Uutiset
02
joulu
kryptouutiset-pankki

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

2.12. Uutiskatsaus: Markkinat, UpBit, EKP, Saksa, Afrikka

Joulukuun ensimmäinen uutiskatsaus sisältää mielenkiintoista asiaa pankkimaailmasta. EKP tutkii digivaluutan käyttöönottoa ja Saksasas pankit saavat pian tarjota kryptovaluuttoja asiakkailleen. Markkinoilla ollaan sen sijaan negatiivissa fiiliksissä, sillä Bitcoinin kurssi tuntuu olevan jatkuvassa laskupaineessa.

Markkinoilla alakuloinen tunnelma

Uusi viikko käynnistyy Bitcoinin osalta negatiivisissa ja odottavissa tunnelmissa. Mitään suurempaa romahdusta ei ole viikon aikana tapahtunut, mutta sellainen tuntuu olevan kulman takana. Yleinen sentimentti on varsin negatiivinen, ja yhä useampi ”influensseri” alkaa puhua klassisesta kuuden kilon linjasta.

Alla oleva kuva kertoo Bitcoinin nykytilan.

bitcoin-kurssi-20191202

Kyseessä on tuttuun tapaan BitMEXin XBTUSD-futuurin kurssi, jonka arvo vaihtelee usein +-100 dollaria viralliseen kurssiin nähden.

Bitcoinin kurssi oli viikon takaisessa uutiskatsauksessa noin 6800 dollaria, ja tuolloin oltiin noustu pahimmasta kuopasta hieman ylös päin. Markkinoilla nähtiin tämän jälkeen reilun tuhannen taalan ralli lähes 8000$ pintaan, kunnes todellisuus iski taas sijoittajien silmille.

Markkinoiden sentimentti palasi negatiiviseksi viikon lopulla. Bitcoinin kurssi putosi lyhyen ”hopium” -rallin huipusta takaisin kuvassa näkyvälle siniselle tukitasolle, joka on noin 7300-7400 dollarissa. Tällä hetkellä ollaan aivan sen alapuolella. Kurssi hakee nyt uutta suuntaa.

Bitcoinin kurssi on edennyt pian puoli vuotta todella vahvaa alamäkeä. Yllä olevassa kuvassa näkyvää oranssia viivaa voisi jatkaa käytännössä tuplasti pidemmälle. Kurssi matelee jatkuvasti alaspäin ja toistaa kuukausi toisensa jälkeen kaavaa lower highs & lower lows.

Jokainen huippu on aina entistä matalampi ja toisaalta jokaisen romahduksen pohja on aina syvemmällä. Tämä suuntaus on teknisesti katsottuna todella negatiivinen, eikä näköpiirissä ole mitään suurempaa helpotusta ainakaan nyt.

Jos sijoitushorisonttisi on useita vuosia, niin nykyinen tilanne ei pitäisi huolestuttaa lainkaan. Bitcoinin kurssi on isossa kuvassa täsmälleen siinä, missä sen pitäisikin olla.

Yllä oleva tviitti on monien tuntema PlanB, jonka Stock-To-Flow -pohjainen kurssimallinnus on esitelty myös Bitcoinkeskuksessa. Kuten kuvasta hyvin näkyy, Bitcoinin kurssin ennustetaan nousevan vasta vuoden 2020 puoliintumisen myötä.

Aiempina vuosina raju spurtti on tapahtunut noin vuosi puoliintumisen jälkeen, mikä tarkoittaisi sitä, että vuonna 2021 tullaan näkemään kauan odotettu Bitcoin 100K…

Altcoinien kehityksessä ei ole tapahtunut myöskään mitään merkittävää joulukuun alkupäivinä. Bitcoinin markkinaosuus on pysynyt lähes muuttumattomana viime viikkoon nähden. Tämän hetken mittaus on 66,4% – viikko sitten lukema oli 66,2%.

Poikkeuksellista liikehdintää on tapahtunut lähinnä VeChainin suunnalla, jos puhutaan suurimmista altcoineista. Kiinalaistaustainen projekti on tällä hetkellä noin 25 prosentin päivänousussa johtuen Microsoftiin liittyvistä uutisista.

Markkina on tällä hetkellä hieman samassa tilanteessa kuin vuoden 2019 alkupuolella. Kyseessä on monien eri mittareiden mukaan ostopaikka sijoittajille, jotka katsovat kehitystä pitkällä tähtäimellä. Esimerkiksi Mayer Multiple on ollut edellisen kerran näin alhaalla maaliskuussa 2019. Kurssikehityksen arviointi lyhyellä tähtäimellä tuntuu olevan täyttä lottoamista.

Korealaispörssi UpBit uusin hakkeroinnin uhri

Kryptovaluuttapörsseihin liittyvät hakkeroinnit ovat olleet tänä vuonna varsin vähän tapetilla, mikä on hyvä juttu. Muutos vuoteen 2018 on valtava, jolloin hakkeroinnit olivat dollareissa mitattuna hurjasti suurempia.

Viime viikolla nähtiin vuoden seitsemäs hakkerointitapaus pörsseihin liittyen. Etelä-Korean jättiläisiin kuuluva UpBit menetti 342.000 Etheriä (noin 50 miljoonaa taalaa) epäilyttävän transaktion seurauksena. Ilmeisesti verkkorikolliset iskivät yhtiön hot wallet -lompakkoon.

bancor hakkerointi

Pörssit jakavat varallisuutensa karkeasti kahteen säilytysmuotoon: kylmälompakko eli hot wallet on Ledger Nanon kaltainen säilytysmuoto, jossa asiakkaiden varat ovat pitkäaikaissäilytyksessä pois verkosta. Kuumalompakkoon siirretään varoja asiakkaiden kotiutuksia varten ym. päivittäisiin operaatioihin.

Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että pörssien turvallisuus on parantunut yleisellä tasolla merkittävästi parin viime vuoden aikana. Rikollisten saama hyöty on pienentynyt, mikä on johtanut myös käyttäjien kannalta merkittävään muutokseen. Pörssien asiakkaat ovat menettäneet varoja todella harvoin.

Pörssien asiakkaat ovat tänä vuonna kärsineet vahinkoja ainoastaan Cryptopian tapauksessa. Varsin pieneksi kuihtunut pörssi hakkeroitiin alkuvuodesta, mikä johti sen konkurssiin keväällä 2019. Cryptopia vaikutti olevan ongelmissa ilman hakkerointiakin.

Terveellä pohjalla toimivat pörssit ovat parin viime vuoden aikana korvanneet rikollisten varastamat kolikot asiakkailleen omasta pussistaan. Tämän lisäksi pörssit tekevät yhä enemmän yhteistyötä varojen takaisin saamiseksi.

Euroopan keskuspankki pohtii omaa digitaalista valuuttaa

Facebookin Libra on ollut ehdottomasti yksi vuoden 2019 suurimmista uutisista. Some-jätin kaavailema oma kryptovaluutta on aiheuttanut paljon kohua sekä ravistellut keskuspankkeja ympäri maailmaa.

Maailman rahavarantoja hallitsevat keskuspankit näkevät Libran uhkana, koska se vastaa kuluttajien tarpeisiin ja voisi oikeasti saada satoja miljoonia käyttäjiä. EKP, Fed ja muut johtavat rahoituslaitokset ovat kontrolloineet maailman fiat-valuuttoja viimeisen sadan vuoden ajan. Nyt kryptovaluutat ja Libran kaltaiset projektit uhkaavat niiden monopoliasemaa.

Facebookin lisäksi painetta aiheuttaa myös Kiina, joka julkaisee pian oman digitaalisen valuuttansa. Libran kieltäminen voisi näin ollen tehdä tilanteen esim. Yhdysvaltojen ja Euroopan kannalta entistä pahemmaksi, sillä pelikenttä olisi täysin Kiinan valloitettavissa.

Ei mikään ihme, että EKP kaavailee myös julkisesti omaa valuuttaa. Aiheesta uutisoi viime viikolla myös Helsingin Sanomat.

hs-ekp

Euron ulkopuolella oleva Ruotsi on tutkinut e-kruunua jo vuosien ajan. Länsinaapurimme on todennäköisesti yksi ensimmäisiä maita, jotka siirtyvät kokonaan pois käteisestä rahasta. Venäjä on myös pitkällä, ja Venezuela julkaisi jo viime vuonna ensimmäisen valtiollisen kryptovaluutan.

Libran lisäksi paineita Eurooppaan tuovat amerikkalaiset Amazon, PayPal ja ApplePay. Myös Kiinan AliPay ja UnionPay laajenevat Eurooppaan. Tällä hetkellä ongelmana ovat kansalliset ratkaisut, jotka eivät skaalaudu koko Euroopan tarpeisiin.

EKP.n kaavailuissa on kaksi näkökulmaa. Yksi on pankkien sisäinen rahaliikenne, jonka tehostamisessa on jo maailmalla mukana mm. Ripple. Toinen on kuluttajien tekemät rahansiirrot Euroopan maasta toiseen. ”Kryptoeuro” mahdollistaisi lähes reaaliaikaiset transaktiot maasta toiseen ohittaen kymmeniä vuosia vanhan SWIFT-systeemin.

Eurooppa on tällä hetkellä selkeällä takamatkalla, mitä tulee kryptovaluuttoihin. Aasiassa (etenkin Japani ja Etelä-Korea) ollaan valtavasti edellä kryptovaluuttojen adoptiossa. Yhdysvallat on myös eri tasolla kuin konservatiivinen Eurooppa.

Nyt näyttää siltä, että EKP on pikkuhiljaa heräämässä todellisuuteen. Kryptovaluutat ovat tulleet jäädäkseen, ja käteinen poistuu käytöstä lähitulevaisuudessa. Kuluttajat ja rahoituslaitokset suorittavat siirtonsa digitaalisesti tavalla tai toisella. Kyse on lähinnä siitä, minkä tahon hallitsemaa valuuttaa käytetään.

Saksan pankit voivat hallita kryptovaluuttaa ensi vuonna

Jatketaan pankkeihin liittyvillä uutisilla. Pari päivää sitten saatiin mielenkiintoisia uutisia Saksasta, sillä maan hallitus hyväksyi kryptovaluuttoja koskevan lakiesityksen. Kaikkien osavaltioiden on vielä hyväksyttävä esitys, mutta sen odotetaan menevän läpi ongelmitta.

Maailman talouskeskustelu nojaa usein Yhdysvaltoihin ja Kiinaan, joten välillä unohtuu, että Saksa on planeettamme neljänneksi suurin talous. Se talous on kokoluokaltaan kymmeniä prosentteja suurempi kuin yli miljardin asukkaan Intia.

Kun Saksan kokoinen talous säätää kryptovaluuttoja tukevan lakiesityksen, kyseessä on tärkeä virstanpylväs. Mistä on sitten kyse?

Tähän asti pankkeja on käytännössä kielletty käsittelemästä kryptovaluuttoja – puhumattakaan niiden myymisestä asiakkailleen. Uusi lakiesitys muuttaa kuitenkin tilanteen. Saksan rahoituslaitokset voivat hakea ensi vuonna lisenssiä, joka antaa niille luvan tarjota kryptovaluuttoja asiakkailleen.

frick bank
Pankkilainsäädäntö ottaa merkittäviä askeleita Saksassa.

Lakiesitys on luontainen jatkumo yhä kasvavalle instituutioiden kiinnostukselle kryptoja kohtaan. Toistaiseksi suursijoittajien varoja hallitsevat kolmannen osapuolen custody-palvelut sekä kryptovaluuttapörssit. Pankit ovat hallinneet asiakkaiden varoja jo satoja vuosia, joten ne ovat myös luonnollinen toimija hallitsemaan krypto-omaisuutta.

Käytännössä saksalaiset sijoittajat voivat jatkossa ostaa bitcoineja suoraan oman verkkopankkinsa kautta, samoin kuin osakkeita ja muitakin instrumentteja.

Suomessa toimivat pankit ovat olleet lähinnä negatiivisissa otsikoissa kryptovaluuttoihin liittyen. Tilanne tulee muuttumaan lähivuosina, sillä Saksasta alkanut kehitys laajenee väistämättä myös muualle.

Pankit ovat myös valtioiden ja verottajan kannalta hyvä toimija kryptovaluuttojen välittäjäksi. Ne ovat tarkan rahanpesuvalvonnan piirissä, ja pankissa säilytetyt bitcoinit ovat verottajan tarkassa tiedossa. On vain aivan kysymys, milloin päättäjät heräävät myös Suomessa ja muissa Euroopan maissa tähän todellisuuteen.

Pian alkava uusi vuosikymmen tuo mukanaan muutoksen, jolloin ihmisten sijoitustilillä näkyvät eurot, bitcoinit ja Nokian osakkeet kaikki sulassa sovussa.

Afrikka johtaa kryptovaluuttojen vallankumousta

Afrikka jää usein todella vähälle huomiolle länsimaissa ja esimerkiksi Suomen mediassa. Mantereelta kantautuu lähinnä negatiivisia uutisia, jotka koskevat pakolaisia, terrorismia, korruptiota, sisällissotia ja nälänhätää. Fakta on kuitenkin se, että Afrikka tulee todennäköisesti johtamaan kryptovaluuttojen vallankumousta.

Miksi Afrikka on sitten kiinnostunut kryptovaluutoista? Bitcoin on aikoinaan perustettu ratkaisemaan tiettyjä ongelmia ja tarjoamaan mahdollisuuksia ihmisille, joilla ei ole tällä hetkellä pääsyä perinteiseen pankkijärjestelmään. Länsimaissa ja etenkin Suomessa, bitcoinit ovat lähinnä spekulantteja ja monille vain yksi tapa yrittää rikastua nopeasti.

Suomessa kaikilla kansalaisilla on pääsy pankkiin ja käytössä on vakaa valuutta. Tämän lisäksi henkilökohtainen omaisuus on turvassa, eikä ihmisten ole tarpeen vaihtaa nopeasti maisemaa sisällissotien vuoksi.

Afrikassa kaikki on kuitenkin toisin. Mantereella on valtavasti ihmisiä, joille kryptovaluutat tarjoavat mahdollisuuden kerätä varallisuutta ja myös säilyttää sitä turvallisesti. Tämän lisäksi maailman suurimmat metropolit ovat pian afrikkalaisia.

Samaan aikaan kun länsimaiden syntyvyys romahtaa ja esim. Tokion väkiluku puolittuu, Afrikan suurimmat metropolit kasvavat vuosisadan loppuun mennessä jopa sadan miljoonan asukkaan jättiläiskaupungeiksi.

Afrikan tilanteen ovat huomanneet myös monet kryptoalan toimijat. Twitterin perustaja Jack Dorsey tviittasi äskettäin seuraavaa.

Dorseyn lisäksi myös monet kryptovaluuttapörssit ovat jo ottaneet jalansijaa Afrikassa; Binancella on esimerkiksi vahva panostus tällä hetkellä Nigeriassa ja Etelä-Afrikassa. Muitakin pörssejä on jo rantautunut Afrikkaan.

Kiinnostus ei ole vain spekulointia tulevaisuudella – tämän kertovat Googlen hakutulokset. Kun listataan maailman top 5 Bitcoinista kiinnostuneet maat, niistä kolme on afrikkalaista. Nigeria on tällä hetkellä ylivoimainen ykkönen koko maailmassa.

Afrikkalaisten adoptiota kryptovaluuttoihin helpottaa myös laaja mobiiliaitteiden käyttö rahansiirroissa. Kryptovaluutat sopivat tähän yhtälöön erinomaisesti.

Jouluun on enää reilut kolme viikkoa aikaa! Tsekkaa tästä parhaat lahjaideat kryptovaluuttoihin liittyen:

Parhaat joululahjaideat Bitcoinista kiinnostuneelle

Photo by Croberin Photography from Pexels


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *