Uutiset
19
heinä
markkinakatsaus

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

19.7. Markkinakatsaus: Kurssit nousussa Ethereumin johdolla

Bitcoinin kurssi on noussut yli 10 prosenttia viikon takaisesta, mutta esteenä on nyt vahva vastustaso. Altcoineilla on takana erinomainen viikko Ethereumin johdolla. Kaikki top 100 -listan suurimmat nousijat liittyvät Ethereumiin jollain tavoin.

Bitcoinin kurssi tärkeällä vastustasolla

Bitcoinin arvo on artikkelin kirjoitushetkellä noin 21.900 dollaria. Lukema oli viikko sitten 19.700 taalaa, joten takana on hieman yli kymmenen prosentin nousu. Koko markkina on ollut mukavassa nosteessa viime viikon lopulta lähtien, vaikka tänään (19.7.) kurssit ovatkin aavistuksen laskeneet.

Alla olevassa grafiikassa on Bitcoinin kurssi neljän kuukauden ajalta päiväkohtaisilla kynttilöillä. Sininen viiva on 50 päivän ja purppura viiva 200 päivän liukuva keskiarvo.

btc-1907

Kuten kuvasta näkyy, Bitcoinin kurssi on tällä hetkellä kriittisessä pisteessä. Se kolkuttelee kesä-heinäkuun aikana muodostuneen kanavan kattoa sekä 50 päivän liukuvaa keskiarvoa. Tähän pisteeseen saavuttiin itse asiassa jo eilen (18.7.). Valitettavasti tämän päivän kurssikehitys viittaa siihen, että kurssi suuntaa alas aiempien esimerkkien mukaisesti.

Takana on kokonaisuutena positiivinen jakso markkinoilla. Bitcoin arvo dippasi noin 1000 dollaria viime viikolla, kun Yhdysvaltojen tuoreet inflaatiolukemat julkisteettiin. Peräti 9,1 prosentin CPI oli taas uusi ennätys. Sijoittajien hermoilu kääntyi kuitenkin nopeasti positiivisempaan suuntaan.

Bitcoinin kurssi on noussut viitenä päivänä edellisestä kuudesta päivästä. Viime yönä käytiin parhaimmillaan noin 23.000 dollarissa hieman pörssistä riippuen. Tämä taso on toiminut resistanssina kesäkuun alusta lähtien useaan otteeseen.

Miksi markkina on vaihteeksi nousussa? Taustalla on osakemarkkinoiden vahva vire. Teknologiaosakkeita kuvaava Nasdaq teki komeat nousut niin ikään keskiviikosta perjantaihin. Kryptojen korrelaatio säilyy siis osakkeisiin vahvana.

Mainitsimme jo viime viikolla sijoittajien sentimentin muutoksesta. Keskustelu on siirtynyt yhä vahvemmin inflaatiosta Yhdysvaltojen mahdolliseen (todennäköiseen) taantumaan. Edes ennätyskorkeat inflaatiolukemat eivät lopulta pelottaneet sijoittajia, sillä niin moni laskee jo päiviä Fedin suunnanmuutokseen korkojen osalta.

Mitä heikommalta Yhdysvaltain talouslukemat näyttävät, sitä nopeammin Fedin on pysäytettävä kiristystoimet. Tämä on puolestaan hyvä juttu markkinoille.

Keskustelu käy tällä hetkellä todella kuumana mahdollisen karhumarkkinan pohjan osalta. Oliko kesäkuussa nähty lasku 17.500 dollariin kesän alin noteeraus Bitcoinille? Onko nyt käynnistynyt uusi ralli? Etenkin Ethereumin kurssikehitys ja siitä seurannut altcoin-markkinan toipuminen on herättänyt härkiä taas henkiin.

Bitcoinkeskus kehottaa sijoittajia yhä varovaisuuteen. Markkina ei näytä vielä erityisen vahvalta, minkä lisäksi lähiviikkoina voidaan saadaan paljon huonoja uutisia. Vaikuttaa yhä todennäköiseltä, että markkinat tekevät vielä yhden syöksyn alemmille tasoille ennen pohjan löytymistä.

Ethereum ja Polygon hurjassa nosteessa

Altcoin-markkinasta on ollut harvoin positiivista raportoitavaa vuoden 2022 aikana. Etenkin, kun puhutaan ns. blue chip -kryptovaluutoista eli top 15 -listasta. Tällä kertaa tilanne on toinen. Altcoineilla on takana erinomainen viikko.

Alla oleva lista näyttää markkinoiden suurimmat kryptovaluutat sekä niiden kurssikehityksen Bitcoiniin verrattuna.

alts-1907

Kun stablecoinit jätetään pois laskuista, kaikki altcoinit ovat Dogecoinia lukuun ottamatta plussalla Bitcoiniin nähden. Selkeimmin listalta erottuvat älysopimusalustat Ethereum sekä Polygon.

Kirjoitimme Ethereumin noususta jo uutiskatsauksen puolella. Syy sijoittajien riemuun on positiivinen kehitys The Merge -päivityksen osalta. Pääkehittäjä Tim Beikon antama päiväys syyskuun loppuun sai Ethereumin kurssin lentoon.

Ether on noussut dollareissa mitattuna yli 40 prosenttia edeltävän seitsemän päivän aikana. Sen kurssi on nyt jo peräti 70 prosenttia korkeammalla kuin kesäkuun pohjat (896 dollaria). Bitcoin on noussut kesän pohjista vain 24 prosenttia.

Polygon on puolestaan yksi Ethereumin skaalausratkaisuista. Se on saanut nostetta Ethereumin kurssinoususta muiden älysopimusalustojen tavoin. Tämän lisäksi Polygonin MATIC-tokenia nostavat tuoreet uutiset.

Polygon pääsi viime viikolla mukaan Disneyn ns. yrityskiihdyttämö-ohjelmaan. Se on yksi kuudesta yrityksestä, jotka kehittävät Disneyn tukemana teknologiaa ja sovelluksia AR (Augmented Reality), AI (tekoäly) sekä NFT-sektoreihin.

MATIC-token on top 100 -listan kolmanneksi paras nousija. Sen edellä olevat kolikot liittyvät nekin Ethereumiin: Lido sekä Ethereum Classic.

Lido on yksi markkinoiden suurimmista DeFi-protokollista. Se mahdollistaa osallistumisen Ethereumin steikkaukseen ja sitä kautta steikkauspalkkioiden tienaamiseen. Englanniksi puhutaan Liquid Ethereum Staking -palvelusta.

lido

Hyvät uutiset The Merge -päivityksen aikataulusta saivat myös Lido lentoon. LDO-token on noussut peräti 123 prosenttia Bitcoiniin verrattuna. On kulunut pitkä aika siitä, kun olemme edellisen kerran raportoineet yli 100 prosentin nousuista.

Entä sitten Ethereum Classic? Kyseessä on siis Ethereum-lohkoketjun alkuperäinen haara, josta Ethereum erosi vuonna 2016 omaksi lohkoketjukseen. ETC-token on todennäköisesti nousussa sijoittajien spekuloinnin vuoksi.

Ethereum Classic ei nimittäin siirry Proof of Stake -konsensukseen vaan pysyy Proof of Workissa. Siitä tulee The Mergen jälkeen selkeästi suurin ja tunnetuin PoW-älysopimusalusta. Tämä voi tuoda hyvässä lykyssä rajuakin nostetta Ethereum Classicille, jos se saa taakseen paljon PoS-konsensuksen vihaajia sekä Ethereumista siirtyvää louhintatehoa.

Lido kovassa nosteessa myös DeFi-sektorissa

DeFi-sektori on myös mukavassa nousussa altcoin-markkinan siivellä. Koko DeFi-markkinan likviditeettiä kuvaava TVL-lukema on noussut noin 15 prosenttia viikon takaisesta. Tämän päivän mittaus on 84,69 miljardia dollaria.

defi-1907

DeFi-markkina on edelleen todella kaukana kevään 2022 tasosta eli ajasta ennen Terran romahdusta. Tuolloin TVL pyöri 200 miljoonan dollarin molemmin puolin. Marraskuussa 2021 ylitettiin jopa 250 miljardia dollaria. Edellä mainittu 15 prosentin nousu on paras viikkotason kehitys kolmeen kuukauteen.

Protokollatasolla vihertää laajalla rintamalla. Kahdeksantoista suurinta DeFi-appia ovat kaikki plussalla seitsemän päivän ajalta. Listalla on nähty myös muutoksia aivan kärkisijoilla, kun Lido on noussut peräti kolme pykälää viidenneltä sijalta kakkospaikalle.

defi-apps-1907

Lidon nousua vauhdittavat samat syyt, jotka mainittiin jo artikkelissa aiemmin. Mitä lähempänä Ethereum The Merge -päivitys on, sitä turvallisempana steikkaus nähdään.

Lido ei ole markkinoiden ainoa liquid Ethereum staking -palvelu, mutta se dominoi kyseistä markkinaa yli 90 prosentin osuudella. Lidon kautta on steikattu jo yli 4,1 miljoonaa Etheriä, mikä on herättänyt jo huolta Ethereum-analyytikoissa. Lidoa on kutsuttu jopa systeemiriskiksi Ethereumille.

Uniswap on ohittanut myös Curven, tosin marginaali on todella pieni. Muilta osin lista on pysynyt ennallaan.

Tarkastellaan lopuksi lohkoketjujen tilannetta.

defi-chains-1907

Ethereumin vahva meno on tuonut nostetta myös muille älysopimusalustoille. Tämä näkyy sekä natiivitokenien kursseissa että DeFi-appien likviditeetissä. Viikon suurin nousija on Solana, jonka TVL on noussut mukavat 26,4 prosenttia.

Solana on noussut samalla neljännelle paikalle ja ohittanut Avalanchen. Tämä on ainoa muutos top 10 -listalla.

Tron on ollut viime viikkoina selkeä DeFi-sektorin valopilkku. Sen TVL on yhä omassa kastissaan, kun katsotaan nousua kuukauden aikajaksolla. Nyt Tron on selkeästi jäänyt telineisiin, kun ”vanhat suosikit” ovat taas heränneet.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!