Uutiset
02
kesä
krypto-uutiset

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

2.6. Uutiskatsaus: Bitconnect, Indy 500, Arbitrum, Marathon, Altcoinit

Bitconnect-Ponzin markkinamiehet joutuvat vihdoin syytettyjen penkille. Indy 500 -kisaan osallistui ensimmäistä kertaa Bitcoin-auto! Arbitrum on uusin kilpailija Ethereumin skaalauksessa. Marathon-louhintayhtiö joutui nöyrtymään. Asiaa myös altcoinien likviditeetistä.

SEC syyttää vihdoin Bitconnectin promoottoreita

Bitconnect on tuttu nimi kaikille kryptosijoittajille, jotka ovat olleet mukana vuodesta 2017 lähtien. Kyseessä on skenen tunnetuimpia Ponzi-huijauksia. Bitconnect romahti tammikuun puolivälissä vuonna 2018. Bitcoinkeskus uutisoi tapahtuneesta heti tuoreeltaan.

Kyseessä oli klassinen scammi, jossa sijoittajille luvattiin järjettömiä tuottoja mystisen treidausbotin avulla. Sijoituksen korko maksettiin Bitconnectin BCC-tokenilla, joka oli vuonna 2017 kryptovaluuttarankingissa sijojen 10-20 välimaastossa.

Bitconnect sai valtavasti käyttäjiä, koska palvelua hehkutettiin Youtubessa suosittujen influenssereiden toimesta. Heistä tunnetuin on Trevon Brown (a.k.a Trevon James), joka on jatkanut somessa myös Bitconnectin jälkeen.

Alla on kuuluisin Bitconnectiin liittyvä video, jossa Carlos Matos hehkuttaa palvelua. Hey hey heyyyyyy…..!

Moni on ihmetellyt viime vuosina, miksi Bitconnectin keulahahmoja ei pidätetty tapahtuneen vuoksi. Ilmeisesti syynä ovat oikeuden hitaasti pyörivät rattaat. Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita valvova SEC on julkaissut syytteet pari päivää sitten viittä palvelun promoottoria kohtaan.

”We allege that these defendants unlawfully sold unregistered digital asset securities by actively promoting the BitConnect lending program to retail investors. We will seek to hold accountable those who illegally profit by capitalizing on the public’s interest in digital assets.”

Yksi syytetyistä on edellä mainittu Trevon Brown. Mies twiittasi näin pari päivää sitten:

Brown on puhunut Bitconnectista jo kolme vuotta sitten FBI:n kanssa. Aika näyttää, millaiseen vastuuseen Brown joutuu muiden syytettyjen kanssa.

Bitconnect keräsi sijiotuksia huikeat kaksi miljardia dollaria – pääasiassa piensijoittajilta. Se pysyi pystyssä kryptovaluuttojen nousumarkkinan ajan. Sijoittajien korko saatiin maksettua, koska heidän talletustensa (Bitcoin) arvo nousi koko ajan. Tämä taas houkutti mukaan uusia maksajia.

Bitcoin-aiheinen indycar top kymppiin Indy 500 -kisassa

Jos olet aktiivinen Twitterin käyttäjä, huomasit varmasti formula-aiheisia twiittejä viime sunnuntaina. Kyseessä oli Ed Carpenter Racing -tiimin indycar numero 21. Sen värityksenä oli komeita Bitcoin-logoja.

Sunnuntaina ajettiin Indianapolis 500, joka on Le Mansin sekä Monacon F1 GP:n ohella maailman legendaarisimpia autokilpailuja. Se ajetaan vuosittain Indianapolis Motor Speedway -superovaalilla. Kisan pituus on 500 mailia (hieman yli 800 km), joten 2,5 mailin mittainen rata kierretään 200 kertaa.

Kuvassa näkyvä auto on indycar, joka on amerikkalaisten vastine formula 1 -luokalle. Mukana oli ensimmäistä kertaa Bitcoin-yhteisön sponsoroima indycar. Sen numero 21 viittaa tietysti bitcoinien maksimäärään (21 miljoonaa).

Indycar-talli Ed Carpenter Racing teki yhteistyötä Strike-maksupalvelun kanssa. Sen perustaja Jack Mallers nousi alkuvuonna Bitcoin-skenessä todelliseksi julkkikseksi. Strike hyödyntää Bitcoinin salamaverkkoa ja mahdollistaa ilmaiset & salamannopeat transaktiot.

Rinus VeeKayn kuljettama indycar oli täysin Bitcoin-yhteisön sponsoroima. Kyseessä oli historian ensimmäinen ”peer-to-car” toteutus käytännön tasolla. Kisa sujui myös tuloksellisesti hyvin, sillä VeeKay johdatti Bitcoin-autonsa komeasti 8. sijalle!

Arbitrum MainNet julkaistiin

Vuonna 2021 on puhuttu paljon markkinoista, Elon Muskista sekä koirakolikoista. Kohujen lisäksi, otsikoissa on ollut enemmän teknisiä päivityksiä kuin moneen vuoteen. Ethereum 2.0, Ethereum EIP-1559, Bitcoinin Taproot muutamia mainitakseni.

Nyt otsikoissa on Arbitrum, jonka MainNet (beta) julkaistiin viime viikon lopulla.

Arbitrum on yksi monista Ethereumin skaalausvaihtoehdoista. Kyseessä on ns. Layer 2 -ratkaisu, eli teknisesti vastaava toteutus kuin Bitcoinin salamaverkko. Ideana on siirtää transaktioita pois ”pääketjusta” ”sivuketjuun” ja purkaa siten transaktiokuormaa.

Nimi Arbitrum viittaa tekniseen toteutukseen ja verkkoon. Sen taustalla on Offchain Labs -niminen teknologiayhtiö. Käytetty teknologia on nimeltään Optimistic Rollups. Kyseessä on myös Ethereum-perustaja Vitalik Buterinin suosittelema ratkaisu.

Buterin kirjoittaa: “The three major types of layer-2 scaling are state channels, Plasma and rollups. They are three different paradigms, with different strengths and weaknesses.” 

Skaalaus voidaan siis toteuttaa eri tavoin, ja kaikissa on omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Arbitrumin Optimistic Rollups on yksi vaihtoehto, kun taas Polygon hyödyntää Plasmaa. Voit lukea niiden eroista esim. tästä artikkelista.

Arbitrumin uutinen on merkittävä, sillä Uniswapin token-holdaajat ovat äänestäneet kyseisen verkon hyödyntämisestä. Uniswap on pahin yksittäinen ruuhkien aiheuttaja Ethereum-verkossa. Sen oli tarkoitus skaalautua Optimism-ratkaisun avulla, mutta nyt Arbitrum on vienyt voiton.

Jos Uniswap V3 saadaan pian Layer 2 -tasolle Arbitrumin avulla, sillä on merkittäviä vaikutuksia Ethereumin transaktiokuluihin.

Marathon nöyrtyi Bitcoin-yhteisön edessä

Yhdysvaltalainen louhintayhtiö Marathon on ollut Bitcoin-maksimalistien kiukun kohteena. Marathon Digital Holdings on NASDAQ-pörssilistattu yhtiö, joka pyörittää omaa louhintapoolia. Se ilmoitti aiemmin toukokuussa sensuroivansa Bitcoin-transaktiota

Taustalla oli yhtiön pyrkimys louhia vain ”puhtaita” Bitcoin-blokkeja. Tämä ”puhtaus” tarkoittaa, että Marathon ei sisällytä louhimiinsa lohkoihin transaktioita, jotka tulevat OFAC:n (Office of Foreign Asset Control) nimeämistä ”mustan listan osoitteista”.

Ajatus puhtaasta lohkosta on hyvin häilyvä, ja Marathonia kritisoitiin täysin aiheesta.

Tapahtuneen jälkeen, monet iranilaiset käyttäjät lähettivät piruilleessaan pieniä määriä bitcoineja osoitteeseen, johon lohkon louhintapalkkiot menivät. Iran on yksi OFAC:n mustan listan valtioista. Tempauksen ideana oli todistaa puhtaiden blokkien ja osoitteiden mahdottomuus.

Marathon on saanut lisää negatiivista julkisuuttaa Taprootin yhteydessä. Kyseessä on ainoa merkittävä louhintapooli, joka ei ole signaloinut Taproot-päivitystä. Käynnissä olevan signaalivaiheen 463/473 blokista signaloi päivitystä. Puolet ei-signaloivista blokeista on Marathonin louhimia.

Lopulta yhtiön oli pakko nöyrtyä Bitcoin-yhteisön edessä. Marathon ilmoitti maanantaina lopettavansa edellä kuvatun sensuroinnin ja signaloivansa jatkossa myös Taproot-päivitystä.

Altcoinien voitot ovat usein kuvitteellisia

Käsitellään lopuksi tärkeää aihetta, joka on jäänyt liian vähälle huomiolle. Nostimme sen esiin äskettäin Twitterissä, mutta otetaan se käsittelyyn myös uutisissa. Aihe on altcoinien likviditeetti. Tarkalleen ottaen sen puute.

Ivan On Tech puhui aiheesta äskettäin Youtubessa. Voit tsekata parin minuutin pätkän alla olevalta videolta, jonka pitäisi alkaa kohdasta 1:25.

https://youtu.be/cEprvl5VwIs?t=85

Ivan tuo esiin todella vähän puhutun faktan. Vain pieni osa altcoinien omistajista pystyy ottamaan cashoutin voitoistaan. Suurin osa sijoittajista jää lopulta bagholdereiksi ja holdaa kolikoita -99 % tilaan kuopan pohjalle. Mistä tämä johtuu?

Mikään markkina ei toimi niin, että kaikki sijoittajat voivat ottaa +1000 % cashoutin ja naureskella matkalla pankkiin. Jokaiselle myynnille on oltava halukas ostaja, ja tätä tarkoitetaan likviditeetillä. Mitä korkeampi kurssi, sen vähemmän jonossa on yleensä ostajia.

Ongelma tulee esiin jopa Bitcoinin kohdalla. Tänäkin keväänä on nähty lukemattomia tilanteita, jossa kurssi on romahtanut tuhansia dollareita parissa minuutissa. Order book on tyhjennetty hyvin nopeasti joka puolella. Altcoinien kohdalla tämä korostuu entisestään.

Likviditeettiä on todellisuudessa niin vähän, että vain pieni osa tokenin omistajista (arviolta pari prosenttia) voi ottaa cashoutin päivän kurssilla. Mitä enemmän myyjiä on jonossa, sen nopeammin kurssi putoaa, koska uudet ostotarjoukset löytyvät aina vain matalammalta kurssitasolta.

Esimerkki: koirakolikko X, kurssi $1,00. Oletetaan sen olevan myynnissä vain yhdessä pörssissä. Ostotarjouksia voisi olla:

$0,99 – 1 miljoona dollaria
$0,95 – 500K
$0,90 – 300K
$0,82 – 300K
$0,75 – 200K

Jos joku tekisi markkinamyynnin 1,5 miljoonan dollarin edestä, seuraava myyjä saisi kurssin $0,9 mutta likviditeettiä olisi enää 300K edestä. Jos hän dumppaisi 600K arvosta kolikoita, kolmas ostaja joutuisi tekemään kaupat $0,75 kurssilla. Todellisuudessa väliin syntyisi myös muita ostotarjouksia ja osa saattaisi kadota, mutta idea on yksinkertaistettuna tämä.

Jos olet pelannut altcoin-kasinolla ja tehnyt voittoa paperilla, et ole vielä voittanut mitään. Sinun on saatava myös myytyä kolikkosi järkevään hintaan. Jos odotat liian myöhään, muut tyhjentävät likviditeetin markkinoilta, jolloin sinä jäät holdaamaan arvottomia kolikoita.

Tämän vuoksi on fiksua tehdä myyntejä kurssinousun aikaan pienissä erissä. Vaikka kurssi nouseekin lisää, ja olisit voittanut enemmän holdaamalla, tämä on vain teoreettista laskentaa. Voitot ovat todellisia vasta silloin, kun ne on konvertoitu fiat-rahaksi, stablecoineiksi tai vähintään bitcoineiksi.

Jokaisen altcoin-sijoittajan on syytä sisäistää tämä fakta. Etenkin, jos sijoitat top 100 -listan ulkopuolella oleviin valuuttoihin, joita on tarjolla vain hajautetuissa pörsseissä (ns. koirakolikot). DEXin likviditeetti voidaan tyhjentää milloin tahansa. Perinteisillä pörsseillä on sentään market maker -toimijoita takaamassa edes jonkin verran likviditeettiä.

”It’s a game of chicken”, kuten Ivan on Tech yllä olevalla videolla sanoo.

Photo by Sean Pollock on Unsplash


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!