Uutiset
02
tammi
defi - decentralized finance

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

2.1. Uutiskatsaus: Kryptovaluuttojen vuosi 2019

Vuosi 2019 on ollut täynnä draamaa ja mielenkiintoisia tapahtumia kryptovaluuttojen maailmassa. Tämä artikkeli on läpivalaisu vuoteen 2019, joka oli monella tapaa positiivinen vuosi karmaisevan laskumarkkinan jälkeen.

Rekisteröidy Binancelle

Käydään läpi tapahtumat kronologisessa järjestyksessä, mutta pohjustetaan ensin asetelmat. Vuosi 2019 lähti käyntiin todella synkissä tunnelmissa. Bitcoinin kurssi oli romahtanut marraskuussa 2018 yli 6000 dollarin tasolta lähes 3000 taalan pintaan. Pohja nähtiin joulukuun puolivälissä, mutta kurssi pysyi vielä pitkään alle 4000 dollarissa ilman mitään selkeää nousutrendiä.

Romahduksen takana oli (todennäköisesti) vuoden 2018/2019 taitteessa raivonnut Bitcoin Cash -sisällissota, jonka aiheuttama epävarmuus sekä Bitcoin-myynti ajoivat kurssin ennätyksellisen alhaiseksi. Kun vuosi 2019 vaihtui, moni kryptosijoittaja katsoi portfoliotaan pelonsekaisin tuntein.

Tammikuu 2019: Kuopan pohjalla

Tammikuun alussa nähtiin tärkeä merkkipaalu, sillä Bitcoin täytti pyöreitä vuosia! Kyseessä on lohkoketjun Genesis Block eli 1. lohko, joka louhittiin 3. tammikuuta vuonna 2009.

Samaan aikaan promottiin myös Trace Mayerin alulle panemaa Proof of Keys -päivää, joka sai vuonna 2019 ensimmäisen kerran laajempaa huomioita. Idena on kotiuttaa kaikki kryptovaluutat pois pörsseistä samaan aikaan, joka paljastaa markkinoilla toimivat mädät operaattorit.

Myös Coinmotionin perustaja Henry Brade tuki ideaa tietyin varauksin:

“I support the idea of ”your keys, your bitcoin”, however the speculation on exchange withdraws is stupid. If the exchange has proper cold storage solutions and unusually large withdraw activity arises, it may lead to hours of delays with them. In fact no delays would be worrying!

This doesn’t mean an exchange couldn’t be running on fractional reserve. It is certainly possible. But delays with withdraws does NOT automatically mean that. Any exchange with proper cold storage will have withdraw delays if there are continuous large withdraws.”

Käytännössä Proof of Keys -päivällä ei ollut merkittävää vaikutusta markkinoihin.

Tammikuussa saatiin myös markkinoille yksi tärkeimpiä laiteuutuuksia, kun Ledger esitteli Bluetoothilla toimivan Nano X -lompakkonsa. Nano X:n toimitukset alkoivat pari kuukautta myöhemmin.

Vuosi 2019 alkoi myös ikävästi hakkerointien osalta. Vanha, mutta nykyisin varsin vähän käytetty pörssi Cryptopia, meni käytännössä nurin tammikuussa.

Kuun lopulla saatiin myös ensimmäiset viitteet kevään suuresta trendistä nimeltään IEO. Kyseessä oli TRON-verkon BitTorrent-token, jonka Binancessa järjestetty IEO sai valtavan suosion. BitTorrent käynnisti monien mielestä tulevien kuukausien IEO-buumin.

Bitcoinin kurssin osalta tammikuu oli tasaista alamäkeä noin 3900 dollarista 3500 dollariin ilman suurempaa draamaa.

Helmikuu 2019: Salamaverkko ja Binancen lohkoketju

Helmikuu oli Bitcoinin kurssin osalta tasaisen nousun aikaa. Tammikuun pohjilta noustiin lähes 4000 dollarin pintaan, mutta markkinan toipuminen ei vielä varsinaisesti alkanut. Tunnelma oli edelleen hyvin synkkä – etenkin altcoin-leirissä.

Kanadalainen QuadrigaCX pörssi nousi uutisiin helmikuun alussa. Kyseessä on todella kummallinen tapaus, josta uutisoimme äskettäin vielä joulukuun lopullakin. Pörssin omistaja kuoli Intiassa hämärissä oloissa, mutta monien mielestä hän pakeni maan alle asiakkaiden rahat mukanaan.

Helmikuussa kohua aiheutti JP Morgan, joka toi markkinoille oman stablecoininsa. Kyseessä on yksi maailman top 10 -pankeista, jonka toimitusjohtaja Jamie Dimon on kritisoinut kryptovaluuttoja useaan otteeseen.

JPM Coin toimii vain yhtiön sisäisessä käytössä, eikä moni laskenut sitä oikeaksi kryptovaluutaksi. Kyseessä oli joka tapauksessa merkittävä askel instituutioiden tulossa markkinoille.

Helmikuussa nähtiin myös ”markkinahäirikkö” Binance Coinin kova nousu. BNB saavutti nimittäin ATH-tasonsa Bitcoiniin nähden kuun puolivälissä, jolloin muu kryptomarkkina oli edelleen lähes syvimmän lamansa kourissa.

Binance Coin oli ehdottomasti alkuvuoden parhaimpia sijoituksia. BNB:n kysyntää ajoi kovassa nosteessa ollut IEO-buumi, joka hyytyi kesän jälkeen pahemman kerran.

Binancen asema vahvistui muutenkin markkinoilla alkuvuodesta. Sen DEX (Decentralized Exchange) tuli julkiseen testiin helmikuussa, minkä lisäksi yhtiö avasi Binance Jersey -sisarpörssin tammikuussa. Binance käynnisti myös oman lohkoketjunsa myöhemmin keväällä.

Helmikuussa saatiin myös pienimuotoinen buumi salamaverkosta, jonka käyttöä opeteltiin Tippin.Me -palvelun avulla. Moni opetteli Lightning-lompakon ja siirtojen käyttöä sen myötä ja huomasi salamaverkon todella toimivan käytännössä.

Maaliskuu 2019: Uusi nousu antoi odottaa

Maaliskuu oli vuoden 2019 kuukausista tylsin, mitä tulee Bitcoinin kurssikehitykseen. Koko kuukausi edettiin käytännössä 200$ sisällä noin 3850$ ja 4050$ välillä. Henkisesti tärkeä 4K rajapyykki siis rikottiin, mutta mitään suurempaa nousua ei vielä nähty.

Suomen kryptoskeneen saatiin uusia merkkipaaluja, sillä maaliskuussa julkaistiin ensimmäinen suomenkielinen perusteos lohkoketjuteknologiasta. Kirjan nimi on Lohkoketju – Tiekartta päättäjille. Voit hankkia kyseisen teoksen Adlibris-verkkokaupasta.

Toinen merkittävä tapaus kotimassa oli Northcrypto -palvelun avautuminen. Coinmotionille on odotettu kauan kilpailijaa Suomeen, ja maaliskuussa 2019 sellainen vihdoin saatiin. Northcrypto on kasvanut perustamisensa jälkeen tasaisesti, ja yhtiö on saanut alusta asti luotettavan maineen.

Maaliskuussa saatiin myös kauan odotettu verohallinnon päätös, jota vastaan Suomen kryptoskenen aktiivit olivat taistelleet vuoden 2018 kesästä asti. Tuolloin julkaistu uusi verotusohje oli todella epäreilu, sillä kryptovaluuttojen treidauksesta piti maksaa verot – ilman mahdollisuutta tappioiden vähentämiseen.

Kesän 2018 ohje olisi käytännössä tappanut kaikenlaisen kryptotreidauksen Suomesta. Lopulta järki voitti, ja Verohallinto teki tarvittavat korvaukset. Kyseessä oli todella tärkeä voitto suomalaisille kryptosijoittajille.

Huhtikuu: Nousun ensimmäiset askeleet

Huhtikuu oli ensimmäinen todella positiivinen kuukausi kryptomarkkinoilla lähes vuoteen. Bitcoinin kurssi kohosi heti kuun alkupäivinä lähes tuhat dollaria aina 5000 taalaan saakka. Lopulta kurssi päätyi noin 5400 dollariin edettyään tasaisen varmasti ylöspäin koko huhtikuun.

Kryptoskenen mielialat alkoivat parantua, ja moni portfolio alkoi vihertää mukavasti. Ne, jotka ostivat rohkeasti Bitcoinia 3000-3500 dollarin pohjilla, olivat tässä vaiheessa jo yli 50% plussalla.

Reuters uutisoi, että Bitcoinin raketoinnin takana olisi ollut mysteeriostaja, joka tuhlasi peräti 100 miljoonaa taalaa bittirahaa. Lopulta kukaan ei tiedä, mikä tämän 4K -> 5K pyrähdyksen aiheutti. Myös Helsingin Sanomat uutisoi aiheesta.

Suomen kryptovaluuttayhdistys Konsensus Ry sai myös huhtikuussa uuden puheenjohtajan. Tehtävään valittiin skenen yksi tunnetuimpia henkilöitä, Mikko Alasaarela. Bitcoinkeskus kehottaa jokaista alan aktiivia liittymään yhdistyksen jäseneksi.

Huhtikuussa nähtiin myös kryptomaailmaa kohahduttanut Hodlonaut vs Craig Wright -kohu. Siinä Bitcoin SV -kryptovaluutan perustaja (Wright) haastoi häntä Twitterissä solvanneen nimimerkin oikeuteen. Kryptoskenen tunnetuimmat hahmot nousivat puolustamaan norjalaista Twitter-nimimerkkiä vahvasti.

Kohu Bitcoin SV:n ympärillä jatkui vahvana myös tämän jälkeen, kun Wright haastoi muitakin henkilöitä oikeuteen. Lisäksi Binance ja Kraken poistivat BSV:n listoiltaan. Voit lukea lisää tapauksesta tästä linkistä.

Binance-pörssi otti myös maaliskuussa tärkeän etapin julkistamalla oman lohkoketjunsa MainNet eli ns. tuotantoversion. Kevät oli tästä syystä (sekä IEO:sta) johtuen todella tuottoisaa aikaa Binance Coinin omistajille.

Toukokuu: To The Moon!

Toukokuu oli Bitcoin-sijoittajille paras kuukausi sitten syksyn 2017 hurjimpien aikojen. Bitcoinin kurssi raketoi toden teolla, sillä toukokuun lopulla tehtiin nousu jo 9000 dollarin tasolle. Kurssi kohosi yli 70% vain parissa viikossa, mikä sai koko kryptoskenen riehakkaalle tuulelle.

Mielenkiintoista oli kurssi todella nopea nousu läpi 6000 dollarin tason, joka oli ollut historiallisesti todella tärkeä lukema. Alla kurssigrafiikka toukokuun alusta.

 

Toukokuun alun suurin kohu liittyi kryptovaluutta Tetheriin, jonka dollaritakauksen pitävyyttä on epäilty jo vuodesta 2017. Tetherin lakimies kertoi julkisesti, että 1:1 takauksella toimivan stablecoinin takaa löytyykin vain 74% assetteja.

Mielenkiintoista on se, että tämä paljastus ei vaikuttanut Tetheriin millään tavoin. Se ei myöskään romahduttanut kryptomarkkinaa. Oliko tämä ”salaisuus” sitten jo hinnoiteltu jotenkin markkinaan, on vaikea sanoa.

Aiheesta riitti meemejä sosiaalisessa mediassa:

Soppa vain sakeni toukokuun edetessä, jolloin selvisi, että Tetherillä on lähes miljardi dollaria jumissa rahansiirtoja hoitavalla operaattorilla. Samaa konsortiota oleva Bitfinex joutui lainaamaan rahat reiän tukkimiseksi ja lanseerasi oman IEO:n varojen keräämiseksi sijoittajilta.

Toukokuussa nähtiin myös ensimmäinen merkittävä hakkerointi Binanceen liittyen. Markkinajohtaja oli ollut ennen tätä yksi harvoista koskemattomista pörsseistä. Tapaus aiheutti Binancen sulkeutumisen kotiutusten osalta viikon ajaksi.

Lopulta kohu jäi varsin laimeaksi, eikä tälläkään tapauksessa ollut mitään suurempaa vaikutusta Bitcoinin kurssiin.

Facebook uutisoi myös toukokuussa GlobalCoin-työnimikkeellä kulkevasta stablecoinista. Tässä vaiheessa emme vielä tienneet, millainen kohu olisi luvassa tulevina kuukausina.

Kesäkuu: Libra-ralli

Kesäkuu lähti liikkeelle 8500 dollarin Bitcoin-kurssista, ja kuun alkuviikkoina nähtiin jopa pudotusta tuhannen taalan verran. Jos joku kuvitteli rallin olevan ohi, hän erehtyi pahemman kerran. Bitcoin nimittäin raketoi parissa viikossa lähes 14000 dollariin saakka!

Lopulta kurssi päätyi hieman yli 11000 dollariin kesä-heinäkuun taitteessa.

Rallin takana oli mitä todennäköisimmin Facebook, joka julkisti Libra-kryptovaluuttansa kesäkuussa. Projektin white paper tuli ulos, minkä lisäksi Facebook julkaisi vakuuttavan listan mukana olevista partnereista (mm. Visa, Mastercard, PayPal, Coinbase jne.)

Moni alkoi spekuloida Libran mahdollisuuksista tuoda kryptovaluutat jopa parin miljardin käyttäjän ulottuville Facebookin kautta. Asiantuntijat riitelivät keskenään siitä, onko Libra hyvä vai huono juttu.

Libra sai aikaan valtavaa nostetta koko kryptomarkkinaan, millaista ei oltu nähty sitten vuoden 2017 lopun.

Tämäkin kupla puhkesi lopulta omaan mahdottomuuteensa, aivan kuten joulukuussa 2017. Markkinoilla nähtiin myös vastaavaa ahneutta, kun mukaan ryntäsi uusia sijoittajia silmät kiiluen. Toivottavasti mahdollisimman moni piensijoittaja oppi tästäkin rallista jotain ja ymmärtää ottaa jatkossa voittoja pois kurssien liiallisen nousujen aikana.

Heinäkuu: laskukauden ensiaskeleet

Touko- ja kesäkuu olivat kryptosijoittajille todella miellyttävää aikaa. Bitcoinin kurssi lähes kolminkertaistui todella lyhyessä ajassa. Heinäkuussa saatiin vielä uusi lyhyt raketointi 13000 dollariin, mutta tulevina viikkoina oli selvää, että alamäki oli alkanut.

Bitcoinin kurssi vajosi kuun lopussa alle 10000 dollarin. Laskua tuli noin 40 prosenttia noin kuukauden aikana.

Kurssilasku oli vieläkin rajumpaa altcoinien johdolla, mikä nosti Bitcoinin markkinaosuutta jo reilusti yli 60 prosentin. Kesän kurssiralli oli muutenkin hyvin Bitcoin-vetoinen, ja heinäkuun romahdus sai monet altcoin-sijoittajat masentuneiksi.

Uutta ”altseasonia” odotettiin hartaasti koko vuosi 2019, mutta turhaan. Edellisestä alttirallista on nyt aikaa jo kaksi vuotta. Samalla moni kolikko on edelleen pitkälti päälle 90% pakkasella huippulukemistaan.

Kaikki altit eivät kuitenkaan kuolleet, sillä kesä-heinäkuu nosti Chainlinkin toden teolla framille. LINK-tokenista tuli vuoden 2019 paras sijoitus, kun puhutaan suurista altcoineista. Chainlinkin yhteistyökuviot sekä vahva some-vaikuttajien tuki nostivat sen kurssia kovasti.

Heinäkuussa nähtiin myös historiallinen hetki, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kommentoi Bitcoinia.

Bitcoinkeskus julkaisi heinäkuussa yhden koko vuoden suosituimmista artikkeleista. Nimimerkki PlanB:n ajatus tutkia Stock-To-Flow -mallia Bitcoinin kurssikehityksen selittäjänä oli koko vuoden 2019 merkittävimpiä tapauksia.

Keväällä julkistettu raportti alkoi levitä toden teolla sosiaalisessa mediassa kesän 2019 aikana. Syksyllä siitä keskustelivat myös CNBC:n puhuvat päät sekä muut uutismediat.

Lue artikkeli tästä: Suosittu malli ennustaa Bitcoinin nousevan yli 50 000 dollariin 95% todennäköisyydellä!

Heinäkuussa tuli myös selväksi, että Facebookin Libra kohtaa valtavia esteitä ennen julkaisuaan. Facebookin edustaja David Marcus joutui Kongressin grillattavaksi, ja myöhemmin syksyllä myös Mark Zuckerberg joutui samaan piinapenkkiin.

Valtaapitävien negatiivinen asenne Libraa vauhditti osaltaan Bitcoinin kurssikuplan puhkeamista.

Elokuu: Uuteen nousuun… mutta ei kuitenkaan

Elokuun alku lupasi heinäkuun tapaan hyvää. Bitcoinin kurssi kohosi kymmeniä prosentteja ja ylitti jopa 12000 dollarin rajapyykin. Kyseessä ei ollut kuitenkaan kestävä kehitys, joten sijoittajien ilo jäi lyhytaikaiseksi.

Kun elokuu saatiin päätökseen, Bitcoin oli palautunut 10000 dollarin alapuolelle. Kyseessä oli jälleen tuskainen kuukausi altcoin-sijoittajille, sillä Bitcoinin markkinaosuus ylitti kuun lopussa jopa 69%. Vain neljä kuukautta aiemmin Bitcoin dominance oli ollut vain 50%.

Elokuu oli varsin köyhä uutisten osalta, mutta Kiinassa paljastunut Ponzi-huijaus ravisutti koko kryptomarkkinaa. Plus Token -nimellä kulkenut scammi kaatui lopulta omaan mahdottomuuteensa. Sitä ennen sen perustajat ehtivät kuitenkin huijata lähes kolmen miljardin arvosta bitcoineja (200K) ja etheriä (800K).

Joidenkin mielestä Plus Token -scammi oli yksi syy loppuvuoden kurssikehitykselle, sillä huijarit ovat myyneet kymmeniä tuhansia bitcoineja viime kuukausina saadakseen käteistä rahaa.

Kiinan Plus Token ei ollut valitettavasti loppuvuoden ainoa online-huijaus. Erilaiset scammit yleistyivät todella paljon vuoden 2019 lopulla ja levisivät myös suomalaisten surffaajien ruuduille.

Trendi oli selvä: maaginen treidausbotti, joka tekee poikkeuksellisia tuottoja. Tarvitset vain pienen alkusijoituksen…Tähän yhdistettynä pyramidin kaltainen suositusjärjestelmä sekä muut tyypillisen huijauksen tunnusmerkit. Todellisuudessa mitään bottia ei ole, mikä alkaa selvitä siinä vaiheessa, kun henkilö yrittää kotiuttaa ”voittojaan”.

Syyskuu: Bitcoin-standardi

Syyskuu alkoi täysin samalla tavalla kuin kaksi edellistä kuukautta, eli kurssiin saatiin mukava noste. Valitettavasti tämänkin nousun takana oli pelkkää ilmaa, joten Bitcoin romahti kuun loppupuolella yli 10000 dollarista alle 8000 taalaan. Syyskuun 23. päivä oli vuoden 2019 viimeinen noteeraus yli 10000 dollarin virallisen kurssin osalta. Seuraavaa odotellessa…

Isossa kuvassa tämä romahdus oli osaa pidempää laskumarkkinaa, joka alkoi jo keskikesällä. Välillä kurssi teki lyhyitä nousuja, mutta karhujen mentaliteetti voitti joka kerta. Pidemmän aikavälin trendi oli valitettavan selvä.

Syyskuussa nähtiin myös pitkän oikeustaistelun päätös, jossa Bitcoin SV:n keulahahmo Craig Wright määrättiin luovuttamaan noin puoli miljoonaa bitcoinia Kleimanin perikunnalle.

Vielä tälläkin hetkellä kiistellään siitä, onko Wrightilla edes kyseiset bitcoinit hallussaan ja miten hän meinaa maksun suorittaa. Potissa on miljardeja dollareita, joten oikeuden päätös oli massiivinen isku Wrightille.

Koko syyskuu puhuttiin käytännössä Bakkt-palvelun avaamisesta, joka tapahtui kuun viimeisellä viikolla. Yli vuoden päivät odotettu Bakkt toi markkinoille Bitcoin settled -pohjaiset futuurit, joissa voitto sekä tappio kuitataan dollareiden sijasta bitcoineilla.

Bakktin futuurien oletettiin lisäävän bitcoinien kysyntää ja aloittavan jopa laajemmankin nousumarkkinan. Toisin kuitenkin kävi. Bakktin volyymit olivat alkupäivinä pieniä, mikä sai markkinat vain sukeltamaan ja käänsi sijoittajien sentimentin hyvin negatiiviseksi.

Suomalaisittain tärkein uutinen liittyi Bitcoin-standardi -kirjaan, jonka julkistamistilaisuus pidettiin syyskuun lopulla. Kyseessä on suomenkielinen käännös yhdestä Bitcoinin historian tärkeimmistä teoksista. Kirja on luettu ja arvosteltu totta kai myös Bitcoinkeskuksessa.

Maailman johtava kryptovaluuttapörssi Binance laajeni myös Yhdysvaltoihin. Kyse oli jatkumoa pörssin todella vahvalle vuodelle, johon mahtui mm. aiemmin mainittu Binance Chain, IEO:t, futuurit, lainauspalvelut ja niin edelleen.

Syyskuussa pelättiin myös kvanttitietokoneita.

Lokakuu: historiallinen nousu ei kestänyt

Lokakuu oli tylsää ja tasaista laskua noin 8200 dollarista 7500 dollariin, kunnes aivan viimeisinä päivinä tapahtui jotain kummallista. Bitcoinin kurssi raketoi peräti 42% yhden päivän aikana. Joissain pörsseissä käväistiin jopa 10500 dollarin tasolla, mutta virallinen kurssi pysähtyi noin 9500 taalaan.

Kurssinousu liittyi uutisiin, joiden mukaan Kiina on panostamassa vahvasti lohkoketjuihin tulevina vuosina. Koko tapaus oli täysin non-event, eli todellisuudessa Kiinan panostukset ovat olleet tiedossa jo vuosia. Tämän lisäksi maa bännää edelleen kryptovaluuttapörssit eikä siedä millään tavalla Bitcoinia.

Kurssi saatiin manipuloitua uutisten siivittämänä hurjaan nousuun, kun mukaan lähti hätäisiä tahoja hyödyntämään ”uutta rallia”. Lopputulos oli hyvin odotettu: joka ainoa dollari suli pois kurssista marraskuun aikana.

Samalla mystisen ”aikamatkustajan” ennustus meni pieleen. 4chan-foorumille tammikuussa tehty viesti oli ennustanut Bitcoinin kurssikehityksen siihen asti täysin oikein.

Lokakuussa saatiin vihdoin uusi Verohallinnon päivitys kryptovaluuttojen verotuksesta. Aiheesta oli uutisoitu jo aiemmin keväällä, mutta virallinen ohje tuli ulos vasta lokakuun alussa. Löydät sen tästä linkistä.

Verohallinnon tärkein päivitys liittyi tappioiden vähennysoikeuteen, jotka saatiin nyt virallisesti mukaan.

Vuoden 2019 kohuprojekti Libra sai lokakuussa kovia kolhuja. Ensin PayPal päättyi vetäytyä, jonka jälkeen myös Visa, Mastercard ja eBay jättivät Libran. Projektin vetäjä David Marcus ei suostunut toteamaan Libraa kuolleeksi.

Lokakuun lopussa myös Mark Zuckerberg joutui Yhdysvaltain kongressin grillaamaksi, mikä ei varsinaisesti helpottanut Libran tilannetta.

Marras- ja joulukuu: tasainen alamäki

Marraskuu oli Bitcoinin osalta synkkää alamäkeä. Kurssi oli noussut kuun vaihteessa lähes 10000 dollariin edellä kuvatun manipuloinnin myötä. Marraskuun aikana palattiin takaisin 7000 dollarin tasolle, jossa on pysytty edelliset viisi viikkoa.

Bitcoinin kurssi laski joulukuussa jo 6600 dollariin. Suurin osa analyytikoista odotti paluuta vanhalle tutulle 6000 dollarin tukitasolle, mutta sitä ei koskaan nähty. Juuri kun tilanne näytti synkimmältä, kurssi kääntyi täysin tyhjästi ja nousi lähes tuhat dollaria ylemmäs.

Tämä oli hyvä esimerkki Bitcoinin kurssikehityksestä. Kun yleinen mielipide on lähes varma tietystä kurssiliikkeestä, Bitcoin etenee aina päin vastaiseen suuntaan. Koko joulukuu on pyöritty 7000-7300 dollarin välimaastossa ilman suurempaa draamaa.

Lopulta Bitcoinin kurssi lähes tuplaantui vuoden 2019 aikana. Tästä huolimatta sijoittajien mielialat olivat vuoden vaihteessa varsin negatiivisia, koska edeltävä 6 kuukautta on ollut niin rajua alamäkeä.

Suomalaisittain merkittävä uutinen tuli Finanssivalvonnalta. Kyse on toukokuussa 2019 hyväksytystä laista liittyen virtuaalivaluuttojen tarjoajiin. Jokaisen palveluntarjoajan on rekisteröidyttävä Finanssivalvontaan ja läpäistävä tietyt kriteerit mm. turvallisuuteen ja asiakastietojen hallintaan liittyen.

Northcrypto oli yksi viidestä yhtiöistä, jotka hyväksyttiin rekisteriin.

Muut olivat LocalBitcoins Oy (localbitcoins.com), Prasos Oy (coinmotion.com), Prasos Cash Management Oy ja Tesseract Group Oy.

Marraskuussa saatiin myös mielenkiintoinen vuoto Yhdysvaltain hallinnon sisäpiiristä, kun CFTC:n entinen pomo Chris Giancarlo myönsi Coindeskin haastattelussa Trumpin hallinnon vaikuttaneen suotuisasti vuoden 2017 kryptokuplan puhkeamiseen. Mielenkiintoisinta oli oikeastaan tapauksen minimaalinen uutisointi ja kommentointi sosiaalisessa mediassa.

Yle MOT julkaisi marraskuussa kattavan jutun OneCoin-kryptovaluuttaan liittyen, joka on aiheuttanut keskustelua jo viitisen vuotta.

Tunnettu IT-alan ammattilainen, Petteri Järvinen, on seurannut OneCoinia jo vuosien ajan omassa blogissaan. Hän kommentoi Ylen MOT-ohjelman jälkeen: ”Tämä on se tutkivan journalismin tv-ohjelma, jota odotin lähes viisi vuotta. Viimeistään tämän katsottuaan jokaisen uhrin luulisi ymmärtävän, että peli on menetetty.”

Artikkelin kirjoitushetkellä oikeudenkäynnit Yhdysvalloissa ovat yhä kesken. Lisäksi OneCoinin perustaja Ruja Ignatovan olinpaikka ei ole vieläkään tiedossa. Hänen veljensä Konsantin Ignatovan tunnustus Yhdysvaltain viranomaisille oli kova isku OneCoinia vastaan.

Marraskuun lopussa kohuttiin myös kovasti sosiaalisessa mediassa The Block vs Binance -tapaukseen liittyen, josta voit lukea lisää täältä.

Joulukuun alussa saatiin todella mielenkiintoisia uutisia Saksasta. Uuden lakiesityksen mukaan maan pankit voivat tarjota jatkossa ns. custody-palveluita, eli käytännössä ne voivat toimia kryptovaluuttojen säilytys- ja kauppapaikkoina.

Saksa on yksi maailman suurimmista talouksista ja EU:n veturi, joten kyseessä on merkittävä askel oikeaan suuntaan. Nordea näytti taas toisenlaista esimerkkiä. Skandinaviassa tunnettu pankki sai oikeudessa läpi vaatimuksensa, jonka mukaan se voi estää työntekijöitään omistamasta kryptovaluuttaa.

Joulukuussa saatiin myös mielenkiintoista louhintadataa. Peräti 65% Bitcoinin louhinnasta tapahtuu tällä hetkellä Kiinassa ja 54% maailman louhintakapasiteetista on Sichuanin maakunnassa. Siellä louhinnasta peräti 90% tapahtuu uusiutuvalla energialla (vesivoima).

Kiina dominoi Bitcoin-forkkien (BCH, BSV) louhintaa vieläkin selvemmin. Alla olevassa videossa on käyty aihetta läpi Chico Crypto -kanavalla.

Vuoden loppu selvittiin lähes kokonaan ilman suurempaa draamaa. Joulupäivänä nähtiin kuitenkin omituinen tapahtumaketju, kun Youtube poisti lähes kaikkien some-vaikuttajien tilit ja videot ilman mitään ennakkovaroituksia.

Lopulta draama päättyi noin 24 tunnissa. Youtuben kommenttien mukaan kyseessä oli virhe, mutta tapaus jätti kyllä jälkeensä monta kysymysmerkkiä. Testasiko Youtube vain sitä, miten yhteisö reagoisi tällaisen operaation kohdalla?

Tubettaminen on jatkunut ainakin toistaiseksi entiseen malliin. Blockchain-pohjaiset vaihtoehdot ovat kävijämääriltään niin mitättömiä, että laajempaa liikehdintää Youtubesta pois ei ole vielä nähtävissä.

Näin saatiin vuosi 2019 paketoitua. Jos haluat lukea vastaavan katsauksen vuodesta 2018, se löytyy tästä linkistä.

Olemme julkaisseet jo aiemmin laajan artikkelin, jossa käydään läpi tunnetuimpien kryptovaluuttojen potentiaalia vuodelle 2020. Kannattaa tsekata se läpi, jos pohdit tällä hetkellä sijoittamista kryptovaluuttoihin.

Pysyt jatkossakin kärryillä kryptomaailman tärkeimmistä tapahtumista, kun seuraat Bitcoinkeskuksen uutisia!

Kuva: Ed Robertson on Unsplash


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.

Bitcoinkeskus-käyttäjän artikkelit ovat sivuston taustalla olevan tiimin tuottamia. Bitcoinkeskuksen parissa työskentelee useita kryptovaluutoista kiinnostuneita henkilöitä. Mukana on myös vierailevia kirjoittajia, jotka eivät halua esiintyä omalla nimellään. Bitcoinkeskuksen pääanalyytikko on Antti Hyppänen.

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.