Uutiset
02
loka
bitcoinin kurssiromahdus

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

2.10. Uutiskatsaus: Markkinakatsaus, EOS, SEC, CRC, Stock-To-Flow

Keskiviikon uutisartikkeli aloitetaan markkinakatsauksella, jonka aiheena on Bitcoinin raju kurssiromahdus viime viikolla. Tämän jälkeen käsitellään pinnalla olevia aiheita, eli SEC ja EOS. Lopuksi katsaus Stock-To-Flow -malliin, joka leviää yhä laajemmalle. Nyt se on myös huomattu investointipankeissa.

Rekisteröidy Binancelle

Markkinakatsaus: Bitcoinin kurssi romahti alle 8000 dollariin

Viime viikon uutiskatsaus osui tiistaille, jolloin Bitcoinin kurssi oli noin 9700 dollarin tasolla. Jo tämä taso oli teknisen analyysin näkökulmasta  huolestuttava, mutta paljon pahempaa oli tulossa.

Bitcoin romahti viime viikon tiistaina 8400 dollariin ja rikkoi torstaina myös 8000 taalan rajapyykin. Tämä lasku oli todella merkittävä, sillä Bitcoinin kurssille oli muodostunut kesän aikana merkittävä tukitaso noin 9200-9300 dollariin. Tämä näkyy alla olevassa kuvassa sinisellä viivalla.

bitcoin-kurssi-2019-10-02

Artikkelin kirjoitushetkellä ollaan 8200-8300 dollarin välimaastossa. Kuten kuvasta näkyy, kyseessä on varsin neutraali alue, mutta liikehdintä on pysähtynyt täsmälleen samalle resistanssi-levelille, jota kokeiltiin toukokuun puolivälissä.

Analyytikoiden mielestä seuraava merkittävä tukitaso on noin 7500-7600 dollarissa, joka on merkitty myös sinisellä viivalla yllä olevassa kuvassa. Bitcoinin kurssi on juuri nyt täsmälleen näiden tukitasojen puolivälissä.

Mistä Bitcoinin kurssiromahdus sitten johtui? Tämä on pohdittu koko viime viikko, ja yleisin selitys oli Bakktin ja teknisen analyysin yhdistelmä.

Bitcoin-futuureja tarjoava Bakkt avasi viikko sitten ovensa lähes vuoden odotuksen jälkeen, mutta treidausvolyymit olivat todella pieniä. Tämä oli selkeä pettymys markkinoille, minkä lisäksi Bitcoinin kurssi oli teknisen analyysin kannalta todella kriittisessä kohdassa (katso oranssi kolmio yllä olevassa kuvassa).

Pettymys Bakktin käynnistykseen antoi todennäköisesti alkusysäyksen, jonka jälkeen tekninen analyysi ja botit hoitivat loput. Taustalla voi olla jotain muutakin, mutta Bitcoinin markkinaliikkeiden todellinen syy jää lähes aina hämärän peittoon.

Altcoin-markkina romahti viime viikolla Bitcoinin vanavedessä, mikä oli odotettua. Bitcoinin markkinaosuus on kuitenkin pysynyt alle 68 prosentissa. Kun katsotaan Bitcoin dominancen kehitystä laajemmin, niin altcoinien omistajilla alkaa olla vihdoin aihetta optimismiin.

bitcoin-dominance-2019-10-02

Yllä olevassa kuvassa on Bitcoinin markkinaosuus reilun 1,5 vuoden ajalta. Todella pitkä nousukausi huipentui kuukausi sitten, jolloin Bitcoin dominance ylitti 70 prosenttia. Tällä hetkellä näyttää kuitenkin siltä, että jonkinlainen katto olisi saavutettu.

Bitcoinin markkinaosuus on lähtenyt hiljalleen kasvuun, ja suurimmat altcoinit ovat alkaneet näyttää viime viikkoina merkkejä uudesta noususta nimenomaan Bitcoiniin verrattuna.

Tämän hetken vahvin suorittaja on ehdottomasti Chainlink, josta Chico Crypto -kanava puhuu alla olevalla videolla. Kannattaa tsekata.

Bitcoinkeskus esitteli Chainlinkin heinäkuun lopulla. Kyseinen projekti on lähes jokaisen tunnetun altcoin-gurun suosituslistalla, ja sen suosio tuntuu kasvavan koko ajan. Lisäksi Chainlink menee projektina eteenpäin, ja taustalla on merkittäviä yhteistyösopimuksia. Näistä saat lisätietoa edellä mainitusta videosta.

Uusi altseason ei ole vielä missään nimessä alkanut. Pahin verenvuodatus on kuitenkin ohi, ja yhä useampi indikaattori alkaa näyttää siltä, että Bitcoinin dominanssille olisi saatu katto.

EOS sai 24 miljoonan dollarin sakot

Yksi viime päivien suurimmista kohuista liittyy EOS-projektiin, jolla riittää somessa (ja etenkin Bitcoin-maksimalistien joukossa) vihamiehiä. Kyseessä on historian suurin ICO, joka keräsi useamman miljardin dollarin potin vuosien 2017 ja 2018 välisenä aikana.

Moni analyytikko on ihmetellyt EOS:n varsin hiljaista toimintaa, huomioiden projektin resurssit. Nyt tähän saatiin selitys: EOS on ilmeisesti neuvotellut jo pidempään SEC:n kanssa mahdollisista sanktioista.

SEC on siis Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita valvova elin. Se liittyy oleellisesti kryptoihin, koska SEC:n mukaan käytännössä jokainen vuosina 2017-2018 järjestetyistä ICO:sta johti laittoman arvopaperin luomiseen.

Puhutaan siis englanninkielisestä termistä security. Tästä aiheesta on väännetty julkisesti jo pari vuotta, sillä mitään aukotonta lainsäädäntöä ei ole olemassa. Arvopaperiin liittyy oleellisesti odotus tulevaisuuden tuotoista. Markkinoilla onkin kiistelty eri projektien kohdalla, täyttävätkö ne security-määritelmän vai eivät.

Bitcoin ja Ethereum ovat saaneet puhtaat paperit jo ajat sitten, mutta projektit kuten Ripple XRP ja EOS ovat olleet tulilinjalla.

Miksi tämä määritelmä on niin tärkeä? Koska jokainen arvopaperi vaatii sen rekisteröinnin SEC:n kautta. Jos tätä asiaa ei ole hoidettu kuntoon, seurauksena on sakkoja sekä mahdollisesti vankilatuomioita.

EOS:n takana on Block.one niminen yhtiö, joka järjesti ICO:n ja vastaa sen kehityksestä. Eilen julkaistiin tieto, jonka mukaan Block.one on sopinut SEC:n kanssa 24 miljoonan dollarin sanktioista ICO:hon liittyen.

Tapaus on aiheuttanut hilpeyttä sosiaalisessa mediassa. ICO keräsi usean miljardin (jopa 4,1 mrd) dollarin potin, ja projekti on maksanut annettuja sakkoja enemmän yhdestä ainoasta domainista.

Kyseessä ei ole taatusti viimeinen tapaus, joka joutuu Yhdysvaltain viranomaisten käsittelyyn.

EOS:n ja SEC:n uutinen ei ole näkynyt markkinoilla oikeastaan millään tavalla. Tämä johtuu pitkälti siitä, että nykyinen EOS-token on ”vapautettu syytteistä” SEC:n osalta. Block.one -yhtiön saamat sakot koskivat ICO:ta, jolloin EOS-token ei vielä ollut sen omassa lohkoketjussa.

Coinbase, Kraken ym. perustivat CRC:n

Jatketaan yhä edellisestä jutusta tutulla aiheella, eli arvopapereilla.

Pari päivää sitten uutisoitiin, että useat amerikkalaispörssit ovat perustaneet erillisen neuvoston ratkomaan kryptovaluuttojen ja SEC:n välistä dilemmaa. Mukana ovat Coinbase, Kraken, Poloniex ja Bittrex.

Neuvosto pyrkii selvittämään tärkeimpien kryptovaluuttojen arvopaperi-statuksen. Kuten edellisessä jutussa jo todettiin, niin tämä on tärkeä tieto Yhdysvaltain viranomaisten kannalta.

Mahdollinen arvopaperi-status ei koske vain kryptovaluuttaprojektia. Pörssit eivät halua joutua ongelmiin SEC:n kanssa ja listata sellaisia tokeneita, jotka ovat potentiaalisesti laittomia. Keskustelua käydään varmasti jatkuvasti kulissien takana mahdollisista sanktioista.

On mielenkiintoista, että edellä mainittu EOS listattiin mm. Coinbase-pörssiin jo kauan aikaa sitten. Vaikka EOS saikin sakot (tai lähinnä näpäytyksen) SEC:ltä, sillä ei ollut vaikutusta Coinbasen statukseen.

CRC eli Crypto Ratings Council julkaisi myös arvion muutamista tunnetuimmista kryptovaluutoista.

Kuvassa oleva asteikko on välillä 1-5. Mitä korkeampi lukema, sen todennäköisemmin kyseessä on arvopaperi (security). EOS:n lukema on 4/5, eli arvio osui varsin hyvin kohdalleen. On syytä kuitenkin huomata, että vastaavalla tasolla ovat mm. tunnetut kryptovaluutat XRP, Stellar ja Augur.

Bitcoin, Litecoin ja Monero ovat odotetusti asteikon pohjalla. Myös alussa mainittu Chainlink saa Ethereumin ohella hyvin matalan lukeman, mikä on positiivista LINK-tokenin holdaajille.

Aika näyttää, joutuvatko listan yläpäässä olevat projektit SEC:n hampaisiin. Todennäköisesti kyllä, mutta toistaiseksi seurauksena on ollut lähinnä sakkoja.

Saksalaispankki ennustaa Bitcoinin kurssien yli 90.000 dollariin ensi vuonna

Nimimerkki PlanB ja Stock-To-Flow suhdeluku ovat olleet vuoden 2019 puhutuimpia aiheita kryptoskenessä.

Jos kumpikaan näistä ei kerro yhtään mitään, kannattaa tutustua ensin tähän Bitcoinkeskuksen artikkeliin. Kyseisessä jutussa on selitetty seikkaperäisesti, mistä nimimerkki PlanB:n Stock-To-Flow -ennustuksessa on oikein kyse.

Lyhyesti sanottuna kyse on tutkimuksesta, jossa Bitcoinin kurssikehitykselle on löydetty selittävä tekijä. Nimimerkki PlanB löysi ns. Stock-to-Flow suhdeluvun selittävän Bitcoinin kurssikehityksen lähes sataprosenttisesti.

Stock-To-Flow suhdeluku on korkea lähinnä kullalla ja hopealla, mutta Bitcoin ylittää lähivuosina myös kullan lukemat. Kyseinen malli ennustaa, että tulevina vuosina näemme Bitcoinin ylittävän 50.000$, 100.000$ ja jopa miljoonan dollarin merkkipaalut.

Kaiken takana on Bitcoinin jatkuvasti pienenevä inflaatio. Uusien Bitcoinien tulo markkinoille puolittuu neljän vuoden välein, ja seuraava puoliintuminen on luvassa toukokuussa 2020. Tämä on ollut historiallisesti merkittävä triggeri rajulle kurssinousulle.

Nyt PlanB:n tutkimus on löytänyt tiensä myös pankkiirien työpöydille. Merkittävä saksalaispankki BayernLB julkaisi pari päivää sitten kommenttinsa perustuen PlanB:n Stock-To-Flow malliin.

Tässä BayernLB:n thread aiheesta:

Pankin mukaan Bitcoinin kurssi olisi ennusteiden mukaan 90.000 dollarin tasolla ensi vuonna. Tämä miellyttää varmasti jokaista holdaajaa!

Nyt on jo helppo todeta, että PlanB:n Stock-To-Flow -pohjainen mallinnus tulee olemaan yksi Bitcoinin historian merkkipaaluista. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Bitcoinin kurssikehitys on mallinnettu onnistuneesti. Tutkimus on saanut tähän mennessä kannatusta todella laajalti.

Tulevat vuodet näyttävät, kuinka mallin ennuste pitää paikkaansa. Epäilijöille tiedoksi: PlanB on todennut, että malli olisi ennustanut jo vuonna 2011 hyvin puutteellisella datalla vuosien 2012-2019 kehityksen täsmälleen oikein.

Odotamme suurella mielenkiinnolla, mitä tuleman pitää. Se on kuitenkin varmaa, että PlanB:n Stock-To-Flow -malli on yhä useamman analyytikon ruudulla seuraavan puolen vuoden aikana. Kannattaa opetella ymmärtämään, mistä on oikein kyse! Aihetta käsitellään myös Bitcoin-standardi -kirjassa.

Lopuksi vielä kuuntelusuositus Anthony Pomplianon podcastista, jossa on vieraana Trace Mayer. Yleisesti ottaen, kannattaa kuunnella mitä näillä alan pioneereilla on sanottavaa. Etenkin some on täynnä kaikenlaisia guruja, joilta puuttuu kokemusta ja näkemystä alan tilasta.

Trace Mayer on ollut Bitcoin-scenessä mukana jo vuodesta 2011 lähtien. Hän on yksi alan arvostetuimmista henkilöistä ja tietää mistä puhuu. Tällaisista haastatteluista saa hyvän kuvan siitä, mistä Bitcoin on lähtenyt ja mihin todella ollaan matkalla.

 


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.

Bitcoinkeskus-käyttäjän artikkelit ovat sivuston taustalla olevan tiimin tuottamia. Bitcoinkeskuksen parissa työskentelee useita kryptovaluutoista kiinnostuneita henkilöitä. Mukana on myös vierailevia kirjoittajia, jotka eivät halua esiintyä omalla nimellään. Bitcoinkeskuksen pääanalyytikko on Antti Hyppänen.

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.