2.9. Uutiskatsaus: Bitcoin, Binance lending, Craig Wright, @Bitcoin, somekanavat

whatsapp

Maanantain uutiskatsaus alkaa totutusti Bitcoinin kurssipohdinnalla. Viikkoon lähdetään alle 10.000 taalan lukemista. Binance on avannut uuden lainapalvelun, joka tarjoaa sijoittajille tuottoja. Craig Wright hävisi puolestaan miljardien dollareiden oikeudenkäynnin. Lopuksi asiaa somesta.

Rekisteröidy Binancelle

Bitcoinin kurssi romahti takaisin tutulle tukitasolle

Bitcoinin kurssissa nähtiin viime viikolla jo tutuksi tullutta manipulointia. Noin 10.000 dollarissa pyörinyt kurssi romahti hyvin nopeasti 9500 taalaan ja jatkoi laskuaan 9200-9300 dollariin keskiviikon sekä torstain aikana.

Tämä liikehdintä aiheutti hermostuneisuutta sijoittajissa, sillä kurssikehitystä on seurattu tarkasti viime aikoina alla olevan triangeli-muodostelman johdosta.

bitcoin-kurssi-2019-09-02

Kuten kuvasta näkyy, Bitcoinin kurssi oli kehittänyt parin kuukauden ajan alati kapenevaa triangelia, jonka puhkaisua ylös (tai alas) odotettiin kuumeisesti. Viime viikon manipulointi pysähtyi kuitenkin tutulle tukitasolle.

Kuvassa näkyvät siniset viivat ovat muodostuneet kesän aikana vahvoiksi ostopaikoiksi. Ylempi taso, 9200-9400 dollaria, on tullut tutuksi loppukesällä useaan otteeseen. Sijoittajat ovat pelänneet laskua 7000-8000 dollariin kerta, mutta markkinoilta näyttäisi löytyvän aina uusia ostajia

Viime viikon laskulle ei ole mitään erityistä syytä, kuten Bitcoinin kurssiliikkeille harvoin on. Artikkelin kirjoitushetkellä kurssi on lähtenyt palautumaan kohti 10.000 dollaria. Markkinoiden yleisfiilis on tällä hetkellä varsin odottava.

Muiden kryptovaluuttojen kohdalta voidaan vain todeta, että altcoin-rintamalta ei ole mitään uutta kerrottavaa. Bitcoinin markkinaosuus lähentelee taas 70 prosenttia, eikä näkyvissä ole vieläkään mitään syytä, miksi se lähtisi merkittävään laskuun lähiaikoina.

Lähes kaikki merkittävät altcoinit ovat 5-20% pakkasella Bitcoiniin nähden kuluvan viikon aikana. Markkinoilla nähdään välillä yksittäisiä pyrähdyksiä, mutta kokonaisuutena altcoinit ovat yhtä kuolleita, kun ne ovat olleet koko kesän.

Noin 70 prosentin markkinaosuudesta on muodostunut jonkinlainen katto Bitcoinille, mutta sijoittajan ei kannata laskea sen varaan yhtään mitään. Altcoinien ostaminen on tällä hetkellä tavallista suurempi riski. Sijoittaja voi hyvinkin kärsiä merkittäviä tappioita Bitcoiniin nähden vielä pitkän aikaa, ennen kuin uusi altseason vihdoin alkaa. Jos alkaa…

Binance avasi kryptojen lainauspalvelun

Maailman suosituin kryptovaluuttapörssi Binance esitteli viime viikolla uuden palvelun, joka mahdollistaa passiivisen tuoton kryptovaluuttoja holdaamalla. Tuote on nimeltään Binance Lending, eli kryptojen lainaus, ja linkki siihen löytyy pörssin päävalikosta.

Binancen käyttäjät voivat lainata tietyn määrän kryptovaluuttaa ja tienata tästä hyvästä mukavaa korkoa. Lainapalvelu on aluksi tarjolla kolmelle kryptovaluutalle: Binance Coin, Tether ja Ethereum Classic. Korkoa niille maksetaan 15% (Binance Coin), 10% (Tether) ja 7% (Ethereum Classic) vuositasolla.

binance lending

Käytännössä kyse on lyhyemmistä lainoista, jonka korko maksetaan parin viikon välein. Miten Binance voi sitten maksaa tällaista korkoa? Siihen on pari hyvää selitystä.

Ensinnäkin, yhtiö tekee satojen miljoonien voitot vuodessa. Sillä olisi vara maksaa paljon enemmänkin korkoa niin halutessaan. Toiseksi, Binance on tehnyt lainauspalvelun mahdolliseksi vain hyvin pienille summille. Käytännössä kyse on lainauslotosta, jossa vain harvat onnelliset saavat lainata valuuttansa.

Kolmanneksi, lainojen vastapuolella ovat margin trading -asiakkaat, jotka maksavat päivittäin korkoa vivutetuista sijoituksista. Koron maksaminen ei ole taatusti ongelma Binancelle.

Yllä olevalla videolla käydään keskustelua Binance uudesta aluevaltauksesta. Haastateltavana on Celsius Networkin edustaja, joka on alan johtava lainauspalvelu. Hänen mielestään Binancen avaus on lähinnä markkinointikikka, johtuen juurikin hyvin pienestä määrästä kryptovaluuttaa, jota on mahdollista lainata.

Binance ei maksa myöskään korkoa Bitcoinille tai Ethereumille, mutta palvelun laajentuessa ne tulevat varmasti mukaan.

Celsius Network tarjoaa lainauspalvelua tällä hetkellä kaikille tunnetuimmille kryptovaluutoille. Lainauksesta maksettava korko vaihtelee 3-10% välillä, riippuen kryptovaluutasta.

Celsius Networkin asiakkaina ovat hedge rahastot ja muut institutionaaliset sijoittajat, jotka tarvitsevat usein lainaksi suuria määriä kryptovaluuttaa varsin lyhyeksi ajaksi. Lainoissa on aina mukana vakuus.

Kryptovaluuttojen lainaus on yksi nopeimmin kasvavista sektoreista. Kryptolainojen avulla monet yritykset saavat toimintaansa pääomaa, jota perinteiset pankit eivät suostu lainaamaan. Kryptojen lainamarkkinan ennustetaan moninkertaistuvan lähivuosina.

Craig Wright hävisi oikeudenkäynnissä puoli miljoonaa Bitcoinia

Bitcoin SV -kryptovaluutasta tunnettu Craig Wright oli yksi viime viikon suurimpia uutisaiheita. Kyseessä on kiivasta keskustelua aiheuttava henkilö, joka riitautui vuosi sitten Bitcoin Cash -kryptovaluutan kehityksestä.

Tästä muodostui varsinainen sisällissota, mikä johti marraskuussa 2018 hard forkiin, eli Bitcoin Cash jakautui kahteen haaraan. Wrightin sekä miljardööri Calvin Ayren johtama Bitcoin SV on sittemmin pudonnut markkina-arvoltaan selvästi ”alkuperäistä” Bitcoin Cashia pienemmäksi.

Wright on ollut myös toistuvasti julkisuudessa muista syistä. Hän on väittänyt jo pitkään olevansa Satoshi Nakamoto, mies Bitcoinin takana. Wrightin mukaan vuonna 2018 alkanut oikeudenkäynti Dave Kleimanin kuolinpesää vastaan tulee myös todistamaan asian.

Wright vs Kleiman -oikeudenkäynnissä on kyse Bitcoinin alkuvuosien tapahtumista. Wright louhi Dave Kleimanin kanssa noin miljoona Bitcoinia vuosina 2009-2013. Kleiman menehtyi jo vuonna 2013, mutta Wright ei koskaan luovuttanut hänen osuuttaan miehen suvulle.

Kyse on siis valtavasta rahasummasta. Kleimanin veli, Ira Kleiman, haastoi perikuntansa kera Wrightin oikeuteen. Viikko sitten saatiin tuomio, jonka mukaan Wright joutuu luovuttamaan lähes puoli miljoonaa Bitcoinia Kleimanin perikunnalle. Kyse on nykykurssilla noin viiden miljardin dollarin potista.

Wrightin todettiin myös väärentäneen asiakirjoja ja valehdelleen riidan aikana. Bitcoin SV:n johtohahmo ei kuitenkaan saanut näistä asioista mitään tuomiota.

Entä sitten Satoshi Nakamoto? Tuomari ei suostunut ottamaa kantaa siihen, onko Wright Bitcoinin keksijä vai ei. Oikeudenkäynnin aikana ei tullut esille mitään pitäviä todisteita asian puolesta.

Prosessi on vasta alussa, ja seuraavaksi herää kysymys: pystyykö Wright toimittamaan määrätyt Bitcoinit Kleimanin perikunnalle? Miehen itsensä mukaan hän ei edes tiedä kaikkien privaattiavaimien sijaintia.

Sosiaalisessa mediassa aloitettiin myös pohdinta ja pelottelu Kleimanin mahdollisesta BTC-dumppauksesta. Mies joutuu maksamaan sadoista tuhansista Bitcoineista valtavat verot, joten FUDstereiden mielestä Kleiman joutuu dumppaamaan satoja tuhansia bittirahoja markkinoille.

Käytännössä tämä on varsin pieni uhka, sillä tämän kokoluokan diilit hoidetaan käytännössä OTC-kauppoina. Kyse on kahden eri tahon keskinäisestä diilistä, jossa kryptovaluutta myydään erillisen välittäjän avulla. Tällaisia kauppoja ei todellakaan tehdä Binancessa tai muissa pörsseissä.

Moni on myös epäillyt Bitcoin SV:n kurssiromahdusta, mutta BSV on pitänyt hyvin arvonsa myös oikeudenkäynnin jälkeen.

Aika näyttää, mikä on professori Wrightin seuraava peliliike! Uusimpien tietojen mukaan Wright on lähtenyt jo haastamaan tuomiota.

Twitter-handle @Bitcoin vaihtoi takaisin Bitcoin-leiriin

Twitter on monien mielestä tärkein sosiaalisen median kanava kryptovaluuttoihin liittyen. Myös Reddit on erittäin suosittu, ja Bitcoinkeskus neuvoo vahvasti seuraamaan molempia.

Crypto Twitterin eli CT:n tunnetuin tili on luonnollisesti @Bitcoin. Tähän asti kyseessä on ollut varsin ristiriitainen tapaus, sillä @Bitcoin-tili on twiittaillut ulos lähinnä Bitcoin-vastaista propagandaa. Kyse on ollut käytännössä Bitcoin Cashin ylivoimasta kertovasta tilistä.

Miksi näin? Tämä johtuu siitä, että Bitcoin.com -domain on Roger Verin omistama. Ver on yksi Bitcoin-pioneereista ja alan vanhimmista vaikuttajista. Hän kantoi aikoinaan myös lisänimeä Bitcoin-Jeesus, kunnes mies ”luopui uskostaan” vuoden 2018 aikana.

Roger Ver on Bitcoin Cashin keulahahmo ja johdatti omat joukkonsa elokuussa 2017 hard forkkiin, jolloin Bitcoinin lohkoketju jakautui Bitcoin Cash -haaraan. Bitcoin ja Bitcoin Cash -leirit ovat olleet tästä lähtien enemmän tai vähemmän sisällissodassa keskenään.

Ver on tunnettu markkinamies, ja hän käyttää Bitcoin.com -domainia tälläkin hetkellä ennen kaikkea Bitcoin Cashin promoamiseen. Tosin, Ver ei omien sanojensa mukaan tiedä, kuka @Bitcoin -handlen omistaa.

Nyt tilillä on ainakin uusi ääni kellossa. Alla on mm. Bitcoin Cash -vastainen twiitti, jonka @Bitcoin uudelleentwiittasi.

Tällä hetkellä ei myöskään tiedetä varmuudella, kuka on ”uuden” @Bitcoin-handlen takana ja miksi tili on luopunut Bitcoin Cashin promoamisesta. Muutos on kuitenkin erittäin tervetullut, sillä @Bitcoin -tilin ja Bitcoin.com -sivuston materiaali on todella hämmentävää aloitteleville käyttäjille. Monella on vaikeuksia ymmärtää, mistä Bitcoin Cash vs Bitcoin -tapauksessa on oikein kyse.

Suomalaiset somekanavat kryptovaluuttoihin liittyen

Sosiaalinen media on olennainen osa kryptovaluuttoja, olitpa sitten sijoittaja, louhija tai mikä tahansa harrastaja. Kuten edellä tuli mainittua, Twitter ja Reddit ovat maailmanlaajuisesti parhaat lähteet hyvälle informaatiolle.

Valitettavasti kyseiset kanavat ovat Suomessa minimaalisella käytöllä. Twitter on suosittu lähinnä tietyissä kohderyhmissä (toimittajat, media-alan ihmiset, myynti, markkinointi, urheilu, julkkikset), mutta ”tavallinen kansa” loistaa poissaolollaan. Reddittiä ei Suomessa ole käytännössä olemassa.

Onneksi verkosta löytyy muita kanavia, jossa voit vaihtaa ajatuksia ja kysellä apua aloittelijoiden ongelmiin. Bittiraha-sivusto listasi äskettäin suomalaiset keskustelukanavat, ja esitellään niistä parhaat myös tässä.

Bitcoin ja Kryptovaluutat on merkittävin ryhmä kryptokeskustelulle. Se on toiminut Facebookissa jo pitkään, ja ryhmän kautta voi tavoittaa jokseenkin kaikki skenen merkittävät suomalaiset. Pääset liittymään ryhmään tästä linkistä.

Jos olet kiinnostunut etenkin sijoittamisesta, kannattaa liittyä Kryptovaluutat Sijoituskerhoon. Sen aktiivisuus on pudonnut selvästi vuoden 2017 altcoin-huuman jälkeen, mutta ryhmästä voi ainakin kysellä apua muilta sijoittajilta. Jäseniä on pitkälti päälle 4000 kpl. Ryhmä löytyy tästä linkistä.

sijoituskerho

Pääset Twitterissä hyvin alkuun käymällä läpi tilit, joita Bitcoinkeskus seuraa. Sieltä löytyy merkittäviä ulkomaisia sekä kotimaisia tilejä. Tuota listaa seuraamalla pääset hyvin alkuun skenessä.

Telegramin ystävien kannattaa liittyä Konsensus Ry:n kanaville, joita on kolme kappaletta. Telegram on myös erittäin suosittu kryptovaluuttoihin liittyen, ja se on erinomainen tapa päästä suoraan keskusteluyhteyteen toisten käyttäjien kanssa.

Klikkaa itsesi Konsensuksen pääkanavalle, devauskanavalle tai treidauskanavalle.

Lopuksi vielä katselusuositus videosta, jossa Crypto Lark haastattelee What Bitcoin Did -podcastin kohuttua juontajaa, Peter McCormackia. Video on täynnä hyvää pohdintaa mm. kryptovaluuttojen adoptiosta massoille.

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*