Uutiset
02
marras
pankki

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

2.11. Uutiskatsaus: Markkinat, F-Secure, Iran, DBS, JP Morgan, EKP

Bitcoinilla on takana lähes historiallinen nousu 14.000 dollariin. Onko Bitcoin katkaissut vihdoin myös yhteyden osakemarkkinoiden kehitykseen? Tämän viikon uutisartikkelissa todella paljon asiaa pankkimaailmasta.

Rekisteröidy Binancelle

Markkinakatsaus: Bitcoin

Bitcoinin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä noin 13.400 dollaria. Lukema on noin 400 dollaria korkeampi kuin edellisen uutiskatsauksen aikaan. Takana on todella vahva nousukausi, sillä bittirahan kurssi mitattiin yli 2000 dollaria alempana vain kaksi viikkoa sitten.

Alla olevassa kuvassa ovat Bitcoinin päivätolpat kesän lopulta lähtien.

bitcoinkurssi20201102

Kuten näkyy, Bitcoinin kurssi on kohonnut heinäkuun lopun ~9000 dollarista noin 50 prosenttia! Samaan aikaan monet altcoinit (etenkin DeFi-tokenit) ovat laskeneet pahimmillaan kymmeniä prosentteja.

Viime viikko oli monella tapaa historiallinen, ja se vahvisti uskoa tulevaan nousumarkkinaan entisestään. Parhaimmillaan bittirahan kurssi kävi yli 14.000 dollarin tasolla, mikä on korkein mittaus sitten 2017/2018 kryptorallin.

Bitcoinin kurssi jäi lopulta vain noin sata dollaria alle sen historian korkeimmasta kk-clousauksesta. Eli nyt puhutaan kurssista, joka on kuukauden viimeisenä päivänä. Edellinen ennätys, noin 13.900 dollaria, on joulukuulta 2017. Nyt kurssi jäi aavistuksen tuon lukeman alapuolella.

On toki muistettava, että kurssi heiluu aina hieman pörssistä toiseen. Tämän lisäksi pitäisi tieää tarkka aikavyöhyke, jonka mukaan kurssi katsotaan.

Bitcoinin kurssi piti myös pintansa osakemarkkinoiden alamäestä huolimatta. Kryptomarkkina on liikkunut jo parin vuoden ajan hyvin vahvasti osakemarkkinan kanssa käsi kädessä. Viimeisen viikon ajan on näyttänyt lähinnä siltä, että kulta ja altcoinit kärsivät osakkeiden syöksyessä punaiselle.

Kuten yllä olevasta twiitistä hyvin näkyy, suuret osakeindeksit jäivät viime kuussa pakkaselle Bitcoinin noustessa lähes 30 prosenttia.

Tarkoittaako tämä nyt sitä, että Bitcoinin ja osakemarkkinoiden välinen napanuora on vihdoin katkaistu? Onko Bitcoin nyt vapaa nousemaan uusiin ATH-lukemiin maailman epävarmasta taloustilanteesta huolimatta? Aika näyttää. Toistaiseksi piensijoittajat eivät ole vieläkään kiinnostuneet Bitcoinin ostamisesta, vaan nousu tulee lähes 100-prosenttisesti alan ammattilaisilta.

Viikonloppuna vietettiin myös tärkeää merkkipäivää.

Lokakuun viimeinen päivä on Bitcoinin usein nimetty syntymäpäivä. Tuolloin vuonna 2008 julkaistiin Bitcoin whitepaper Satoshi Nakamoton toimesta. Kyseinen dokumentti on siis 12 vuotta vanha.

Kyseessä on monien mielestä epävirallinen syntymäpäivä, sillä genesis block eli lohkoketjun ensimmäinen lohko kuvaa Bitcoinin syntymää hieman paremmin. Tätä tapahtui 3. tammikuuta vuonna 2009.

Alla olevalla videolla käydään läpi muitakin Bitcoiniin liittyviä vuosipäiviä.

Markkinakatsaus: altcoinit

Bitcoinin markkinaosuus on artikkelin kirjoitushetkellä 63,3 prosenttia. Viikko sitten oltiin 61,1 prosentissa, ja tätä aiemmat mittaukset olivat 59,6 ja 58,4 prosenttia. Trendi on selvääkin selvempi, mutta joko katto alkaa tulla vastaan?

Bitcoin market cap käväisi jo lähes 64 prosentissa, mutta se on laskenut muutaman kymmenyksen maanantain aikana. Altcoineilla on tästä huolimatta takanaan verinen viikko. Alla on top 15 -listaus Coinpaprika-sivustolta.

altcoinit20201102

Yllä oleva kuva puhuu karua kieltään. Suuret altcoinit ovat selvästi pakkasella Bitcoiniin nähden sekä yhden viikon että yhden kuukauden ajalta. Edes yhden kvartaalinen ajalta plussalle ei pääse kuin kaksi kolikkoa: Binance Coin ja Monero.

Edes top 100 -listalla ei ole kuin muutamia satunnaisia poikkeuksia tähän sääntöön. Jostain syystä Coinpaprika listaa kiistanalaisen HEX-kolikon, mutta sitä ei nyt huomioida tarkemmin.

Bitcoin dominoi markkinaa totaalisesti juuri nyt, eikä altcoin-maailmasta ole mitään suurempaa raportoitavaa.

Markkinakatsaus: DeFi

DeFi-markkinoilla on edelleen varsin hiljaista. Tyyntä myrskyn edellä, vai vetääkö DeFi-yhteisö loppuvuoden happea kesän hurjan rallin jälkeen?

Kaikki tunnetut DeFi-projektit ovat jatkaneet alamäessä muiden altcoinien tavoin. Uniswap on -19,51 %, Aave -22,11 % ja Yearn Finance -25,67 % pakkasella vain seitsemän päivän aikana Bitcoiniin nähden. Todella rumaa jälkeä.

Kuten on todettu myös aiemmissa viikkokatsauksissa, kurssien syöksy ei ole näkynyt juuri lainkaan itse protokollien käytössä.

defipulse 20201102

Yllä oleva kuva on Defipulse.com-sivustolta. TVL eli Total Value Locked on tällä hetkellä 11,1 miljardia, eli hyvin lähellä kahden edelliskuukauden keskiarvoa. Mitään suurta romahdusta ei ole tässä suhteessa nähty. Kuvassa näkyvä romahdus viime päivinä on itse asiassa V-muotoinen, mutta nousukäyrä saattaa hukkua pois näkyvistä.

Merkittäviä muutoksia on kuitenkin nähty DeFi-skenen sisällä. WBTC eli Wrapped Bitcoin on noussut TVL:ssä mitattuna jo kolmanneksi ja jättänyt taakseen Aave-palvelun.

Suomalaistaustainen Aave on menettänyt sijoittajien rahoja satoja miljoonia viime kuukausina. Nyt sen ohi on edennyt myös kilpaileva lainapalvelu Compound. DeFi-huuman huipulla Aave oli hetken aikaa jopa suurin protokolla, mutta nyt se uhkaa pudota pois top 5 -sijoilta.

Viikko sitten hakkeroinnin kohteeksi joutunut Harvest Finance näyttää toipuneen iskusta, sillä palvelussa on edelleen yli 300 miljoonaa dollaria lukittuna.

F-Securen johtaja haluaa kryptovaluutat kuriin

Bitcoinkeskus uutisoi jo viikko sitten case Vastaamosta, joka on ollut otsikoissa jo pidemmän aikaa. Kyseessä on siis Psykoterapiakeskus Vastaamoon tehty tietomurto, jonka seurauksena yli 40.000 potilaan henkilö- sekä potilastiedot menetettiin hakkerille.

Tapaus liittyy kryptovaluuttoihin, sillä hakkeri kiristi sekä Vastaamoa että yksittäisiä uhreja Bitcoinin avulla. Uhreille lähetetyssä sähköpostissa kehotettiin ostamaan bitcoinit suomalaisen Bittirahan kautta, joka joutui tämän vuoksi otsikoihin aina iltapäivälehtiä myöten.

Viime viikolla nähtiin myös monia ihmetyttänyt kannanotto F-Securen tietoturvajohtaja Mikko Koivuselta.

Koivunen olisi valmis kiristämään kryptovaluuttojen säätelyä. Mies kommentoi Ilta-Sanomien ”artikkelissa näin:

Kryptovaluutoille on huomattavan vähän järkevää, yhteiskuntaa rakentavaa käyttöä, jos ne säilyvät tällaisina huonosti identiteetteihin liitettävinä, joista ei veroja makseta tai rikollisseuraamuksia synny.

Lausunto oli hieman kummallinen etenkin Bitcoiniin liittyen, jonka julkisesta lohkoketjusta on saatu kiinni jatkuvasti verkkorikollisia kehittyneen teknologian avulla. Kommentit ovat kuin ”raikas tuulahdus” 3-4 vuoden takaa. Sitä aina toivoisi Suomen kulkevan kärkijoukoissa uuden teknologian käyttöönotossa, etenkin, kun kyse on näin mullistavasta keksinnöstä.

Kryptovaluuttojen säätely ei myöskään auta tietojärjestelmien tietoturvan parantamisessa. Tästä ovat vastuussa järjestelmien toimittajat ja ylläpitäjät.

Viime viikolla uutisoitiin myös siitä, että suomalainen Bittiraha-palvelu oli estänyt kymmenien uhrien siirrot kiristäjälle. Toimitusjohtaja Heidi Hurskainen ei yksilöinyt tarkemmin syitä tai menetelmiä siirtojen estoihin:

Tietyillä prosesseilla detektoimme, jos siellä on huijauksen kohteeksi joutuneita.

F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen kertoo IS:n jutussa, että yhtiöllä on tiedossa 50 henkilöä, joiden siirto kiristäjälle oli Bittirahan kautta estetty. Aiheesta ei ole ollut julkisuuteen viime päivinä raportoitu. Tällä hetkellä ei tiedetä tarkkaan sitä, kuinka moni Vastaamon uhreista on saanut kirjeen ja kuinka moni on suorittanut maksun joko Bittirahan tai muun palvelun kautta.

Valitettavasti tämä Vastaamon tapaus tuo turhaa negatiivista julkisuutta Bitcoinille Suomessa.

Iranin keskuspankki alkaa tallettaa bitcoineja

Iranin keskuspankki teki historiallisen ilmoituksen viime viikolla. Se alkaa kerätä maassa toimivilta louhintafarmeilta fiat-rahan sijasta bitcoineja. Samalla Iranista tulee ensimmäinen valtio, jonka keskuspankki on ilmoittanut julkisesti tallettavansa bitcoineja.

Moni analyytikko on ennakoinut tätä liikettä talousvaikeuksista kärsivien maiden taholta jo pidemmän aikaa. Iranin lisäksi hyviä ehdokkaita olisivat olleet monet Etelä-Amerikan valtiot.

Iran on mielenkiintoinen valtio, sillä maasta löytyy paljon halpaa energiaa sekä öljyä. Iran on sulkenut viime vuosina jopa tuhansia laittomia louhintafarmeja. Nyt maa jakaa laillisille toimijoille lisenssejä, ja nämä farmit toimittavat puolestaan osan louhintapalkkioista bitcoineina Iranin keskuspankille.

Samalla Iran aikoo käyttää bitcoineja Yhdysvaltain dollari-blokin kiertämiseen. Tällä hetkellä maa on potkittu ulos SWIFT-järjestelmästä, joten kaupankäynti on muun maailman kanssa erittäin vaikeaa. Aika näyttää, miten se onnistuu Bitcoinin avulla.

Nyt on myös kiinnostavaa nähdä, mitkä keskuspankit seuraavat Iranin tiellä. Kuten Alex Saunders kirjoittaa yllä olevassa twiitissä: ”No one wants to be first. Then, no one wants to be last.” Todennäköisesti Iranin keskuspankki laittoi lumipallon pyörimään, joka ei ihan helpolla pysähdy.

DBS ja JP Morgan

Viime aikoina on tullut ulos valtavasti uutisia liittyen Bitcoiniin sekä instituutioihin. Olivat ne sitten pörssiyhtiöitä, hedge-rahastoja tai pankkeja. Viime viikolla saatiin taas kaksi mielenkiintoista uutista pankkimaailmasta.

DBS on Singaporen suurin pankki. Se ilmoitti viime viikolla käynnistävänsä kryptovaluuttapörssin omille asiakkailleen. Singapore on yksi kryptomaailman keskuksista Aasiassa. Todella monella projektilla on edustus tässä huipputeknologian kehdossa.

DBS Digital Exchange on treidausalusta institutionaalisille sijoittajille. DBS tarjoaa luonnollisesti myös custody-palvelun eli kryptovaluuttojen säilytyksen. Myös piensijoittajat pääsevät mukaan DBS:n muiden pankkien kautta. Usko tai älä, joku päivä saat vastaavat palvelut käyttöösi suomalaisen verkkopankkisi kautta.

Toinen pankkimaailman uutinen liittyy Yhdysvaltalaiseen JP Morganiin, joka on yksi maailman suurimmista finanssitaloista. Bitcoinkeskus uutisoi JP Morganin aikeista jo helmikuussa 2019.

Nyt kehitystyö on edennyt niin pitkälle, että JPM Coin on valmiina kaupalliseen käyttöön. Pankki pyrkii tehostamaan rahaliikennettä ja säästämään satoja miljoonia dollareita mm. virhetilanteissa.

In cross-border payments, for instance, which relies on a complex global web of correspondent banks, payments sometimes get rejected for errors in account information or other problems. JPMorgan is one of the biggest players in this industry, moving more than $6 trillion a day across more than 100 countries.

If banks could confirm that payments have the proper account information and regulatory format before they are sent, they could prevent expensive rejections. (Lähde: CNBC)

Tämän lisäksi JPM Coin voisi korvata tulevaisuudessa shekit, joita käytetään edelleen valtavia määriä Yhdysvalloissa. JPM Coin on stablecoin, ja pankki on rakentanut sitä varten oman Onyx-nimisen lohkoketjunsa.

Vaikka pankit eivät monia kryptosijoittajia miellytä, niin tällaiset uutiset ovat tärkeitä kryptovaluuttojen legitiimin käytön ja statuksen saamisessa.

EKP ja digitaalinen euro

Bitcoinkeskus uutisoi kaksi viikkoa sitten IMF:n eli kansainvälisen valuuttarahaston isännöimästä kokouksesta, jonka yksi aiheista oli CBDC – Central Bank Digital Currency.

Kommentit olivat tuolloin varsin neutraaleita mm. Yhdysvaltain Fedin ja BIS:n taholta. Tämä siitä huolimatta, että Kiina on jo lanseerannut oman DCEP-valuuttansa ja ajaa sitä ulos parhaillaan.

EKP:n pomo Christine Lagarde otti kuitenkin askeleita Kiinan suuntaan eilisellä ilmoituksellaan. Lagarde puhui jo viime vuoden Libra-kohun aikaan siitä, että Eurooppa on jäämässä jälkeen ulkomaisista toimijoista digirahan suhteen.

Tunnettu eurokriitikko Tuomas Malinen otti Twitterissä uutisen vastaan happamana. Malinen on ennustanut jo pitkään uutta finanssikriisiä. Miehen ajatuksia ja hyvää artikulointia löytyy kiinnostuneille Youtubesta.

Olivat EKP:n todelliset tarkoitusperät sitten mitkä hyvänsä, niin taustalla on ehdottomasti halu ottaa yhä tiukempi ote taloudellisesta kehityksestä.

Tällä hetkellä keskuspankit eivät voi jakaa suoraan rahaa kansalaisten tileille, vaan niiden on käytännössä annettava likviditeettiä pankeille. Ongelma on kuitenkin siinä, että pankit eivät suostu tällä hetkellä lainaamaan rahaa esim. konkurssikypsille yrityksille.

CBDC toisi EKP:n, Fedin ja muut keskuspankit suoraan kansalaisten tileille. Taustalla on myös laajempi tavoite saada ihmiset luopumaan käteisen käytöstä. Kun kaikki transaktiot saadaan digirahan piiriin, niitä voidaan valvoa 100-prosenttisesti.

Todennäköisesti digieuro pyritään yhdistämään kansalaispalkkaan tai muuhun vastaavaan tukeen, jota jaettaisiin vaan ”EKP Coinillla”.

Lagarden lausunto kertoo siitä, että EKP:lla on tällä hetkellä kovempi kiire seurata Kiinan jalanjälkiä kuin Yhdysvalloilla. Aika näyttää, mikä keskuspankeista ehtii ensin. Se on kuitenkin varmaa, että CBDC saadaan ulos eri muodoissaan ympäri maailmaa 2020-luvun aikana. Tätä kehitystä on vaikea pysäyttää.

Image credit: Josh Calabrese on Unsplash


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.