Uutiset
02
helmi
bitcoin vuosi 2018

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

2.2. Uutiskatsaus: Markkinat, Trezor, Verot, Ripple IPO, HODL, Prasos

Sunnuntain uutiskatsauksen pääaiheena on vahvasti vihertävä kryptovaluuttamarkkina. Bitcoin sekä altcoinit näyttävät tällä hetkellä todella vahvoilta. Trezorista löydettiin haavoittuvuus – onko syytä huoleen? Verotus muuttuu ja Ripple suunnittelee osakeantia. Lähes 90% kryptovaluutoista ei ole liikkunut vuoteen! Prasos julkaisi Q4-raporttinsa.

Rekisteröidy Binancelle

Markkinat: Bitcoin näyttää vahvalta

Vuoden 2020 ensimmäinen kuukausi on saatu nyt pakettiin. Alkanut vuosikymmen on ollut toistaiseksi erittäin positiivinen kryptovaluutoille. Maailmaa ravisuttaneet kriisit Iranissa (USA) ja Kiinassa (koronavirus) ovat laskeneet osakkeiden ja mm. öljyn kurssia, mutta kryptovaluutat ja kulta ovat sen sijaan nousussa.

Viimeisen kuukauden aikana on kommentoitu Bitcoinin olevan digitaalista kultaa ja nousevan kriisitilanteessa ylös. Todennäköisesti Bitcoinin kurssi nousisi nyt samalla tavalla, vaikka mitään viruksia ei olisi olemassakaan.

Bitcoinin kurssia ajaa ylöspäin isossa kuvassa pian tapahtuva halving eli puoliintuminen, johon on aikaa alle 100 päivää. Samalla kurssi on saavuttanut teknisestä näkökulmasta merkittäviä tasoja. Alla olevat grafiikat ovat kuvakaappauksia tästä Crypto Lark -kanavan videosta.

bitcoin-kurssi-2020-02-02-monthly

Pari päivää sitten päättynyt kuukausitolppa jäi todella vahvasti vihreäksi ja päätyi erittäin tärkeän tukitason (noin 9200$) yläpuolelle. Resistanssina toiminut katto läpäistiin helposti, ja mikä tärkeintä, kurssi on jäänyt selvästi tämän tason yläpuolelle kuluneen viikon aikana.

Toinen merkittävä muutos on Bitcoinin kurssin päätyminen 200 päivän keskiarvon yläpuolelle.

bitcoin-kurssi-2020-02-02-dma

Kyseinen keskiarvo on monien analyytikoiden mielestä tärkein seurattava ja iso trendien asettaja. Kun vastaava liike nähtiin edellisen kerran huhtikuussa 2019, Bitcoinin nousi noin 4500 dollarista lähes 14000 dollariin.

Loka-marraskuun taitteessa 2019 nähtiin myös hetkittäinen läpäisy, mutta tuossa oli kyse vain manipuloinnista Kiinan uutisiin liittyen. Tämä ei ollut orgaanista kasvua, minkä vuoksi kurssi myös palautui nopeasti alle 200 päivän keskiarvon alapuolelle.

Samalla myös Mayer Multiple -lukema on ylittänyt yhden, mikä kuvaa Bitcoinin nykykurssin ja 200 päivän keskiarvon välistä suhdetta. Parhaat ostopaikat ovat alle 1,00 tasossa, mutta 1,00-1,50 lukemat ovat vielä historiallisesti ihan hyviä ostopaikkoja. Pitkän ajan keskiarvo on tällä hetkellä 1,46.

Bitcoin-markkina näyttää tällä hetkellä monesta eri näkökulmasta todella vahvalta. Sijoittajien sentimentti on varsin positiivinen, ja jokainen pieni dippi on ostettu nopeasti takaisin parin viime viikon aikana.

Edellä mainitut tekniset mittarit näyttävät myös vihreää. Tämän lisäksi lähestymme erittäin tärkeää halving-tapahtumaa, joka on ollut historiallisesti merkittävä ajuri kurssille.

Yllä olevassa tviitissä oleva kuva antaa hieman osviittaa siitä, missä kohtaa olemme seuraavaa nousutrendiä. Toistaako tuleva vuosi tai kaksi aiempia tapahtumia? Emme voi tehdä muuta kuin odottaa.

Markkinat: altcoinit myös erittäin vahvoina

Altcoin-markkina näyttää myös erittäin hyvältä tällä hetkellä. Alla on kuvakaappaus coinpaprika-sivustolta, jossa näkyy kahdessa sarakkeessa top 15 -kryptovaluuttojen 7 päivän sekä 30 päivän palautus.

altcoinit

Kuten näkyy, kaikki top 15 altit ovat voittaneet Bitcoinin viimeisen kuukauden aikana. Bitcoin SV, Bitcoin Cash ja Dash johtivat joukkoa tammikuun alkupuolella. Näitä käsiteltiin jo aiemmissa katsauksissa.

Litecoin on ollut myös erittäin vahva. Moni muistaa varmasti LTC:n suorittamisen myös viime vuoden keväältä, jolloin kolikko oli ehdottomasti markkinoiden parhaita nousijoita. Näyttää siltä, että Litecoin ennakoisi taas Bitcoinin tulevaa nousua ja keulii tuplasti kovempaa tahtia jo etukäteen?

Markkina on noussut suht samaa tahtia myös top 15 -kolikoiden takana. Tästä osoituksena, Bitcoinin markkinaosuus uhkaa pudota alle 65 prosentin. Bitcoin dominance ei ole ollut alle 65 pinnan sitten heinäkuun 2019.

Parhaimmillaan (tai pahimmillaan) Bitcoinin osuus oli hieman yli 70 prosenttia koko markkinasta (syyskuussa 2019). Tämän jälkeen altcoinit ovat kirineet hiljalleen Bitcoiniin nähden, mutta merkittäviä muutoksia ei ole nähty puoleen vuoteen.

Trezor-lompakon haavoittuvuus

Kraken-pörssin tutkimusosasto Kraken Labs julkaisi pari päivää sitten uutisen liittyen Trezor hardware-lompakoihin. Kraken Labs oli onnistunut murtamaan Trezorin käyttämän suojauksen fyysisillä toimenpiteillä. Onko nyt syytä alkaa panikoida? Ei ole.

Krakenin julkaisema blogipostaus löytyy täältä. Kyseessä on varsin tekninen tiedote, joka on haastavaa luettavaa etenkin aloittelijoille.

Hyökkäys pohjautuu seuraavaan. Kun Trezor otetaan käyttöön, sen sisältämät lompakot suojataan ”seed phrase” -sanojen avulla. Vastaava toimenpide on käytössä myös Ledgerissä. Kyse on 24 sanasta, jotka käyttäjä kirjoittaa talteen mahdollista lompakoiden palautusta varten.

Nämä sanat ovat tallennettuna laitteen muistipiirissä. Krakenin tiimin onnistui purkaa tämä ”seed phrase” laitteen muistista alle 100$ arvoisilla työkaluilla. Tämän jälkeen he mursivat PIN-koodit brute force -menetelmällä.

Tässä uutisessa ei ole sinänsä mitään uutta ja mullistavaa. Kaikki hardware-lompakoiden valmistajat tietävät, että informaatio voidaan purkaa tavalla tai toisella laitteesta. Se vaatii kuitenkin ammattilaisen ja tietyt työkalut, minkä lisäksi jokainen käyttäjä voi myös varautua asiaan.

Yllä olevalla videolla näytetään, kuinka Trezoriin voi asettaa ylimääräisen salasanan. Tämä ”passphrase” ei ole tallennettuna laitteeseen, joten sitä ei ole mahdollista hakkeroida ulos millään menetelmällä.

Ylimääräinen salasana on kuitenkin pieni riski käyttäjän kannalta: jos unohdat tämän salasanan tai hukkaat sen, lompakkoasi ei ole mahdollista enää palauttaa. Tarvitset myös tämän salasanan jos joskus palautat laitteen tiedot backup-sanojen avulla (seed phrase).

Jos siis haluat suojautua fyysiseltä hyökkäykseltä Trezor-lompakkoasi vastaan, voit ottaa kyseisen salasanan käyttöön.

Löydät yksityiskohtaisen asennusohjeen tästä: Trezor Model T käyttöopas.

Muutoksia verotuksessa

Verohallinto on julkaissut tammikuussa muutoksia vero-ohjeisiin. Uusin vero-ohje löytyy nyt tästä linkistä. Kyseessä ei ole kokonaan uusi julkaisu vaan päivityksiä jo olemassa olevaan oppaaseen. Verottajan mukaan muutoksia on tehty seuraavasti:

”Ohjetta on päivitetty 1.1.2020 voimaan tulevan, yhteisöjen tulolähdejaon poistamisen vuoksi. Muutokset koskevat pääasiassa ohjeen lukuja 1 ja 3. Virtuaalivaluuttojen ilmoittamista verotukseen on myös täsmennetty luvussa 2.8. Yhteisöjen tulolähdejaon poistamista käsitellään tarkemmin Verohallinnon ohjeessa Eräiden yhteisöjen tulolähdejaon poistaminen.”

Perinteinen veroilmoitusten täyttö alkaa taas parin kuukauden päästä. Pidä huoli siitä, että ymmärrät, miten virtuaalivaluuttojen verotus toimii Suomessa. Jokainen transaktio laukaisee verotettavan tapahtuman. Olet velvollinen pitämään kirjaa kryptovaluuttojen käytöstäsi ja ilmoittamaan joka vuosi voitot tai tappiot verottajalle.

Bitcoinkeskuksen veroartikkelin löydät tästä linkistä.

Tämän lisäksi on huomioitava erikseen johdannaisia koskeva verotus. Johdannaiskauppa on kasvanut suorastaan räjähdysmäisesti kryptomaailmassa viimeisen vuoden aikana. Kannattaa ottaa selvää johdannaiskaupan verotuksesta ennen kaupankäynnin aloittamista. Lue tuoreimmat verotusohjeet aina vero.fi -sivustolta ja kysy tarvittaessa neuvoja alan asiantuntijalta.

Bitcoinkeskus suosittelee myös tutustumaan CoinTracking -ohjelmistoon, joka on erinomainen apuväline kirjanpitoon.

Ripple suunnittelee osakeantia?

Yksi tammikuun lopun mielenkiintoisimmista uutisista julkaistiin heti edellisen uutiskatsauksen jälkeen.

Kuten moni lukija varmasti tietää, XRP-tokenin takana oleva fintech-yhtiö on nimeltään Ripple. Vielä pari vuotta sitten XRP-tokenia kutsuttiin myös nimellä Ripple tai Ripple XRP, mutta nykyisin yhtiö on halunnut erottaa yhä vahvemmin kryptovaluutan ja varsinaisen yrityksen toisistaan.

Ripple on siis maksujärjestelmiä kehittävä yhtiö, jonka toimitusjohtaja Brad Garlinghouse antoi mielenkiintoisen lausunnon Sveitsin Davosissa.

”In the next 12 months, you’ll see IPOs in the crypto/blockchain space. We’re not going to be the first and we’re not going to be the last, but I expect us to be on the leading side… it’s a natural evolution for our company.”

IPO on lyhenne sanoista Initial Public Offering. Käytännössä se tarkoittaa yhtiön viemistä pörssiin. IPO järjestetään ennen varsinaista pörssilistausta, ja siinä pitkään mukana olleet omistajat tekevät usein cashoutin osakkeistaan. Ostajana ovat sitten tavissijoittajat tai ammattilaiset, jotka uskovat osakkeen lähtevän nousuun pörssilistautumisen jälkeen.

Ripple on yhtiönä todella mielenkiintoinen tapaus. Moni sijoittaja olisi kiinnostunut ennemmin Ripplen osakkeista kuin XRP-tokenista, ja pörssilistautuminen mahdollistaisi tämän. Mitä vaikutuksia IPO:lla olisi sitten Rippleen ja XRP-tokeniin?

Yllä olevasta tviitistä löytyy linkki yhteen analyysiin, jossa spekuloidaan tilannetta. Listautuminen laajentaisi ainakin Ripplen rahoituspohjaa, mikä mahdollistaisi monia eri asioita. Yhtiön laajenemisen lisäksi se voisi vähentää merkittävästi Ripplen painetta dumpata XRP-tokeneita markkinoille.

Tällä hetkellä Ripple vapauttaa XRP-tokeneita escrow-lukituksesta joka kuukausi ja myy niitä kasvattaakseen yhtiön kassaa. Tämä aiheuttaa luonnollisesti painetta kurssilaskulle. Ripplen toiminta on yksi iso syy sille, miksi XRP on heikoimmin suorittanut top 10 -kryptovaluutta viimeisen vuoden aikana.

Todennäköisesti listausta ei nähdä ennen kuin XRP-tokenin status on vahvistettu sataprosenttisesti, eli onko kyseessä arvopaperi (engl. security) vai ei. Aiheesta käydään parhaillaan oikeudenkäyntiä, eivätkä Yhdysvaltain viranomaiset ole vielä antaneet lopullista tuomiotaan.

HODL-periaate elää ja voi hyvin

Kirjainlyhenne HODL on tuttu lähes kaikille Bitcoin-sijoittajille. Se ei siis ole peräisin sanoista Hold On your Dear Life, vaan kyse on vuosia sitten tehdystä typosta, josta muodostui välittömästi ledgenda.

Joka tapauksessa, ”hodling” tai ”hodlaus” on yksi vanhimmista periaatteista, mitä Bitcoin-sijoittamiseen tulee. ”Hodlaajat” ovat niitä kuuluisia vahvoja käsiä, jotka eivät pelästy Bitcoinin hinnanmuutoksista ja pitävät kolikoistaan kiinni viimeiseen saakka. ”Hodlers of the last resort”, kuten sanonta kuuluu.

Uusimpien tietojen mukaan vahvojen käsien määrä on yhä jatkuvassa kasvussa.

Peräti 12,6 miljoonaa bitcoinia ei ole liikkunut mihinkään yhteen vuoteen. Ja määrä on jatkuvasti kasvussa! Tällä hetkellä mainattuja bitcoineja on reilut 18 miljoonaa kappaletta. Kun tästä vähennetään kaikki kadonneet ja Satoshi Nakamoton bitcoinit, markkinoilla on todennäköisesti vain noin 14 miljoonaa bitcoinia.

Jos lähes 90% tästä määrästä on siis pois markkinoilta, se herättää mielenkiintoisia ajatuksia. Kysynnän kasvaessa, tarjonta loppuu kesken hyvin nopeasti. Ja tämä tarkoittaa väistämätöntä kurssien nousua.

Nyt on toki muistettava, että todella moni edellä mainituista kolikoista on suurten kryptovaluuttapörssien kylmälompakoissa (cold wallet). Nämä bittirahat lähtevät siis liikkeelle, jos niiden omistajat painavat pörssissä riittävän monta kertaa myyntinappia. Viimeisen vuoden aikana markkinan muutos ei ole vielä saanut ammattilaisia kaupantekoon.

Niin tai näin, kyseinen lukema on todella suuri suhteessa koko Bitcoinin tämän hetken varantoon.

Lopuksi vielä maininta arvokkaasta tietopaketista. Coinmotion-pörssin omistava Prasos on julkaissut hetki sitten perinteisen kvartaaliraporttinsa. Kyseessä on dcresearch-yhtiön kanssa yhteistyössä tuotettu analyysi, joka on loistava tietopaketti. Q4-rarportti on aiempien julkaisujen tapaan kaikille ilmainen PDF.

Bitcoin sai myös tänään merkittävän kädenojennuksen Twitterissä, joka on tärkeä (tai jopa tärkein) some-kanava kryptokeskustelussa. Bitcoin sai oman emojinsa, joka lisätään automaattisesti #bitcoin tai #BTC hashtagien perään. Twitterin perustaja Jack Dorsey on tunnettu Bitcoinin ystävä, kuten moni varmasti tietääkin.

bittiraha

Kuva: David McBee from Pexels


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.