime kevään ajalta. Nousuralliin mahtui useita rajuja dippejä, joita on varmasti luvassa myös loppuvuoden aikana. Nämä tarjoavat nousuralliin uskoville hyviä ostopaikkoja.

Photo by lo lo on Unsplash


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!