Uutiset
19
heinä
krypto uutiset ethereum

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

19.7. Uutiskatsaus: Ethereum, Celsius, 3AC, Ripple, USDC

Ethereum on nostanut markkinoita edeltävän viikon ajan. Syynä on uusi päivämäärä The Merge -päivitykselle. Lainapalvelu Celsius hakeutui konkurssiin – yhtiöllä yli miljardin dollarin reikä taseessa. Myös hedge-rahasto 3AC:n miljardiluokan velat ovat tulleet julkisuuteen. Ripplen perustaja Jed McCaleb on myynyt vihdoin kaikki XRP-tokeninsa. Circle julkisti USDC:n takaukset.

Rekisteröidy Binancelle

Ethereumin The Merge -päivitykselle uusi päivämäärä

Kryptomarkkina on ollut vahvassa myötätuulessa viime viikon lopulta lähtien. Nousua on johdattanut Ethereum, jonka kurssi on kohonnut seitsemän päivän aikana peräti 40 prosenttia. Taustalla on uusi päivämäärä The Merge -päivitykseen liittyen.

The Merge on Ethereumin historian suurin päivitys. Se on tärkeä etappi matkalla kohti ns. 2.0 -versiota. Ethereum siirtyy The Mergen myötä Proof of Work -konsensuksesta Proof of Stake -konsensukseen mikä tarkoittaa louhinnan päättymistä.

The Mergen lopullista aikataulua on haarukoitu koko kevään ajan. Markkina on ollut viime päivinä innoissaan, koska Ethereumin pääkehittäjä Tim Beiko ehdotti viime viikon torstaina käydyssä keskustelussa päivämääräksi 19. syyskuuta.

Kyseinen päivämäärä ei ole kiveen hakattu, mutta se oli vahva signaali markkinoille: The Merge on pian täällä. Viime viikolla suoritettiin myös shadow fork nr. 9. Kyseessä on pienemmän kokoluokan testipäivitys, joita on suoritettu kevään ja kesän aikana.

Viimeinen suurempi testi tapahtuu elokuun alussa. Silloin The Merge -päivitys suoritetaan Goerli-testiverkkoon. Jos kaikki sujuu ongelmitta, The Mergen lopullinen päivämäärä saanee tuossa kohtaa vahvistuksen.

Toistaiseksi kaikki testiverkkojen päivitykset sekä shadow forkit ovat sujuneet ilman suurempia haasteita. Sijoittajia ei kiinnosta niinkään tarkka päivämäärä vaan tieto siitä, että The Merge todella tapahtuu tulevina kuukausina.

Bitcoinkeskuksesta löytyy kattava artikkeli The Merge -päivityksestä, jos haluat lisää infoa.

Celsius hakeutui konkurssiin

Lainapalvelu Celsius on ollut yksi kesän suurimmista puheenaiheista. Parhaimmillaan yli 20 miljardin varallisuutta ja 2,7 miljoona asiakasta hallinnoinut yhtiö sulki yllättäen ovensa kesäkuun alussa. Kävimme tarkemmin läpi syitä Celsiuksen romahdukseen 29.6. uutiskatsauksessa.

Celsiuksen varallisuudesta (tai varattomuudesta) on liikkunut paljon huhuja. Nyt on saatu vihdoin faktaa pöytään, sillä yhtiö hakeutui viime viikolla virallisesti konkurssiin.

On syytä huomioida, että Yhdysvalloissa on erilaisia konkurssikäsittelyitä. Celsiuksen Chapter 11 -hakemus mahdollistaa yhtiön toiminnan jatkumisen samalla kun sen assetteja organisoidaan uudelleen. Toinen tapa olisi likvidoida kaikki omaisuus eli myydä miljardien dollareiden arvoiset kryptovaluutat.

Julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan Celsiuksella on taseessaan 1,2 miljardin dollarin reikä.

Total assets 4,3 miljardia dollaria, Total liabilities 5,5 miljardia dollaria.

Yllä olevista luvuista on käyty paljon keskustelua, ja monien analyytikoiden mielestä assets-puolen luvuissa on reilusti ilmaa. Esimerkiksi 600 miljoonan valuaatio CEL-tokeneille on taatusti liian korkea nykyisillä kursseilla.

Peräti 720 miljoonaa dollaria on kiinni Celsiuksen louhintabisneksessä. Konkurssia hoitavien lakimiesten mukaan Bitcoin-louhintafarmi tuottaa tällä hetkellä 14,2 BTC / päivä ja hieman yli 10.000 bitcoinia vuoden 2022 aikana. Tämä tarkoittaisi nykyisellä kurssilla yli 200 miljoonaa dollaria. Voidaanko näitä käyttää velkojen takaisinmaksuun?

Celsiuksella on siis merkittävää varallisuutta, mutta miten iso osa tästä saadaan palautettua asiakkaille? Ja kuinka kauan tämä prosessi voi kestää?

Uutisoimme viikko sitten Mt. Goxin konkurssista. Vuonna 2014 romahtaneen pörssin asiakkaat odottavat vieläkin osuuttaan konkurssipesästä – kahdeksan vuoden jälkeen. Celsiuksen asiakkailla voi olla edessään vastaava kohtalo. Prosessi on nyt ainakin saatu käyntiin.

Hedge-rahasto 3AC:lla yli kolmen miljardin velat

Celsiuksen lisäksi myös toinen suuren luokan yhtiö on ollut otsikoissa koko kesän; hedge-rahasto Three Arrows Capital (3AC). Parhaimmillaan yli 10 miljardin omaisuutta hallinnut 3AC romahti vain päiviä Celsiuksen jälkeen. Kävimme myös 3AC:n taustoja tarkemmin läpi 29.6. uutiskatsauksessa.

Surullisen kuuluisa yhtiö on hakeutunut Celsiuksen tavoin konkurssiin. Prosessina on Chapter 15 -käsittely, mikä auttaa ei-yhdysvaltalaisia yhtiöitä suojaamaan assettinsa. Käytännössä 3AC:n varallisuus myydään, ja rippeet jaetaan velkojille.

Alla oleva Twitter-ketju käy pääkohdat läpi yli 1000-sivuisesta dokumentista aiheeseen liittyen.

Jos Celsiuksen 1,2 miljardin reikä taseessa kuulosti pahalta, niin 3AC on kertaluokkaa suuremmissa ongelmissa. Se on lainannut rahaa yli 20 suuren kokoluokan yhtiöltä alkaen kymmenistä miljoonista dollareista jopa useaan miljardiin.

3AC:lta karhutaan peräti 3,5 miljardia dollaria, joista 2,3 miljardia on Genesis-nimiselle yhtiölle. Se on osa Yhdysvaltain pörssiin listattua Digital Currency Groupia, joka omistaa myös mm. Grayscale-rahaston. Laina oli kaiken lisäksi alivakuutettu.

Edellä mainittu dokumentti antaa erittäin huonon kuvan 3AC:n omistajista sekä heidän käytöksestään kesäkuun alussa. Rahaa yritettiin lainata lisää toisten velkojen paikkaamiseksi, minkä lisäksi 3AC:n johto lopetti yhteydenpidon velkojien kysymyksiin kriittisillä hetkillä. Tässä sopassa on vielä paljon selvitettävää.

Hedge-rahasto kaatui käytännössä Terra Lunan ja UST:n romahduksen seurauksena. 3AC oli investoinut rajusti mm. Luna-tokenin, ja romahduksesta alkanut markkinan alamäki tuhosi monien lainojen vakuudet.

3AC:n kaatuminen on ajanut sen suurimpia velkojia vaikeuksiin. Tunnetuin esimerkki tästä on Voyager-pörssi, jolla on 650 miljoonan dollarin saatavat 3AC:lta. Viime viikolla julkistettiin myös Blockchain.comin antama 270 miljoonan dollarin laina. Edellä mainitut Genesis ja Digital Currency Group eivät ole yhtiöiden edustajien mukaan ongelmissa. Ainakaan vielä.

Koska 3AC:lla oli niin hyvä maine, yhtiö sai lainaa myös alivakuutettuna tai jopa kokonaan ilman vakuuksia. Myös Celsiuksella on 3AC:lta noin 75 miljoonan dollarin saatavat.

Tällä hetkellä on hyvin epäselvää, millainen varallisuus 3AC:lle on enää jäljellä. Voi hyvin olla, että velkojille ei palaudu montaa senttiä dollaria kohden.

Jed McCalebin XRP-myynnit ovat vihdoin ohi

Eilen saatiin päätökseen pitkä prosessi, mikä liittyy Rippleen ja sen XRP-tokeniin. Yhtiön perustaja Jed McCaleb lopetti XRP:n myynnit! Mistä on oikein kyse?

Alaa seuraavat tuntevat Jed McCalebin Stellar Lumensin perustajana. McCaleb oli tämän lisäksi myös yksi Ripplen perustajajäsenistä. Hänen suksensa menivät ristiin Ripplen johtoportaan kanssa vuonna 2013, mikä johti riitaisaan eroon vuoden 2014 puolella.

Jed McCalebilla oli hallussaan myös valtava XRP-positio. Hän uhkasi aluksi dumpata sen kokonaan markkinoille, mikä olisi romahduttanut Ripplen kurssin, mutta päätyi lopulta sopimukseen Ripplen kanssa. McCaleb on myynyt XRP-omistuksiaan pienissä erissä aina tähän päivään saakka.

Kyseessä ei ole mikään pieni potti, sillä McCaleb on dumpannut markkinoille yhdeksän miljardia XRP-tokenia! Tämä tarkoittaa 18,6 prosenttia kaikista kierrossa olevista kolikoista. McCalebin viimeinen myynti oli eilen 1,1 miljoonaa XRP:tä arvoltaan noin 395.000 dollaria.

Prosessin päätöksellä on positiivinen vaikutus XRP:n kurssiin pitkässä juoksussa. Mitään nopeaa nousua ei kuitenkaan liene luvassa, koska käynnissä on yhä karhumarkkina.

XRP:n lanseerannut Ripple käy lisäksi edelleen oikeudenkäyntiä Yhdysvaltain arvopaperikomissiota eli SEC:tä vastaan. Prosessi käynnistyi jo vuoden 2021 alussa eli 1,5 vuotta sitten. SEC haastoi Ripplen oikeuteen, sillä sen mukaan XRP:lla kuuluisi olla arvopaperiluokitus (englanniksi: security).

Jos SEC:n näkemys pitää paikkansa, XRP:tä ei voisi treidata ainakaan amerikkalaisissa kryptovaluuttapörsseissä. Arvopapereiden (osake, velkakirjat, yms.) kauppaan vaaditaan aivan erilaiset lisenssit. Mahdollisen tuomion kansainvälisistä vaikutuksista on hankala sanoa mitään.

Ripple sai viime viikolla tärkeän erävoiton SEC-oikeudenkäynnissä liittyen ns. Hinman-tapaukseen. Se on saanut myös muita pienempiä ja suurempia voittoja tapauksen käsittelyn aikana. Mitään lopullista läpimurtoa ei ole kuitenkaan nähty. Tällä hetkellä oikeudenkäynnin odotetaan päättyvän vuoden 2022 aikana.

Circle julkisti USDC:n takaukset

Stablecoinit ovat olleet kryptomarkkinan kuuma peruna tänä kesänä. Terran UST-stablecoinin romahdus toukokuussa oli kova shokki markkinoille sekä regulaattoreille. Se on saanut myös sijoittajat pohtimaan eri vaihtoehtojen luotettavuutta.

Yhdysvaltalaisen Circlen lanseeraama USD Coin (USDC) on ollut viime vuosina hurjassa kasvussa. USDC:n markkina-arvo nousi neljästä miljardista 42 miljardiin dollariin 1.1.2021 – 1.1.2022 välisenä aikana. Tänä vuonna USDC:n markkina-arvo on noussut jo 55 miljardiin dollariin.

Markkinan johtava vakaavaluutta Tether (USDT) on sen sijaan menettänyt markkina-arvostaan noin 15 miljardia dollaria tämän kesän aikana. Sijoittajien ”pako” Tetheristä alkoi Terran romahduksen jälkeen. Alamäki on jatkunut tasaisesti joka viikko, mutta Tether on yhä markkina-arvoltaan suurin stablecoin.

Toistaiseksi Tetherillä ei ole ollut mitään vaikeuksia palauttaa asiakkailleen dollareita USDT-tokeneita vastaan.

Nostimme USDC:n uutisiin siksi, että Circle julkisti viime viikolla stablecoininsa takaukset.

Raportin mukaan USD Coinin takauksena on 13,58 miljardia dollaria käteistä ja 42,12 miljardia dollaria Yhdysvaltain valtion kolmen kuukauden lainapapereita. Niitä pidetään yleisesti ottaen markkinoiden turvallisimpana sijoituskohteena.

Kyseisellä ajanhetkellä kierrossa oli 55,57 miljardia USD Coinia, joita takaa 55,7 miljardin dollarin vakuudet. On kuitenkin huomioitava, että kyseinen raportti ei ole sama asia kuin virallinen reservien auditointi. Tätä on myös Tetheriltä kyselty jo vuosien ajan.

Stablecoinit ovat myös ajankohtainen aihe Yhdysvaltain dollarin kurssinousun vuoksi. Sijoittaja on hävinnyt yli 20 prosenttia ostovoimastaan vuoden aikana pitämällä fiat-valuuttaa euroissa vrt. dollariin sidotussa stablecoinissa. Kirjoitimme aiheesta tarkemmin viime viikon uutiskatsauksessa.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.