2.3. Uutiskatsaus: Pankit, käsi, louhinta, Microstrategy, Elon Musk

pexels-roger-brown-5127350

Viikon uutiskatsaus aloitetaan pankeista, sillä Citi julkaisi positiivisen näkemyksen Bitcoinin tulevaisuudesta. Sitten mielenkiintoinen tarina suomalaismiehestä, jonka kädestä löytyi bitcoineja! Louhinta on ollut valtavasti tapetilla viime aikoina. Niin myös Microstrategy, joka lisäsi Bitcoin-omistuksiaan yli miljardilla dollarilla. Joutuuko Elon Musk vaikeuksiin Dogecoin-twiiteistään?

Rekisteröidy Binancelle

Citibank ja Goldman Sachs

Aloitetaan uutisilla pankkeihin liittyen. Viime aikoina on nähty jatkuvasti uutisia perinteisten finanssilaitosten u-käännöksistä Bitcoinin suhteen. Bitcoinin aikoinaan tuominneet pankit ovat liittyneet yksi kerrallaan sen tukijoiden joukkoon ja julkaisseet yhä korkeampia kurssiennusteita.

Tuorein tapaus on Citibank, joka julkaisi eilen raportin otsikolla Bitcoin at the tipping point.

Citibank maalailee raportissaan todella mielenkiintoista tulevaisuutta Bitcoinille.

“The report notes the advantage of Bitcoin in global payments, including its decentralized design, lack of foreign exchange exposure, fast (and potentially cheaper) money movements, secure payment channels, and traceability. These attributes combined with Bitcoin’s global reach and neutrality could spur it to become the currency of choice for international trade.”

Ei mikään ihme, että raportti on jopa suututtanut muutamia perinteisen finanssimaailman henkilöitä. Tällainen näkemys yhdeltä maailman suurimmista pankeista oli liikaa monille ”nocoinereille”.

Samaan hengenvetoon on mainittava myös Goldman Sachs, joka on niin ikään yksi USA:n jättimäisistä pankeista. Reutersin mukaan, GS avaa uudelleen kryptovaluuttojen treidauspalvelut ja alkaa välittää asiakkailleen mm. Bitcoin-futuureja.

Goldmanin ”crypto desk” avattiin jo ensimmäisen kerran vuonna 2018. Tuolloin elettiin syvää lamaa kryptomarkkinoilla, joten palvelu suljettiin vähin äänin kysynnän hiipuessa.

Uutisoimme kaksi viikkoa sitten Yhdysvaltain vanhimman pankin, BNY Mellonin, mukaantulosta kryptovaluuttoihin. Samoin pankkijätti JP Morgan ilmoitti äskettäin tarjoavansa asiakkailleen kryptovaluuttoja, jos kysyntä lähtee kasvuun.

Vastaavia uutisotsikoita nähdään nykyisin joka viikko. Aikanaan tämä kehitys saavuttaa myös Pohjoismaat.

Pankkien lisäksi myös yksityissijoittajat kääntävät kelkkansa Bitcoinin suhteen. Tuorein tapaus on TV:stä tuttu sijoitusguru Kevin O’Leary, joka dissasi Bitcoinia monta vuotta. Nyt mies tekee innoissaan Bitcoin-sijoituksia! Maailman tunnetuimmat sijoittajat siirtyvät Bitcoin-leiriin yksi kerrallaan. Muutama änkyrä on ja soraääni vielä löytyy, mutta annetaan ajan kulua…

Suomalaismies löysi kädestään bitcoineja!

Bitcoinkeskus pääsee harvoin julkaisemaan klikkiotsikoita, mutta nyt sellainen on vihdoin tarjolla. Kyseessä on hauska tapaus, johon liittyy myös tekninen innovaatio. Suomalaismies todellakin löysi kädestään bitcoineja viime viikolla!

Kyseessä on Pekko Vehviläinen, joka raportoi löydöstään suomalaisessa Bitcoin ja kryptovaluutat Facebook-ryhmässä. Miten bitcoinit sitten päätyivät Vehviläisen käteen? Tapaus juontaa juurensa aina vuonna 2015 tehtyyn demoon.

Vehviläinen istutti käteensä NFC-sirun, johon oli tallennettuna hänen Bitcoin-lompakon osoitteensa. Tämän jälkeen Coinmotionin perustajana tunnettu Henry Brade luki NFC-sirun datan mobiililaitteellaan ja lähetti osoitteeseen pienen määrän bitcoineja.

Alla on kuvakaappaus Ylen jutusta.

vehvilainen-brade

Vehviläisen ja Braden demo sai myös kansainvälisesti huomiota. Kyseessä oli tiettävästi ensimmäinen kerta, kun Bitcoin-lompakko on upotettu henkilön käteen.

Demohetkellä Bitcoinin kurssi oli noin 250 euroa, joten Vehviläisen käteen lähetetyt olevat kolikot ovat nostaneet arvoaan noin 160-kertaisesti reilun viiden vuoden aikana. Ihan mukava löytö omasta kädestä!

Lyhenne NFC tulee sanoista Near Field Communication. Kyseessä on teknologia, joka mahdollistaa lyhyen kantaman tiedonsiirron kahden laitteen välillä. NFC-tekniikkaa käytetään esimerkiksi matkakorteissa ja lähimaksamisessa.

Bitcoinien vastaanottaminen oman käden avulla ei ole teknisesti vaikeaa, ja se voi hyvinkin olla tulevaisuutta joku päivä. Astetta haastavampi ja mielenkiintoisempi sovellus on kuitenkin maksaminen. Autentikointina kaupan kassalla toimisi esim. sormenjälkitunnistus.

Cardanon hurja meno jatkuu markkinoilla

Mainitsimme Cardanosta jo tämän viikon markkinakatsauksessa, mutta aihe on syytä nostaa esiin myös uutisten puolella. Cardanon ADA-token on ollut todellinen raketti koko alkuvuoden ajan nostaen kurssiaan lähes 10x vain parissa kuukaudessa.

Taustalla on sijoittajien kova usko keväällä julkaistaviin päivityksiin, joista viimeisin saatiin maaliin eilen. Kyseessä oli kauan odotettu Mary hard fork.

Uutisoimme aiheesta jo viime viikolla, eli tämä päivitys tuo käyttäjien omat tokenit Cardano-alustalle. Toistaiseksi, lähes jokainen merkittävä token on luotu Ethereum-alustalle. Tunnettuja esimerkkejä ovat mm. Chainlink, Aave, Uniswap sekä muut DeFi-tokenit.

Kuten yllä oleva video kertoo, Cardanon tokenit toimivat hieman eri tavalla. Ne eivät tarvitse älysopimuksia, mikä tekee lähetyksestä huomattavasti halvempaa. Voit myös lähettää Cardanon natiivilompakosta (Daedalus) useampia tokeneita yhdessä transaktiossa.

Kyseessä on ennen kaikkea askel kohti älysopimus-alustaa. Toistaiseksi tämä kriittinen osa puuttuu yhä Cardanosta. Älysopimukset saadaan Goguen-vaiheen mukaisesti MainNetiin joskus kevään aikana – todennäköisesti 4-5 kuukauden sisällä.

Cardano kiinnostaa yhä enemmän myös institutionaalisia sijoittajia. Dubaista peräisin oleva Fund DB7 Ventures ilmoitti viime viikolla myyvänsä 750 miljoonan dollarin edestä bitcoineja, jotka vaihdetaan Cardano sekä Polkadot-positioon!

Sijoittajien on syytä olla varovaisia Cardanon ADA-tokenin kanssa. Kryptovaluuttojen maailmassa on nähty todella usein ”buy the rumor, sell the news” -tyyppistä käytöstä. Suuret päivitykset saavat aikaan ennakkohypen. Kun päivitys lopulta tapahtuu, kurssi lähteekin laskuun.

Viime vuonna vastaava tilanne nähtiin steikkauksen kanssa. ADA-token nousi kevään mittaan reilusti, mutta mateli kuukausia alamäkeen steikkauksen käynnistyttyä. Tällä hetkellä muuten 72 prosenttia ADA-tokeneista on lukittu steikkaukseen eli verkon ylläpitoon, mikä on komea lukema.

ADA-tokenin kurssi on laskenut huipuistaan 17 prosenttia vain kolmessa päivässä.

Crypto Lark käy Cardanon tapahtumia läpi alla olevalla videolla.

Bitcoinin louhinta yhä laajemmin esillä

Bitcoinin kurssinousu on ollut laajasti uutisoitu aihe jo monta kuukautta. Euro- ja dollarikurssin kasvaessa, myös toinen aihe on saanut yhä enemmän palstatilaa: Bitcoinin louhinta. Mitä arvokkaammaksi Bitcoin kohoaa, sitä enemmän sen louhintaa kritisoidaan.

Sähköautoja valmistavan Teslan sijoitus Bitcoiniin meni myös ihon alle monelle sijoittajalle. Elon Musk sai somessa kuraa päätöksestään sijoittaa ”maapalloa tuhoavaan Bitcoiniin”.

Aiheesta julkaistaan jatkuvasti uutisia eri medioissa. Tuorein tapaus on Ylen uutinen, jossa oli poikkeuksellisesti mukana myös Bitcoin-yhteisöä edustavan Niko Laamasen argumentointi.

Ylen jutut ovat erottuneet viime vuosina positiivisesti laadultaan, kun vertaa iltalehtien ja talousjulkaisujen klikkiotsikoihin.

Keskustelu Bitcoinin energiankulutuksesta kulminoituu lopulta ajatukseen Bitcoinin hyödyllisyydestä ihmiskunnalle. Moni kriitikko näkee Bitcoinin lähtökohtaisesti turhana tai arvottomana ideana. Vaikka louhinta käyttäisi vain prosentin nykyisestä energiamäärästä, sekin olisi tällaiselle kriitikolle liikaa.

Kritiikiltä putoaa pohjaa jo siinä vaiheessa, kun sen perustana on henkilön subjektiivinen mielipide. Jokainen planeettamme asukas löytää varmasti omat inhokkinsa, joiden energiankäyttö on ko. henkilön mielestä täyttä tuhlausta.

Vapaat markkinat ovat olemassa juuri tätä varten. Jos idea on markkinoiden mielestä rahoittamisen arvoinen, se saa sijoittajien kannatuksen. Tällä hetkellä ainakin sata miljoonaa ihmistä on globaalisti mukana kryptovaluutoissa. Se kertoo jotain siitä, miten hyödylliseksi Bitcoin koetaan.

Myös Bitcoinkeskus julkaisi oman näkemyksensä aiheesta viime viikolla.

Louhintaan liittyen saatiin myös mielenkiintoisia uutisia Kiinasta. Eilen julkaistun tiedon mukaan, Kiina suunnittelee louhinnan kieltämistä Sisä-Mongolian alueella. Kyseessä on ainoa Kiinan alue, joka ei päässyt vuonna 2019 tavoitteisiinsa päästöjen vähentämisessä. Taustalla on Kiinan pyrkimys hiilineutraaliksi vuoteen 2060 mennessä.

Sisä-Mongolia on Kiinan kolmanneksi suurin alue Bitcoin-louhinnassa Sichuanin ja Xinjiangin jälkeen. Sisä-Mongolia eroaa muista alueista siten, että louhintafarmien sähköä tuotetaan pitkälti fossiilisilla polttoaineilla (hiili). Päätös muuttaisi Bitcoinin louhintatyötä ympäristöystävällisempään suuntaan.

Microstrategy jatkaa Bitcoin-ostojaan

Lähestulkoon ”Bitcoin-jeesuksen” asemaan noussut Michael Saylor ei lepää laakereillaan. Mies on ollut jo puoli vuotta mediassa lähes tauotta kertomassa firmansa sijoituksista Bitcoiniin.

Saylor nousi yhdessä yössä kryptoskenen puhutuimmaksi henkilöksi elokuussa 2020. Tuolloin hänen omistamansa Microstrategy ilmoitti ensimmäisestä Bitcoin-ostostaan (250 miljoonaa dollaria). Kuukautta myöhemmin, Microstrategy osti 175 miljoonalla lisää bitcoineja.

Summat ovat valtavia huomioiden yhtiön käteiskassan ja markkina-arvon. Jo viime vuoden elokuussa, noin 30 prosenttia Microstrategyn markkina-arvosta muodostui Bitcoinista. Tällä hetkellä lukema on jo reilusti yli 50 prosenttia!

Viikko sitten yhtiö ilmoitti yli miljardin dollarin sijoituksesta noin 52.765 dollarin keskikurssilla! Saylor tuskin menetti yöuniaan, vaikka kurssi putosi tästä lähes 10.000 dollaria pari päivää myöhemmin.

Eikä tässä vielä kaikki. Saylor ilmoitti eilen taas uudesta ostosta. Tällä kertaa kyseessä oli maltillinen, noin 15 miljoonan dollarin lisäys. Sen myötä Microstrategy omistaa 90.859 bitcoinia hankinta-arvoltaan 2,186 miljardia dollaria. Ostosten markkina-arvo on nyt yli 4,4 miljardia, joten Saylor on tehnyt kaupoillaan hirmuisen tilin.

Microstrategy on yksi monista pörssilistatuista yhtiöistä, jotka omistavat bitcoineja. Liittyykö Twitter tähän joukkoon seuraavaksi?

Tesla ja Square ovat kaksi muuta tunnettua pörssiyhtiötä tällä listalla. Niistä jälkimmäinen kasvatti myös positiotaan viime viikolla. Square hankki 3318 bitcoinia noin 170 miljoonan dollarin kaupassa. Yhtiö omistaa nyt 8027 bitcoinia markkina-arvoltaan 392 miljoonaa dollaria.

Elon Musk SEC:n tutkinnan kohteeksi?

Ei viikkoa ilman Elon Musk -uutista. Tällä kertaa kyse on tosin huhusta, jonka mukaan Musk olisi joutumassa SEC:n tutkinnan kohteeksi.

SEC eli United States Securities and Exchange Commission on USA:n arvopaperimarkkinoita valvova viranomainen. SEC on ollut Muskin kimpussa myös aiemmin. Teslan perustaja sai vuonna 2018 peräti 20 miljoonan dollarin sakot johtuen huolimattomasta twiittailusta.

Musk vitsaili tuolloin Teslan 420$ kurssilla – luku 420 on viittaus kannabiksen käytöstä.

Nyt SEC:n huhutaan tutkivan myös Muskin Dogecoin-aiheisia twiittejä. Huhuissa voisi olla perää, koska Musk on twiittaillut Dogecoinista todella paljon vuoden 2021 aikana. Hänen twiiteillä on myös kiistaton markkinareaktio. Paikoin kyse on voinut olla miljardiluokan arvonmuutoksesta Dogecoiniin.

Koska Dogecoin ei ole määritelty arvopaperiksi (eikä mikään muukaan kryptovaluutta), SEC:n tutkintaa ei pidetä kovin todennäköisenä. Elon Muskia mahdollinen selvitys ei ainakaan huolettaisi.

Emme pidä vieläkään todennäköisenä, että Muskilla olisi merkittävää Dogecoin tai Bitcoin-positiota. Hän kertoi kuitenkin ostaneensa DOGE-position pojalleen pari viikkoa sitten. Reilu viikko sitten, Musk twiittasi myös hankkineensa Dogecoin-louhintarigin.

Elon Musk twiittailee varmasti Dogecoinista myös jatkossa. Vaikka suurin kohu meemikolikon ympärillä on laantunut, Dogecoinin markkina-arvo on yhä käsittämättömän suuri, 6,5 miljardia dollaria. Tämä lukema on yli kolme kertaa suurempi kuin tammikuun 2018 huippu.

Photo by Roger Brown from Pexels

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.